23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Waterloo Slavkovského trojúhelníku

Před dvěma lety založili premiéři České republiky, Slovenska a Rakouska takzvaný Slavkovský trojúhelník. Jedná se o neformální a nepřiznanou obdobu Visegrádské čtyřky, jejímž cílem měla být užší spolupráce s Rakouskem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 24.8.2017 23:40

Mohli bychom po vzoru Francie

přijmout zákon, jenž by filiálkám zahraničních firem ze zemí EU u nás nařizoval platit svým zaměstnancům stejnou mzdu, jaká je na stejném postu obvyklá u nich doma.

Naplnilo by to ducha EU, není-liž pravda?

J. Jurax 24.8.2017 23:37

No jo,

když Macron zařídí, aby filiálky francouzských firem u nás platily svým zaměstnancům mzdu obvyklou na stejných postech ve Francii ... :-) ... naplnil by tím jistě ducha EU ... :-)

J. Kanioková 24.8.2017 18:48

To zas bude nátlakovka, brr..

eurodiktatura z oka do oka..

P. Urban 24.8.2017 11:31

Francie

je velkým kulturním vzorem. V politice a ekonomice je to naopak země, ze které bychom si příklad brát neměli. To platí už nějakých tři sta let. V tom má autor pravdu.

Ale že by na tom bylo tak špatně i Rakousko?

L. Novák 24.8.2017 11:29

Dobrý článek, ale socialisté to stejně nepochopí

a budou pořád dokola opakovat své ekonomicky negramotné mantry.

T. Kočí 24.8.2017 10:11

Makaron a Socbotka

Z toho mám husí kůži, jak pralinky.

M. Zdobinský 24.8.2017 9:52

Vydírání a nátlak

Macron přijel za jediným účelem. Vydírat státy neochotné realizovat nesmyslné projekty EU (především ten tzv.migrační) a rozštěpit státy V4, které se začaly z pohledu EU nepatřičně sjednocovat a emancipovat. Proto se je pokouší rozdělit a ty nejvzpurnější (Poláci,Maďaři) ignorovat. Obávám se,že Bohouš se v duchu nejlepších tradic ČSSD, podělá a něco mu podepíše než odejde do politického hrobu. Budou nás ekonomicky vydírat, abychom se zapojili do průseru,do kterého migrační politikou a Eurem sami vlezli.

J. Pýcha 24.8.2017 13:19

Re: Vydírání a nátlak

Správné a trefné. Každý normální premiér by se s tím žabožroutským gerentofilem odmítl setkat. Co spáchá, nebo podepíše Sralbotka, to je ve hvězdách, ale obavy jsou na místě.

R. Morava 24.8.2017 16:04

Re: Vydírání a nátlak

Ano, myslím, že jsme měli podmínit svoji účast, účastí Polska a Maďarska a setkání uskutečnit u Moháče případně u Waterloo. Předpokládám, že Macron by se podělal a setkání zrušil, což by bylo jen dobře. Politik, který nás nazývý východoevropské státy a jehož země zapříčinila komunismus a chudobu u nás nestojí beztak za řeč.

L. Němec 24.8.2017 13:46

Re: Vydírání a nátlak

Bóža je formát, ten nás jen tak neprodá.

J. Jurax 24.8.2017 23:34

Re: Vydírání a nátlak

To je vždy otázka ceny ... a nemyslím si, že by v tomto případě musela být nějak přemrštěná.

M. Prokop 24.8.2017 9:16

Dost přesné.

Pro socany ovšem nepříjemné (ti jsou důvodem problémů).

P. Lenc 24.8.2017 9:35

Re: Dost přesné.

Ano, ale zapomíná se na jednu "maličkost".Macron mimo jiné přijel přinejmenším otestovat soudržnost V4 a mám obavu že Fico již veřejně této skupině vráží kudlu do zad.A Sobotka je potichu jak pěna, takže i on šije nějakou pořádnou křivárnu.

M. Prokop 24.8.2017 9:40

Re: Dost přesné.

To je klasický postup, který ukáže, kolik mají státy V4 skutečně společných zájmů.

J. Farda 24.8.2017 11:29

Re: Dost přesné.

Vypadá to na profláklých 30 stříbrných ... :-(

M. Šejna 24.8.2017 9:07

autorka nepochopila pojem "volný pohyb osob"

Volný pohyb osob není to, že si můžete po EU jezdit, kam se vám zlíbí. Tohle zajišťuje bezvizový styk a nikoli ekonomické pravidlo zvané "volný pohyb". Volným pohybem v ekonomickém pojetí je myšleno, že každý občan EU může jít pracovat v rámci EU, kam se mu zlíbí a brát v té zemi tamní mzdu.

Pokud jde o francouzký požadavek, že český řídič musí pobírat při průjezdu Francií alespoň minimální francouzkou mzdu (tedy v přepočtu 43 tisíc hrubého měsíčně), tak pokud mám informace od samotných řidičů, tak si tuhle částku obvykle vydělají. Problém není ve výši platu, ale ve složitosti, jak to francouzským úředníkům prokázat. A pokud se nepletu, tak o tom včera jednali premiéři "Slavkovského trojúhelníku".

M. Prokop 24.8.2017 9:17

Re: autorka nepochopila pojem "volný pohyb osob"

Není EUnijní či socialistické pitomosti, kterou by Šejna neobhajoval.

P. Urban 24.8.2017 11:32

Re: autorka nepochopila pojem "volný pohyb osob"

Co je na argumentaci p. Šejny špatně?

