25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 11.7.2008 9:48

Re: Re: No,

o tom nepochybuji ... nicméně tahle banánová je jistým způsobem nedostižná, její kraviniodnost bije o nebesa a co prozrazuje o stavu míst mezi ušima uvnitř lbí těch, kdož ji navrhli a schválili je opravdu tristní ... nejenže nám vládnou blbci, ale vládnou nám i cizí blbci ;-D;-(

zdeněk 11.7.2008 9:50

ona je ve svém základě přísně logická

zabraňuje importu "nesprávných" banánů, respektive těch banánů které nevlastní ti "správní" lidé. U směrnice RoHS jde v podstatě opět o zájmy určitých skupin lidí kteří si na tom namastili kapsy.

MGM 11.7.2008 9:21

Všichni vědí, že je to nesmysl, přesto se nic k lepšímu nezmění. Proč?

Protože je někdo, komu to vyhovuje, je někdo, kdo na tom vydělává, byť celá společnost tím trpí. Někdo, kdo má dostatečně dlouhé prsty, aby nevýhodný stav pro ostatní, ale výhodný pro něj udržel. Pokud se nedozvíme, kdo to je, kdo takhle nemravně vydělává ke škodě ostatních, nic se nezmění. Po čase si zvykneme a nikdo si už ani neuvědomí, že spoustu času v zaměstnání trávíme jenom proto, že nám někdo zbytečně kazí práci.

Emil Kopčil 11.7.2008 13:07

Pokud se nedozvíme, kdo takhle nemravně vydělává, nic se nezmění

a co by se změnilo, kdybychom to třeba i věděli ?

loiz 11.7.2008 8:37

RoHS take pohrbi thin film solarni panely

jedina komercne efektivni technologie thin film soalrnich panelu jsou CdTe clanky, ktere vsak obsahuji radove vetsi koncentrace Cd, nez jake povoluje RoHS ...

Předseda 11.7.2008 7:48

Máte pravdu

Jeden z ukázkových případů. Stejné je to s nařízením míchat řepku do benzínu - palivo bude dražší, kvalita mnohem horší, životnost motoru tím pádem také a ekologický přínos přinejmenším sporný. Ale je to nařízení, že... Pokud na takovém motoru ještě bude elektronika napájená bezolovnatou pájkou, tak to potěš. Ještě by takové auto mělo mít dřevěné pneumatiky (guma je ekologická zátěž), papírové airbagy a místo skel průsvitnou (lněnou) látku. Bursíci i brusíci by byli určitě spokojení a my bychom chodili zase pěšky.

jan hájek 11.7.2008 8:12

Re: Máte pravdu

Naštěstí (zatím) je ZAKÁZÁNO použít bezolovnaté pájky v průmyslové elektronice, u automobilové zvláště. Jak dlouho ovšem?

Matěj 11.7.2008 14:52

Re: Re: Máte pravdu

A hlavně proč?

Didi 11.7.2008 8:13

Lehce OT

Když už je řeč o řepce v palivech: v Letectví+kosmonautika asi tak dvě až tři čísla zpátky byl zajímavý článek o pokusech s příměsí biopaliv do leteckého petroleje. Ty fotky porovnávající stav těsnění v motoru po roce provozu byly docela děsivé (zatímco v normálním palivu téměř nerozeznatelné od nového, v biopalivu rozteklé a nabobtnalé až člověka jímá strach s tím letět).

Venda 11.7.2008 12:41

Re: Máte pravdu

No o to jim přece jde. Těsně pře vyhubením lidstva na ekologicky přijatelnou, nebo nulovou úroveň.

phr 11.7.2008 7:41

Docela by mne zajímalo,

jak přišli na škodlivost Pb/Sn pájek. To dělali studii, kolik procent zákazníků olizuje plošňáky svých televizorů ? :-D

honzak 11.7.2008 7:47

Re: Docela by mne zajímalo,

oficiálním důvodem byla škodlivost elektronického odpadu, který nezodpovědní občané vyhazují do lesa. Olovo z pájky se tak dostává do spodních vod. 

Olověné rozvody pitné vody v některých starých domech ale nevadí....

Medák 11.7.2008 9:02

Re: Re: Docela by mne zajímalo,

hlavně,že jim nevadí olověný broky,rozprašovaný při podzimních lovech po lesích,loukách a rybnících

honzak 11.7.2008 9:14

Re: Re: Re: Docela by mne zajímalo,

vadí. Ale náhrada vizmutovými je drahá (asi 3x). Četl jsem jakési pojednání na mysliveckých stránkách. Tím nechci melouny obhajovat, naopak. jen chci ukázat, že ideologie je blbost.

