25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mard 11.7.2008 11:18

Re: Re: Re: ono když porovnáte cenu olovnaté a bezolovnaté pájky

Levná v žádném případě. Musí se dělat vrtané DPS a používat vývodové součástky. Tím naroste celkový objem zařízení. Jiná věc je, že se snadno navrhují DPS :-) :-)

tich@dohoda 11.7.2008 11:15

...ale podobný případ asi budou hygienické normy upravující kuchyňské provozy. V roce 2005 jsme ve firmě byli donuceni provést rekonstrukci kuchyně o výměře cca 40 m2, a aby byly splněny všechny požadavky, musel se nakoupit nový nerezový mobiliář za

tam je zvlastni/viz titulek/ ze v USA se stale pouziva hlinikove nadobi /ve verejnem stravovani/ a to vsude . Dost me to prekvapilo, protoze uz nekdy po sametu se v Evrope dost zacalo tlacit na gastro nerez ocel a hlinik se postupne vytlacoval. Americanum hlinik zrejme nevadi :-) . Jinak stran ventilace a odvetrani, tam zase bez tzv. "hood" /velike digestore z nerezu / nemate sanci otevrit kuchyn pro spol. stravovani. Funguje to tak perfektne, ze i kuchyne s "open sapce" kde se jidlo pripravuje pred zakazniky neni citit zadny zapach/vuni z pripravovanych jidel. Cest :-)

Mard 11.7.2008 11:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Docela by mne zajímalo,

Nevtipkujte, lije se to do vody a není to žádný problém.

Mard 11.7.2008 11:12

Ano, naprostý souhlas!

Sám jsem uvažoval o pořízení pájení vlnou, ale když jsem zjistil co obnáší bezolovnaté pájení, tak jsme zůstali u prototypů. Bohužel. Myslím že těch pár set tun olova ročně, co představují procentuálně zanedbatelné podíly olova v pájkách a kontaktech součástek, je zanedbatelné proti desítkám tisíc tun nového elektroodpadu daného nižší životností.

Navíc pájecí linka Pb-free vyžaduje předehřívání a přesnou kontrolu, přičem dusíková atmosféra hrozí pracovními úrazy. Nechápu, jak se mohlo podařit prosadit takovou blbost :-( To jsou opravdu všichnu v Bruselu takoví pitomci?

zubr.z 11.7.2008 11:03

takhle to dopadne

vždycky,kdy se do tzv.řešení odborného problému pustí ouřednictvo a jiní neodborní přicmrdávači....Už se někdo aspoň přiotrávil z desek plošných spojů?Nepamatuji za posledních 40 let,co se elektronice a elektrice profesionálně věnuji.....Navíc si připadám jako vyvrhel,neb jistá část mé rodiny žije a pracuje v Bruseli....ale jen na daních,clech a jiných finančních záležitostech.

Goodbody 11.7.2008 10:19

V téhle problematice se sice nevyznám...

...ale podobný případ asi budou hygienické normy upravující kuchyňské provozy. V roce 2005 jsme ve firmě byli donuceni provést rekonstrukci kuchyně o výměře cca 40 m2, a aby byly splněny všechny požadavky, musel se nakoupit nový nerezový mobiliář za cca 500 tis. Kč (stoly, regály, ventilace, digestoře etc. etc.)

Jenže když je kuchař čuně a nemyje si ruce, tak je i hi-tech kuchyně k prdu.

Že by ocelářská lobby? S Evropskou unií na věčné časy (ale ani o vteřinu déle).

VV>-

zdeněk 11.7.2008 9:50

ona je ve svém základě přísně logická

zabraňuje importu "nesprávných" banánů, respektive těch banánů které nevlastní ti "správní" lidé. U směrnice RoHS jde v podstatě opět o zájmy určitých skupin lidí kteří si na tom namastili kapsy.

Jura Jurax 11.7.2008 9:48

Re: Re: No,

o tom nepochybuji ... nicméně tahle banánová je jistým způsobem nedostižná, její kraviniodnost bije o nebesa a co prozrazuje o stavu míst mezi ušima uvnitř lbí těch, kdož ji navrhli a schválili je opravdu tristní ... nejenže nám vládnou blbci, ale vládnou nám i cizí blbci ;-D;-(

Jura Jurax 11.7.2008 9:45

Re: opravdu je to obrovský problém

ovšem ekologicky zničeno ku větší slávě brusele ... fuj ;-€(Y)

honzak 11.7.2008 9:43

Re: No,

však ona ji nahradí jiná kravina....

honzak 11.7.2008 9:42

Re: Re: Re: Re: Re: Docela by mne zajímalo,

opravdu to myslivci odlévají? Troufám si tvrdit že ne. Ta věž, ze které se broky lijí je několik desítek metrů vysoká. Spíš budou mít nějaký pákový lis, malý otřep nebude tolik vadit (v myslivosti).

Jura Jurax 11.7.2008 9:41

No,

co taky čekat od brusele, z něhož prýští hovadiny jako z rohu hojnosti ... a když se politicky prosazují technické hovadiny, prodělá na tom vždy obyčejný zákazník ... ale - nevím nakolik je to pravda - že byla prý snad zrušena nebo se aspoň rušit má slavná bruselská norma definující přípustnou zakřivenost importovaných banánů? Že by v bruseli někdo pomaloučku aspoň částečně moudřel ;-)

R 11.7.2008 9:32

Re: Re: Re: Re: Docela by mne zajímalo,

Náhrada je nereálná, protože už nyní za současných drahých patron myslivci začínají zkoušet patrony doma dělat sami.  Obal patrony je vícekrát použitelný, roznětka a prach se dá koupit, broky se dají odlít. Klidně třeba z starých olověných vodovodních trubek. 

