20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zvyšovat minimální mzdu je asociální

Navzdory tomu, že ekonomická teorie považuje minimální mzdu za neefektivní zásah na pracovním trhu, který zvyšuje nezaměstnanost (což ostatně prokázalo i několik studií v českém prostředí), hodlá ji současná vláda za vehementní podpory odborů i prezidenta republiky zvyšovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Fleiszner 30.7.2014 18:41

Kdo pracuje za 8500Kč hrubého?

Já myslím, že je dobré, když je minimální mzda. Kdo pracuje za 8500 Kč hrubého za normální pracovní dobu? Čistého to je asi něco kolem 7550 Kč. To znamená, že ten člověk chodí do práce a když má třeba manželku a dítě, tak si ještě chodí na sociálku pro nějaký příspěvek. Ten příspěvek platí (přes sociálku) lidé, kteří si vydělají více.

M. Prokš 30.7.2014 15:10

A co návazné věci?

Nějak se zapomíná, že na minimální mzdu je navázáno mnoho dávek a příspěvků. Zvýšením minimální mzdy se zvednou i tyto. Takže ČSSD si koupila širokou skupinu obyvatel, no co, zdroje jsou, že. To zase bude za rok překvapení proč zase "nečekaně" stouplo státní manko a opět v kategorii zákonných výdajů se kterými "nelze hýbat"...

V. Mlich 30.7.2014 11:37

Mýtus o minimální mzdě

To spojení "zvýšit minimální mzdu" u jednoduše uvažujícího člověka vyvolá představu, že na výplatní pásce bude víc. Ale ve skutečnosti to spojení znamená "propustit všechny, kdo si nevydělají aspoň X". Takhle je to potřeba číst. Proč vláda chce propouštět lidi s nejnižšími příjmy?

J. Kavalír 30.7.2014 13:54

Re: Mýtus o minimální mzdě

Pokud někde ve firmě na plný úvazek uklízíte za minimální mzdu (ta fotka by tomu odpovídala  :-))) ) a máte celý den, co dělat, tak se nebojte, že vás majitel vykopne a vaši práci rozdělí mezi kvalifikované zaměstnance, kterým platí více a má pro ně také práci na plný úvazek. Ani jeho manželka vás určitě nenahradí.

Vykopne vás v případě, že pro ty více kvalifikované nebude mít dostatek práce a bude si je chtít udržet než se situace zlepší. Za vás si později najde náhradu zase za minimální mzdu, ať už bude jakkoli vysoká.

V. Mlich 30.7.2014 14:06

Re: Mýtus o minimální mzdě

Taky věříte tomu, že vláda může nařídit podnikateli, jaké má dávat mzdy? Jenže ve skutečnosti to funguje jinak: podnikatel si udělá kalkulaci, kolik může dát, aby ješte vydělával, a když to nevychází, tak od toho prostě jde, nikdo si nemůže dovolit z vlastní kapsy financovat ty vládní dobrodruhy. A tu kalkulaci každý dávno udělal, mzdy se nastavily na tržní hodnotu. A žádnou jinou dlouhodobě ani mít nemůžou. Jak říkal náš učitel fyziky: přírodu neoiebeš.

J. Kavalír 31.7.2014 10:17

Re: Mýtus o minimální mzdě

Vy zase evidentně věříte tomu, že by stát měl dotovat některým podnikatelům jejich zaměstnance z peněz těch ostatních. Pokud má člověk pracující na plný úvazek nárok na jakékoli sociální dávky, pak nejde o nic jiného, než o dotování jeho zaměstnavatele, aby nemusel zaměstnávat bezdomovce, který nemá na zaplacení bytu.

Pokud podnikatel zjistí, že se mu jeho podnikání nevyplatí, měl by zkončit a nechat se zaměstnat u někoho schopnějšího.

Když se podíváte, kde se vyplácejí minimální mzdy lidem s kvalifikací, je to především ve stravování. Myslíte si skutečně, že tito zaměstnanci mají pouze tento oficiální příjem? Mají další peníze bokem a navíc ještě sociální dávky, na které mají ze zákona nárok. Platí minimum na zdravotní a sociální pojištění  ale čerpají z nich (v poměru k odvedené částce) více než ostatní - na jejich úkor.

Možná by se měl udělat jmenovitý průzkum a evidence odpůrců minimální mzdy aby mohli odvádět speciální daň ve prospěch účtu, ze kterého by se státu dorovnávaly náklady na dotování lidí s minimální mzdou. Jistě by ste byl první, kdo by se přihlásil dobrovolně.

:-)))

J. Kavalír 30.7.2014 10:29

A co takhle zavést rovnou otroctví? :-)))

Zaměstnanec by se stal majetkem svého zaměstnavatele a ten by se k němu jako k majetku musel chovat. Možná by si pak zaměstnavatel uvědomil, jaké jsou skutečné náklady na zaměstnance. Musel by mu (celé rodině) zajistit bydlení, stravování, zajistit mu zdravotní péči a vzdělání jeho dětem aby mu po nějaké době nezbyla jen nepoužitelná nekvalifikovaná nová generace. A pokud by tyto potřeby svým "otrokům" nezajistil, musel by si po čase opatřit nové za cenu, ve které by všechny tyto náklady již byly započítány.

