16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Žrát či nežrat, to je oč tu běží

Jeho výrok se stal mezitím vděčným tématem mediálních debat. Například mnozí ekonomové jsou toho názoru, že skutečně prožíráme svou budoucnost, protože stát opravdu utrácí víc, než vydělá. Řada prostých občanů zase marně vzpomíná, kdy se do zmiňovaného žraní vlastně pustila a jestli do této kategorie patří hledání co nejlevnějších rohlíků v supermarketech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 6.10.2012 10:39

Krize spotřebitelské důvěry

(víry občanů v budoucnost jejich ekonomiky) je skutečně noční můrou např. japonských politiků a ekonomů. Japonsko je ovšem také exemplárním příkladem toho, že ani 2 desetiletí obrovského utrácení státu situaci nezlepší, protože občané nejsou "padlí na hlavu" a vědí že státní finanční tsunami je dočasná, neefektivní a je realizována na dluh, který bude splácen na úkor např. jejich důchodů. Vědí, že je ve svém výsledném efektu stejně ničivá jako ta tsunami přírodní.

Především pro nás z toho plyne poučení, že zlepšit spotřebitelskou náladu mohou jenom (soukromé) hospodářské aktivity. Je logické, že musí být zaměřeny na perspektivní (tedy mimoevropské) trhy. "Žraní" na dluh nikoho spasit nemůže.

J. Šejnoha 5.10.2012 15:30

tajemství průměru

Autor správně  upozorňuje na  chudé lidi, kteří  vyhledávají v marketu  nejlevnější  rohlíky.

( i když i mezi nimi je někdo kdo spotřebuje více než vytvoří)

Z toho se  ale nedá usuzovat, že  se  stát a populace v ČR celkově  ( v průměru) nepřežírá.

Pokud  se neustále  zvyšuje zadlužení státu i domácností, tak se dá říci, že si žijeme nad poměry a že to je dlouhodobě neudržitelné.  Skutečnost, že nás  většina  Evropanů v životě nad poměry trumfne, na tom nic nemění.

Pravda je, že šetření v době  krize je  poněkud problematické. Teď bychom měli  utrácet  úspory z let  prosperity.  Ty ale  stát  i většina  občanů jaksi zapomněla  vytvořit.

F. Eliáš 4.10.2012 20:48

Raději šetřeme

Ten článek napsal hlupák

J. Kanioková 4.10.2012 18:48

Ano, právě proto NUTNĚ potřebujeme obchodní vztahy mimo EU !

Protože ta jde do kytek!

Unii došly peníze, do Česka míří žádost o pět miliard. Evropská komise bude kvůli chybějícím penězům po členských zemích Evropské unie chtít navýšit rozpočet EU na letošní rok až o deset miliard eur. Píše to týdeník European Voice. -  http://jdem.cz/wcsy8

Hororové vízie Juraja Mesíka: Už kupuje trvanlivé potraviny - http://jdem.cz/wbhd5

B. Rybák 4.10.2012 21:35

Re: Ano, právě proto NUTNĚ potřebujeme obchodní vztahy mimo EU !

Ano. Přesně to potřebujeme.

P. Joch 4.10.2012 12:06

zpět do školy

Pane Holub, chtělo by to krapet ekonomického dovzdělání se, než začnete papouškovat názory o škodlivosti šetření.

Žraním totiž ještě nikdo nezbohatl, ve slušné společnosti dříve platilo, že dobrý hospodář byl skromný a pracovitý.

Bohužel HDP a výkon celé ekonomiky se měří hlavně podle toho jak se "žere", ne dle toho jak se hospodaří. Takže stačí začít šetřit a hned je tu recese.

Š. Hašek 4.10.2012 13:56

Re: zpět do školy

Až na to lid a krasohledi z Brusele  přijdou (tj. že hodnoty se nevytvářejí žraním a tiskem papírků), bude pozdě.

