Pondělí 17. listopadu 2025, Den boje za svobodu a demokracii
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

OL

O. Löbl

15. 9. 2011 16:34
Náš homo lupulus,

vyrostl jsem s chmelem v prostředí velkých chmelových skladů v Žatci. Město žilo již chmelem za Rakouska-Uherska a v první republice. Když po válce museli němeští chmelaři odejít a židovští obchodníci s chmelem byli buď zavraždeni nebo ti co to přežili  jenom nakoukli na své majekty (které se jim též zabraly, protože nedokázali svou věrnost ČR a mluvili převážně německy) odešli do norimberského kraje a Němci do oblasti Spaltu kde se do dnes pěstuje dobrý chmel. Starousedlíci byli též vyvlastněni a než se naučili Volinští Češi, kteří převážně tento kraj obsadili v pohraničí, tak uteklo moc času. Komunisti však potom zajistili, sice pomalu, znovu kvalitní pěstování chmele a tak obchod s chmelem se stal značným devizovým příjmem. Osobně jsem znal ještě obchodníka Knauera s Norimberku který vykupoval značné množství. A tak byli lidi rozmazlení mluvili o našem zeleném zlatu a náklady na pěstování v podstatě nehráli roli. Hlavně devize a množství. Dokonce v soudružské pomoci jsme naučili Čínany pěstovat chmel. Ale jak píšete správně chce to nový začátek a hlavně šikovné obchodníky a marketing (marketing je ovšem největší slabina v ČR) stále převládá názory že kvalita se osvědčí sama atd. Mám ovšem obavy že se jim to tak rychle nepodaří, ještě mnoho z nich (čeští pěstitelé a obchodnicí chmele) to všechno moc nepochopili a stále žijí částečně duševně v jiné době.  

0 0
možnosti
PF

P. Fiala

15. 9. 2011 8:21
Konečně text o ekonomice

Exkluzivní text o ekonomickém chování lidí (hospodaření) a jasný příklad hodnocení dílčího pohybu-vývoje (z minula, v současnosti, do budoucnosti) základních ekonomicko-politických dějů vytvářených zainteresovanými lidmi, kteří vědí.

Možná bych přidal něco o konkurencích (pohyby ve vinařství v ČR), či o planetárním šíření druhů rostlin (viz dějiny místního pěstování obilovin, brambor, kukuřice, zelenin, ovoce, čaje, kávy) a také o významu dalších ístních surovin (kvalita vody pro kvašení a vaření) a také toho českého kow-how (jak a v čem to dělat, aby to bylo kvalitní a kvalitní po staletí, aby zde bylo generační povědomí o kvalitě, ta plzeňská 12 je, alespoň pro mne, nepřekonatelná, je to o tom českém zlatu).

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz