Neviditelný pes

EKONOMIKA: Zeman se nemýlí, Číňané dobývají Německo

23.1.2017

Prezident Miloš Zeman vzbuzuje svými výroky emoce, ať řekne cokoli, třeba nějaký obyčejný statistický údaj. Je to mimořádně příznivá pozice pro člověka, který rád určuje obsah a mantinely veřejné diskuse.

Jeden z takových výroků zazněl ve vánočním projevu, kde prezident prohlásil, že Čína byla loni největším zahraničním investorem v Německu. Dodnes se zkoumá, jestli to je pravda, respektive řada publicistů a ekonomů se snaží odhalit, že prezident pravdu nemluvil. Vždyť Zemanova snaha posilovat vztahy s komunistickou hospodářskou velmocí na Dálném východě leze na nervy mnohým.

Nutno však přiznat, že prezident víceméně pravdu říkal, i když svým obvyklým způsobem, tedy za nedodržování pravidla „dvakrát měř a jednou řež“. Je jasné, že úplné informace o loňských zahraničních investicích v Německu nejsou dodnes k dispozici.

Existují ovšem studie soukromých společností. Konkrétně poradenská firma Merics zveřejnila, že Čína loni investovala v Evropské unii 35 miliard eur a z toho nejvíc, plných 11 miliard v Německu. Pokud se tyto údaje potvrdí, pak jsou Číňané opravdu favority v soutěži na největšího loňského investora v Německu. V roce 2015, ze kterého jsou od Bundesbanky definitivní údaje, stačily investice za 11 miliard na první místo Američanům.

Na druhé straně je pravda, že to stačit nemusí, protože cizí investice v Německu vyrostly obecně, jak informuje společnost PWC. Číňané podle ní loni koupili 70 německých firem, tedy desetinu toho, co celkem koupili cizinci. Dvakrát víc společností koupili Američané, víc nakupovali i Švýcaři a Francouzi. Jednou větou, na konečný výsledek bude nutné si počkat.

Ukládat peníze venku

Nakonec nejde o žebříčky. Prezident prostě upozornil na zajímavý fakt, že Číňané v Německu loni investovali víc peněz než za 15 let před tím. Ze stejné statistiky vyplývá, že v Česku za poslední léta utratili něco přes půl miliardy eur, což pro nás znamená 16. místo v Evropské unii.

Z těchto údajů je možné učinit logický závěr. Číňané chtějí investovat v Evropě a zamířili přednostně do Německa. Jak známo, Němci už mají z přílivu čínských peněz obavy a prodej některých firem se po intervenci politiků nekonal. Proč tedy aktivně nenabízet možnosti v Česku? To je otázka, kterou Zeman fakticky položil ve svém vánočním projevu, a nepochybně jde o legitimní otázku.

Nejde tedy o to, jestli prezident používá správné statistické údaje, ale jestli mají jeho úvahy něco společného s realitou. Motorem čínských investic jsou obavy tamních firem z ochlazení domácí ekonomiky. Proto chtějí ukládat peníze venku.

Tento odliv kapitálu ovšem pekingská vláda nepodporuje a podle společnosti Merics ho bude letos brzdit. Číňané také přednostně investují do technologií, nejdražšími nákupy byla loni finská softwarová firma Supercell a německý podnik Kuka na výrobu robotů. Takové firmy Číňané sotva najdou v České republice zaměřené dosud spíše na využívání laciné pracovní síly.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek