25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zoufalá vládní účtařina

Ekonomický program vládní koalice pokračuje ve slepé koleji minulého režimu. Není divu, vždyť je opět ve vleku "kalouskovin", tentokrát socdemokratických. V relativně chudé ekonomice vysoké daňové kvóty (47 procent) je jediná cesta z močálu recese radikální snížení daní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Křivánek 23.12.2013 3:00

Re: Sóddruhu autore nenavrhuj žádné sociálně-ekomické změny!

Hlavně že ty si sodruh přešlušný. K-U-R-W-A proč bych měl vyslechávat nějakého zloděje co vymyšlí jak mě okrást a nechat si to posvětit zákonem, demokratický roz\hodutím (rozhoduntím lůzy) a posvěcené tupým korektním davem a užitečnými idioty jako ty súdruh Papež.

B. Rybák 22.12.2013 1:11

Re: Vážený

Co kdyby jste naopak vy nám sdělil své proroctví. Bylo by jistě velmi zábavné, když kladete tak nesmyslnou otázku. Při snížení té daně se totiž HDP velmi pravděpodobně zvýší (nebude stálé) a navíc jsou ve hře stovky dalších proměnných (i např. náklady na zřizování účtu v daňovém ráji, odměny pro daňové poradce...)

Na kvantitativní přesnost proroctví se může sázet jenom hlupák a to pan Tomský určitě není.

B. Rybák 22.12.2013 0:35

Re: ano, pane Hrbku

Přesně tak!

B. Rybák 22.12.2013 0:33

Re: ano, pane Hrbku

To, že procentová část se zvětší, když se zvětší procentový základ je skutečně objevné! Pokud ještě přijdete i na to, že zvětšit objem výroby a služeb by v podmínkách recese mohlo nastat jenom zvýšením produktivity práce, což stát provést neumí nebo zvýšením konkurenceschopnosti a podnikatelské nálady důvěryhodným snížením státních výdajů, což neumí stát levicový, pak by jste dospěl k jedinému myslitelnému řešení: "Malý efektivní pravicový stát".

B. Rybák 21.12.2013 18:43

Re: hrátky s DPH

Určitě nejsme blbější "západ EU", bolševickou deformaci ve znalostech jsme už napravili, produktivitu práce jsme s ním téměř srovnali a jeho politicko-korektnímu hlupáctví a morálně relativistickému státně mafiánskému parazitismu jsme zatím zcela nepodlehli, takže Vaše otázka je zcela oprávněná. Myslím, že v podstatě jde o toto.

Z montoven a dceřiných bank umístěných v mnoha zemích světa a z jím ovládaných zdrojů surovin např. v "bývalých" koloniích přichází na západ EU biliony $ ročně (jenom od nás cca 300 miliard Kč). Po válce jsme pouze my a Švédsko byly v Evropě schopni hned odstartovat mírovou průmyslovou výrobu. Pan inženýr Lobl v r. 1968 odhalil, že už jenom díky vlastnictví tehdy nejkvalitnější uranové rudy jsme mohli žít bez daní jako např. ropné státy. Nebýt bolševiků jezdila by Evropa především v našich automobilech, chodila v našich botách... Šanci využilo Švédsko, i když zdaleka ne optimálně protože zabředlo do trvale neudržitelného, byť zatím demokratického socialismu.

Díky němu nezvládlo už první ropnou krizi a od sedmdesátých ztrácelo hospodářské postavení což vyvrcholilo v devadesátých letech recesí řešenou úspornými opatřeními a devalvací měny. K jeho stabilizaci bezpochyby přispěly obrovské částky, které jeho banky získaly např. splácením úvěrů z bankrotujících pobaltských republik. Pouze šťastnou náhodou jsem narazil na informaci, že v některých afrických zemích vlastní švédští občané téměř všechnu půdu. Není v mých silách tuto informaci upřesnit.

