24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Žebrácké řecké důchody?

Spor se vedl o to, jestli Řekové berou důchody příliš vysoké na to, jak špatně je na tom jejich stání pokladna, anebo jestli nakonec s penzemi jen tak tak vyjdou a že se tedy snižovat nedají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 1.4.2015 22:46

No jo,

to se to Řekům rozhazuje, když jim EU půjčuje na věčnou oplátku ... :-)

K. Janyška 1.4.2015 17:48

Mě rozčílí jakákoliv debata, vedená na socialistickém

základě. Kdo však nezná teorii spontánního řádu lidské interakce, tedy Kompozitivní teorii, nemůže vědět, co to socialismus ve skutečnosti je. Co je to za omyl a zločin zároveň... Dzp.

J. Lepka 1.4.2015 11:58

Je to sic nesmysl,

ale zkusili s němečtí novináři také zamyslet nad tím, kolik Řeků platilo daně právě v tom Německu ? A to vůbec neuvažuju o euro úřednících.

J. Schwarz 1.4.2015 12:04

Re: Je to sic nesmysl,

proč by platili daně v německu, voni vašnosto? A pokud platili, půjde jim důchod z německa neb platíte-li sociální odvody v jiné zemi EU pak vám sociálka vyřídí patřičnou část důchodu ze země kde jste platil.

M. Urban 1.4.2015 13:17

Re: Je to sic nesmysl,

Kolik myslíte, že před vstupem Řeků do EU, jich odešlo pracovat do zahraničí. Když řeknu, že nikdo, tak nejsem daleko od pravdy.

O. Mayer 1.4.2015 14:47

Re: Je to sic nesmysl,

no neznám sice přesná čísla, ale četl jsem někde , že ještě v 70 letech byly jedním z nejvyšších zdrojům řeckého HDP peníze vydělané řeckými gastarbeitry v zahraniční. Ale to je samozřejmě v tomto kontextu irelevantní, kdo platil sociální dańě v Německu, má také německou penzi, apod.

P. Khail 1.4.2015 16:03

Re: Je to sic nesmysl,

Jste velmi daleko od pravdy.

J. Chaloupka 1.4.2015 9:47

Také by stálo za srovnání s penzemi např. na Slovensku,

které je členem té eurozóny.

V. Novák 1.4.2015 9:32

Ekonom by především neměl oblbovat jiné - a hlavně ne sebe -

prostým kurzovým přepočtem. Možná by se vyhnul rozčilujícím situacím a hrozícímu infarktu ze závisri...

J. Schwarz 1.4.2015 12:02

Re: Ekonom by především neměl oblbovat jiné - a hlavně ne sebe -

A ono existuje nějaké "právo" na stejný důchod v Německu a v Řecku, když řekům jejich sociální odvody na stejné důchody nestačí? Podobní šašci jako vy, pokud chtějí pomluvit poměry v česku šermují tím, jak lze v německu nakoupit levněji než v česku tak proč by v řecku mělo být extrémně dráž? Řek je prostě zvyklý na německý životní styl / auta, restaurace / a jakmile na vysedávání v kavárnách nemá cítí se být chudákem. Ale proč by měli ostatní platit jeho pocity vyvolané lživou propagandou? I u nás si ji pamatujeme z doby před referendem o vstupu do EU - tehdy nám televize předváděla páreček vysmátých řeckých důchodců pod olivovníkem u sklenky vína - tak se vbrzku měli mít - díky čarovné moci EU - i naši důchodci.

R. Langer 1.4.2015 12:57

Re: Ekonom by především neměl oblbovat jiné - a hlavně ne sebe -

No, a jak je to v reálu pěkně vidíme na Slovensku... ;-)

L. Novák 3.4.2015 17:12

Re: Ekonom by především neměl oblbovat...

ANO, bude hůř...

:-P

J. Jurax 1.4.2015 22:51

Re: Ekonom by především neměl oblbovat jiné - a hlavně ne sebe -

Ale i ten kurzový převod je zajímavý a má jistou vypovídací schopnost ... ovšem podstatné na tom je, že Řekové svůj důchodový účet sami neutáhnou a vyplácejí si důchody nad své poměry.

Teď nevím, jestli nás to nečeká taky, u nás je důchodový účet každoročně v deficitu řádově desítek miliard - loni to bylo 43,4 miliardy.

E. Vašátko 1.4.2015 6:38

S autorem souhlasím, ale

nikde jsem v článku ani v diskusi nenašel,jaké jsou v Řecku životní náklady. I když to vím, už jsem tam párkrát byl, ale nějak by se slušelo přidat nějaké porovnání.

R. Langer 1.4.2015 8:34

Re: S autorem souhlasím, ale

Copak, mají tam dražší mlíko a rohlíky?

E. Vašátko 1.4.2015 9:00

Re: S autorem souhlasím, ale

Nevím, ale myslím, že výše důchodů by měla v ideálním případě odpovídat určitým poměrem výši průměrných mezd a výši průměrného spotřebního koše, resp. životním nákladům. Jestliže  bude v Řecku to mléko a rohlíky stát 5 x tolik jako u nás a vše ostatní také, tak se nebudu divit, když budou i důchody 5 x vyšší než u nás. Ale to mě v tom článku chybí, protože si z toho neumím udělat tu relaci.

J. Schwarz 1.4.2015 12:06

Re: S autorem souhlasím, ale

Důchody by měly být takové, na jaké si řekové platili či platí. Na životních nákladech nezáleží, to si musejí vyříkat řekové sami mezi sebou. když si půjčím milion na auto, proč by mělo vás zajímat jestli mám na rohlíky, když po mně věřitel chce splátky?

R. Langer 1.4.2015 12:46

Re: S autorem souhlasím, ale

Tak za prvé, na tom, kolik stojí mlíko a rohlíky by výše důchodu určitě závislá být neměla, a za druhé pochybuji, že budou dražší jak u nás, nebudou-li levnější...

J. Chaloupka 1.4.2015 9:45

V Řecku např. nemusí 7 měsíců v roce topit.

Nemusí se bát, že jim v květnu zmrznou ovocné stromy. Jaro mají od začátku března a v listopadu se ještě někdy mohou koupat v moři. Nemusí stavět domy s tloušťkou zdi kolem půl metru, nemusí ty domy zateplovat, nemusí si kupovat kožichy (i když v pohoří Olympia mají opravdu krásné lišky), kozačky, nemusí mít ústřední topení a zapíchnou-li klacek do hlíny, obroste sám (trochu přeháním, ale ne moc). To by naši důchodci jásali. Vše totiž snižuje náklady na živobytí. Olivovník a pomerančovník na dvorku to jen dokresluje.

J. Pražák 1.4.2015 9:46

Re: S autorem souhlasím, ale

Když se Řekové přijetím eura vzdali možnosti řídit ekonomiku devalvací vlastní měny, tak musí regulovat ceny a to lze ve svobodné ekonomice jedině regulací mezd ve státním i v soukromém sektoru tak, aby bylo zboží konkurenceschopné a sttá se tak nezadlužoval.

J. Bruner 1.4.2015 2:32

dám otázku

proč by nemohla vláda v ČR zvýšit minimální mzdu na úroveň Německa? Prosím jen o seriozní odpovědi.

K. Pavlik 1.4.2015 4:41

Re: dám otázku

Samozrejme muze ale asi by to znamenalo nepredstavitelnou inflaci - to je vyhoda ze Cesko nema Euro takze to samozrejme jde.

J. Bruner 1.4.2015 8:12

Re: dám otázku

dejme tomu, že by se ČR připojila jako další spolková země, což je totéž jako zvýšení min.mzdy. Taky by vznikla inflace? A proč? Jaký by měla důvod? A měl jste na mysli peněžní inflaci nebo jinou? Při nynějších mzdách se zisk kapitalizuje v dividendách a nejsou investovány. Zvýšené mzdy by vedly k poptávce po výrobcích a částečně i po investicích. Jak ukazuje příklad intervence ČNB tak lidé při nižších příjmech méně kupují a ne více, jak se domnívá ČNB.