Vidím to černě. Těch oholených vlastní blbostí a žraním bude více než těch přemýšlivých. A vyhrajou. Snad ne na celé čáře a na dlouhou dobu.

J. Vintr 4.10.2012 10:54

Problémem jsou právě peníze

které stát lidem a firmám sebere na daních. O těchto penězích totiž nerozhoduje trh, ale byrokrati a politici, na jejichž činnost se žádná tržní pravidla nevztahují. Stát přerozděluje peníze, které sebral ekonomicky činným občanům ve prospěch těch, kteří ekonomicky činní nejsou. A toto přerozdělování neustále roste, protože k tomu logicky vede podbízení se voličům. Taky hraje velkou roli fakt, že erární peníze, které vlastně nepatří nikomu, svádějí k rozkrádání. A protože v erární sféře je toto rozkrádání prakticky nepostižitelné, nabývá obludných rozměrů. Kromě toho, že se obrovské sumy peněz zcela netržním způsobem přesouvají do kapes jednotlivcům, má toto erární rozkrádání ještě další efekt, který svou škodlivostí i několikanásobně převyšuje ukradenou sumu. Peníze z erární kasy se dají jen zřídka ukrást přímo a proto je obvyklým způsobem kradení to, že každý výdaj eráru je navýšený o sumu, kterou si strčí příslušný úředník nebo politik do kapsy. U nás se tomu eufemicky říká korupce, i když jde ve skutečnosti jen o formu krádeže. Aby si všichni zúčastnění přišli na své, nestačí jen reálné a potřebné výdaje, ale musí se vymýšlet další, motivované výhradně snahou si nakrást. K nejmarkantnějším případům patří třeba nákup zbytečných vehiklů pro naši zbytečnou armádu. Dalším efektem této erární zlodějny je třeba to, že ve zlodějské státní zakázce nemá nikdo motivaci k tomu, aby stát za utracené peníze dostal odpovídající hodnotu. V tomto oboru asi suverénně vede výstavba naší dálniční sítě. "Díky" zlodějně máme nejen nejdražší dálnice na světě, ale jejich výstavba je enormně pomalá a kvalita bídná. Což samozřejmě nikomu ze zúčastněných nevadí, protože na následných opravách se zase vydělává. Miliony předčasně zničených aut státní úředníky netrápí. A takhle nějak to funguje všude, kde úředník nebo politik rozhoduje o cizích penězích. Jediným řešením by byla drastická redukce agendy státu a jeho příjmů, ale to je utopie - viz známé přísloví o kaprech a rybníku ...

J. Veselý 4.10.2012 8:27

Ano!

Konečně ohodnotil naši vládu od listopadu 89 správně. Stát totiž nic neutrácí, utrácí a prožírají to různí politici, poslanci, starostové a podobně. utahujeme opasky pouzy my co neumíme krást.

L. Křivan 4.10.2012 8:14

Není to tak dávno,

co Znojmo bylo v sobotu a neděli plné nakupujících Rakušanů. Teď budeme jezdit do Holabrunnu.

V. Linhart 4.10.2012 8:12

Kalousek už asi mele z posledního.

V roce 1989 činila výše zahraničního dluhu ČSSR 12,7 miliardy Kčs. Je až s podivem, do jaké výše dluhů to natáhly geniální demokratické vlády počínaje geniálním ministrem financí Klausem a geniálním ministrem financí Kalouskem! Jediné, co mě uklidňuje, že za to může EU...

V. Kain 4.10.2012 9:25

Re: Kalousek už asi mele z posledního.

Zapoměl jste na geniálního ministra financí Bohuslava Sobotku.Tento finanční expert dokázal zemi zadlužovat i přes velmi vysoký HDP.

J. Kratochvíl 4.10.2012 9:37

Re: Kalousek už asi mele z posledního.

