19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ENERGETICKÁ KRIZE: Vina je na Evropské unii

Realismus je to, co chybí unijnímu přístupu k energetice, ale i ekologii a „klimatismu“. Proto EU ženě členské státy hlouběji a hlouběji do neřešitelné situace závislosti na elektřině, která bude nedostatková a nikdo neví, jak drahá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novotný 3.10.2022 15:02

Přesně tak!

R. Langer 3.10.2022 14:52

Nesmysl. Merkelová je vystudovaná fyzička. A v NDR by na technických školách žádné blbce nenechali. Tam opravdu žádné výmluvy na blbost nepomohou. :-P

V. Novak 3.10.2022 16:23

Merkelová je/byla především bezskrupulózní politička, která vše podřídila svému setrvání u moci.

J. Jurax 3.10.2022 14:29

K prvnímu odkazu - cituji z něj - "Považujeme za klíčové, aby se Česko v co nejkratší možné době zbavilo závislosti na dodávkách plynu a ropy z Ruska. Je třeba okamžitě zastavit všechny investice, které prohlubují tuto závislost, a přesměrovat je do systémů, které energetickou a obecně strategickou nezávislost posilují. Odchod od fosilních paliv v rámci European Green Dealu by měl být urychlen a investice do výroby energie z obnovitelných zdrojů a její skladování by se mělo stát strategickou a bezpečnostní prioritou EU." - konec citátu.

To ani netřeba komentovat - leda přirovnáním k vyhánění ďábla belzebubem. Odchod od fosilních paliv zajišťujících spolehlivé dodávky elektřiny je třeba podle zelených magorů kompenzovat zdroji energie pouze občasnými. A tu energii občas vyrobenou hodlají samozřejmě skladovat, akorát pro sichr neříkají jak, v jakém časovém horizontu a na co by to přišlo. Zajisté ale nějak zeleně. Zelení magoři pilně pracují na zkáze té části Evropy, co má tu smůlu, že je pod kuratelou Německa krytého bruselem.

Druhý odkaz je placený, takže jsem si nepočetl. Ano, v tom čitelném kousku horují pro dodávky zbraní Ukrajině - nejspíš doufají, že po ukončení konfliktu bude zase plyn z Ruska a zelené šílenství grýndýlu pojede dál.

V. Kuhaj 3.10.2022 15:43

Jen jsem tím chtěl říct, že pokud si mám vybrat, jestli jsou zelenáči putinovskými agenty nebo obyčejnými idioty, jednoznačně B je správně.

J. Jurax 3.10.2022 22:17

To jistě. Jsou ovšem pro Putina idioty užitečnými.

J. Kostelanský 3.10.2022 10:20

Oceňuji, že v článku jsou i exaktní data, bohužel jenom taková, jaká se autorovi hodila do krámu. Dovolím si ukázat na zcela jiného viníka. Bez něho by sice krize vznikla, a i to jen možná, ale určitě by nenabyla takových kolosálních rozměrů. A abych jenom nežvanil, podepřu své tvrzení exaktními, lehce dohledatelnými daty. Možná to bude nuda, ale čísla jsou už taková. Exaktní, ale nudná.

Kde tedy hledat viníka? Za Velkou louži. V Bílém domě. Biden dílo zkázy začal (ještě jako Obamův vicepresident) a pak ho dokončil - už jako president USA. Ale tím skutečným viníkem je zdejší oblíbenec (a taky můj) - Doník Trump. To je ale nestoudné tvrzení, že jo?

Začněme pěkně chronologicky: v březnu 2011 bylo ničivé zemětřesení v Japonsku, které poškodilo jadernou elektrárnu ve Fukušimě. O 3 měsíce později německá vláda vedena Merkelovou přijala závazek ukončit činnost všech německých jaderných elektráren do konce roku 2022. (Tohle datum je důležité, a nejen proto, že je zde coby dup.) Rok před "Fukušimou" (2010) měla jaderná energetika na výrobě elektřiny v Německu podíl 22,6 %. Vrchol dosáhla v první polovině první dekády, kdy oscilovala mírně nad 30 %, konkrétně v roce 2004 dosáhl její podíl maximum - 32,1 % a v roce 2006 31,8%. Pak její podíl pozvolně klesal až k již zmíněným 22,6 % v roce 2010. Německo v té době produkovalo kolem 600 mld. kWh elektřiny = 600 mil. MWh = 600 000 GWh = 600 TWh ročně. Pro srovnání v roce 2021 to bylo 582 TWh. Podíl jaderné energetiky se od roku 2017 pohybuje mírně nad 11 %.

