25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
cca 11.7.2008 6:57

místo

plkání o Bruselu si zjistěte odkud Pb-free dorazilo a kdo ho kdy začal prosazovat

Emil Kopčil 11.7.2008 6:38

Potíž je v tom

aby prodej nebyl zpochybnitelný (rozkrádání), je třeba prodejní cenu stanovit znaleckým posudkem, který může být dražší, než znalcem stanovená cena, přičemž k prodeji nemusí dojít ...

Paul Sulc 11.7.2008 6:15

Re: Re: Re: ono když porovnáte cenu olovnaté a bezolovnaté pájky

Je spolehliva, mozna i levna, jenze je tu problem: velikost privodu. To pak budete vozit laptop na mezku, a kalkulacku na reznickem psu. A prenosnej DVD player bude nosit cela rodina

honzak 11.7.2008 6:07

zdravím pana Roubala!

Dokázal přesně popsat situaci a to bez jediného sprostého slova (jak bych to udělal já). Kausa "bezolovnaté pájení" je krystalickou ulázkou euroblbosti a eurohujerismu našich domácích přisíračů! Mimochodem podle mých informací je bezolovnaté pájení zdůvodněno z brusele tak, že se použije pro SPOTŘEBNÍ elektroniku, u které není zaručena řízená likvidace.

Z vlastní zkušenosti dodám, že k mytí DPS po bezolovnatém pájení se používají agresivní kapaliny a je nutné používat pouzdra součástek vůči těmto "ekologickým" sajrajtům odolné.

jj 11.7.2008 3:57

Re: celkem souhlasim

taky celkem souhlasim, ale nenadaval bych jen na EU, protoze to je stejne vsude - v USA, Australii atd... Je to naprosta kravina a neverim, ze to ma nejaky podstatny vliv na zivotni prostredi - urcite ne vetsi nez olovo v akumulatorech.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 11.7.2008 3:22

celkem souhlasim

Celkem se vsim souhlasim, ale v jednom pravdu nemate.

Dnes není možné z firmy například získat vyřazené měřící přístroje. Každý přístroj musí mít zaprotokolováno, že byl ekologicky zlikvidován.

Vzdyt prece nikde neni stanovena povinnost, ze se vyrazene veci musi likvidovat. Vsechno lze prece prodat, pokud se najde kupec. Tak proc by takova firma nemohla prodat stare voltmetry, osciloskopy a jine merici pristroje za 1Kc, nebo 1USD ? Tomu nerozumim :-/

Chris Kelvin 11.7.2008 2:39

Re: Re: ono když porovnáte cenu olovnaté a bezolovnaté pájky

Ovíjené spoje je pokud vím spolehlivá a levná technologie.

zdeněk 11.7.2008 1:23

jediná cesta je nějakým způsobem získat výjimku

ale pozor, budou se v roce 2010 revidovat.... Celá věc je jeden velký průser srovnatelný s propagováním hliníku na Hitlera a Komančů.

R 11.7.2008 1:20

Re: ono když porovnáte cenu olovnaté a bezolovnaté pájky

Olovnaté pájky firmy nemohou, bezolovnaté jsou horší kvality, ještě někdo jako pokrok znova vymyslí ovíjené spoje nebo něco takového, kde se pájka nepoužívá vůbec.

zdeněk 11.7.2008 1:03

ono když porovnáte cenu olovnaté a bezolovnaté pájky

tak je otázka kdo z bastlířů by si tu bezolovnatou kupoval co? Navíc když je méně smáčivá a studeňák jen tak okem snadno nezjistíte.

Ovšem například GME, GES prodávají i bezolovnaté pájky, jak se můžete přesvědčit v jejich internetové nabídce.

R 11.7.2008 0:48

Rušení olovnatých pájek?

S tím rušením olovnatých pájek to může být zajímavé. Před asi půl rokem jsem v jednom obchodu zabývajícím se prodejem elektronických součástek, ale třeba i pájek a profesionálních pájecích stanic sháněl právě bezolovnatou pájku s příměsí stříbra. Bezolovnatou proto, že jsem ji plánoval použít na něco, co přichází do styku s potravinami a stříbro proto, protože  pájkou bez olova a s příměsí stříbra  by v určité míře mělo jít pájet nerezové plechy, tudíž menší nerezové věci by mohlo jít bez nějakého náročného vybavení dělat doma.  Jenže všechny pájky měli v tom obchodě pro bastlíře olovnaté. Teprve když se můj dotaz dostal k majiteli podniku, obstaral zvlášť pro mně vzorek bezolovnaté pájky.