20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zadřený motor růstu, díl druhý

Moderní ekonomika se neobejde bez bank a bez úvěrů. Podniky potřebují úvěry na investice a na provozní financování. Většina domácností nemá šanci získat vlastní bydlení bez hypotéky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 6.1.2014 13:38

Moc bank je spíš následek než příčina problémů

Jejich moc je totiž součástí globální ekonomické války, protože bohatství bank dnes spočívá především ve vlastnictví státních dluhopisů vlastního státu a především cizích států. Toto bohatství je hlavní příčinou neokoloniálního bohatnutí bohatých států ("zázraku" např. švédského, švýcarského ... neosocialismu). Banky financují dnešní sociální stát a jsou jeho nedílnou součástí a stát je proto musí chránit.

Tento příval bohatství ze zahraničí vyvolal beztarostnou eufórii, kterou zneužil B. Clinton populistickým zákonem, který bankám zakazoval zkoumat solventnost příjemců hypoték což nemohlo skončit jinak než brzkým krachem bank.

K problémům by ale došlo v každém případě, nejenom proto, že každá euforie (ekonomická bublina) musí skončit ale především proto, že vysávané zdroje (státy) se jednak nerozvíjejí a jednak se zpohodlnělému "vládci" vymknou (naučí se vládnout si samy).

Sama představa, že by celá společnost mohla bohatnout tím, že občané budou kupovat nějaké papíry a maximálně si navzájem prokáží nějakou (byrokratickou) službu je naprosto zcestná.

V. Vaclavik 4.1.2014 12:51

To muze autor rovnou analyzovat

co bylo pricinou selhani socialismu za komunistickeho rezimu, aniz by se dotkl te prave priciny. Rikam tomu perestrojkovani.

Dokud budeme mit nekrytou menu, je vsechno to analyzovani dusledku na kocku, ci zde, na kohouta. Tihle mali ekonomove Kohoutova razeni analyzovali za komunismu v prognostickem ustavu tehdejsi problemy, take aniz sli ke korenu veci. Tenkrat meli aspon dobrou vymluvu proc, i kdyby byli tak chytri a moudri... dnes ovsem Kohout by mohl bez nejakych postihu rici, jak se veci maji, co je k naprave zapotrebi, ale je to maly clovek, utapici se ekonomickych datech a snazici se o nejakou perestrojku, tedy dat zivotnost z prinicipu nezivotnemu systemu!

J. Plíva 3.1.2014 18:48

Kohout podlehl kouzlu grafů a statistik

Kouzlo statistik a grafů existuje a vede ke zblbnutí ekonoma. Trh nezajímá kolik je bank a jaké je srovnání počtu bank v různých zemích. Trh nezajímá jaké jsou objemy úvěrů. Tato agregátní data jsou v podstatě na nic. Ale pravdu má možná pan Kohout, že nezvládnutá bankovní expanze může za krizi. Ale jen v tom smyslu, že státy dovolily bankovnictví částečných rezerv. To je jádro pudla.

J. Kanioková 3.1.2014 16:51

Souhlas s autorem,

důsledkem rozšíření úvěrového šílenství jsou jednak nadměrné investice, ale především ztráta ostražitosti a tím vyšší míra špatných investic. Plýtvání, krachy a nemožnost splacení..Z MMF loni - "Nežádoucí zpětnovazební smyčky (mezi bankami suverénních států) jsou silnější v měnové unii, než jinde. Tyto nežádoucí zpětnovazební smyčky jsou zesilovány absencí domácího kurzu, který by mohl ztlumit dopad uvnitř eurozóny v oblasti náhlých výpůjčních nákladů vlád, což by pomohlo kompenzovat negativní dopady daňových změn na domácí poptávku, komprese směnného kurzu stimuluje vývoz...."Velké přerozdělování: peníze daňových poplatníků migrují do kapes finančních elit - http://jdem.cz/9gxx3

Nejprodávanější autoři Matthias Weik a Marc Friedrich varují - krach přijde přes řetězovou reakci - http://jdem.cz/9g238

Evropský vnitřní trh - základní chyba integrace - http://www.zeit-fragen.ch/index.php?id=1380

Zahraniční dluh ČR poklesl ve třetím čtvrtletí pod 2 bil. korun - http://jdem.cz/9gt26

J. Kanioková 3.1.2014 16:55

Ovšem chraň nás pánbůh před BU

Toa je jen předehrou pro Fiskální unii a jediného evropského ministra financi.. atd., atd..

M. Hoblík 3.1.2014 15:36

Ten autor ví, co píše!