V roce 2011 německé jaderné elektrárny vyrobily 108 TWh elektřiny a obnovitelné zdroje 123,8 TWh. O 10 let později (2021) to bylo 69,1 TWh vs. 237,6 TWh. Za 10 let tedy výroba z jádra klesla o 39 mld. TWh, ale výroby z OZE stoupla o 114 TWh. Rozdíl, tedy přírůstek je 75 TWh, tedy více, než je současná produkce elektřiny z jádra. Jinak řečeno v roce 2021 OZE v Německu vyráběli více elektrické energie než v roce 2011 OZE + jádro spolu.

Německo si ovšem uvědomovalo, že výpadek fosilních zdrojů energie a vlastně i jádra bude muset kompenzovat jinými

J. Kostelanský 3.10.2022 10:21

... zdroji energii. Proto byla v září 2015 podepsána smlouva o výstavbě plynovodu Nord Stream 2, který měl mít stejnou kapacitu jako Nord Stream 1 (55 mld. kubíků ročně), a jehož dokončení bylo naplánováno na konec roku 2019. Tedy 3 roky předtím, než Německo zcela odstaví jádro. Podíl Gazpromu na NS2 byl 51 %, po 10 % měly firmy E.ON., BASF (největší německá chemická firma), OMV, Royal Dutch Shell a 9 % ENGIE.

Kolik plynu by pak bylo mělo Nemecko k dispozici? Kapacita 2 plynovodů NS 1 a 2 je 2* 55 = 110 mld. kubíků + JAMAL přes Polsko 33 mld. kubíků + Bratrství přes Ukrajinu, Slovensko a Česko 55 mld. kubíků, ale projektován byl na 90 mld. kubíků. To je spolu 200 mld. kubíků plynu, a když do toho započteme i nevyužívanou rezervu plynovodu Bratrství, tak je to více než 230 mld. kubíků plynu, které může ročně přitéct do Německa. Od tohto množství třeba samozřejmě odečíst potřeby Polska (23 mld.) Česka (10 mld.) a Slovenska 5 mld. Plus plyn tekl i do Rakouska a dalších zemí EU. Můžeme ale klidně říct, že Německo by v případě dostavby NS 2 mělo k dispozici nejméně 120 mld. kubíků plynu ročně.

Plyn se dá lehce přepočítat i na KWh. Koeficient je cca 10,5 kWh na 1 kubík plynu. Třeba samozřejmě počítat ze ztrátami při výrobě elektřiny. Účinnost paroplynových elektráren je kolem 50 %, ale Němci prý mají i elektrárny s účinnosti 85 %. Jsou to elektrárny fungující na kogeneračním principu - vyrábějí elektřinu a odpadové teplo pak parovody dodávají firmám a domácnostem. Ale počítejme s účinnosti 50 %, tedy že z 1 kubíků plynu můžeme vyrobit 5 kWh elektřiny. Vynásobme tedy 5 kWh krát zmíněných 120 mld. kubíků, které by Německo mělo k dispozici, a vyjde nám zajímavé číslo 600 mld. kWh = 600 TWh. Což je shodou okolností CELKOVÁ produkce elektřiny v Německu. Jinak řečeno, Německo by mělo dost a dost plynu, aby plně pokrylo svou výrobu elektřiny, i kdyby slunce vůbec nesvítilo, a vítr by vůbec nefoukal.