Oni v Americe moc dobře věděli, proč otroctví zrušili. Pokud otrokář nebyl vyložený sadista, žilo se "negrům" v otroctví lépe než po získání svobody, kdy je bývalý otrokář zaměstnal za "smluvní mzdu". U nás nyní ten rozdíl dotuje stát z daní těch slušnějších podnikatelů a jejich lépe placených zaměstnanců - příspěvky na bydlení, na děti, vyšší důchody, než by odpovídaly jejich přínosu do systému případně ještě doplněné o různé sociální dávky...

Takže, vážení odpůrci minimální mzdy, doufám že těm zaměstnavatelům platícím ninimální mzdu (většinou plus nezdaněný doplatek) přispíváte ze svých daní na jejich spokojený život s úsměvem.

R. Langer 30.7.2014 10:47

Re: A co takhle zavést rovnou otroctví? :-)))

No, tak je to přece i v komunismu, tam je člověk otrokem strany a vlády, to už jsme tady přece měli. V kapitalismu má člověk alespoň takovou cenu, za jakou dokáže prodat svou práci (ano, někdo zcela nulovou, to je ovšem jeho problém). To v komunismu nemá člověk ani jeho práce cenu žádnou, lépe řečeno má cenu takovou, jakou řekne jeho nadřízený soudruh, a když je potřeba, donutí ho dělat třeba i zadarmo, nebo ho rovnou nechá zabít. Jo, jenom tak. Bum. A spousta nesvéprávných hlupáků ten režim i dnes považuje za naprosto uspokojivý a stýská se jim po něm.

Já budu s prominutím raději, když mi bude šéfovat ten kapitalista. Snad pro některého budu nějakou tu cenu mít. Ovšem je potřeba pro to občas i něco udělat. ;-)

J. Kavalír 30.7.2014 13:39

Re: A co takhle zavést rovnou otroctví? :-)))

Pane Langere, můžete mi sdělit, o jakém komunismu to mluvíte? Jediné, co na tomto principu funguje, jsou kibucy v Izraeli, jinak se u nás jednalo jen o (reálný) socialismus, který funguje na terochu jiných principech.

S tím otroctvím to má něco společného - stát (otrokář) se o svůj majetek (občany) skutečně staral do té míry, aby netrpěli hlady, měli střechu nad hlavou a další generace vyrůstala v lepších podmínkách, než ta předchozí a to i v o něco větším počtu.

Možná se s námi podělíte, předpokládám o osobní zkušenost, kdy nadřízený někoho beztrestně zabil. To, že někoho nutí pracovat (skoro) zadarmo, se spíš hodí na současnou dobu, kdy máte volbu nabízené podmínky přijmout nebo být dál bez práce.

Podstatou mého původního příspěvku byl ale ten poslední odstavec. Jak vidno, ten vás moc neoslovil, takže dál pracujte u svého kapitalisty, který vás (doufám) alespoň průměrně platí. Nadávejte spolu s ním na vysoké vedlejší náklady práce,  a radujte se, že někteří zaměstnanci jsou na tom podstatně hůř než vy. Možná ani nejsou a dostávají další peníze "načerno" a k tomu ještě nějaké ty sociální dávky z vašich vysokých daní...

R. Langer 30.7.2014 15:31

Re: A co takhle zavést rovnou otroctví? :-)))

Nacismus - totalita pod diktaturou nacistů. Komunismus - totalita pod diktaturou komunistů. Velmi jednoduché, ovšem tohle pojmenování se komoušům nehodí do krámu. Ti pod pojmem "komunismus" prodávají vylhané Království nebeské na Zemi. Ale to je pustá lež. Tak ale nic si z toho nedělejte, spousta lidí si v tomhle plete pojmy, třeba si úplně nesmyslně myslí, že nacismus, potažmo fašismus jsou pravicové politické směry. Také velmi povedená komunistická lež.

Jinak kibuc nemá pochopitelně s komunismem nic společného - je to společenství se členy dobrovolně přijímající jeho pravidla. Komunismus je, na rozdíl od kibucu, jak už jsem uváděl, totalitní diktatura.

No, a o obětech komunistického režimu (pro vaše upřesnění - jde o ty, co nadřízený beztrestně zabil) se snad ani bavit nemusíme, jestli žádné neznáte, tak si nastudujte něco z historie, určitě něco objevíte.

No a k tomu poslednímu odstavci - kdyby ty daně nebyli takové, jaké jsou, možná by tomu zaměstnanci zbylo i na lepší výplatu. Ale taková myšlenka bude pro vás asi moc odvážná.

P. Čech 30.7.2014 9:33

Nesmyslnost.