K. Pavlik 1.4.2015 9:32

Re: dám otázku

a) Pripojeni CR k Nemecku by byl uplne jiny problem - NDR se pripojila a Nemecko to stalo triliony marek. Pripojeni CR k Nemecku by asi nemci nechteli platit.

b) Podstatne zvysene mzdy v  korunach by nevedly k zvysene poptavce - pracovalo by podstatne mene lidi (tedy by stat mel podstatne mensi prijmy na danich pocitano (v Eurech)) ale vetsi vydaje v korunach (vice nezamestnanych). Vznikl by obrovsky deficit.

c) Dost zisku v CR je vyvazeno do ciziny takze vliv v CR neni tak podstatny.

d) Kazdy by vyvazel penize do ciciny aby se branil inflaci- tak to funguje napriklad v Argentine

J. Schwarz 1.4.2015 12:11

Re: dám otázku

proč inflaci? Spíš krach hospodářství. Firmy by propustily obrovské množství lidí, mnohé by zkrachovaly a zahraniční zboží by oproti domácímu bylo velmi levné / domácí by zdražilo a nikdo by je nekupoval /. nakonec, proč by vláda nemohla stanovit minimální mzdu  sto tisíc nebo rovnou milion? A člověka, který by byl ochoten pracovat i za méně by dala rovnou zastřelit.

K. Pavlik 1.4.2015 19:24

Re: dám otázku

proc inflaci? Na duchody a platy statnich uredniku by se musely natisknout penize.  Neni nad to mit korunu s Eurem by to tak jednoduse neslo. Krach hospodarstvi by prisel pozdeji.

J. Jurax 1.4.2015 23:26

Re: dám otázku

No, četl jsem, že nová eura se tisknou závratným tempem - krach přijde taky později ...

J. Kulheim 1.4.2015 9:31

Re: dám otázku

Hlavní otázkou je, k čemu je dobré, aby někdo určoval minimální mzdu.

Protože vláda nic nevyrábí pouze spotřebovává peníze daňových poplatníků. Ve srovnání s Německem je u nás 50% produktivita práce. Výdělky by měly odpovídat výkonnosti ekonomiky. Vláda nemá žádné peníze. Má jen peníze, které sebere daňovým poplatníkům a dluhy, které bude v budoucnosti někdo zaplatit. Pan Sobotka to nebude. Stát by neměl utrácet víc peněz než umožňuje výkonnost ekonomiky. Pokud občané dostanou víc peněz než odpovídá hodnotě zboží na trhu, dochází okamžitě ke zvýšení cen zboží a znehodnocování peněz.

Cituji.1/ Pokud vláda někomu něco dává, musí to nejdřív sebrat někomu jinému. 2/ Nemůžete zákonem přinést chudobným prosperitu tím, že zákonem prosperitu odeberete jiným.

3/ není možné znásobit bohatství tím, že ho podělíte. 4/Co jeden dostane bez práce, musí jiný odpracovat za něho.

5/ Pokud polovinu lidí napadne, že nemusí pracovat, protože se druhá polovina o ně postará a když si druhá polovina uvědomí, že nemá smysl pracovat, protože někdo jiný dostane výsledky jejich práce, to počátek konce každého státu.

K. Pavlik 1.4.2015 9:36

Re: dám otázku

Cesko si muze vypujcit tolik korun kolik se vlade zlibi. To jestli nekdo bude platit statni dluhy je diskutabilni - viz Island, Argentina apod.

J. Kulheim 1.4.2015 14:40

Re: dám otázku

Stát si můžete půjčit pouze tolik, kolik vám banky půjčí. Pokud přestane stát platit úroky z úvěrů, tak mu banka víc nepůjčí, jinak zkrachuje. To za předpokladu, že do toho nebude zasahovat např. EU a nebude bankám za špatné úvěry ručit.

Rozpočtový deficit někdo zaplatit musí. Je možné platit- l.Snížením mezd. Tak to řešili, myslím v Lotyšsku.

2.Inflací.

3.Bankrotem státu. Např. v Argentině. To znamená, že to zaplatí lidé, kteří jsou odpovědnější a myslí na zadní kolečka.

Na Islandě si od bank nepůjčoval stát, ale banky. Proč by měl stát platit dluhy soukromých bank?