Záhy se však začal šířit odpor proti stavbě NS2, zejména v USA. Tehdy za tím stál dnešní president, tehdy vicepresident USA Joe Biden. Např. v srpnu 201

J. Kostelanský 3.10.2022 10:22

Např. v srpnu 2016 se vyjádřil, že NS2 je "špatný projekt pro Evropu, který způsobí destabilizaci Ukrajiny" (jak to jen mohl vědět 6 let předem? :-)) V červenci téhož roku se vyjádřil, že "vezmete-li 2 miliardy dolarů ročně z příjmů křehké ukrajinské ekonomiky, jak se ta z toho vzpamatuje?" A proto Evropě doporučil nakupovat drahý americký LNG plyn. 😀

Tohle je neskutečná drzost smíšená s hloupostí, ale jelikož to řekl americký a navíc Obamův vicepresident, tak se média v tom nepitvala. Proč by měl někdo platit jinému státu, když ho může obejít? To je přece proti základní filosofii byznysu - nakupovat co nejlevněji a bez prostředníků. Navíc Ukrajina se ukázala v roce 2009 jako nespolehlivá transitní země, která vydírala jak Rusko, tak Německo tím, že Rusku neplatila za plyn, který od něj odebírala.

Navíc proč by se někdo (USA) měl angažovat v tom, aby jiné státy (Rusko a Německo) neobcházely třetí stát (Ukrajinu) ve SVÉM vzájemném byznysu? To tak možná fungovalo za Brežněva, ale USA a Německo jsou NEZÁVISLÉ a SVRCHOVANÉ, navíc DEMOKRATICKÉ státy. Nebo Německo není?

Pak je zde další nesmysl, který nerozporuje nikdo. Že NS 2 zvýšil závislost EU na ruském plynu. NS2 ovšem zvýšil především závislost Německa na ruském plynu, protože to byl jeho vlastní projekt s Ruskem. Jenže Německo si to mohlo dovolit, protože opačným směrem (do Ruska) vyváželo obrovské množství zboží - zejména dopravních prostředku a výrobků přesného strojírenství. Zkrátka byl to byznys velice výhodný jak pro Rusko, tak pro Německo. Rusové měli jistotu prodeje svého plynu do Německa a příjmů do ruského státního rozpočtu, a Němci zase jistotu dlouhodobých, stabilních a relativně levných dodávek plynu umocněnou jistotou prodejů svých produktů do Ruska ve velkých objemech. A právě tato nesmírná výhodnost byla trnem v oku částečně v EU, ale zejména v USA. Podle odhadů mělo Německo ušetřit až 40 % nákladů na plyn, protože by nemuselo platit transit

J. Kostelanský 3.10.2022 10:24

... transitní poplatky Ukrajině, ale taky Slovensku a Česku. Tehdejší vice president Biden si z toho udělal svou hlavní agendu, než se v lednu 2017 v Bílém domě zabydlel Donald Trump. Biden tak spojil zájem státu se svým soukromým zájmem. Jeho "povedený" synek dělal na Ukrajině velký byznys, a Biden mu prošlapával stezku. A neštítil se ani vydírání. Když nějaký ukrajinský generální prokurátor chtěl vyšetřovat byznys Bidenovho syna, pohrozil Biden ukrajinskému presidentovi zastavením pomoci v hodnotě jedné miliardy dolarů, a během 24 hodin byl prokurátor odvolán. Ale abych Bidenovi jenom nekřivdil, v stavění překážek stavbě NS 2 byly především zájmy USA, jak to později potvrdil i Donald Trump. S Bidenom byli a jsou pořád "na nože", ale v otázce NS 2 projevili vzácnou názorovou shodu. Protože zájmy USA jsou nade všem - i nad osobními spory.

Největší noční můrou americké administrativy je totiž propojení německého průmyslového a inovačního potenciálu (který umocňuje relativně levnou pracovní sílou ve východní části EU) a ruských, takřka bezedných a navíc často levnějších zdrojů surovin. Tomuhle tandemu americká ekonomika v dlouhodobém horizontu nemůže konkurovat. Když se k tomu ještě přidá stále větší propojení s ekonomikou Číny (např. železnice z Číny přes Rusko až do západní Evropy) a téměř "nekonečné množství" čínské pracovní síly, tak se nelze divit, že ta noční můra se v USA měnila v paniku.

V nastaveném kursu pokračoval i Donald Trump. Ten těsně před dokončením plynovodu NS2 (chybělo dokončit několik desítek kilometrů z celkové délky cca 1200 kilometrů) nařídil sankce kvůli firmám, které by pokračovaly v pokládání potrubí. A proto švýcarská firma Allseas se svou speciální lodí z projektu odešla.

Kdyby byl Nord Stream 2 zpuštěn v původním termínu konec roku 2019, případně v prvních měsících 2020, žádná krize by nebyla. EU by se doslova koupala v ruském zemním plynu. A pravděpodobně by nebyla ani válka na Ukrajině. Mně to totiž vychází tak, že když už USA nedokázaly žádným

J. Kostelanský 3.10.2022 10:25

... způsobem Německo "přesvědčit", aby se (zcela nesmyslně) vzdalo slepičky snášejí zlatá vejce v podobě levného ruského plynu se spolehlivými dodávkami (viz dnešní "nedodávky" LNG z USA), tak doslova dotlačily Rusko k válce na Ukrajině. Na plány Ukrajiny (ktoré evropští členové NATO tiše akceptovali) pořídit si vlastní jaderné zbraně, která by navíc byla členem NATO, Rusko jinak ani odpovědět nemohlo.

P. Pepax 3.10.2022 10:34

R^ popsal jste to přesně.

L. Novák 3.10.2022 11:13

Proruský agitátor ze Slovenska Kostelanský a jeho dezinformační plachty... Další ruble do kasičky. Rv !!

V. Novak 3.10.2022 11:33

Blb LNovák a jeho obvyklý výblitek.

L. Novák 3.10.2022 12:02

Od ruského agitátora V. Nóvaka ani nic jiného nečekám. :-P

R. Gramblička 3.10.2022 12:30

Proboha LNováku, běžte s tím na záchod a vemte si prášky

P. Diviš 3.10.2022 12:42

Nedivte se mu, je to fakt příšerná slátanina z ruských lží.

R. Gramblička 3.10.2022 13:34

tak je zkuste rozporovat. Říct o něčem, že je to chujovina dokáže každý s IQ patníku

L. Novák 3.10.2022 16:16

Nikdo rozumný nebude chujoviny Kostelanského vyvracet pořád dokola. Příště vylepí to samé... Rv!!

V. Novak 3.10.2022 16:25

Tedy kupř. LNovák...

Staronový Prokop Diviš Martin se mu začíná blížit.

P. Pepax 3.10.2022 14:38

Nevíte kudy kam;-D

R. Langer 3.10.2022 14:57

Ano, Zelený bolševik z Brusele ovšem nečeká nic jiného od nikoho, že, soudruhu... ;-D

V. Kuhaj 3.10.2022 12:58

Pane L. Nováku, po takovém pregnantním výčtu, jaký provedl pan Kostelanský, předložte svůj. To co tady předvádíte, je primitivní, vzteklé urážení, když už nemáte žádné argumenty. Ale vlastně je dobře, že sem píšete. Každý soudný člověk si tak může udělat obrázek, která strana argumentuje, a která používá bezcharakterní podrazy. Že se nestydíte!

L. Novák 3.10.2022 13:19

Kostelanský je vyhlášený slovenský dezinformátor už od covidové pandemie. Jeho slátaniny nemají žádnou informační hodnotu, ve všech je namíchaná ruská propaganda.Rv

V. Kuhaj 3.10.2022 13:23

DŮKAZ?!

J. Jurax 3.10.2022 14:35

Ehm ... přečtěte si je a podrobte kritické analýze ... :-)

R. Langer 3.10.2022 14:59

A jste si jistý, že víte, co to je? 8-o

J. Jurax 3.10.2022 15:33

Jo, jsem. A vy? :-)

V. Kuhaj 3.10.2022 15:49

Přečteno a zváženo. Kritické analýze nechť je podrobí L. Novák a seznámí nás s ní.

L. Novák 3.10.2022 18:09

Milí Putinovci, vy berete ruble za dezinformace, já si vydělávám jinak. A na vyvracení nesmyslů zdarma mám jenom omezené množství času. Kdo nemá místo mozku s*ačky, dokáže to odhalit sám. ;-)