Vy jste zase zapomněl, že mimo to jak vy říkate, že Sobotka  zadlužoval tuto zemi, byl velmi vysoký HDP právě díky hospodářské politice ČSSD, to ale vy fundamentální neoliberálové nikdy nepřiznáte. Ono totiž platí, že když se vydělává, tak se může také utrácet, protože se dluhy mají z čeho zaplatit a to platí jak doma tak i ve státě. Z čeho, ale bude platit dluhy Kalousek, když neumí ani vybrat daně a ani nastartovat růst HDP, proto neustále zvyšuje daně a tím tlumí  ekonomiku. Nic jiného chudinka vymyslet nedovede.

M. Písecký 4.10.2012 10:28

Byla bezprecedentní celosvětová konjunktura,

se vstupem do EU se začaly valit masivní investice. Za to ale vláda ČSSD nemůže. Když se vydělává, může se utrácet, to jste se trefil (ale jen to, co máte), pokud jste mladý hokejista, cikánský baron nebo drogový dealer, tak se tomu nikdo ani nediví, normální člověk ví, že dobré časy netrvají věčně a začne si dělat rezervy na horší časy.

Rovnátko, chudinka, vymyslel opravdu geniální věc: k vydělaným penězům si ještě čvrt giga půjčil, aby bylo na pořádnou korupci voličům.

Š. Hašek 4.10.2012 14:04

Re: Kalousek už asi mele z posledního.

Obdivuji Vás, pane Linharte, jak jste tu částku kvantifikoval.

Já pamatuji tehdy svět poukázek na jídlo (Kčs), dále poukázek na zboží z dovozu (bony), dále převoditelný rubl, dále devizovou korunu, bylo toho plné Rudé Právo .... no a potom "normální" kapitalistické měny, které byly snem každého papaláše i dělného lidu.

A nikdo se v tom nevyznal, zvláště ne delegátky stranických sjezdů od kraviček v JZD! Vy asi ano.

Asi se Vám stýská po těch krásných dobách, že? Jinak si to neumím vysvětlit.

S. Sedlák 4.10.2012 7:21

Nad vašimi "postřehy" jsem vždy žasnul

Pochopitelně, že jsme otevřenou ekonomikou a z toho tedy plyne, že se nemůžeme uzavřít a nemůžeme otočit směrem k vnitřní spotřebě. To dokonce nemůže ani Čína, která k tomu má daleko lepší předpoklady.

Vláda již dlouho upozorňuje a snaží se naše exporty přesměrovat mimo evropskou unii. Naším problémem je orientace na automobilový průmysl a ten už vůbec nelze přesměrovat na vnitřní trh. Pokud bychom i jezdili auty i na záchod, tak bysme neměli na energii k tomu potřebnou.

Velmi oceňuji, že se nám podařilo realizovat desetileté dluhopisy s úrokem nižším než 3%. Co by za  to dali ti, kteří jedou s úroky o 5% vyššími! Je to takto lepší i kdybychom s utrácením dosahovali růstu.

A. Hrbek 4.10.2012 10:11

Re: Nad vašimi "postřehy" jsem vždy žasnul

Vážený pane Sedláku, nad desetiletými dluhopisy s úrokem 2,9% bych jásal. kdyby byly použity na splacení dluhu s vyšším úrokem. Bohužel budou použity jen na splácení úroků ze zvýšeného dluhu.

Jen tak mimochodem - všiml jste si někdy na jaký úrok si půjčuje Německo_ Je to okolo nuly!. Takže Německu se vyplatí si půjčit a za vypůjčené peníze koupit naše "skvělé" dluhopisy se zaručeným výnosem.

V. Novák 4.10.2012 10:33

Exporty dosud drží českou ekonomiku nad vodou, jen díky tomu,

že na ně vláda má minimální vliv. Tam, kde vliv má - přes Exportní banku a EGAP - potlačuje je stejně jako domácí poptávku. Tolik k vašemu (a ted už jen vládnímu) zaklínání se otevřenou ekonomikou.

Automobilový průmysl (dříve dle pravičků socanské montovny) je jedno z mála odvětví, které funguje a brzdí náš pád z recese do krize.