28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zlo nejsou daňové ráje...

Prohlubující se zadlužení ekonomik vede politické představitele nejvyspělejších států k tomu, aby hledali řešení ve zvyšování daní. Jiné možné řešení - zeštíhlování státu - je nepopulární, protože je s ním spojeno propouštění včetně likvidace lukrativních postů pro loajální členy, podporovatele a sponzory politických stran.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Bezouška 12.7.2014 14:21

myslíte, že si mohu dovolit

malou připomínku? Ono to totiž vypadá tak, že téměř nikdo si nedal práci se zjištěním alespoň základních faktů. Rozhodující pro placení daní, o které se tu vede spor, je (u nás) znění zákona o dani z příjmů, část druhá - daně z příjmu právnických osob. Ten totiž hned v prvním paragrafu definuje poplatníky rezidenty (ti nás v povídání o daňových rájích dále nemusí zajímat) a poplatníky nerezidenty. To jsou ti, kteří mají sídlo firmy mimo ČR. Pro ně potom platí, že v ČR je jim zdaňována pouze ta část hrubého zisku, které dosáhli svou činností na území ČR. Z čehož plyne, že tak řečená korporátní daň (21%) se vším co k ní patří je stejná pro obě skupiny právnických osob. Co ovšem stejné není je další daň, kterou platí majitelé firem v okamžiku, kdy si chtějí převést nějakou část již zdaněného firemního zisku na vlastní účet. Dnes je to tak, že rezident zaplatí dalších 15%, zatímco nerezident může převést zdaněný zisk na účet své firmy mimo ČR (třeba do "daňového ráje"), čímž patrně část svých peněz ušetří. Není to tedy tak, že, navzdory obecnému pojímání této věci veřejností, firmy řízené ze zahraničí v ČR žádné daně neplatí.

Taková je tedy v kostce skutečnost, i když dlužno připustit, že v praxi je to, dík složitosti a obtížné srozumitelnosti našich zákonů obecně a daňového pak obzvláště, poněkud složitější. Podstata věci se tím ale nijak moc nemění. Howgh.

V. Halašta 12.7.2014 21:16

Nezabloudil jsi?

Tady se totíž nevede spor o daňových rájích ale o daňových peklech. Tedy i o nás. Řeč tedy není "o placení daní" ale o výši daní, Jak tu níže kolega říká, nebude-li daňových pekel, nebude ani daňových rájů. A když, tak to bude marginální téma.

Takže, asi jsi zabloudil odněkud z debaty o Vumlovi.

M. Bezouška 13.7.2014 7:26

Re: Nezabloudil jsi?

ale nezabloudil, hošíku. Pročti si pečlivě zdejší diskusi (není žádnou výjimkou, takových je mnoho) a zjistíš, že mnozí diskutující se skutečně domnívají, že přenesením firmy do "daňového ráje" při současném podnikání v ČR se majitel zbaví povinnosti platit tady daně. To prostě není pravda. Kromě toho my tu nemáme ani tak daňové peklo jako obecný, a tudíž i daňový, blbistán. Kdyby byla ČR, celá EU a vlastně i celý "západ" jen trochu normální, byly by podobné diskuse úplně zbytečné. Jak to udělat je ovšem jiná otázka, na kterou odpověď je téměř nemožná. Zejména za stavu, kdy téměř každý čeká s nataženou rukou, co mu "stát" nasype - "sociálně vyloučenými" počínaje a Babišem (dotace) konče. Zkus tedy, hošíku, taky občas přemýšlet, máš-li čím. Jen dotaz na konec: kdo je to Vuml?

J. Pilný 14.7.2014 14:51

Re: myslíte, že si mohu dovolit

A co bilaterální smlouvy o zamezení dvojího zdanění, ty toto neřeší? viz http://www.trustservices.cz/cz/danova-optimalizace/. Díky za názor.