Samotný institut "minimální mzda" je nesmyslný a nic pracovitým lidem, kteří něco umějí nepřináší. Mzda je totiž něco, co je dohodnuto mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, tedy dohoda jeko každá jiná. To, že do hry dohody vstupuje stát (socialistický), který stanoví kolik nejméně musí zaměstnavatel zaměsnanci platit za práci je vždy kontraproduktivní, k ničemu nevedoucí a ve svém důsledku se obrací proti zaměstnanci samému. Slouží to jen ke zviditelňování se socialistických politiků a socialistických politických stran. K ničemu jinému, smysluplnému to nevede.Bohužel mnoho ovčanů, lidí líných přemýšlet, na to skočí.  A žijí z toho socialistické politické strany.

R. Langer 30.7.2014 10:48

Re: Nesmyslnost.

Přesně.

P. Kmoníček 30.7.2014 9:14

Pane Slaný,

máte to marný,máte to marný,máte to marný......

P. Zeman 30.7.2014 10:54

Re: Pane Slaný,

Boj s blbostí je v našich podmínkách většinou marný. Ale co naděláme? Lid si je zvolil :-/.

V. Stejskal 30.7.2014 8:52

posilit kupni silu

Dnes neni problem neco vyrobit, ale vyrobene prodat. Podivejte se kolem sebe, a reknete ceho je malo? Spolecnost trpi chronickou krizi z nadvyroby. Co schazi je kupni sila. Proto minimalni mzda, socialni pomoc, penze, stipendia a i nizke mzdy by mely byt co nejvyssi, aby i kupni sila byla co nejvyssi. Ze na to nejsou penize? Omyl. Firmy neplati temer zadne dane, stat je financovan z DPH, kterou plati konecny kupujici, t.j. siroke masy, to jest ti co casto pracuji temer zdarma.

P. Zeman 30.7.2014 10:58

Re: posilit kupni silu

Krize z nadvýroby... Kde jsem to jenom slyšel? Už si vzpomínám. Soudruzi se mi něco podobného snažili dostat do hlavy v souvislosti s kapitalistickým hnusem (a přitom sami nebyli schopni zajistit výrobu dostatečného množství obyčejného hajzlpapíru :-D).

I. Schlägel 30.7.2014 12:44

Re: posilit kupni silu

Pane Stejskale, je evidentní, že nedisponujete ani těmi nejzákladnějšími informacemi o tom, jak funguje ekonomika. Ale diskutujte, člověk si alespoň uvědomí, kdo všechno má volební právo.

V. Stejskal 30.7.2014 22:28

Re: posilit kupni silu

pPane Schlägel ja k volbam zasadne nechodim. Zajimalo by mne zda Vy, ci Vasi predci meli kdy nejaky majitek zvany kapital, t.j. penize, ktere delaji penize. Pusobite jako holy zadek. Je dojemne jak hole zadky haji sve vykoristovatele.

T. Pansky 30.7.2014 1:51

Asocialni CSSD a potazmo levice

Za zvysovanich minimalni mzdy je prosta levicova matematika: zvysenim minimalni mzdy levice pomuze par set tisicum obcanu (a skoro urcite svym volicum).  Co se ovsem stane?  Mnoho zamestnavatelu na to odpovi propoustenim v radu desetitisicu - tito lide jsou odsouzeni na statni pomoc, protoze jsou jinak nezamestnatelni.  Statni pomoc ale neni problem levice - zaplati to preci stat, tedy vsichni obcane.  Podtrzeno a secteno: levice si vyrobi sve volice a mnoho lidi uvrhne do zebroty.  Kdy by neudelal, kdyz to zaplati stat???  top0625top@live.com

J. Bruner 30.7.2014 5:32

Re: Asocialni CSSD a potazmo levice

zaměstnavatel propustí zaměstnance tehdy, když ho nepotřebuje. Kdo za propuštěného udělá práci? Zamšstnavatel snad? Kdyby to bylo tak jednoduché, tak by se dělalo jen bez zaměstnanců.

J. Kohoutek 30.7.2014 9:32

Re: Asocialni CSSD a potazmo levice

Omyl. Ti nepotřební jsou již propuštěni. Propouštět bude ty, na jejichž výplatu (včetně skrytých nákladů) prostě nebude mít. Tu práci pak budou navíc dělat ti, kteří zůstanou. Jediný pozitivní výsledek bude zvýšení produktivity. Odnesou to ovšem ti méně produktivní. A kdo to bude je jiná otázka. Ti s vysokými příjmy to rozhodně nebudou.

P. Zeman 30.7.2014 11:03

Re: Asocialni CSSD a potazmo levice

Při produktivitě práce českých zaměstnanců nebude pro zbytek problém trochu přidat v práci a výpadek za propuštěného nahradit. Odměnou jim za to může být podíl z prostředků, které se jeho propuštěním ušetří. Slovy levice - zdroje jsou ;-).

K. Pavlik 30.7.2014 0:24

O nic nejde inzenyre

No tak se minimalni mzda zvysi o 5% a snizi se kurs koruny proti Euru o 7% a vse bude v pohode.

Jak rikaval nas komunisticky ekonomicky namestek: Rekni mne o co jde inzenyre? Jo ze zaplacou mali skudlilove to uz je smula.