18.4.2024 | Svátek má Valérie


EKONOMIKA: Závody motorek nejsou věci veřejné

21.8.2010

Majitelé motocyklového Masarykova okruhu v Brně chtějí od státu roční dotaci 25 milionů (LN 19.8.10). Ministr Dobeš by jim je dal. Neměl by jim je dávat, protože na to peníze z daní nepatří.

Politici by se měli naučit rozlišovat, co jsou věci veřejné a co jsou věci soukromé. Kupř. zajišťování spravedlnosti, obrany a policie, to jsou věci veřejné. Mají se tedy o ně starat ministři, má se o nich hlasovat v parlamentu a mohou se na ně používat peníze daňových poplatníků.

Naopak třeba pořádání mistrovství v lyžování v Liberci nebo pořádání závodů motorek v Brně jsou věci soukromé. Ti, kterým se tyto závody líbí, platí za vstupenky a dívají se na utkání doprovázené spoustou reklam v televizi. Není správné tahat na tyto podniky peníze z kapes daňových poplatníků – z nichž mnohé tyto závody třeba ani nezajímají.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (Věci veřejné) chce dle LN dotovat velkou cenu motocyklů v Brně. „Obecně chci podpořit …akce, které si tu pozornost zaslouží a k těm jednoznačně patří Velká cena v Brně…Pokusím se s tím něco udělat.“ (Pan ministr neměl na mysli osobně podpořit ve smyslu, že by jim věnoval své soukromé peníze – myslel přitom na peníze daňových poplatníků.) „Je to možná trošičku střet zájmů, protože Velké ceně opravdu fandím,“ dodal Dobeš.

Zastánci dotace tvrdí, že státu se to vyplatí – vždyť přeci přijíždějí Rakušáci a utrácejí peníze, platí daně a peníze se obloukem státu vrátí. Totéž tvrdili zastánci olympiády v Praze nebo mistrovství v Liberci. Vlastně to tvrdí vždy každý, kdo chce na svůj podnik státní dotaci. Tento argument je ale zcela mylný, byť jej opakují všichni zájemci o dotace dokola.

Trocha ekonomie

Kdyby rakouští turisté nepřijeli na Velkou cenu a neutratili by své peníze, utratil by je někdo jiný. Existuje totiž ekonomický zákon vyrovnané platební bilance. Kdyby ani jiní turisté nechtěli přijet do České republiky a byla by (kvůli nepořádání Velké ceny) nižší poptávka po korunách na devizovém trhu, klesla by hodnota koruny vůči jiným měnám. Méně Čechů by pak kupovalo cizí měny, méně by utráceli v zahraničí, více doma. Nedá se s tím nic dělat: Dotace na Velkou cenu ani dotace filmařům nepovzbuzují ekonomiku, nepřinášejí obloukem státu ani korunu na daních navíc, i když to tak na první pohled může vypadat.

Prosím všechny uchazeče o státní dotace – už tento argument nepoužívejte. Řekněte třeba jako ministr Dobeš – „Závody motorek se nám líbí, chceme ukrást peníze od všech občanů, aby oni měli méně peněz na jiné věci a my více peněz na naši zálibu.“ Neříkejte ale už ekonomicky diletantský pseudoargument o tom, jak se peníze obloukem vracejí do státního rozpočtu a že se státu udělení dotace finančně vyplatí.

Převzato z autorova blogu

Autor je předsedou Strany svobodných občanů