MGM 11.7.2008 9:21

Všichni vědí, že je to nesmysl, přesto se nic k lepšímu nezmění. Proč?

Protože je někdo, komu to vyhovuje, je někdo, kdo na tom vydělává, byť celá společnost tím trpí. Někdo, kdo má dostatečně dlouhé prsty, aby nevýhodný stav pro ostatní, ale výhodný pro něj udržel. Pokud se nedozvíme, kdo to je, kdo takhle nemravně vydělává ke škodě ostatních, nic se nezmění. Po čase si zvykneme a nikdo si už ani neuvědomí, že spoustu času v zaměstnání trávíme jenom proto, že nám někdo zbytečně kazí práci.

honzak 11.7.2008 9:14

Re: Re: Re: Docela by mne zajímalo,

vadí. Ale náhrada vizmutovými je drahá (asi 3x). Četl jsem jakési pojednání na mysliveckých stránkách. Tím nechci melouny obhajovat, naopak. jen chci ukázat, že ideologie je blbost.

Medák 11.7.2008 9:02

Re: Re: Docela by mne zajímalo,

hlavně,že jim nevadí olověný broky,rozprašovaný při podzimních lovech po lesích,loukách a rybnících

zdeněk 11.7.2008 8:53

víte kolik vývodů má například pouzdro BGA?

nebo váš procesor? kdybyste to měl ovíjet, asi byste musel umístit vaše PC do několika místností :-D

zdeněk 11.7.2008 8:48

o technologických problémech při bezolovnatém pájení

by se dalo napsat hodně ale váhal jsem kolik odborných věcí mám do článku dát. Hlavní je že podle nové směrnice jsou výrobky méně kvalitní a energeticky náročnější.

zdeněk 11.7.2008 8:45

opravdu je to obrovský problém

a jak píše čtenář níže, musíte dodat zařízení podobné velikosti které se pak zlikviduje.

nemáte představu jaké papírování okolo toho je. Krásné zařízení které by pak třeba u vás ještě několik let sloužilo je zničeno.

loiz 11.7.2008 8:37

RoHS take pohrbi thin film solarni panely

jedina komercne efektivni technologie thin film soalrnich panelu jsou CdTe clanky, ktere vsak obsahuji radove vetsi koncentrace Cd, nez jake povoluje RoHS ...

Didi 11.7.2008 8:13

Lehce OT

Když už je řeč o řepce v palivech: v Letectví+kosmonautika asi tak dvě až tři čísla zpátky byl zajímavý článek o pokusech s příměsí biopaliv do leteckého petroleje. Ty fotky porovnávající stav těsnění v motoru po roce provozu byly docela děsivé (zatímco v normálním palivu téměř nerozeznatelné od nového, v biopalivu rozteklé a nabobtnalé až člověka jímá strach s tím letět).

jan hájek 11.7.2008 8:12

Re: Máte pravdu

Naštěstí (zatím) je ZAKÁZÁNO použít bezolovnaté pájky v průmyslové elektronice, u automobilové zvláště. Jak dlouho ovšem?

honzak 11.7.2008 7:54

Re: Re: Re: ono když porovnáte cenu olovnaté a bezolovnaté pájky

viděl jste někdy ovíjené spoje? Já jo, dokonce jsme prototyp sami ovíjeli (a ta věc už 25 let pracuje).

Pro Vaši informaci - v PC na kterém píšete příspěvky se tato technologie nepoužívá:-D

Předseda 11.7.2008 7:48

Máte pravdu

Jeden z ukázkových případů. Stejné je to s nařízením míchat řepku do benzínu - palivo bude dražší, kvalita mnohem horší, životnost motoru tím pádem také a ekologický přínos přinejmenším sporný. Ale je to nařízení, že... Pokud na takovém motoru ještě bude elektronika napájená bezolovnatou pájkou, tak to potěš. Ještě by takové auto mělo mít dřevěné pneumatiky (guma je ekologická zátěž), papírové airbagy a místo skel průsvitnou (lněnou) látku. Bursíci i brusíci by byli určitě spokojení a my bychom chodili zase pěšky.

honzak 11.7.2008 7:47

Re: Docela by mne zajímalo,

oficiálním důvodem byla škodlivost elektronického odpadu, který nezodpovědní občané vyhazují do lesa. Olovo z pájky se tak dostává do spodních vod. 

Olověné rozvody pitné vody v některých starých domech ale nevadí....

honzak 11.7.2008 7:45

Re: místo

u nás brusel. Přes harmonizované normy.

J. Ryba 11.7.2008 7:43

Re: Re: Re: Re: ono když porovnáte cenu olovnaté a bezolovnaté pájky

Toho čokla s kalkulačkou bych chtěl. Nebude to někdo vyrábět?

phr 11.7.2008 7:41

Docela by mne zajímalo,

jak přišli na škodlivost Pb/Sn pájek. To dělali studii, kolik procent zákazníků olizuje plošňáky svých televizorů ? :-D

cassul 11.7.2008 7:20

Re: Potíž je v tom

Přesně tak, vím o případu, kdy podobnou věc řešili tak, že človíček, který měl o jakýsi aparát zájem, musel dodat výměnou staré zařízení, podobných rozměrů, které bylo následně zlikvidováno, tudíž v evidenci bylo vše OK.

V+H 11.7.2008 6:58

Kdyby to byla "jenom bezolovnatá pájka"

Inu Brusel a pobruselčani jsou horší Bruselu. Pomáhej nám pánbůh....eh, chtěl jsem říci přírodo.