19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Ztráta ekonomických reflexů

Polostátní ČSA, které loni skončily s téměř miliardovou ztrátou, propouštějí a žádají o pomoc, státní České dráhy dostaly rekordní pokutu za nezákonný nákup bez otevřeného výběrového řízení a ministr jmenoval do čela státního Czechinvestu kandidáta bez zkušeností, krátce poté, co byl jeden z předchozích šéfů této firmy potrestán za podvod s falšováním faktur.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 25.11.2014 21:33

Stát je zloděj (neokrade Vás snad jen Švýcarsko)

státní podnik je proto plný zlodějů. V souladu s právě uplatňovanou politickou linií, tedy neustále.

P. Vaňura 25.11.2014 16:08

No, zejména v USA intoši celá desetiletí

tvrdili, že by soukroméfirmy měly "dělat něco víc, než jen vytvářet zisk." Dnešní

Detroit je z části výsledkem tohoto úsilí...

I. Schlägel 25.11.2014 12:57

Autor v podstatě popsal příčiny,

proč nefunguje socialismus.

Z. Švrček 25.11.2014 11:25

když chlap od práva

hodnotí ekonomiku, je to vždy tragédie. Není lepším prostředkem než zavádění lepších regulací a motivací státních (veřejných - tedy krajských, či městských) firem,

 udělat z nich programově firmy nestátní? To ale lidem chválícím ekologické regulace a vůbec regulace EU asi už nikdy vonět nebude. Právě EU je důkazem, že ztráta ekonomických instinktů je výsledkem odklonu od svobodné tržní ekonomiky,  přenesení důrazu na státní zásahy, dotace, regulace a kdovíjaké ještě projevy všemocného státu... A jistě to není projev pouhé víry oněch propagátorů "státu" v jeho blahodárnost, ale účelné chování, kdy velice dobře vědí proč to dělají.

V. Halašta 25.11.2014 8:04

Ztráta instinktů a ekologické regulace.

Vcelku by se s článkem dalo souhlasit až na tyto dvě věci.

Ztrátě nějakých ekonomických instiktů dává autor za vinu naše chyby v ekonomice, aby v následujícím odstavci popsal, jak si tyto ekonomické pravdy musela západní Evropa taky ověřit v praxi. Taky neměla ty instinkty? Spíše o žádné instinkty nejde ale vývoj nejde nahradit, přeskočit.

Dále mě zarazila věta, že být odpůcem ekologických regulací je automaticky proti veřejnému zájmu. Proč by tomu tak mělo být bez diskuze? Protože zelení mají pravdu bez diskuze a firmy uvádějící jejich politiku do praxe, především v energetice, ať už to nějak zařídí? Prostě nekecej a pádluj.

M. Harmáček 25.11.2014 5:32

Ono je to ještě horší

"Analýzy provedené v řadě zemí ukázaly, že hlavním důvodem nízké výkonnosti veřejných firem i toho, že selhaly při sledování veřejných zájmů bylo, že vlády nad manažery těchto korporací postupně ztratily kontrolu. V některých případech ji dokonce neměly již od samého začátku. Hodnocení výkonu veřejných firem i úspěšnosti jejich vedení bylo velmi omezené a totéž se týkalo i uplatnění skutečně výkonového odměňování."

Ono je to v české skutečnosti ještě horší. Vláda předem a záměrně dosazovala do vedení státních podniků zločince tak, aby společně s nimi mohla předmětné podniky tunelovat. Tvrdík, Žaluda, Roman..........

Na vině není existence státních podniků, na vině je "opoziční" smlouva mafiánů, kteří si pod taktovkou Kremlu parcelovali tuto zemi, tedy i státní podniky.

Dobře řízený, netunelovaný státní (dokonce ještě národní) podnik často skvěle prosperuje - Budvar.

P. Joch 25.11.2014 8:39

Re: Ono je to ještě horší

No nevím, jestli je Budvar správný příklad státního podniku. Jaký má stát důvod provozovat pivovar? To, že prosperuje je irelevantní, stejně dobře prosperují mnohé soukromé pivovary.

K. Vyšata 25.11.2014 11:15

Re: Ono je to ještě horší

Ale určitě je relevantní, že zisková část vycházející z prosperity zůstává doma. A navíc, je zářný příklad, jak se dá i státní podnik řídit dobře. Ano spousta soukromých firem ve "vyspělé společnosti" je zisková, ale nejsou náhodou všechny ty ziskové firmy ze států nejvíce zadlužených? Není to tím, že zisky plynou do kapes malé skupince úspěšných, kteří si ještě navíc s pomocí politiků svoje zisky zvětšují přesunutím do daňových rájů?

I. Schlägel 25.11.2014 13:04

Re: Ono je to ještě horší

Zapomínáte na zásadní věc, Budvar se pohybuje v tržním prostředí a každá chyba v řízení by se projevila v ekonomických výsledcích, které lze měřit a porovnat právě s konkurencí. Pokud by měl Budvar monopol a nemusel by soutěžit o svou pozici na trhu, bude fungovat nehospodárněji, nebude mít tak kvalitní produkt. Řada státních firem v trřním prostředí i přes nekvalitní služby navíc "prosperuje" díky dotacím ze státního rozpočtu. To snad naštěstí není případ Budvaru. A k Vaší poslední poznámce, vyspělé země nejsou zadlužené proto, že v nich existují ziskové firmy. Může za to struktura státních výdajů, přesvědčení, že z každé krize se lze "proinvestovat" a změna společnosti ze zásluhové na nárokovou. Mimo jiné.

P. Lenc 25.11.2014 13:36

Re: Ono je to ještě horší

Přesné, otázka je, zda pro levičáka pochopitelné.

I. Schlägel 25.11.2014 15:02

Re: Ono je to ještě horší

Někteří diskutéři často chápou, ale stejně nepřiznají něco, co odporuje jejich ideologii. Nevím, zda je to případ pana Aty :-)

I. Schlägel 25.11.2014 15:02

Re: Ono je to ještě horší

Oprava, pana Atas9.

K. Vyšata 25.11.2014 15:20

Re: Ono je to ještě horší

Pane Schlägel, to není žádná ideologie ale námitka proti klišé, že stát je horší hospodář než soukromník. Tento názor byl používán po převratu jako odůvodnění rozkradení republiky. Budvar je státní podnik, prosperující a dobře vedený, nějaký názor fanatiků, že stát nemá co provozovat pivovar je jen chuť kousnout si do dobrého koláče. A koláč už je dost okousaný.

L. Novák 25.11.2014 17:34

Re: Ono je to ještě horší

Komunisti rádi používají pojem "rozkradení republiky". Proč? Protože ztratili neomezenou moc nad tím, co sami nakradli po válce, zvl. pak po roce 1948 a létech následujících. V době socialistického otroctví za železnou oponou...

J. Jurax 25.11.2014 18:24

Re: Ono je to ještě horší

Nelze než opakovat, že Budvar se pohybuje v tržním prostředí. Nebyl-li by úspěšný, už by nebyl státní.

Kdežto ČEZ, ČD a jiné takové podobné mají monopol nebo skoro monopol. A stát je (mimo ČEZu, ten je ziskový) samozřejmě z různých důvodů dotuje a umetá jim legislativní cestičku, i když jsou řízeny blbě. ČSA se sice pohybují v tržním prostředí, ale ač zruinovány politicky dosazeným Tvrdíkem, jsou záležitostí státní prestiže. Být soukromé, patrně by už nebyly.

Ono zůstat AZNP státní, tak teď v jejích halách roste tráva, protože by zkrachovaly. Nebo by se státní podporou dosud vyráběly Favority za cenu dnešních Octavií.

K. Vyšata 25.11.2014 21:57

Re: Ono je to ještě horší

Má to cenu házet na sebe trumfy? Vy AZNP, já můžu severočeské doly, nebo OKD, Škodovku a pod. Hádáme se o h..... Problém je už za námi, vlastníme, tedy stát, už jen zlomek důležitých podniků a to se nám může vymstít. Uvedu příklad, opravdu jen příklad, máme v zásobnících zásobu plynu na 90 dní, ale pravda je jiná, máme plyn, ale nevíme kdo si ho do zásobníků uschoval a komu ho v případě potřeby prodá. Stát by měl mít ve vlastnictví spoustu strategických podniků a to že nemá nad spoustou důležitých věcí přehled je nebezpečné.

L. Novák 26.11.2014 17:54

Re: Ono je to ještě horší

"...vlastníme, tedy stát, už jen zlomek důležitých podniků..."

Typický pohled komunisty na úlohu státu ve svobodné zemi. Proč by stát měl vlastnit nějaké podniky? Komunisti stále oplakávají, že je pryč doba, kdy stát byl vlastníkem všech výtrobních prostředků (100%) a soukromé vlastnictví nebo výroba bylo často trestným činem.

J. Kanioková 25.11.2014 17:49

Přesně !

J. Kanioková 25.11.2014 17:47

Re: Ono je to ještě horší

Neskutečná blbost !

J. Urban 25.11.2014 21:36

Re: Ono je to ještě horší

Pane jo, Kanioková, tento argument má váhu. Asi takovou, jako můj pr.d.