A. Nový 24.8.2017 11:59

Re: autorka nepochopila pojem "volný pohyb osob"

Špatně je těch 43 000 Kč, které si údajně vydělá český řidič kamionu. Od toho se odvíjí celý Šejnův blábol. Na ty uváděné 43 tisíce možná dosáhne při započítání diet.

M. Prokop 24.8.2017 22:16

Re: autorka nepochopila pojem "volný pohyb osob"

Vše.

S. Ševeček 24.8.2017 14:34

Re: autorka nepochopila pojem "volný pohyb osob"

Stačí, když si Macron ty české firmy s praconíky, vysílanými za prací do Francie, koupí.

Může provádět kontrolu mzdových výdajů a tachografů.

... nebo už požíračům ústřic zaživa ty český firmy patřej?

J. Lepka 24.8.2017 8:43

No jo , frantíci jsou již od Waterloo zakomplexovaní,

tak si honí triko, kde to jde.

T. Hraj 24.8.2017 8:38

Alor frexit, monsieur Macron?

Vlády V4 nebo alespoň ta česká měla situaci okamžitě nazvat pravým jménem: "loi Macron" popírá samotnou instituci EU. EU není Parlament, Komise, administrativní centrum v Bruselu a pod. EU je volný pohyb zboží, lidí, služeb a kapitálu.

Macron tedy od V4 měl dostat jedinou otázku: zruší Francie "loi Macron" nebo aktivuje článek 50 o vystoupení z EU?

J. Pospíšil 24.8.2017 12:08

Re: Alor frexit, monsieur Macron?

Pokud je EU volný pohyb zboží, lidí, služeb a kapitálu a kdysi se říkalo, že i idejí, pak ovšem EU neexistuje.

Volný pohyb není tam, kde jsou produkční, prodejní a výrobní kvoty a kvoty na nucený přesun lidí. Volný pohyb není tam, kde nelze nabízet služby za ceny určené nabízejícím. O kapitálu a idejích nemá v EU cenu vůbec mluvit. EU jsou spíš než řečené nejrůznější regulace, přerozdělování, omezení, předpisy, směrnice, nařízení a kvóty. To je reálné EU.

A. Hrbek 24.8.2017 7:54

IVK

"Bývalý bankéř a socialistický ministr hospodářství Macron bezpochyby zná vztah mezi cenou práce a mírou nezaměstnanosti. Ví, že uměle vysoká cena práce nezaměstnanost zvyšuje, ví, že cestou k oživení ekonomiky je snížení daňové zátěže, respektive nižší reálné mzdy".

Takže nezaměstnanost se patrně zcela odstraní tím, že se zruší minimální mzdy a kolektivní smlouvy. A ekonomika se patrně nejvíce oživí odstraněním veškerých daní a snížením reálných mezd na nulu.

A výborným nástrojem oživení ekonomiky je vysoká inflace, která připraví obyvatelstvo o úspory a výrazně sníží jejich reálné mzdy.

Kdo bude mít z toho prospěch - zaměstnanci nebo některé ekonomické subjekty?

Typické plácání současných "vědeckých ekonomů", kteří vědí vždy jak na to a když se to náhodou realizuje, tak vždy vědí, proč se to nepovedlo. Řada příkladů je i v ČR.

I. Schlägel 24.8.2017 8:33

Re: IVK

Možná byste neměl psát o tématech, kterým nerozumíte. Ale je to Vaše volba.

M. Prokop 24.8.2017 9:17

Re: IVK

O čem by pak psal?

A. Hrbek 24.8.2017 13:31

Re: IVK

Omlouvám se Vám za to, že jsem podobné blbosti již několikráte zažil a že si ještě pamatuji. Tak například jak hlavní činitel IVK zmrazil mzdy a současně nechal řádit bezuzdnou inflaci. A další příklady lze nalézt i později.

T. Hraj 24.8.2017 8:47

Re: IVK

Pane Hrbku, je obtížné vůbec pochopit, s čím se to snažíte polemizovat (s článkem určitě ne) a jaká je Vaše pozice, je-li vůbec nějaká.

Nevím kde jste vzal, že cílem je nulová nezaměstnanost nebo nulová daňová zátěž (kdo má toto ve svém programu?). Zrušení minimální mzdy je naopak na legitimní debatu (osobně jsem pro). Reálné mzdy nemá ve svých rukou vláda, jak by je tedy mohla "snížit na nulu(!?)"?

Inflace není "výborným nástrojem", ale ekonomickým ukazatelem.

Mimohodem článek je o volném pohybu osob a služeb.

A. Hrbek 24.8.2017 13:14

Re: IVK

Trochu logiky.

Jestliže zvyšování minimální mzdy vede podle IVK ke zvyšování nezaměstnanosti, pak snižování minimální mzdy musí nutně vést ke snižování nezaměstnanosti. Kam až by se měla minimální mzda snižovat, aby bylo dosaženo minimální nezaměstnanosti. Prosím o konkrétní údaj! Zatím se v ČR při zvyšování minimální mzdy nezaměstnanost výrazně snižovala.

Jestliže vysoká cena, tedy mezd a zdanění práce brzdí ekonomický rozvoj, tak snižování ceny práce, tedy mezd a zdanění vede podle IVK k ekonomickému růstu. I když se přesně neví, co to ekonomický růst vlastně je, tak je otázka kam až by se měly mzdy a zdanění práce snižovat a jaký by byl při tom zaručený ekonomický růst.

se snížení mezd na ekonomickém růstu nijak neprojevilo.

Inflace je objektivní skutečností a ne nějakým ekonomickým ukazatelem. Jinak patrně nevíte nic o tom, že vláda má možnost daňovými odvody reálnou mzdu výrazně ovlivňovat. Ať již přímo, tak i nepřímo, například prostřednictvím DPH.