23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


EKONOMIKA: Zaplaťpámbu za ty evropské ťulpasy

13.5.2013

"Oblékni se víc, musí ti být zima, nastydneš!" Tak tahle věta mě umí spolehlivě nadzvednout. Nejen proto, že jsem ji v dětství slýchala třicetkrát denně – spíš pro její manipulativnost. Cítíte také tu její arogantní nelogičnost? Jak může někdo jiný vědět lépe než vy, že je vám zima? Jak si může kdokoliv troufnout prorokovat vám, že nastydnete zimou, když se třeba zrovna horkem koupete v potu? Jen proto, že je starší, a tedy všeobecně považován za "zkušenějšího"? Musí snad "starší" také znamenat "otužilejší"? Ta věta, kterou rodiče, prarodiče a vůbec všichni dospěláci tak rádi opakují dětem i výrostkům, vlastně říká: "Jsi totální trotl, nevíš dokonce ani takovou základní věc, jako jak se cítíš, máš zakrnělé všechny smysly, zato já jsem chytrý a vím, že ti je zima, o čemž ty nemáš ponětí." A nejhorší na tom je, že jsme vedeni k tomu tyhle bláboly poslouchat, respektovat – a oblékat se. (Pravda, taky jsem pod vlivem kulturního tlaku okolí nejprve zápasila sama se sebou, když děti chtěly doma běhat po studených dlaždicích úplně bosy; nicméně dneska už hrdě mohu říct, že boj samotné se sebou vyhrála ta – patrně – správnější polovina, takže děti dál už roky spokojeně běhají bosy, aniž bych ovšem pamatovala jediné nastydnutí.)

No, a přesně podle tohoto principu "já vím, že tobě je zima, oblékni se", fungují vztahy v Evropské unii. Přesněji řečeno čím vyšší, a tedy nám vzdálenější instituce, tím větší si osobuje právo strkat nos do věcí, kterým nerozumí. A to zcela prokazatelně nerozumí.

Česká národní banka, tedy instituce, která jaksi sedí v Praze, a tudíž do Prahy nemá moc daleko, podle své poslední prognózy odhaduje, že česká ekonomika letos za celý rok poklesne o 0,5 %. Evropská komise, která jaksi v Praze nesedí, ale alespoň sedí v Evropě, podle nejčerstvější a aktualizované prognózy z 3. května odhaduje, že ekonomika poklesne "jenom" o 0,4 %. A Mezinárodní měnový fond, který ani nesídlí v Evropě, zato je všeobecně brán do úst leckým coby největší autorita, předpokládá pro letošek dokonce růst české ekonomiky o 0,3 %.

Jsem přesvědčená, že nejblíž pravdě je odhad České národní banky, odhaduji pokles české ekonomiky mezi 0,5 – 0,8 %, ale mé přesvědčení může být celkem irelevantní; zajímavější je podívat se do historie. A ať vezmeme, který rok chceme, opakuje se stále stejná písnička. Evropská komise je vedle jako jedle, a MMF si nás snad plete s Čečenskem, protože jeho odhady občas darmo komentovat. Jenomže ono má tohle strkání nosu i s jeho legračními názory na růst či pokles české ekonomiky jeden velmi, velmi praktický důsledek.

Evropská komise totiž došla k názoru, že když se bude naší ekonomice tak "dařit", nepřesáhne prý nejspíš rozpočtový schodek ČR tři procenta HDP. Což zase taky automaticky znamená, že nám prý už letos nehrozí nové škrty ve státním rozpočtu nebo zvyšování daní. Tedy já vám něco řeknu. Je to občas tak užitečné mít za Velkého bráchu učiněného troubu! Představte si, že by se Evropská komise spletla na druhou stranu, usmyslela si, že česká ekonomika letos o dvě procenta propadne a tlačila na českou vládu, aby znovu zvýšila DPH!

(Kratší verze tohoto textu byla originálně napsána pro Literární noviny)

Převzato z Sichtarova.blog.idnes.cz se souhlasem autorky

Autorka je ředitelka společnosti Next Finance s.r.o.