Pátek 14. listopadu 2025, svátek má Sáva
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuse

EKONOMIKA: Výzva českým spotřebitelům

Ministr zemědělství Marian Jurečka ve čtvrtek 18. září představil svůj plán prosadit zákon, který by jasně definoval, co může být označováno jako česká potravina. V principu má jít o metodiku posuzování, kolik procent surovin výsledného produktu musí být českého původu, aby bylo možné potravinu označovat jako českou.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

AP

A. Pakosta

23. 9. 2014 9:54
Pokračování

Souhlasím s vámi ovšem v tom, že je kravina nakoupitt selata v Holandsku, krmit je v Česku jihoamerickou kukuřicí, na porážku je odvézt do Německa a maso pak prodávat v Polsku, kde si je koupí český spotřebitel, který tam vyjel za levným nákupem třeba i proto, že vepřové, které by koupil na farmářském trhu od chovatele ze sousední vsi, by bylo výrazně dražší. Až tam nás dovedla potřeba států a nadstátů všechno regulovat. Zdravý selský rozum se nám ze života vytrácí. Nebýt těch idiotských regulačních zásahů, bude samozřejmě místní produkt ekonomicky výhodnější a rozumný občan nad tím nezaváhá.

0 0
možnosti
MP

23. 9. 2014 14:32
Re: Pokračování

No nevím, já už několik let kupuji maso (vepřové i hovězí) od soukromého zemědělce za výrazně nižší ceny než v nejlevnějším supermarketu. Má to jeden háček, že musím koupit min. půl prasete nebo 1/4 hovězího a sám si to doma rozbourat.

Rovněž chovám králíky na maso a jádro pro ně kupuji od stejného zemědělce a to také za výrazně nižší ceny než jsou na trhu běžné.

0 0
možnosti

J. Jurax

23. 9. 2014 21:34
Re: Pokračování

A hádejte, proč to maso máte levnější? No protože si ho musíte sám rozbourat, nějak uskladnit a možná i od toho zemědělce sám odvést; pokud ovšem doma nesníte za víkend půl prasete ... a to doma jistě neplníte všechny tuzemské a EUropské směrnice o hygieně v masných provozech - jejich dodržení taky není zadarmo ...

0 0
možnosti
AP

A. Pakosta

24. 9. 2014 9:50
Re: Pokračování

Pane Poléfko,

ta nižší cena Vašeho nákupu "od souseda" je opravdu v tom, že si veškerou řeznickou práci uděláte sám, zatímco maso v marketu je už připraveno do hrnce. Kolik si  asi tak započítáte za hodinu své vlastní řeznické práce? Nezapomeňte také připočítat cenu energie, kterou spotřebuje Váš mrazák - pokud to levně nakoupené a vlastnoručně naporcované maso budete pár týdnů skladovat v mrazáku, o veškerou cenovou výhodnost přijdete. Nicméně Vám držím palce, ekologická stopa Vašeho masa je rozhodně menší, než je na trhu obvyklé.

Vlastní chov králíků je nepochybně výhodný způsob získání kvalitního masa - a je to projev právě té soběstačnosti a konzumace lokálních produktů, o níž se zmiňuji ve svém příspěvku. Problém je v tom že zdaleka ne každý občan si může vlastní chov zařídit, v neposlední řadě i díky legislativě, která pochází z brusele.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz