24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zavřete fabriky! Až to bude nezbytné

Nekontrolovaný provoz v průmyslových podnicích je v této chvíli hlavním důvodem, proč se počty nakažených koronavirem, a tím i nemocných a hospitalizovaných budou dál zvyšovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 14.3.2021 17:40

Napsal jste jen politický blábol.

J. Nevrkla 14.3.2021 19:00

Že máme relativnenejvíce mrtvých na světě je pravda.ze máme jedny z nejdelších restrikcí také, že křivky nakažení nereagují na povinnost nošení roušek také. V tom není žádná politika. Jen statistika.

L. Novák 15.3.2021 13:25

Nepodložené kecy...

J. Nevrkla 15.3.2021 13:33

Je to dobřepodložené ze světových statistik. Googlit ovšem musíte sám. Když něco nevíte, neznamená to, že to neexistuje. Uznávám, že na ČT si člověk moc přehled neudělá.

F. Navrátil 13.3.2021 8:51

Různé státy přistupují k řešení epidemie různě, ale výsledek je podivuhodně podobný. V Dánsku provedli experiment, kdy některé okresy zcela uzavřeli a jiné nechali otevřené. Výsledek v počtu nakažených byl stejný. V Rusku se přednostně očkují lidé ve věku od 18 do 60 let. Má to svoji logiku, protože tato skupina je nejmobilnější, nejvíce se shromažďuje v práci, školách a dopravních prostředích.

R. Langer 13.3.2021 9:18

Hm, očkovat primárně nejméně ohroženou skupinu mi nepřijde moc efektivní. :-/

V. Šedivý 13.3.2021 10:28

Očkovat ekonomicky aktivní, kteří se musí pohybovat, stýkat navzájem atd. má přeci smysl.

Důchodci můžou počkat v izolaci, budou v bezpečí a vyjde to levněji.

R. Langer 14.3.2021 6:11

Nemá, protože je to prakticky vůbec nijak neovlivní. Kromě toho, je jich hrozně moc.

P. Pepax 13.3.2021 8:49

Už jen samotné uvažování o uzavření průmyslu je nehoráznost, nejsou to pouze provozy a fabriky, ale spousta dalších činnosti, které z domu dělat nelze a bez kterých se neobejdeme. A homeoffice, většina lidi, kteří takto mohou 'pracovat' už mohly dávno nahradit počítače a stali by se z nich nezaměstnaní.

J. Jurax 13.3.2021 18:27

Nemohly. I v home office je podstatný člověk u počítače; jeho mozek.

V. Církva 13.3.2021 8:38

Tak v každém případě, pokud Čína vir nevyrobila a nevypustila záměrně, příště už to určitě udělají. Vydělávají teď na rouškách, antigenních testech, větším nákupu počítačů a až teď Evropa zkrachuje, všechno nám tu za babku zkoupí i bez pomoci prezidenta, kterého už si kupovat nepotřebují :-)

R. Langer 13.3.2021 9:19

Nejenom Čína vydělává, podívejte se na ty nově vzniklé firmy u nás za poslední rok... ;-)

V. Církva 13.3.2021 8:11

Tak vláda a) v září pozdě zareagovala. a zapomněla na některá opatření, nezastavila zavčas přenos třeba v dopravních prostředcích - cestování mezi okresy maximálně povolená kapacita autobusů b) hygienické stanice netrasovaly. c)když byl průšvih evidentní vykašlala na vynucování opatření - superpřenašeče (takže občané se mučili plošným opatřením a odmítačům to bylo jedno)

Dnes má vláda 1) zorganizovat PCR testy pro firmy - odborníci říkají, že to jde, jsou i kloktací a ve velkém množství můžou být levné jako antigenní - která mají jen 50 procentní účinnost. 2) Očkovat jednou dávkou - dle odborníků 2 dávku dělá promoření ČR, zachrání se víc lidí a zbytek se doočkuje později. 3) Zakázat výjezdy kromě vývozu a dovozu zboží, protože infekce ze Zanzibaru. I kamioňáky pak lépe testovat PCR testy. 4) Zaměřit se na cílená nejen plošná opatření

Odborníci nejasně poučili a vyzývali národ co se stane, když budou plné nemocnice - nejenže budou mrtví ale ekonomika půjde dolů, zatímco Čína bude vydělávat na antigenních testech a rouškách. To jsem očekával a potvrzuje se to. Takže kecy o tom, že jarní uzávěra zamezila řešení rakovin je blbost. V přetíženém zdravotnictví kde jsou polikliniky virově naložené se to zase řešit nedá.

R. Vacek 13.3.2021 8:06

Je vidět kam to vede, když se Evropa rozhodne bojovat s pandemií prostředky středověku.

Jinde jsou dávno v 21. století, využívají chytrou elektroniku k vychytávání viru a díky tomu tam pandemie skončila po třech měsících. :-)

V. Církva 13.3.2021 8:19

R^ To jo. Pokud znáte někoho (kolega z práce) kdo v srpnu řešil s hygienou Covid, tak trasování příšerné. eRoušku má kolem 10 procent obyvatel. PCR testy i v září 5 denní čekání a nedůstojné fronty......

Odborníci nabízejí levné hromadné PCR testování třeba velkých provozů nebo ale vláda radši kupuje ne antigenní testy co jsou jen z Číny (i pokud Covid19 nevyrobyli, příště už to udělají - jsou vysmátí)

Jinak Prymula na fotbale byl právě součástí tohoto experimentu. Jenže to nám novináři neřeknou, radši budou zakrývat ožíračku herců u vyhlášení Českého Lva

R. Langer 13.3.2021 6:04

Myslím, že brát si příklad z Německa není vůbec dobrý nápad. V krizových dobách tam VŽDYCKY zvolili to NEJHORŠÍ řešení ze všech, a byly z toho dvě světové války. Věřil bych, že se z toho jako jejich nejbližší, a díky tomu přímo postižený soused poučíme, ale to bych chtěl asi příliš, obzvlášť když každý třetí pitomec tady věří těm nesmyslům o jejich třikrát efektivnější ekonomice, kterou by dnes bez zahraničních odborníků a dělníků z bývalého východu nedali dohromady ani omylem, a kterou jim tam za pár let dokonale rozvrátí ti pracovití a učenliví odborníci z Afriky, nemluvě o energetické krizi, co bude hned potom následovat. Díky, o takové příklady fakt NEMÁM ZÁJEM! ;-€

V. Církva 13.3.2021 7:49

At politiky a dvou válek určitě souhlas. At odborníků z Afriky bohužel musím taky souhlasit. At enrgie taky, protože snižovat emise je správné, dokonce i když to hodně stojí, ale muselo by to být spojeno s omezováním čínských výrobků jinak se jen CO2 přesune a rozumem, protože tím že nařídí elektromobily do 5 let a nemáte elektrárny světu nepomůžou.

Co se týká 3 násobné efektivity jde o hraní s čísli ale výrobu Němci zatím dost dobře zvládají, jejich firmy i know-how nás určitě dostali z nejhoršíhi a v epidemii Covid19 mají jako společnost lepší výsledky než my.

Co se týká Covid19 máme specifické podmínky, ale můžeme se učit od kohokoliv, jsme totiž nejhorší a děláme v tom nejhůř skoro všechno. Nedisciplinovanost lidí, vláda která v září nic nedělala, hygienické stanice co ve skutečnosti nikdy netrasovali, nedostatek PCR testů.

F. Navrátil 13.3.2021 8:57

Neberete v úvahu rozdílnou metodiku sestavování statistik o covidu. V Německu se např. do statistiky zahrnují pouze klinicky nemocní a zemřelí na covid, ne s covidem. Lidé pozitivně testovaní nez příznaků se ve statistice neobjevují. V EU jednotná statistika neexistuje. Doufám ovšem, že u nás se upravená německá statistika používat nebude!

R. Langer 13.3.2021 9:09

Přesně tak, těm číslům nemocných vycucaným z prstu dnes může věřit už jenom naprostý zoufalec... ;-€

L. Novák 14.3.2021 17:43

Jasně. Skokově zvýšený počet úmrtí oproti předchozím létům korelující s pandemií COVID-19 žádným důkazem není. Pro zabedněnce. :-P:-P

R. Langer 13.3.2021 9:11

Těm lepším výsledkům fakt nevěřte, NENÍ TO PRAVDA. Nemluvě o tom, že se nám úplně vytratili zprávy o migráčcích a jejich kovidu. Zřejmě jsou totálně imunní... :-P

P. Hatina 13.3.2021 1:41

Co je na tom proboha tak složitého?? "..V tuzemsku se užívá home office, nikdo ale neví, jak velká část zaměstnanců z kanceláří na něj přešla. "

Odpověď je asi tak podobná, jako v tom Německu, pouze taková část, jaká reálně přejít mohla. Tedy, pouze při zajištění té podmínky, aby vůbec doma tu práci vykonávat mohli stejně efektivně jako v tom podniku. Což zase ani v řadě duševně pracujících profesí nejde, (narychlo) jen tím že se mu dá domů notebook a mobil. ".

No a aby byl srandy kopec, ono to může fungovat i obráceně - určitá forma homeoffice může tu nákazu i roznášet. Vemte si příklad takového obchodního zástupce firmy , nebo servisáka, který celý den jezdí po zákaznících, ale pak si večer sedne k počítači aby to zaevidoval. Takže toho firma může vykázat jako práce na homeofice (antož přece do fabriky nechodí) , a navíc ho dle současného výkladu ani nemusí testovat :)))))