26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zavřete fabriky! Až to bude nezbytné

Nekontrolovaný provoz v průmyslových podnicích je v této chvíli hlavním důvodem, proč se počty nakažených koronavirem, a tím i nemocných a hospitalizovaných budou dál zvyšovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 13.3.2021 10:03

Uživatel požádal o vymazání
V. Hodorka 13.3.2021 9:59

Jen 1-2 procenta pozitivnich lidi ve firmach a tovarnach po narizeni povinmych testu. Tak proc tovarny zavirat? Dulezitejsi je chovat se zodpovedne. Nehoufovat se, neporadat party, nosit respiratory, myt si ruce apod. Jenomze to ta cast cechu se slovanskymi koreny, kteri si mysli ze jsou nejchytrejsi na svete, neni casto schopna pochopit. Podivejte se do nemecka, tam to funguje. Je tam 10* lepsi situace nez u nas. Proste zodpovedni nemci. Tam je treba hledat inspiraci andreji a ne v srbsku ci madarsku.

J. John 13.3.2021 9:39

Vítám věcné komentáře, reagující na příspěvek, vč. těch, které vyjadřují jiný názor. Argumentace by měla být podložena odkazem na důvěryhodné zdroje, např. na platnou legislativu, fyzikální principy, statistiky, články ze seriozních novin,..., které potvrzují odlišné stanovisko diskutujícího.

J. John 13.3.2021 9:38

Tak zlikvidovali epidemii ve Vietnamu, Číně,...

O. Uživatel 13.3.2021 9:24

Uživatel požádal o vymazání
R. Langer 13.3.2021 9:19

Nejenom Čína vydělává, podívejte se na ty nově vzniklé firmy u nás za poslední rok... ;-)

R. Langer 13.3.2021 9:18

Hm, očkovat primárně nejméně ohroženou skupinu mi nepřijde moc efektivní. :-/

R. Langer 13.3.2021 9:14

To s tím totálním lockdownem je absolutní nesmysl, takhle žádný virus nevyhubíte, to je kravina. Že se ovšem na kovidu díky vystrašeným poseroutkům s kovidem na mozku skvěle vydělává, to je fakt.

R. Langer 13.3.2021 9:11

Těm lepším výsledkům fakt nevěřte, NENÍ TO PRAVDA. Nemluvě o tom, že se nám úplně vytratili zprávy o migráčcích a jejich kovidu. Zřejmě jsou totálně imunní... :-P

R. Langer 13.3.2021 9:09

Přesně tak, těm číslům nemocných vycucaným z prstu dnes může věřit už jenom naprostý zoufalec... ;-€

J. John 13.3.2021 8:58

Částečný lockdown je jako nabírat vodu cedníkem. Krátký, úplný lockdown, časově koordinovaný v celé Evropě, mohl epidemii výrazně utlumit levněji a rychleji a už jsme mohli žít normálně.

Zastavit epidemii by pro ty, kteří na ní vydělávají, bylo obdobné, jako sežrat slepici, snášející zlatá vejce.

Největší výdělky: dovoz testů a jejich laboratorní vyhodnocování, dovoz a prodej respirátorů a dalších ochranných a hygienických pomůcek, vakcíny, prodej drahých "moderních" léků (proto ten odpor proti pokusům s generiky na bázi ivermectinu,..).

F. Navrátil 13.3.2021 8:57

Neberete v úvahu rozdílnou metodiku sestavování statistik o covidu. V Německu se např. do statistiky zahrnují pouze klinicky nemocní a zemřelí na covid, ne s covidem. Lidé pozitivně testovaní nez příznaků se ve statistice neobjevují. V EU jednotná statistika neexistuje. Doufám ovšem, že u nás se upravená německá statistika používat nebude!

J. Nevrkla 13.3.2021 8:52

Proboha jen už nic nezavirejte, nedevastujte ještě více už takhle zničenou ekonomiku, nenicte lidem životy a budoucnost. Epidemie už odeznívá.

F. Navrátil 13.3.2021 8:51

Různé státy přistupují k řešení epidemie různě, ale výsledek je podivuhodně podobný. V Dánsku provedli experiment, kdy některé okresy zcela uzavřeli a jiné nechali otevřené. Výsledek v počtu nakažených byl stejný. V Rusku se přednostně očkují lidé ve věku od 18 do 60 let. Má to svoji logiku, protože tato skupina je nejmobilnější, nejvíce se shromažďuje v práci, školách a dopravních prostředích.

P. Pepax 13.3.2021 8:49

Už jen samotné uvažování o uzavření průmyslu je nehoráznost, nejsou to pouze provozy a fabriky, ale spousta dalších činnosti, které z domu dělat nelze a bez kterých se neobejdeme. A homeoffice, většina lidi, kteří takto mohou 'pracovat' už mohly dávno nahradit počítače a stali by se z nich nezaměstnaní.

V. Církva 13.3.2021 8:38

Tak v každém případě, pokud Čína vir nevyrobila a nevypustila záměrně, příště už to určitě udělají. Vydělávají teď na rouškách, antigenních testech, větším nákupu počítačů a až teď Evropa zkrachuje, všechno nám tu za babku zkoupí i bez pomoci prezidenta, kterého už si kupovat nepotřebují :-)

V. Církva 13.3.2021 8:19

R^ To jo. Pokud znáte někoho (kolega z práce) kdo v srpnu řešil s hygienou Covid, tak trasování příšerné. eRoušku má kolem 10 procent obyvatel. PCR testy i v září 5 denní čekání a nedůstojné fronty......

Odborníci nabízejí levné hromadné PCR testování třeba velkých provozů nebo ale vláda radši kupuje ne antigenní testy co jsou jen z Číny (i pokud Covid19 nevyrobyli, příště už to udělají - jsou vysmátí)

Jinak Prymula na fotbale byl právě součástí tohoto experimentu. Jenže to nám novináři neřeknou, radši budou zakrývat ožíračku herců u vyhlášení Českého Lva

V. Církva 13.3.2021 8:11

Tak vláda a) v září pozdě zareagovala. a zapomněla na některá opatření, nezastavila zavčas přenos třeba v dopravních prostředcích - cestování mezi okresy maximálně povolená kapacita autobusů b) hygienické stanice netrasovaly. c)když byl průšvih evidentní vykašlala na vynucování opatření - superpřenašeče (takže občané se mučili plošným opatřením a odmítačům to bylo jedno)

Dnes má vláda 1) zorganizovat PCR testy pro firmy - odborníci říkají, že to jde, jsou i kloktací a ve velkém množství můžou být levné jako antigenní - která mají jen 50 procentní účinnost. 2) Očkovat jednou dávkou - dle odborníků 2 dávku dělá promoření ČR, zachrání se víc lidí a zbytek se doočkuje později. 3) Zakázat výjezdy kromě vývozu a dovozu zboží, protože infekce ze Zanzibaru. I kamioňáky pak lépe testovat PCR testy. 4) Zaměřit se na cílená nejen plošná opatření

Odborníci nejasně poučili a vyzývali národ co se stane, když budou plné nemocnice - nejenže budou mrtví ale ekonomika půjde dolů, zatímco Čína bude vydělávat na antigenních testech a rouškách. To jsem očekával a potvrzuje se to. Takže kecy o tom, že jarní uzávěra zamezila řešení rakovin je blbost. V přetíženém zdravotnictví kde jsou polikliniky virově naložené se to zase řešit nedá.

R. Vacek 13.3.2021 8:06

Je vidět kam to vede, když se Evropa rozhodne bojovat s pandemií prostředky středověku.

Jinde jsou dávno v 21. století, využívají chytrou elektroniku k vychytávání viru a díky tomu tam pandemie skončila po třech měsících. :-)

V. Církva 13.3.2021 7:49

At politiky a dvou válek určitě souhlas. At odborníků z Afriky bohužel musím taky souhlasit. At enrgie taky, protože snižovat emise je správné, dokonce i když to hodně stojí, ale muselo by to být spojeno s omezováním čínských výrobků jinak se jen CO2 přesune a rozumem, protože tím že nařídí elektromobily do 5 let a nemáte elektrárny světu nepomůžou.

Co se týká 3 násobné efektivity jde o hraní s čísli ale výrobu Němci zatím dost dobře zvládají, jejich firmy i know-how nás určitě dostali z nejhoršíhi a v epidemii Covid19 mají jako společnost lepší výsledky než my.

Co se týká Covid19 máme specifické podmínky, ale můžeme se učit od kohokoliv, jsme totiž nejhorší a děláme v tom nejhůř skoro všechno. Nedisciplinovanost lidí, vláda která v září nic nedělala, hygienické stanice co ve skutečnosti nikdy netrasovali, nedostatek PCR testů.

R. Langer 13.3.2021 6:04

Myslím, že brát si příklad z Německa není vůbec dobrý nápad. V krizových dobách tam VŽDYCKY zvolili to NEJHORŠÍ řešení ze všech, a byly z toho dvě světové války. Věřil bych, že se z toho jako jejich nejbližší, a díky tomu přímo postižený soused poučíme, ale to bych chtěl asi příliš, obzvlášť když každý třetí pitomec tady věří těm nesmyslům o jejich třikrát efektivnější ekonomice, kterou by dnes bez zahraničních odborníků a dělníků z bývalého východu nedali dohromady ani omylem, a kterou jim tam za pár let dokonale rozvrátí ti pracovití a učenliví odborníci z Afriky, nemluvě o energetické krizi, co bude hned potom následovat. Díky, o takové příklady fakt NEMÁM ZÁJEM! ;-€

P. Hatina 13.3.2021 1:41

Co je na tom proboha tak složitého?? "..V tuzemsku se užívá home office, nikdo ale neví, jak velká část zaměstnanců z kanceláří na něj přešla. "

Odpověď je asi tak podobná, jako v tom Německu, pouze taková část, jaká reálně přejít mohla. Tedy, pouze při zajištění té podmínky, aby vůbec doma tu práci vykonávat mohli stejně efektivně jako v tom podniku. Což zase ani v řadě duševně pracujících profesí nejde, (narychlo) jen tím že se mu dá domů notebook a mobil. ".

No a aby byl srandy kopec, ono to může fungovat i obráceně - určitá forma homeoffice může tu nákazu i roznášet. Vemte si příklad takového obchodního zástupce firmy , nebo servisáka, který celý den jezdí po zákaznících, ale pak si večer sedne k počítači aby to zaevidoval. Takže toho firma může vykázat jako práce na homeofice (antož přece do fabriky nechodí) , a navíc ho dle současného výkladu ani nemusí testovat :)))))