Oni prosperují navzdory svému "socialismu" a ne díky němu. Podobně jako cca 300 tisícové platy v Lucembursku (a ve Švýcarsku) nemají nic společného s produktivitou práce, ale s praním špinavých peněz.

http://www.parat.webzdarma.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=1813&Itemid=46

L. Novák 21.12.2013 0:16

Re: Vážený

Do Temelínu neinvestoval stát, ale akciovka ČEZ. Navíc se jedná o příklad, který je výjimečný druhem i rozsahem investice a nutností garance státu, že během stavby nezavede nesmyslné omezení, které by stavbu znemožnilo, jako třeba v Rakousku. Dukovany nikdo jiný než stát stavět nemohl, když byly postaveny za komunistického režimu, který může být vzorem neefektivnosti vynakládání prostředků, pokud nepočítáme otrockou práci MUKLů prakticky bezplatně. Vodní díla by v poválečném rozsahu nikdo nestavěl, pokud by komunistický totalitní režim neokradl násilím vlastníky lesů, polí a dalších nemovitostí. Ano, v tom spočívá ta "efektivita", v násilí a nucené levné práci.

Že tuhle demagogii používáte, jenom dokresluje vaši myšlenkovou orientaci.

Efektivita školství se měří dost obtížně. Jestli je efektivní to státní nebo ne, toť velká otázka. Jak chcete měřit návratnost takové investice? Jaký efekt mělo školství, v němž jsme museli skládat nesmyslné zkoušky z marx-leninismu, dějin MDH a KSČ a podobných kravin, jako ekonomie socialismu? Ekonomická negramotnost z takového školství je vidět stále všude kolem. Základy moderní ekonomie si musel každý, kdo o to stál, dodatečně po pádu bolševického režimu nastudovat sám, soukromě, za vlastní peníze. Taková byla "efektivnost" vašeho státního školství.

L. Novák 21.12.2013 0:02

Re: Vážený

Potíž je, že za vlády ČSSD se tuším v roce 2004 převáděla velká část zboží a služeb ze snížené sazby DPH (5%) do základní sazby (22% a krátce poté snížené na 19%) . Což zvýšilo výběr DPH jednorázově asi o 30 mld. Kč. A přesto ČSSD nastartovala vysoké tempo zadlužování, které poprvé razantně snížila koalice ODS v roce 2013. O blbostech typu "minimální živnostenská daň" a podobných ani nemluvě.

M. Kosejk 20.12.2013 20:43

Re: hrátky s DPH

Tak teď jste předvedl až klišoidně přesnou ukázku dalšího typicky českého fenoménu - zásadně se hodnotíme prizmatem srovnávání se s bohatšími - a "trpíme" tím. A starší generace, které mají svůj podíl na čtyřicetiletém budování tupého a zaostávajícího socíku, se najednou "diví", že státy bez komunistické minulosti jsou na tom pořád o něco lépe než postkomunistické. Co se takhle srovnávat třeba s Polskem, Maďarskem, Slovenskem, Litvou, Slovinskem...?! A co se přestat pořád s někým srovnávat?! Mně se prostě žije dobře - a žádnou bídu kolem sebe nevidím.

J. Václavíková 20.12.2013 19:25

Re: Vážený

Troubo!

V. Halašta 20.12.2013 18:47

Re: Vážený

Klidně dál o koze.

Opakuji, tvrzení "Daňovou kvótu 47% zdědí nová vláda po osmileté vládě minulé koalice.", kdy se mluví o vysokém daňovém zatížení, je minimálně demagogická, ne-li rovnou lživá. Jde o dědictví vlády ČSSD, které lze prokázat na časové řadě daňového zatížení sledovaného eurostatem, tedy podle jednotné metodiky EU. 

A k těm číslům: Procento zdanění jen nepodstatné. Daňové zatížení je poměr sumy daní (nebo příjmů, výdajú) a HDP. Podle toho co je v čitateli pak jde o různé daňové kvóty. Den daňové svobody (jehož obrácenou hodnotou asi skutečně je 47) je liberálním institutem vypočítáván z výdajů, tedy i ze schodku. To ale není aktuální daňové zatížení a v časové řadě je pak vidět více vliv krize než pohyb daní. Pro porovnání v kterém časovém období vlivem vlády daňové zatížení rostlo a ve kterém klesalo je lépe vycházet z časové řady eurostatu.

L. Novák 20.12.2013 18:40

Re: Vážený

:-)

A. Hrbek 20.12.2013 18:34

Re: Vážený

sorry 35%

L. Novák 20.12.2013 18:34

Re: Vážený

Zase jste si přišla zakdákat?

L. Novák 20.12.2013 18:33

Re: ano, pane Hrbku

Rudý demagog Hrbek chce vyjadřovat složité procesy s mnoha proměnnými trojčlenkou... :-)

L. Novák 20.12.2013 18:31

Re: ano, pane Hrbku

Koukám, že s Ransdorfem máte i společná oblíbená latinská rčení... :-D

L. Novák 20.12.2013 18:28

Re: hrátky s DPH

50 let komunistické výchovy... :-)

A. Hrbek 20.12.2013 18:13

Re: Vážený

Vážený pane Halašta,

buďte tak laskav a podívejte se, jak se vyvíjely od roku 1990 sazby DPPO, DPFO a DPH!

Ve Vámi uváděném roce 1998 byla například sazba DPPO 35%!!! DPH základní bylo 22%, snížená 5%. Sazby DPFO byly v pohyblivé části od 15 do 40%.

Máte smůlu v tom, že to byl po desetiletí můj denní chléb.

J. Václavíková 20.12.2013 18:07

Re: Vážený

:-))))

Vzal jste na sebe úkol Sisyfa. Tady se argumentuje třídně, ne fakty!

J. Navrátil 20.12.2013 17:58

Re: hrátky s DPH

My se nemůžeme uklidňovat tím, že to u nás není jako v Kalkatě. Žijeme ve střední Evropě v sousedství m.j. Rakouska a Německa. Ve srovnání s nimi jsou u nás zhruba třetínové mzdy a důchody a přitom cenová hladina běžného zboží se pomalu ale jistě vyrovnává. Jsme třikrát blbější nebo lenošnější než oni? Jak je to možné?

A. Hrbek 20.12.2013 17:57

Re: Vážený

A komu děkujeme za Vámi nyní nezpochybněné číslo? Svatému Mikulášovi?

Laskavě se podívejte na strukturu čísel v Eurostatu (co se započítává do daní) a na strukturu povinných odvodů (přímých i nepřímých) státu v ČR. Jenom parafiskál odváděný zaměstnavateli z hrubé mzdy je 37%.

Zkuste se někdy podívat do státního rozpočtu na příjmovou část a výdajovou z jakých položek se skládá.

Jinak odhady "daňového zatížení" jsou dosti různé. Např. propočet "Dne daňové svobody" prováděný Liberálním institutem jako podíl mezí veřejnými výdaji a HDP, připadající na polovinu června) se pohybuje cca okolo 46%. V USA se daňové zatížení počítá jako podíl výdajů státních institucí k veškerým příjmům obyvatelstva, což dává vyšší číslo.

A. Hrbek 20.12.2013 17:33

Re: Vážený

Vážený superekonome Prokope,

V každém státu se rozhoduje o rozdělení výnosu daní. A základní otázkou je, zda posílí část státní spotřeby, státních nepřímých investic a státních přímých investic. A v demokracii rozhodují demokraticky zvolené orgány, tedy orgány, které jste patrně volil i Vy.Pokud ne, Vaše chyba.

Tvrdíte, že ani jedna investice ve státní sféře nikdy není efektivní. Co takhle např. první dva bloky v Temelínu? Co Dukovany? Co hydroelektrárny?

Podle Vás nemá také stát investovat do veškerého školství?

Principiální negramot zůstane vždy jen negramotem.

V. Halašta 20.12.2013 17:33

Re: Vážený

Nezpochybňoval jsem číslo, zpochybnil jsem vaši prezentaci "vysoké daňové zatížení je dědictvím Kalouska". Je to lež jako věž! Čísla z eurostatu, odakzované výše, vás jednoznačně usvědčují, že vy zase diskutujete, aniž si ověříte, co to číslo znamená a jak se vyvíjelo.