Teoreticky má pravdu, prakticky je nám to na nic. Současná doba virtuálních peněz, nekrytých ani kapitalisticky zlatem, ani socialisticky lidskou prací se neřídí žádnými pravidly.

P. Rada 3.1.2014 17:05

Re: Ten autor ví, co píše?

Ano pokud by peníze neztratily svou vypovídací hodnotu celou řadou machinací, měl by autor snad i kousek pravdy. Ten kousek je ale také navíc ohraničen rozvojovou fází společnosti.

Jinou pravdou totiž je, že systém bankovnictví založený na kladném úroku nedokáže fungovat v situaci záporného úroku která odpovídá v přírodních dějích našeho pásma jakémusi podzimu.

Na rozdíl od systému peněžního kde platidlo je vlastně virtuální poukázkou na práci, energie či suroviny...  a zákony pro využívání tohoto platidla si společnost stanovuje LIBOVOLNĚ pracuje přírodní ekonomika s tokem energie a NEOBLOMNOU platností zákonů FYZIKY (biofyziky...), se kterou celý systém úspěšně "počítá".

Lidský systém platnosti zákonů je oproti tomu přírodnímu valmi nevypočitatelný a tomu odpovídají i selhávající prognozy klasických ekonomů.

Lidský systém ale má i své nesporné přednosti právě ve své rozvojové fázi (kterou už ale máme za sebou) kdy půjčování či vydávání nekrytých peněz může vést k vyjímečně dynamickému procesu. Naproti tomu v přírodních procesech se energie / hmota ...  dopředu natisknout nedá - leda tak při Velkém Třesku a nám tak ted hrozí "Velkej Krach".

L. Novák 3.1.2014 23:40

Re: Ten autor ví, co píše?

Rado, vaše bláboly jsou k neuvěření. :-) Vy nejste jen zelený magor. Vy jste magor univerzální. :-P

V. Vaclavik 4.1.2014 12:42

Re: Ten autor ví, co píše!

Kryti zlatem je naprosto to same, jako kryti praci. Zlato ma tu cenu, jakou praci ho da tezit. Cena zlata je tak cena prace na jeho ziskani.

K. Janyška 3.1.2014 10:02

Pavle Kohoute, ne a ne se chytit, viďte ?

Poradím vám, jděte až ke spontánním řádům a vysvětlete je lidem. To bude zásluha... Dzp.

L. Novák 3.1.2014 14:01

Re: Pavle Kohoute, ne a ne se chytit, viďte ?

Kajane, nejste s tím vaším SŘLI už na hlavu? :-)

O. Uživatel 3.1.2014 14:08

Uživatel požádal o vymazání
J. Hlubek 3.1.2014 6:45

Já nejsem ekonom

ale nesouhlasím, že podnik bez úvěrů musí nutně fungovat špatně a být zaostalý. Má to však jednu podmínku, stát by firmy nesmět tak odírat na daních a místo přirozené motivace k efektivitě jim házet vějičku devalvace. Firma by mohla s vydělanými prostředky nakládat dle vlastního uvážení a motivace k efektivitě by byla zaručena. Dnešní firmy jsou nuceny se, de facto, transformovat v bývalé socialistické národní podniky. Málokdo asi zpochybní, že to k jejich prosperitě nepovede.

P. Götze 3.1.2014 7:30

Re: Já nejsem ekonom

Reknu vam tajemstvi, provozni uvery pouzivaly i narodni podniky za socialismu. Bez nich to proste orpavdu nejde. Zkuste mit firmu se stovky zamestnanci a pak pochopite, proc. A za druhe, na vec se musite divat relativne, nikoliv absolutne.

O. Uživatel 3.1.2014 9:31

Uživatel požádal o vymazání
F. Kusák 3.1.2014 13:02

Re: Já nejsem ekonom

Pane Hlubku, prosím Vás, nevyjadřujte se k něčemu, o čem nemáte ani páru a ve svém životě jste evidentně neřídil ani firmu o dvou zaměstnancích. Půjčte si základy ekonomiky podniku a něco si nastudujte, pak pochopíte, že není možné mít fundovaný názor na vše.

K. Pavlik 3.1.2014 5:03

Kdyz je vzdelani

Ono to bohuzel neni tak jednoduche. Dost tech bankeru vedelo co dela. Minuly mesic dostala jedna z nejvetsich americkych bank pekneho flastra za to ze pujcovala lidem o kterych vedela ze to nemohou zaplatit. "Chytre banky" ty hypoteky prodavali dalsim, takze jim bylo jedno jestli se zaplati nebo ne.

O. Uživatel 3.1.2014 9:32

Uživatel požádal o vymazání
K. Pavlik 3.1.2014 13:36

Re: Kdyz je vzdelani

To je v americkem systemu rizeni totez. Lide dole nic nerozhoduji.

O. Uživatel 3.1.2014 14:08

Uživatel požádal o vymazání
J. Vyhnalík 3.1.2014 14:54

Re: Kdyz je vzdelani

Zapomněl jste dodat, že zákaz zohledňování kreditní historie žadatele o hypotéku prosadil Bill Clinton a Obama patřil k velké propagátory toho zákona, údajně diskriminujícího lidi, kteří prostě občas "zapomenou" včas zaplatit.

Clinton zákon oslavoval, protože změkčení podmínek pro poskytování hypoték opravdu rozhýbalo ekonomiku tím, že stavební oživení odstartovalo oživení i dalších odvětví ekonomiky. Bohužel, jak běžel čas, tak se podle neúprosných statistických zákonů hromadily hypotéky, jejichž majitelé měli problémy se splácením. To pro banky není nic nového, prostě ztrátu z jednoho neplatiče jim vyrovnávají desítky "platičů". Proto jsou zvyklé s hypotékami mezi sebou "obchodovat" v balících. Jenže kvůli Clintonovu zákonu se tyto balíky hypoték staly letadlem a z toho vyplynula kreditní krize před pěti lety. Poučné je, že od Clintonova "úspěchu" to trvalo téměř deset let, než se projevily negativní důsledky toho, co Clinton původně prezentoval jako svůj největší úspěch.

K. Pavlik 3.1.2014 18:09

Re: Kdyz je vzdelani

Banka nedostala flastra za to ze zjistovala schopnost zaplatit pujcku. Bank of Amerika dostala flastra za to ze to nedelala - a to nema s Clintonem naprosto nic spolecneho. To byl docela obycejny podvod a nektere investicni banky na to skocily (jak se rikalo za meho mladi - sezrali to i s navijakem).

J. Vyhnalík 3.1.2014 18:14

Re: Kdyz je vzdelani

Kdybyste si pozorněji přečetl to, co jsem napsal, tak byste si možná všiml, že píši to samé. Jenomže před roky to Clinton prezentoval jako recept na to, jak nastartovat ekonomiku. Po kreditní krizi je to trestné a ta banka to schytala nejspíš právem. Bohužel autorství socialisty Clintona zůstává neprávem opomíjené.

K. Pavlik 3.1.2014 19:31

Re: Kdyz je vzdelani

Ono to bylo trestne i pred kreditni krizi - za to to banka dostala.Tez se zapomina ze Bush zakon nezmenil - on totiz republikanum naramne vyhovoval. Na zakone se nenabalili cerni a hispanci a na to se tez zapomina

B. Rybák 6.1.2014 12:15

Re: Kdyz je vzdelani

Populistický zákon není prakticky možné zrušit dřív než se projeví jeho negativní důsledky. O to větší je vina těch, kteří ho prosadí.

V. Novák 4.1.2014 20:19

Zákony neplatí retroaktivně, takže to muselo být nezákonné

už v době, kdy se banka toho jednání (resp. nejednání) dopustila.

Deregulaci bank prosadila administrativa nesocialisty Reagana - a zadělala tím na malér Too big to fail.

B. Rybák 6.1.2014 12:03

Re: Kdyz je vzdelani

Přesně tak! Začal to už F. D. Roosewelt.

B. Rybák 6.1.2014 12:07

Re: Kdyz je vzdelani

Bankám bylo (Clintonovým zákonem) zakázáno zjišťovat solventnost žadatelů o hypotéky. Za jeho porušování byly postihovány. To Vám připadá normální?

K. Pavlik 3.1.2014 20:57

Ne k veci

Je strasny problem (aspon pro mne) zjistit objektivni informace. Tisk to vicemene nezajima - uz to neni udalost. Tea party informace jsou (podle mne) naprosto neseriozni, k levicovym informacim se vicemene nedostanu - jsou asi tez neobjektivni. Najit inteligentniho objektivniho americana je dost problem - oni jsou budto skalni demokrate (a ty vicemene neznam) nebo zatvrzeli republikani a s nimi se diskutovat tez neda (s temi jsem pracoval no ale kdyz nekdo vydelava pres 100 000 dolaru rocne tak je dost problem se s nimi bavit seriozne napriklad o Clintonovi)

I. Teren 3.1.2014 4:59

Moderna ekonomika

Vystizne ju charakterizoval znamy ekonom a filozof Feldukrat Otto Katz Svejkovi- "To se nám to hoduje, když nám lidi pujčujou"