16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Vyšší daně – dražší bydlení!

Trh nemovitostí začíná být žhavým politickým tématem. Ceny nemovitostí v posledních letech tak výrazně vzrostly, že se pro lidi s průměrnými příjmy staly nedostupné. Platí to téměř po celé Evropě, platí to i pro Kanadu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 22.7.2019 16:25

Nechval den před večeří.

Možná si někdo i u nás vzpomene na komunistickou daň z nadměrných bytů. Ono to svádí, když v dvoubytovém rodinném domku bydlí třeba jen dva lidé. Co tak jim třeba napařit pořádnou daň z nemovitosti ! Vždyť i Piráti již uvažovali o diskriminačním opatření jakoby z dob socialismu..

P. Grigar 22.7.2019 20:18

Re: Nechval den před večeří.

..daň z nemovitosti u fyzických osob, určené k bydlení, považuji za jednu z největších prasáren, páchaných státem. Vlastní dům na vlastním pozemku, vše řádně zaplaceno z peněz již jednou zdaněných, a z toho další daň každým rokem! Státní zlodějna nejhrubšího zrna. Stát mě trestá za to, že nekňučím někde na magistrátu, že se starám o sebe a za svoje. Merde!!

J. Kopis 22.7.2019 12:48

V přírodě u všech živočichů platí premisa

Co největší zisk, s co nejmenším výdejem energie. Pokud nejsou pro spekulanty disponujicimi volnými finančními prostředky na trhu jiné komodity bezezbytku splňující předpoklad naplnění této premisi, než byty, stávají se tak pro ostatní lidi, kteří těmito volnými finančními prostředky nedisponují logicky komoditou nedostupnou.

P. Kubáč 22.7.2019 9:53

Politika typu rovnák na ohýbák

Vymyslíme regulaci A ta má nežádoucí účinek B proto nezrušíme ( enzmírníme ) regulaci A ale zavedeme "kontraregulaci" C která má nežádocí účinek D na který je regulace E atd. atd. výsledkem je současná společnost, kde ani právíci si nejsou jisti, že neporušují 365 novelu 365 ( zbytečné vyhlášky )

Ze v článku jsou uvedeny byty ale máme v Česku pár dalších takových "rozkošných" řetězců třeba - soudy nebyly schopny vymáhat dluhy - zaveldi se Exekutoři - ti se utrhli ze řetězu - tak se nyní složitě regulují a omezují.

Nebo jiný rozkošný řetězec veřejné zakázky - korupce - "zákon o veřejných zakázkách" - veřejné zakázky na 100 let - rozbité silnice atd....

I. Polák 22.7.2019 10:40

Máte s paní autorkou oba pravdu ale jen částečně. Není náhodou problém jinde? Dokud se nemovitosti používají k bydlení, trh funguje. Jakmile se nakupují k uložení financí, protože jejich uložení do banky je ztrátové- je všechno jinak.

M. Prokop 22.7.2019 13:23

Re:

I v bytě, sloužícímu k uložení financí, někdo bydlí. Jinak je to uložení ztrátové.

J. Jurax 22.7.2019 14:03

Nemusí nutně. Růst ceny může předčit příjem z reálně dosažitelného nájemného. A mimoto se ušetří hromada starosti kolem pronájmu.

M. Prokop 22.7.2019 15:54

Re:

Může, ale nemusí. Kolem pronájmu moc starostí není, pokud člověk nechce rýžovat za každou cenu a nájemníky si pečlivě vybírá - mám činžák v Praze, takže i nějaké ty zkušenosti.

Větší průser, než prázdné byty, je airbnb. Jako liberál to pochopitelně nechci zakazovat nebo omezovat, ale pokud něco, kromě nedostatku výstavby, žene v Praze něco ceny nahoru, tak je to airbnb. A u toho jsou, na rozdíl od obyčejného pronájmu, fakt spousty starostí.

M. Šejna 22.7.2019 9:43

opět plácající Šichtařová

madam Šichtařová by se měla nejprve podívat, jak se platí daň z nemovitosti v zemích EU. Pak by zjistila, že zdanění "prazdných nemovitostí" je zcela běžné ve Francii, Itálii, nebo v Německu.

V uvedených zemích majitelé nemovitostí platí minimální daň z nemovitosti jen u těch nemovitostí, ve kterých jsou trvale hlášeni. Pokud vlastní více nemovitostí, pak z každé další platí opravdu hodně vysokou daň. Pokud to tedy nejsou milionáří, kteří si tu daň mohou dovolit zaplatit, pak tito majitélé jsou nucení své další nemovitosti pronajímat, aby získali peníze na zaplacení daně.

Tahle metoda je strašně jednoduchá a v EU funguje jako dokonalý nástroj pro to, aby byty nezůstávaly prázdné. Takže není nutné řešit, jak to dělají v Kanadě.

M. Prokop 22.7.2019 13:28

Re: opět plácající Šichtařová

Běžné možná je, ale je to pitomost. Chápu, že socialistická pitomost se vám líbí.

L. Novák 22.7.2019 19:28

Re: opět plácající Šichtařová

Socialistický pablb Šejna už asi zapomněl, že jeho hloupé nápady na využití "neobývaných bytů či nemovitostí" jako by z oka vypadly totalitně - komunistickým vládcům. Stavět nové rodinné domy jen do 120 metrů čtverečných obytné plochy, povinnost strpět nájemníky nasazené do "nadměrného bytu" Národním výborem a podobné idiotské nápady...

