28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Za Řecko zaplatí miliony Čechů

Mám za to, že praxe častokrát ukáže mnohem více než tisíce řečí. Tyto řeči mohou totiž být i plané.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 19.7.2015 15:16

Také výborný článek k tématu -

""Na úvod krátky komentár, prečo si myslím, že sa George Friedman mýli. Je to hlavne kvôli dvom otázkam. Z dlhodobého hľadiska je podľa mňa Grexit najvýhodnejším riešením aj pre Nemecko. Okrem toho suverenita Nemecka nie je čo bývala. Počas celej éry po druhej svetovej vojne a zvlášť posledný rok je koloniálny vplyv USA stále viditeľnejší. Odchod Grécka si v prvom rade nepriala americká vláda, kvôli hrozbe oslabenia NATO v geopolitickom súboji USA a Ruska.""

George Friedman: Impérium vracia úder -- http://medzicas.sk/george-friedman-imperium-vracia-uder/

J. Chaloupka 19.7.2015 9:23

Myslím, že v Bruselu to o Řecku věcí, ale dokud bude

Merkelová kancléřkou, raději zaplatí, aby nebylo její jméno spojováno s bankrotem Řecka, nebo vůbec s nějakým bankrotem. Nepamatujete si, že za socialismu jsme žádný bankrot nezažili? To je totiž očistný proces kapitalismu. Umožňuje, aby to, co na trhu neobstojí odešlo a ze zbytku vyrostlo něco jiného, co se na trhu uplatní. I proto jsme museli čekat na bankrot celého "tábora míru a socialismu". A stejně tak budeme dnes čekat na bankrot celé Evropy (a ten přijde, to je přírodní zákon), která se v socialismu shlédla a hodlá jej realizovat, protože my, hloupí východňári to neumíme. Ale to nebude sametová revoluce, co bude pěkný fičák. Přežijí, myslím, jen soudržné rodiny, nebo ti, co včas utečou. Obávám se, že mnoho míst na této planetě už k dispozici není.

J. Kanioková 19.7.2015 15:30

:))))))))))))

J. Kanioková 18.7.2015 20:48

Jednotná měna pro tak výkonnostně rozdílné ekonomiky,

to je velký průšvih. Ovšem Řeků mi moc líto není, protože to chtěli, a chtěli i další půjčky a "záchranné balíčky". Dobrovolně, nikdo je nenutil, naopak ještě roky podváděli, jen aby v EZ byli.. Že to bylo pro ně nevýhodné, tak to je taky jejich věc.. Tak jako teď.. nejdřív dělali ramena, a nakonec v podstatě škemrali..

Zrovna čtu vedle - Varufakis: Vynucené hospodářské reformy v Řecku budou katastrofa... NO A ? Tak proč se nechytil nápadu ke Grexitu ? ....Obrovsky nesnáším, když se někdo neustále staví do role oběti !

Chamtiví otcové řeckého národa - http://jdem.cz/bsj4w9

Již před 4 roky, ve Spieglu několik zajímavých otázek: "Jak se to může stát, že dluh malé země a celý kontinent váhá? Řecké drama odhaluje, proč se euro stalo nejnebezpečnější měnou na světě: postaveno na dluzích a závratně neodhodlané vedení. Příběh o "dobrém" nápadu, který je tragédií."

http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-80652382.html

K. Pavlik 19.7.2015 2:15

Re: Jednotná měna pro tak výkonnostně rozdílné ekonomiky,

Jednotna mena neni prusvich - fungovalo to za ck Rakouska-Uherska i predvalecneho Ceskoslovenska - Podkarpatska Rus mela stejn e penize jako Viden a pozdeji i Praha.

Montana i Luisiana (nejchudsi staty USA) maji stejne penize jako Kalifornie a funguje to .Kazdy kdo byl v Montane videl spatny dum,pred nim  2 hladove kone a obrovskou vlajku USA ukazujici ze zde bydli hrdy obcan USA.

Kde je tedy problem se stejnou menou??

J. Kanioková 19.7.2015 2:39

Že je Euro svěrací kazajka, o tom není pochyb..

Ale dám sem znovu komentář, který jsem tu nedávno už dávala. Není můj, ale souhlasím s ním absolutně.

- "Primární příčinou krize v celé EU je Euro. Němci, Francouzi a Italové stvořili měnovou unii bez fiskální unie. Z toho systému těžila Francie a Německo, a další klíčové země navázané na jejich průmysl, ale zanechal stopu zkázy napříč periferními zeměmi a Irska.

Proč? Vzhledem k tomu, že mezi jinými měnovými nástroji, úrokové sazby stanovené ECB mají hluboký dopad na hospodářskou činnost a úspěch v zemích - Ty byly nastaveny v zájmu (žádná slovní hříčka) Německa (protože to bylo v recesi), a to zkazilo Španělsko, Portugalsko, Itálii, Irsko. I Řecko = jednotné i úrokové sazby.

V USA federální vláda (která vybírá daň v celé Unii, a pak zase rozptyluje po celé Unii, k čemuž má federální agenturu) při fiskálních transferech kompenzuje škodlivé účinky jediné sady (Fed) úrokových sazeb pro to, co je ve skutečnosti řada různorodých ekonomik. A v tom je rozdíl mezi dolarem a eurem.

Takže Německo chtělo všechny výhody měnové unie bez přidané zátěže vytvoření federálního rozpočtu na vyrovnání škod, aby se ekonomiky, pro něž byly stanovené sazby nevhodné. To bylo nezodpovědné. A to bylo velmi nepoctivé - Euro bylo založeno na lži: Že by to mohlo fungovat bez fiskální unie (což je federální Evropa). A federální Evropa není přijatelná pro mnoho, mnoho voličů. Tato nezodpovědnost měla obrovské dopady na obyčejné lidi - například: V Irsku, kde kupci domů přestali kupovat až dvakrát tolik domů, než vznikly zbytečné dluhy v řádu 150K až 200K.

J. Kanioková 19.7.2015 2:45

Re: Že je Euro svěrací kazajka, o tom není pochyb..

V zájmu rovnováhy se odhaduje, že Řekové nebudou platit 12 miliard EUR daně dlužné za rok. Je třeba také poznamenat, že řecké vlády 2000-2009 použily riskantní účetní postupy pro vstup do EZ a pak přes půjčky. Řekové nyní platí za jejich rozmařilost plně rozvinutou hospodářskou depresí. Je na čase, aby Němci přestali fňukat (jejich rétorika) a začali se zodpovědně zabývat důsledky jednotné měny. - Zaplať.

Mimochodem 100 miliard (přibližná částka poskytnutá zatím Německem) bledne ve srovnání s HDP Německa na 3850 miliard. A 90% z této částky šla rovnou zpátky do německých a francouzských bank na splácení řeckého dluhu.

Anebo - EU je loď bez kormidla, kompasu nebo kapitána, driftování na nekonečném moři nejistoty, tak to je už po celá léta. Nic se zlepšuje Tak je rozumnější vypadnout a vrátit se ke svým bývalým měnám a samosprávě. Nikdy není pozdě na to říci "NE".""

J. Kanioková 19.7.2015 2:56

Re: Že je Euro svěrací kazajka, o tom není pochyb..

Euro bylo vždy odsouzeno a bylo nám to řečeno před 40 léty - http://jdem.cz/bshuu2

Konec s hrůzou: manipulace eurozóny začala - http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/13/ende-mit-grauen-die-abwicklung-der-euro-zone-hat-begonnen/

Schäubleho plán: Německo má se dostat ven z této eurozóny -http://jdem.cz/bsntw7

Bomba nápad - http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-80652382.html

Deset největších Euro-lží - http://jdem.cz/vy7q8

K. Pavlik 19.7.2015 4:21

Re: Že je Euro svěrací kazajka, o tom není pochyb..

Kdyz jsem pred lety zkusil jeden z Vasich odkazu tak jsem dostal polsky clanek. Tak nejak mne to stacilo. Je to dnes totez? Nebo dostanu nemcinu? Musim se priznat ze ze sveho studia nemciny na stredni skole si pouze pamatuji: Soudruzko ucitelko omluvte mne byl jsem nemocny takze jsem nemohl napsat domaci ukol.

J. Kanioková 19.7.2015 13:55

Re: Že je Euro svěrací kazajka, o tom není pochyb..

A to nemáte v poči překladač ?

J. Kanioková 19.7.2015 14:06

Re: Že je Euro svěrací kazajka, o tom není pochyb..

Já umím už jen absolutní minimum ruštiny a dobře polštinu. Díky překladači čtu články odevšad, australské, americké, švédské, dánské, japonské, německé, francouzské, prostě fakt odevšad.

K. Pavlik 19.7.2015 3:36

Re: Že je Euro svěrací kazajka, o tom není pochyb..

Opravdu za to plati? Kdyz jsem byl pred lety v Recku tak tam moc velky blahobyt nebyl. Momentalni zivotni uroven Recka je lepsi nez Ceska (aspon se to rika). Takze jak hodnotite momentalni situaci v Cesku?

K. Pavlik 19.7.2015 2:58

Re: Že je Euro svěrací kazajka, o tom není pochyb..

Naprosty nesouhlas. Chudsi casti systemu se holt nusi prizpusobit - viz Montana.

J. Kanioková 19.7.2015 14:02

Re: Že je Euro svěrací kazajka, o tom není pochyb..

Montana - je součástí jejich F.UNIE -

""V USA federální vláda (která vybírá daň v celé Unii, a pak zase rozptyluje po celé Unii, k čemuž má federální agenturu) při fiskálních transferech KOMPENZUJE škodlivé účinky jediné sady (Fed) úrokových sazeb pro to, co je ve skutečnosti řadou různorodých ekonomik. A v tom je rozdíl mezi dolarem a eurem.""

E. Erat 19.7.2015 10:48

Re: Jednotná měna pro tak výkonnostně rozdílné ekonomiky,

Váše příklady nesedí.Za Rakouska-Uherska se jednalo o jeden stát.I Podkarpatská Rus byla součástí jednoho státu.Montana atd. je taktéž součástí jednoho státu.Jeden stát = jeden mocnář,president,král atd., jedna vláda třeba federální atd.EU je soustátí čistě národních států s různými ekonomikami,zvyky či zlozvyky apod.Tedy v tomto různorodém slepenci nemůže dost dobře fungovat jedna měna.Mohla by fungovat u menší skupiny států s podobnou ekonomikou,ale i kulturním,společenským atd. zázemím.Viděl jste na domech ve státech EU vyvěšenu vlajku,aby ten který občan deklaroval svou hrdost na příslušnost k EU.Já tedy ne,když už tak národní nebo lokální vlajky.

K. Pavlik 19.7.2015 13:11

Re: Jednotná měna pro tak výkonnostně rozdílné ekonomiky,

A co takhle Panama nebo Cerna Hora a asi i Kolumbie ( o te si to myslim)?

J. Kanioková 19.7.2015 13:58

Re: Jednotná měna pro tak výkonnostně rozdílné ekonomiky,

Jedná se vždy o 1 stát, s jediným rozpočtem, v jehož rámci mohou mít určité podmínky korekcí..

EU by musela být nejdřív Fiskální unií s jedním zákl. rozpočtem, aby to mohlo fungovat jako v USA

J. Kanioková 19.7.2015 15:29

Ještě přesněji -

"EU by musela být nejdřív Fiskální unií s jedním zákl. rozpočtem, jediným ministrem financí, aby to mohlo fungovat jako v USA"

Což by ve skutečnosti pro jednotlivé státy EU znamenalo - naprostý konec jejich suverenity.

E. Erat 19.7.2015 16:35

Re: Ještě přesněji -

Ano, to si také myslím. A pokud se Černá Hora rozhodla používat dolar jako svou měnu ( v podstatě trochu načerno) tak se ho může i dobrovolně vzdát,když jí přestane z nějákých důvodů vyhovovat.A nikoho tím nebude obtěžovat,USA to ani nezaznamenají.