R 11.7.2008 9:32

Re: Re: Re: Re: Docela by mne zajímalo,

Náhrada je nereálná, protože už nyní za současných drahých patron myslivci začínají zkoušet patrony doma dělat sami.  Obal patrony je vícekrát použitelný, roznětka a prach se dá koupit, broky se dají odlít. Klidně třeba z starých olověných vodovodních trubek. 

honzak 11.7.2008 9:42

Re: Re: Re: Re: Re: Docela by mne zajímalo,

opravdu to myslivci odlévají? Troufám si tvrdit že ne. Ta věž, ze které se broky lijí je několik desítek metrů vysoká. Spíš budou mít nějaký pákový lis, malý otřep nebude tolik vadit (v myslivosti).

Mard 11.7.2008 11:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Docela by mne zajímalo,

Nevtipkujte, lije se to do vody a není to žádný problém.

honzak 11.7.2008 11:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Docela by mne zajímalo,

o vodě nepochybuji. Ale ve Vlašimi nám na exkurzi říkali, že brok musí do vody dopadat zakulacený (povrchovým napětím) a "vychladlý", proto věž s cedníkem měla těch asi 30 metrů výšky. Uznávám, že český myslivec je šikovný filuta (když zrovna nechlastá...).

R 11.7.2008 14:17

Re: Re: Re: Re: Re: Docela by mne zajímalo,

Po pravdě řečeno nevím, jak ty broky dělají. Každopádně ale v diskuzích k samovýrobě patron  směřovali. Ono v podstatě taková průměrná honitba kousek od města je díky chemizaci zemědělství, automobilové dopravě, znečištění prostředí, turistům a pejskařům atd jednoznačně ztrátová záležitost a myslivci spíše společenský než výdělečný spolek, takže každá ušetřená koruna je žádoucí.

V+H 11.7.2008 6:58

Kdyby to byla "jenom bezolovnatá pájka"

Inu Brusel a pobruselčani jsou horší Bruselu. Pomáhej nám pánbůh....eh, chtěl jsem říci přírodo.

cca 11.7.2008 6:57

místo

plkání o Bruselu si zjistěte odkud Pb-free dorazilo a kdo ho kdy začal prosazovat

honzak 11.7.2008 7:45

Re: místo

u nás brusel. Přes harmonizované normy.

cca3 11.7.2008 14:46

Re: Re: místo

my nejsme pupek světa, bylo to z USA a Japonska

honzak 11.7.2008 6:07

zdravím pana Roubala!

Dokázal přesně popsat situaci a to bez jediného sprostého slova (jak bych to udělal já). Kausa "bezolovnaté pájení" je krystalickou ulázkou euroblbosti a eurohujerismu našich domácích přisíračů! Mimochodem podle mých informací je bezolovnaté pájení zdůvodněno z brusele tak, že se použije pro SPOTŘEBNÍ elektroniku, u které není zaručena řízená likvidace.

Z vlastní zkušenosti dodám, že k mytí DPS po bezolovnatém pájení se používají agresivní kapaliny a je nutné používat pouzdra součástek vůči těmto "ekologickým" sajrajtům odolné.

zdeněk 11.7.2008 8:48

o technologických problémech při bezolovnatém pájení

by se dalo napsat hodně ale váhal jsem kolik odborných věcí mám do článku dát. Hlavní je že podle nové směrnice jsou výrobky méně kvalitní a energeticky náročnější.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 11.7.2008 3:22

celkem souhlasim

Celkem se vsim souhlasim, ale v jednom pravdu nemate.

Dnes není možné z firmy například získat vyřazené měřící přístroje. Každý přístroj musí mít zaprotokolováno, že byl ekologicky zlikvidován.

Vzdyt prece nikde neni stanovena povinnost, ze se vyrazene veci musi likvidovat. Vsechno lze prece prodat, pokud se najde kupec. Tak proc by takova firma nemohla prodat stare voltmetry, osciloskopy a jine merici pristroje za 1Kc, nebo 1USD ? Tomu nerozumim :-/

jj 11.7.2008 3:57

Re: celkem souhlasim

taky celkem souhlasim, ale nenadaval bych jen na EU, protoze to je stejne vsude - v USA, Australii atd... Je to naprosta kravina a neverim, ze to ma nejaky podstatny vliv na zivotni prostredi - urcite ne vetsi nez olovo v akumulatorech.

Emil Kopčil 11.7.2008 6:38

Potíž je v tom

aby prodej nebyl zpochybnitelný (rozkrádání), je třeba prodejní cenu stanovit znaleckým posudkem, který může být dražší, než znalcem stanovená cena, přičemž k prodeji nemusí dojít ...

cassul 11.7.2008 7:20

Re: Potíž je v tom

Přesně tak, vím o případu, kdy podobnou věc řešili tak, že človíček, který měl o jakýsi aparát zájem, musel dodat výměnou staré zařízení, podobných rozměrů, které bylo následně zlikvidováno, tudíž v evidenci bylo vše OK.

zdeněk 11.7.2008 8:45

opravdu je to obrovský problém

a jak píše čtenář níže, musíte dodat zařízení podobné velikosti které se pak zlikviduje.

nemáte představu jaké papírování okolo toho je. Krásné zařízení které by pak třeba u vás ještě několik let sloužilo je zničeno.