J. Richtter 22.7.2019 20:01

Re: opět plácající Šichtařová

jo, to je ten trouba, co se tady pořád chlubí svým barákem, který patří bance. V jeho věku si budu užívat zaslouženého klídku a ne splácet hypotéku z masážního salonu, který v něm provozuje. Viz mapy .cz

P. Grigar 22.7.2019 20:21

Re: opět plácající Šichtařová

..no vidíte, Richt(t)er, že to jde! Píšu vám výbornou.

K. Pavlik 22.7.2019 14:50

Re: opět plácající Šichtařová

Predevsim Vancouver neni cela Kanada Toto ja zasadni problem autorcina clanku. .Na rozdil od Ceska je v Kanade dost velka pozemkova dan takze nechat dlouhodobe prazdny dum jinde nez ve Vancouveru je do nebe volajici pitomost.

V nasem meste drevenem (cca 100 000 obyvatel) by nikomu nevadilo kdyby si nekdo nechal dum prazdny - bohuzel takovi blbci neexistuji.

Kdyby v Praze byla tak vysoka domovni dan jako napriklad v nasem meste drevenem tak za a) by byla v Praze revoluce b) moc prazdnych bytu by tam nebylo - o tom se takticky autorka nezminuje.

M. Prokop 22.7.2019 15:57

Re: opět plácající Šichtařová

A ta vysoká domovní daň je správně, nebo ne?

V Česku jsou obce financovány z přerozdělovaných ostatních daní včetně DPH. Mít k tomu ještě vysokou domovní daň, to už by bylo dost kruté.

K. Pavlik 22.7.2019 16:54

Re: opět plácající Šichtařová

No je to jine. Rozhodne to brani tomu aby bylo dlouho neco prazdne. Domovni dan v Torontu je podstatne vetsi nez dan v male prdeli - a to si myslim ze neni spatne. Proc ma Cesko dotovat Prahu?

M. Prokop 22.7.2019 18:41

Re: opět plácající Šichtařová

Nemám vůbec nic proti překopání celého daňového systému, s větším důrazem na místní daně. Ale na pouhé zvýšení domovní daně máme příliš vysokou složenou daňovou kvotu.

J. Jurax 22.7.2019 19:37

Jistě.

Nicméně dostanou-li se k moci piráti nebo nějací podobní levicoví magoři, vysoká složená daňová kvóta bude to poslední, co je bude zajímat. Ušlechtilý záměr nesmí být omezován!

J. Vintr 22.7.2019 9:15

Velký podíl na nesmyslná byrokracie

ohledně vydávání stavebních povolení. Třeba i díky tomu jsou ve městech nevyužívané rozsáhlé zabordelené plochy po průmyslových objektech a místo toho se zastavuje úrodná zemědělská půda na okrajích měst.

K. Janyška 22.7.2019 9:12

Vyšší daně, větší vliv státu,

tedy dražší všechno. Lidé na řízení lidského světa nemají a nikdy mít nebudou. To on řídí nás, ne my jeho... Dzp.

M. Hoblík 22.7.2019 8:48

Nemovitosti nejsou podstatné!

Nemovitosti nejsou podstatné! Šťastní můžeme být i jako bezdomovci, jenom ať nám pánbu ochraňuje Bureše!

P. Grigar 22.7.2019 9:16

Re: Nemovitosti nejsou podstatné!

..můžete to zkrátit: Nemám rád Babiše.

M. Prokop 22.7.2019 15:57

Re: Nemovitosti nejsou podstatné!

To je ovšem nejen normální, ale i důvodné. On totiž ten Bureš dost škodí.

P. Grigar 22.7.2019 20:10

Re: Nemovitosti nejsou podstatné!

..co máte pořád s tím Burešem? Znám jednoho, farmaří s celou rodinou a je to rovnej chlap. Za Babiš ručit nemůžu.

L. Novák 22.7.2019 22:06

Re: Nemovitosti nejsou podstatné!

Bureš je Babišovo komunistické "krycí jméno" agenta StB...

P. Moravčík 22.7.2019 8:38

jestli to je normální, když věřitel musí platit dlužníkovi

A čo iné sú naše účty v bankách? Na výber nemáme - všetky príjmy musíme realizovať cez bankové konto a za to, že banky dostanú možnosť podnikať s našimi peniazmi, si musíme zaplatiť.

P. Grigar 22.7.2019 9:06

Re: jestli to je normální, když věřitel musí platit dlužníkovi

.. v tomto směru opravdu nemáme na vybranou. Snad jen najít banku, která za dodržení určitých podmínek poskytuje vedení účtu "bezplatně", peníze nad limit nechat účtem pouze protéct, držet si doma rezervní hotovost a část okamžitě investovat, například právě do bydlení. Tratíte tak jako tak.

M. Prokop 22.7.2019 16:00

Re: jestli to je normální, když věřitel musí platit dlužníkovi

Všechny příjmy přes účet je nesmysl, tak daleko ještě socialismus nebo šmírákismus nedospěl (ne, že by se nesnažil). Nevím, jak vám, ale mně banka úročí i běžný účet, nejen "spořicí".

Sláva to není, ale co chcete v době, kdy emisní banky tisknou.

P. Grigar 22.7.2019 19:50

Re: jestli to je normální, když věřitel musí platit dlužníkovi

.. to máte pravdu, úročení běžného účtu sice není nic moc, ale banky nebyly, nejsou ani nebudou charita. Není dobré dávat všechna vejce do jednoho košíku.

K. Šubrt 22.7.2019 8:37

Zaprodané Quasiomodovo děvče,

jinak Senior v sukni.