I. Mertl 18.7.2015 11:48

Specialista na byty a ZOO

Autor článku, RNDr. Evžen Korec, CSc., je generálním ředitelem společnosti Ekospol a.s., lídra bytové výstavby v ČR. V knize Koupě bytu pod lupou shrnuje své více než dvacetileté know-how a zkušenosti z developmentu a investování do nemovitostí a zároveň poskytuje množství užitečných rad, jak byt nejen vybírat, ale na co si při tom dát pozor. Kniha navazuje na úspěšnou publikaci Co je v domě, není pro mě!, která se krátce po svém vydání stala bestsellerem. O autorovi i knihách najdete více informací zde.

E. Erat 18.7.2015 16:46

Re: Specialista na byty a ZOO

Velmi jsem ocenil jeho záchranu soukromé ZOO, a hlavně zvířat před jejich dražbou či vybitím.Opravdu hezký příklad úspěšného a schopného podnikatele.

V. Vaclavik 18.7.2015 11:26

Dle sebe soudim tebe

"na „pohovoru“ – to vím – ze sebe stejně úplně každý dělá někoho lepšího. Každý se snaží sám sebe prodat. "

K. Janyška 18.7.2015 9:48

Vy všichni si musíte uvědomit, autore, že neznáte teorii

spontánního řádu lidské interakce a že nemáte na to, abyste věci lidské situace relevantně  posuzovali. To je alfa a omega vašeho problému... Dzp.

J. Hejna 18.7.2015 16:03

Prosba

Pane Janyško, už dávno jste měl pochopit, že teorii spontánního řádu lidské interakce znáte a navžy bude znát pouze vy.

Tak s tím, prosím, už přestaňte otravovat.

K. Janyška 18.7.2015 21:03

Re: Prosba

To nemohu prosebníku, nemohu se dívat na to, jak jste všichni hloupí... Dzp.

P. Urban 18.7.2015 7:51

Tohle je příliš praktické

Svět řídí teorie.

J. Bruner 18.7.2015 2:30

opět chyba

euro není problém, tím jsou dluhy, které jsou nesplatitelné. Pokud by Řecko nemělo dluhy, tak by zde byla , ve srovnání s ostatními, chudá společnost, která používá euro. Nic víc. Bude-li se platit drachmou a zase se zadluží, tak to bude to samé čili v euru problém není. A rovněž není pravda, že se nedá výkon ekonomiky země dorovnávat inflací národní měny, když se platí eurem. Prostě za menší výkon bude méně eur.

P. Lenc 18.7.2015 8:15

Re: opět chyba

Pane Brunere, tak jak za českou korunu ručí Český stát, tak za drachmu by ručil stát Řecký., nkoliv eurozona, případně celé EU.To je ten malý rozdíl.

J. Bruner 18.7.2015 19:35

Re: opět chyba

promiňte, ale jednak nevím, co je český stát a komu a za co by měl ručit? Státa, které se zadlužují a nemohou splatit, tak jen znehodnocují měnu a je lhostejno, jakou měnu tj.peníze mají. Ovšem základní otázka je, zda půjčené miliardy Řecku, byly fyzickými penězi nebo jen fiktivními částkami v rámci tzv.kapitálové přiměřenosti bank, tedy nekrytými částkami.

E. Erat 18.7.2015 8:26

Re: opět chyba

Řecko si s drachmou žilo v pohodě desítky let.V případě potřeby provedlo devalvaci, a jelo se dál.Podobně na tom byla i Itálie.A hlavně svými problémy tyto státy nikoho neobtěžovaly.A co je zásadní, na tu jejich drachmu,liru by jim nikdo ty stovky miliard nepůjčil,takže by se ani nemohly takto brutálně zadlužit.Tady ovšem byl předpoklad,že ty dluhy zacvakají ostatní státy EU.T.j.velmi silný ručitel jejich půjček.