Diskuse
EKONOMIKA: Výzva českým spotřebitelům
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A. Pakosta
Pokračování
Souhlasím s vámi ovšem v tom, že je kravina nakoupitt selata v Holandsku, krmit je v Česku jihoamerickou kukuřicí, na porážku je odvézt do Německa a maso pak prodávat v Polsku, kde si je koupí český spotřebitel, který tam vyjel za levným nákupem třeba i proto, že vepřové, které by koupil na farmářském trhu od chovatele ze sousední vsi, by bylo výrazně dražší. Až tam nás dovedla potřeba států a nadstátů všechno regulovat. Zdravý selský rozum se nám ze života vytrácí. Nebýt těch idiotských regulačních zásahů, bude samozřejmě místní produkt ekonomicky výhodnější a rozumný občan nad tím nezaváhá.
Re: Pokračování
No nevím, já už několik let kupuji maso (vepřové i hovězí) od soukromého zemědělce za výrazně nižší ceny než v nejlevnějším supermarketu. Má to jeden háček, že musím koupit min. půl prasete nebo 1/4 hovězího a sám si to doma rozbourat.
Rovněž chovám králíky na maso a jádro pro ně kupuji od stejného zemědělce a to také za výrazně nižší ceny než jsou na trhu běžné.
J. Jurax
Re: Pokračování
A hádejte, proč to maso máte levnější? No protože si ho musíte sám rozbourat, nějak uskladnit a možná i od toho zemědělce sám odvést; pokud ovšem doma nesníte za víkend půl prasete ... a to doma jistě neplníte všechny tuzemské a EUropské směrnice o hygieně v masných provozech - jejich dodržení taky není zadarmo ...
A. Pakosta
Re: Pokračování
Pane Poléfko,
ta nižší cena Vašeho nákupu "od souseda" je opravdu v tom, že si veškerou řeznickou práci uděláte sám, zatímco maso v marketu je už připraveno do hrnce. Kolik si asi tak započítáte za hodinu své vlastní řeznické práce? Nezapomeňte také připočítat cenu energie, kterou spotřebuje Váš mrazák - pokud to levně nakoupené a vlastnoručně naporcované maso budete pár týdnů skladovat v mrazáku, o veškerou cenovou výhodnost přijdete. Nicméně Vám držím palce, ekologická stopa Vašeho masa je rozhodně menší, než je na trhu obvyklé.
Vlastní chov králíků je nepochybně výhodný způsob získání kvalitního masa - a je to projev právě té soběstačnosti a konzumace lokálních produktů, o níž se zmiňuji ve svém příspěvku. Problém je v tom že zdaleka ne každý občan si může vlastní chov zařídit, v neposlední řadě i díky legislativě, která pochází z brusele.
Vyhledávání
TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA
Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.
ondrejneff@gmail.comRubriku Zvířetník vede Lika.
zviretnik.lika@gmail.comHYENA
Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.
https://www.hyena.cz