19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zrychlený postup na učící křivce

Bulhaři se ocitli na půli cesty. Investorům svým postupem proti společnosti ČEZ vyslali negativní signál (a kdo by sedal na horká kamna dvakrát), zatímco nahněvanou ulici byrokratická cvičení nemohou uklidnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 17.3.2013 1:31

banky by na infrastrukturu určitě půjčily

Podle mého názoru by banky státu, nebo státním podnikům, na investice do vodárenských a  energetických sítí  půjčily docela rády.  Dovedu si představit, že by státní podnik ručil podílem ve společnosti. Jistota  návratnosti vysoká až absolutní.

Obliba  privatizace  distribučních společnstí mezi politiky bývá dána  jednak tím, že je  privatizace  jednodušší než  provozování podniku a jednak tím, že privatizace  přinese politikovi provize v reálném čase. 

Viz. případ kmotra  Nováka. Ten měl tu smůlu, že  to právě na něho prasklo. Ale nejspíš to obdobně  funguje všude.  Nemá přece žádnou logiku,  aby nám například naši českou vodu prodávala Francouzská firma.  Na rozvádění vody není nic  hi-tech, aby to nezvládla státní neno  obecní akciovka.

M. Vojtíšek 16.3.2013 22:34

Proč Bulharsko nebo Albánie

V ČR za 5-10 let dost možná nebude stačit na pokrytí nákladů průměrné spotřeby jednotlivce na ČEZem vyráběnou elektřinu ani průměrný důchod.

Ruční výroba svíček a tělesné teplo ruku v ruce s vláčením po ulicích přijde zas do mody.

Tak ono když si našinec propočítá, že dividenda vyplácená ČEZem je asi 10000 na ročním účtu každé domácnosti.

Elektřina jako plošná daň zamaskovaná za PXE je sice dobrej nápad. Ale jak dlouho může v dnešní době asi vydržet? Podle mého názoru moc dlouho ne.

Těžba plynu nabírá na obrátkách a našicům brzo dojde, že investice do soláru v kombinaci s plynovým generátorem se vyplatí  více než platit neustále rostoucí enegretickou daň provozovanou ČEZem. Nějakej podnikavec přijde s kompaktním řešením pro koncového spotřebitele a ČEZ může chladící věže přestavět na koncertní síně.

J. Chaloupka 16.3.2013 10:11

No kdyby na Romana a Beneše v ČEZu nastoupily ozbrojené bojůvky,

myslím, že mnoho spoluobčanů by jim na pomoc nepřišlo. Moc by mne zajímalo, kolik ty firmy platily státům za to, že mohly těžit jejich národní bohatství. Nemám pocit, že to co je v zemi patří těžařům i když to zatím takto ve světě i u nás vypadá. A to nemluvím o tom bor.. pardon nepořádku, který při své činnosti vytvoří.

B. Rudolf 16.3.2013 7:00

O co jde?

Myslím si, že vyvlastnění ČEZu v Bulharsku opravdu nehrozí. Vyšetřování toho, zda ČEZ neudělal nějaký přešlap, probíhá a případné (ale jiné) sankce hrozí. ČEZ totiž zcela jistě řadu přešlapů udělal. A to hned ze dvou důvodů. Jednak dělá přešlapy čas od času úplně každý, jednak bychom si o chování ČEZu neměli dělat příliš velké iluze.

Podle dostupných informací je Bulharsko zemí prolezlou korupcí a klientelismem, což odnáší většina obyvatelstva. Otázkou, která by nás měla zajímat, je, zda se ČEZ i v této situaci snažil chovat férově a poctivě, nebo se jí přizpůsobil tak, že nám z toho bude na blití. Odpověď samozřejmě, alespoň zatím, neznáme. Ale obávám se, že nám velkou radost neudělá.