23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Znárodnění už probíhá

Všichni víme, že centrální banky i vlády se rozhodly „zachraňovat“ a dokopat k růstu ekonomiku tím, že do ní napumpují maximum peněz. Nefunguje to, zcela zjevně ne, nicméně to je teď věc jiná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ganaur 4.12.2020 13:19

575mld dol. je prd!;-D

L. Novák 4.12.2020 4:08

Velmi zmateně a neefektivně se chovají i některé nadnárodní společnosti s mnohostupňovým řízením. Neefektivita je kompenzována výsadním postavením na globálním trhu s omezenou konkurencí. Bující byrokracie (částečně vnucená přemírou státních zásahů a různých nesmyslných předpisů) požírající významnou část zisku a zmatky v řízení procesů ve výrobě vyvolané zásahy zcela nekompetentních osob...

Ono je v podstatě jedno, kdo je majoritním akcionářem, když takovou firmu nedokáže řídit, a uvnitř začne řádit EU Parkinson. ;-)

V. Církva 4.12.2020 8:34

Ano, tak nějak to je.

K. Pavlik 4.12.2020 2:16

V kazdem clanku pani autorky je neco proti nulovym ci zapornym urokum. Toto bohuzel neni podstata problemu. Az se ucho utrhne tak se bance nepodari udrzet nulovy urok.

Japonsky problem je zcela jiny.

V. Církva 4.12.2020 8:35

Taky si myslím, že jen v těch úrocích to není. Jaký je teda problém Japonska?

K. Pavlik 4.12.2020 12:02

Japonci zcela neuveritelne setri a s tim se neda nic delat.

J. Stehlik 4.12.2020 14:59

Je to jednoduché . Japonci mají takzvaně drahotu . I když jsou bohatí , tak relativně si žijí mizerně .

Naopak v třeba v usa je láce. Prostě jiné danové systémy. Staré feudální země mají v zákonech zakodováno , že nemovitosti jsou uložením peněz a tak je drahé i živobytí. Naopak nová země jako usa si nastavila svobodu a samostatnost a to se týká i financování samospráv což je pak viditelné i v dostupnosti bydlení - levné živobytí . My to máme podobně jak japonci , tudíž jediné co táhne ekonomiku je export. Tudíž nás čeká osud japonska bohatá země kde budou chudí lidé . Krásně je to viditelné na žebříčku dostupnosti bydlení a velikosti domu a bytu. Založení rodiny je dnes velice drahé a tak si pořídíte jedno maximálně dvě děti . Rodina , ale dělá spotřebu a rust ekonomiky. Když nejsou děti , tak staří lidé bohatnou a nemají za co utrácet (nic nepotřebují)

J. Bruner 4.12.2020 2:13

Čtvrtina nejlepších japonských firem a puvodni akcionari se jejich akcii tak masove zbavuji. Neni to divne.