29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Zachrání nás hospodářská krize?

Každé správné léto přinese vlnu veder. V tomto smyslu se to letošní léto vydařilo, vedra byla opravdu kvalitní - skoro jako loni. A dostali jsme ještě bonus. Aby nám nebylo líto, že letošní vedra nebyla tak dlouhá jako ta loňská, přišla ještě vlna zelené paniky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 25.8.2019 19:45

No, toho ekonoma konkrétně jsem nezaregistroval.

Naproti tomu jsem zaregistroval přístup vládních politiků. Ti říkali, že finanční krize se nás nedotkne, měna je v pořádku. ALE, dodávali, finanční krize (pokračování to krize hypoteční) přejde dále do krize ekonomické a té už se vyhnout nedokážeme!

V. Petr 25.8.2019 19:29

Nemáte pravdu, vlády mohou vyvolat inflaci a dělají to už od

starověku. U nás může sloužit za příklad pokles hmotnosti českého groše!

M. Pivoda 25.8.2019 19:27

Pro ekonoma Vaňuru

Ekonom Petr Vaňura si nechce připustit, že člověk je něco více, než jen nákladová položka v ekonomických výkazech.

Nedotknutelnost soukromého vlastnictví je pikantním pojmem u současných českých kapitalistů, bývalých komunistů, kteří přísahali doživotní věrnost ideálům komunismu, beztřídní společnosti a uspokojování společenských potřeb.

Článek je spisem pomýleného "všeználka", ale závěr článku je v podstatě správný: ke skutečné změně situace dojde až s navozením extrémní situace, tj. s příchodem další ekonomické krize. Češi si určitě vzpomenou na někdejší českou metanolovou aféru. Dokud počet mrtvých nedostáhl v Česku počtu 40 a výše, čeští politici nekonali. Mrtvola sem, mrtvola tam.

A ještě bych dodal pro Čechy (i pro Petra Vaňuru), že někdy v září roku 2008, tehdejší ekonom-rektor VŠE Praha tvrdil v rozhlasu CRo2, že podle něj už jakási ekonomická krize skončila. Ha. Ha. Ha. Právě začínala. Nejen, že ten rektor se nezačal pohybovat neviditelně kanály, on komentoval ekonomickou situaci stále dále a ČRo2 ho stále k rozhovorům zval - a zve doposud.

V. Petr 25.8.2019 19:27

Vyrovnali jsme se s rozpadem sovětského trhu a zvládneme i

pád zeleného Německa. Hlavní nebezpečí představují migranti!

V. Petr 25.8.2019 17:01

Hypoteční krizi roku 2008 NEZAVINILI EKONOMOVÉ,

ale socialističtí politici, počínaje Jimmy Carterem, kteří šikanózními opatřeními donutili banky poskytovat hypotéky klientům, u kterých bylo vysoce pravděpodobné a někdy i jisté, že je nebudou moci splácet. Bylo to též motivováno "rasovou rovnoprávností," neb se to týkalo ve zvýšené míře černochů z vyloučených lokalit!

V. Petr 25.8.2019 16:43

Tento pán nechal lidi hladovět a mrznout

https://www.dailymotion.com/video/xfdvva

Ale připadám si jako moc velký optimista...

M. Pivoda 25.8.2019 16:13

Hodina ekonomů skončila v roce 2008

Vězte, že v historii tržní ekonomiky nebyli ekonomové vždy na koni. "Hodina ekonomů" skončila (ekonomickou krizí) v roce 2008.

Musí se ale uznat, že i přes jejich evidentní porážku v roce 2008, mají dnes stále obdivuhodnou výdrž. Ekonomové nechodí dnes kanály (což by se normálně po ostudě v roce 2008 dalo rozumně očekávat), ale stále si nárokují určovat naši budoucnost. Zajímavé.

K. Janyška 25.8.2019 8:58

Re:

Já ne, to vy. Krize vznikají narušením správné hodnoty směnných prostředků lidmi. Viz Soukromé peníze od mistra mistrů, F.A Hayeka... Dzp.

J. Kombercová 24.8.2019 15:59

Re: V roli maskota gerontů píše Šebesta

Vy už také nebudete nejmladší, viďte?

P. Götze 24.8.2019 11:17

hospodarstvi by bez lidi neexistovalo. tudiz melete nesmysly. krize je jen faze cyklu, nic vic. samozrejme ze za hospodarstvi a cyklus je ovlivnen lidmi. jak by to taky mohlo byt jinak???

M. Pivoda 24.8.2019 11:00

Krize na obzoru

Čeští ekonomové, včetně spontánně kompozitivního Karla Janyšky, poklekli společně před Českou národní bankou v Praze, aby tam vroucně vzývali Neviditelnou ruku trhu.

Krize se přesto dostavila.

Z. Lapil 24.8.2019 10:55

Re:

Do zodpovědnosti zelenovítačského německého vládnutí bych mnoho nadějí nevkládal.

M. Pivoda 24.8.2019 10:55

V roli maskota gerontů píše Šebesta

"... Byla proto vymyšlena a vytvořena klimatická Greta, která je maskotem snahy nahradit ty staré, otrlé a nevěřící novou krví dospívající generace.... "

Dle Wikipedie, geront alebo gerón môže byť:

- v histórii: člen gerúzie, pozri gerúzia

- osoba, ktorá už prekročila produktívny vek; starec

- pejoratívne: osoba zostávajúca vo funkcii napriek svojmu veku

Z. Rychlý 24.8.2019 9:11

Souhlasím.

Přidám jen k úvaze - zadlužili jsme pomocí centrálních a centrálně-centrálních bank naše děti a vnoučata, ovšem stále jsou tu pravnuci a možní prapravnuci. Což takhle pokračovat v zadlužování ? Nějaký pátek nám to ještě vydrží a ... po nás potopa.

K. Janyška 24.8.2019 9:05

Hospodářské krize vznikají vinou lidí, kteří se dmnívají, že

jsou už tak chytří, že dokážou určovat cenu peněz. Na tak složitý úkol z oblasti spontánních sil však nemají a nikdy mít nebudou. Cenu pěnez musí určovat trh, ne v tomto smyslu nedokonalí lidé... Dzp.

J. Poživil 24.8.2019 8:22

Popsal jste to dobře. Naše postavení je v tomhle hodně nezáviděníhodné, protože jako německá montovna padneme na hubu spolu s Německem. A u nás to s nezodpovědným vládnutím dopadne o to hůř.