19.4.2024 | Svátek má Rostislav


EKONOMIKA: Z evropského vnitřního trhu těží nejvíc Švýcarsko

29.5.2019

Právě zveřejněný výzkum Bertelsmannovy nadace ukázal, že evropský vnitřní trh nejvíce vynáší Švýcarsku, a sice 2914 eur, a nejméně Bulharsku, 193 eur na hlavu. Co z toho plyne?

Na čem opravdu záleží?

Evropský vnitřní trh zlevňuje obchodování mezi členskými zeměmi, protože odpadají cla a ostatní poplatky. Také pracovní síly a investice se mohou snáze přesouvat tam, kde vynášejí více.

Ve svých textech často zdůrazňuji, že když chceme jakýkoliv jev vysvětlit, tak můžeme vždy najít jednu nebo dvě zvláště silné příčiny. A když se ptáme, proč některé země těží z evropského vnitřního trhu více než jiné, tak zjistíme, že to má pramálo společného s evropským sjednocením a jeho institucemi.

Nejméně vynáší členství v evropském vnitřním trhu novým členům EU, a sice Bulharsku a Rumunsku. Ale i Portugalsko a Řecko získávají pouze 400-500 eur na obyvatele. Skutečnost, že jak někteří noví, tak i někteří dlouholetí členové EU ze společného trhu těží jen málo, dokazuje, že samotná možnost bezcelně obchodovat nestačí k tomu, aby se členství ve společném trhu vyplácelo.

První silná podmínka pro výnosnost členství je zeměpis; tedy prostorová blízkost země k nejdůležitějším trhům. To je jeden důvod, proč se i nám vnitřní trh vyplácí více než některým jiným státům. Druhý silný důvod pro výnosnost členství je konkurenceschopnost ekonomiky.

Co z toho plyne?

1. Desetiletí evropské integrace a vyplácení subvencí všeho druhu nedokázalo vyrovnat vliv těch skutečností, na kterých nejvíce záleží, tj. geografie a konkurenceschopnosti členských zemí. Co z toho plyne si, jistě domyslíte sami.

2. Vedle faktů, které výnosnost členství ve vnitřního trhu zdůvodňují, lze vyjmenovat i skutečnosti, které ji spíše snižují. Do této kategorie patří drtivá většina toho, co souvisí s budováním Spojených států evropských. A to je rostoucí moc Evropské komise, společná zahraniční politika, prezident Evropské rady a samozřejmě také Evropský parlament. Jít volit se přesto vyplatí, ale jen když zvolíte ty, kteří skutečně zastupují naše národní zájmy.

Převzato z blogu se svolením autora

Autor je nezávislý analytik, poradce a kouč