26.4.2024 | Svátek má Oto


EKONOMIKA: Zákon zvýší požadavky na výpalné

24.9.2009

V období úsporných opatření schválila sněmovna ve spěchu, bez větší rozpravy rozporuplnou novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Zákon neuváženě nahrává tzv. ochráncům a umožňuje zvyšování požadavků na výpalné, oficiálně vedených na „ochranu přírody“ prostřednictví nejasných fondů a nadací. Zřejmě si poslanci neuvědomili, že mnohonásobně ztížili a zdražili především dostavbu Temelína, úložišť radioaktivního odpadu, nezbytných dálnic a lecčeho dalšího.

Závažný, ale zbytečně a nesmírně komplikovaný zákon o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) bývá již dnes časově nepřekonatelnou překážkou pro výstavbu nových a v celospolečenském zájmu významných staveb.

Poslanci byli předkladateli zákona předem zastrašováni údajnou hrozbou případné žaloby Evropské komise na ČR pro nesoulad se směrnicí EU. Stížnosti do Bruselu byly vyvolány občanskými sdruženími a ministerstvem životního prostředí bez souhlasu vlády. Důvodem byla údajně malá účast environmetalistů i mnohdy zmanipulovaných obcí při procesu posuzování staveb. Pravdou je, že na rozdíl od jiných zemí EU mají možnost účastnit se veřejného projednávání, územního a stavebního řízení včetně dalšího nekonečného podávání soudních žalob. Nyní se budou moci navíc obrátit na správní soud s jakoukoliv námitkou proti již po mnoho letach ukončenému řízení se žádostí o opakování celého procesu a podle nálady soudu i zastavení stavby…..

Prakticky se dnes již každá velká stavba potýká s nekonečnými průtahy a množstvím soudních žalob. Po schválené novele bude její průběh mnohem složitější. Například bude možné dodatečně zrušit již vydané stavební povolení. Nekonečné průtahy odradí investory od jakéhokoliv podnikání v ČR a budou mít závažný vliv na ekonomiku státu. Nikdo se nemůže proto divit, že řada zahraničních podniků odchází z ČR i z důvodů požadavků na nesmyslná hlášení a mnoho dalších povinností ze zákonů jdoucích nad směrnice EU, které nikomu nepomůžou, avšak stojí značné ekonomické náklady, prodražující výrobu a tím snižující odbyt. Důsledky si poslanci v tom spěchu nestačili uvědomit……

Po neuváženém souhlasu parlamentu se dočkáme zahájení výstavby nových, ekonomicky nezbytných energetických, dálničních, železničních staveb až s mnohaletým zpožděním. Navíc dojde opětovně k dalšímu zvýšení nákladů hrazených státem nebo investory.

Účelnost novely posoudí rovněž Senát, který má možnost uspěchaný souhlas sněmovny zamítnout.