19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zadřený motor růstu

Co je hlavním motorem hospodářského růstu? V delším období je to samozřejmě produktivita, tvořivost, inovace, kvalita a podobné složky. V krátkém období - což v ekonomii neznamená konkrétní čas, ale dobu, během níž nemůže dojít k zásadní změně výrobních faktorů - je ekonomika poháněna především úvěry.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Kudrnová 30.12.2013 11:53

Dodnes mně není jasné

Jak se počítá penze, nebo důchod? Něco o tom vím, ale proč se pořád něco mění na výpočtu  na každý rok jinak, jednou je to od 18 let, někdy od dokončení školy, někdy když dělal někdo 9 tříd a nemusel, pak se to počítá zase jinak. 

 Vzorečky  koeficienty  atd. vypočtu, ale jak se to počítá? Mám pocit, že vzorečky  a koeficienty se také mění a jak pro koho. Bylo to dřív, teď nevím dělník, atd zase jinak Kam  jdou peníze, které odvádíme každý měsíc? Jo, když nestačíme,  tak platíme penále a když to nepomůže, tak chlapci a děvčata nás předají exekutorům./ pak jsou ti bezdomovci chodící spící u všech možných  prodejen, nádraží atd./ Byla jsme v různých státech USA, ale  zanedbaného bezdomovce jsem viděla jednoho/

 Na okresech naše všechny  peníze spočítají a pošlou výš . Ale spočítejte si v Praze, kolik lidí se živí na tom, že to jenom z těch okresů sčítnou, a vyplatí důchody, nebo dělají něco jiného, co my nevíme?

Podle mého by mohl být st.důchod pro všechny asi 6000,-- plus valorizace a kdo odpracoval 35 let a platil za něho zaměstnavatel, nebo si platil sám dostal by doplatek podle jasného vzorce Když by penzista dělal dál, dostával by  mzdu  ale důchod by se mu nezvyšoval, není proč.

Myslíte, že by bylo dobré tyto výpočty zkontrolovat a sjednotit? Sice důchody jsou náklady,ale když se přepočítávají pořád  platby za vodu, platby za elektriku, platby za teplo, tak bych z gruntu nechala zkontrolovat a vypočítat penze Podívejte se, kolik normálních lidí nestačí platit nájmy, to je taky binec.Každé město by mělo prodat  byty, nejsou jejich, dostali je darem.U nás se byty prodávají a říkala mi jedna máma od syna. Koupila jsem mu byt, protože když se něc stane s ním, tak když nebude stačit platit el.vodu, nechá si je odpojit, ale byt bude jeho a nikdo ho z něho vyhodit nemůže.  Proč u nás nejde elektriku, vodu platit určitou částkou dopředu a když  energie  spotřebuji, tak si doplatím, hodím  mince do kastlíku a pojedu dál. To pořád budeme nevolníci všech možných úředníků?

L. Novák 30.12.2013 16:37

Re: Dodnes mně není jasné

Důchody z průběžného systému přidělují politici, aby je všeholid nedefenestroval a volil. A protože stejní politici ve spolupráci s ČNB jsou příčinou inflace, tedy znehodnocení měny v čase, tak musejí důchody valorizovat podle inflace.

Naprostá většina lidí v  ČR bydli ve vlastním, takže vystěhování jim nehrozí, pokud nenadělali nezodpovědně velké dluhy...

A jinak je to příspěvek úplně mimo téma článku. :)

P. Vaňura 30.12.2013 20:02

Pane Novák, nemáte pravdu

Ve Frenštátě přišel o byt jeho vlastník a to pro mnohem menší dluh, než byla cena bytu. Dopadlo to takhle: http://ostrava.idnes.cz/policie-potvrdila-vinika-frenstatskeho-vybuchu-ful-/ostrava-zpravy.aspx?c=A131024_093346_ostrava-zpravy_jog

I. Kudrnová 31.12.2013 10:04

Re: Dodnes mně není jasné

Ale lidé  mají  v e svých vl.  bytech nebo domech  elektriku  a vodu, kterou nám nařídili platit  organizace dopředu  v částkách které oni nařídí. Živí se na tom moc lidí, potřebují je zaplatit. A stane se ,že vlastník  tři  měsíce nezaplatí, vypnou Vám proud a co potom dále? Prachy nemáte, důchod je menší, než náklady , neplatíte přijde exekutor a  prodá Vám Váš byt nebo dům. Tu eletriku Vám vypnou i bez toho, aby spočítali spotřebovanou elektriku. A tu exekuci na Vás pošlou, napočítají si tam 200,-- Kč za každou upomínku a ty mohou být jen dvě. Jo úředníci mají na to čas aby vymysleli, jak na nás lidi, kteří je živí.  A potom vidíte, jak novináři dělají sbírky na chudáky, ale oni by jimi nemuseli být, jen kdyby nám neporoučelo tolik lidí v úřednických židlích a  poslanci pořádně dělali  své hlavně pro své lidi.

K. Janyška 30.12.2013 10:11

Sakra, naše ekonomika je jen ostrůvkem v Evropě.

Musíte všichni k problému Evropská unie. Tak, v jejím socialismu, je zakopaný pes ... Dzp.

O. Uživatel 30.12.2013 10:40

Uživatel požádal o vymazání
M. Prokop 30.12.2013 10:43

Re: Sakra, naše ekonomika je jen ostrůvkem v Evropě.

To si ti Slováci možná myslili .....(viz Šichtařová výše)

Ale .......

:-P

O. Uživatel 30.12.2013 10:47

Uživatel požádal o vymazání
R. Langer 30.12.2013 15:27

Re: Sakra, naše ekonomika je jen ostrůvkem v Evropě.

No tak počkat, tak musí, nebo nemusí?

M. Prokop 30.12.2013 9:43

"Můžeme

se ovšem poučit z chyb, které země eurozóny udělaly před námi: vysoké daně, nenažraný stát, byrokracie, a tak dále."

Jo, můžeme, i když zřejmě jak kdo. Kdo z toho bordelu žije, nepoučí se.

A další otázka je, co kromě poučení můžeme dělat. Co se vlastně v přemoudré EU ještě smí.

A. Hrbek 30.12.2013 7:30

Stinnou stránkou úvěrů

je zadluženost, nedobytné splátky a řetězce úvěrů na splácení úvěrů.

V prosinci opět prudce vzrostla zadluženost obyvatelstva.

O. Uživatel 30.12.2013 9:39

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 30.12.2013 3:17

Přece ten socialismus dobudovat musíme!

... Když už nám ho shodili cinkající občané na náměstích v osmdesátémdevátém... a Gorbačov, který neposlal sovětskou armádu, aby tady udělala pořádek. :-P