M. Kosejk 20.12.2013 17:30

Re: hrátky s DPH

S tím žrádlem je to vůbec zajímavý český fenomén. Já tomu říkám: "Adorace plné ledničky". Lednička musí být plná - i kdyby ji měli zaplnit šuntem. Podle mého je to dědictví gulášového socíku, kdy lidi nemohli dělat nic - jenom amatérsky prznit venkov chatovými osadami a žrát... a hlavně žrát hodně. 

Lidem v ČRc hybí u tohoto racionalita. Řvou, že nemají prachy, ale místo obyčejného bílého jogurtu a ovoce si raději koupí předražený pseudojogurt s pseudoovocem. Místo toho, aby si koupili chleba a máslo - a tak si kupují denně drahé dalamánky a nějaké chemické pomazánky "znáte z reklamy"...

Ale hlavně! Bída tady fakt není. A kdo tvrdí, že je, tak toho bych nejraději násilím odvezl někam do Kalkaty a tam mu ukradnul pas - aby blbeček věděl, co je to BÍDA.

V. Halašta 20.12.2013 17:27

Re: Vážený

Pokud byste nevěřili někomu z liberálního institutu nebo chtěli novější data tak si vygooglite soubor "KS-DU-11-001/EN/KS-DU-11-001-EN.PDF" eurostatu, na straně 170 v řádku TOTAL to máte total potvrzené:)

A. Hrbek 20.12.2013 17:15

Re: ano, pane Hrbku

Tak pane Kaine konkrétně! Kolik nezaměstnaných ubude, když se DPH sníží z 15 % na 10%? A z jakého důvodu?

V. Halašta 20.12.2013 17:11

Re: Vážený

Já to nepočítal, to oni :)

libinst.cz/data/CHRENKO.pdf

A. Hrbek 20.12.2013 17:10

Re: Vážený

Patrně jste si nepřečetl řádek 3 článku pana Tomského. Ale diskutujete.

Š. Hašek 20.12.2013 16:51

Re: hrátky s DPH

Asi tak.

Osobně se domnívám, že DPH je "mírnější" daň, než třeba daň ze mzdy. Pokud DPH, tak jedna sazba a na desetiletí. Výrobci, obchodníci, zákazníci si to již sami přeberou.

Ne tak politici levého spektra a jejich voliči za 30 Kč! A v tom jest problém.

A kdo má problém s "vysokou" DPH za potraviny - 50 % křiklounů má na venkově chalupu/rodiče/známé, má zdravé děti a ti všichni místo do Chorvatska mohou vyrazit na pěstování brambor a zeleniny. A bez DPH a zadarmo!!!!!!!! Je to jen mnohdy drzé fňukání a žebrání u politiků.

M. Kosejk 20.12.2013 16:40

hrátky s DPH

Hrátky s DPH nedoporučuji. Problém této daně je v tom, že její zvýšení obchodníci okamžitě promítnou do ceny (někdy se to stane i vítanou záminkou k zdražení nad ekvivalent zvýšení sazby). Na snížení DPH však obchodnící rozhodně nezareagují tak, že sníží ceny o ekvivalent snížení sazby DPH. To je věc, která prokázána praxí.

Navíc domácí spotřeba nemá na HDP českého proexportního hospodářství téměř žádný vliv.

A HDP zase vůbec nic neříká o zdraví hospodářství a kvalitě života obyvatel. HPD je jen takový ukazatel objemu ekonomiky (i včetně objemu prostředků, které stát naprosto nehospodárně utratil).

Takže - já bych DPH nechal být - v tomto problém není.

V. Kain 20.12.2013 16:39

Re: ano, pane Hrbku

Pane Nováku levicovému Hrbkovi nemá cenu vysvětlovat,že snížením daňové kvoty by zcela jistě ubylo nezaměstnaných a lidem by zbylo víc v peněženkách.Levicové vládě by ale zbylo míń na rozdávání a kupování si voličů.Pokud jde o zdr.poplatky,tak u prakt.lékaře po jejich zrušení budou plné čekárny hypochondrů a lékárníci si drobek navýší marži.U stomatologů platíme takřka za všechno a nikdo si nestěžuje.