24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Bílý 8.6.2010 9:28

K poslednímu odstavci článku

Vážený autore. Musím Vás upozornit, že vysoké daně z lihovin vyrobených z denaturáku neohrožují všechny (každého z nás). Jsou tací, kteří nechlastají. Patřím mezi ně. A kdo chlastá, tak ať si nese následky. Dobře mu tak. A když se uchlastá, má Darwinovu cenu navíc!

R. Langer 8.6.2010 9:48

Re: K poslednímu odstavci článku

Ty už nehul... :-D :-D :-D

M. Bílý 8.6.2010 10:02

PRO PANA LANGERA

Nepamatuji se, že bychom byli kamarádi, nebo jsme spolu chodili do školy, takže tykání není na místě. A také už neplatí (zaplať Pán Bůh):tykáme si, zdravíme se Práci čest a oslovujeme se soudruhu.

R. Langer 8.6.2010 10:38

Re: PRO PANA LANGERA

Jo jo, řádné zdaňování bylo vždycky hlavním zdrojem příjmů levice, takže ano - Práci čest, soudruhu, prý to platí stále. A už tolik nehul, tráva se nedaní a tak okrádáš ostatní soudruhy. Možná bys měl zdanit ještě tu nezdravou čokoládu a bůček, ale to by se asi už zase nemuselo líbit ostatním soudruhům, že? Takže opatrně! :-D

P. Boublíková 8.6.2010 10:00

Re: K poslednímu odstavci článku

Přesně tak. Navíc autor mluví za lidi, kteří chlastaji lihoviny každý den. Má to ale někdo starosti:-)

M. Bílý 8.6.2010 10:09

Re: K poslednímu odstavci článku

Vaše příspěvky si, paní inženýrko (chemie?) s chutí čtu. Jsou dobré a proto je vyhledávám. Kompenzují mi takove ty pány Langry, o Láničekingovi, nebo Kodetovi ani nemluvím.

R. Langer 8.6.2010 10:39

Re: K poslednímu odstavci článku

To jste si padli do noty, abstinenti! :-D

M. Bílý 8.6.2010 10:49

Pro pana Langra

Před týdnem jsem byl na kontrolním sonu břicha. Po zapnutí přístroje povídá pan doktor: "Vy jste toho v životě moc neupil, máte na svůj věk dobrá játra." A já na to: "To proto, že jsem byl celý život nekuřák, nepiják a nemrava." Podívám-li se těch skoro 85 let zpátky, byla to ta nejlepší volba pro život. Denaturák šel kolem mne, pochod tabákové režie ráno též nehraju a s přítelkyněma vzpomínáme ...

R. Langer 8.6.2010 10:57

Re: Pro pana Langra

Kdo pil, umřel. Kdo nepil, umřel po 7 dnech...

A. Hrbek 8.6.2010 9:05

blábol

1. Autor zapomenul uvést parametry Lafferovy křivky pro zdanění etylalkoholu v ČR, ono my se totiž snadno mohlo stát, že s rostoucí spotřební daní by výnos vzrostl.

2. Za první republiky se líh denaturoval pyridynem a to skoro nikdo nepil. Pokud se denaturuje metylalkoholem a někdo to pije, je to jeho věc.  Destilací metylalkohol odstranit lze, ale je to o ústa.

3. Kdyby se zdanil i denaturovaný alkohol, tak by nebylo tak výnosné jej upravovat na nedenaturovaný.

4. Je věcí finančních úřadů zajistit kontrolu správného zdanění. Od toho jsou placeny.

J. Poláček 8.6.2010 8:46

Vysoké daně ?

Hmm, zajímavá úvaha ??? Asi jako v tom židovském vtipu : Přijde Roubíček domů a najde svojí manželku se sousedem v posteli, i rozhodne se situaci rázně vyřešit, vyhodí postel ! ...

P. Boublíková 8.6.2010 8:39

To je ale splácaný článek

Jedna věc je "čïštění" ethanolu denaturovaného tzv. bitrexem pomocí Sava (o co vlastně jde viz http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=666023#tabulka), druhá věc je ethanol denaturovaný methanolem. Methanol a ethanol od sebe v běžných destilačních aparaturách oddělit nelze,  na to jsou body varu obou kapalin příliš blízké.

Otravy methanolem vznikají tak, že se a) buď dotyčný ochlasta napije omylem přímo methanolu (například na nádraží z dopravní cisterny), nebo b) se napuije denaturáku (ethanolu denaturovaného methanolem) nebo c) se mu v ovoci určenému k výrobě pálenky rozběhnou kvasné procesy jaksi šejdrem a v pálenici se vydestiluje ethanol silně říznutý methanolem, chutný produkt se na přítomnost methanolu nezkontroluje a vesele zkonzumuje.

Pro všechny výše uvedené případy existuje velmi jednoduchá eliminace rizik: nechlastat.

A. Hrbek 8.6.2010 11:32

Re: To je ale splácaný článek

bod varu ethanolu je 78,3 °, bod varu methanolu je 64,7 °.  Pečlivou destilací je od sebe oddělit lze, jak potvrdí každý, kdo v životě pálil slivovici. Při destilaci zákvasu se první produkty zpravidla vylévají, právě proto, že obsahují methanol. Destilace je ale dosti nákladný proces.

Methanol je výborné palivo, pamatuji závodní motorky poháněné methanolem.Sice se ho spotřebovalo více, ale výborně chladil spalovací prostor.

J. Hejna 8.6.2010 8:30

Jak se to dělá?

"když omylem vydestilovali metanol místo etanolu" z denaturovaného lihu.

Asi alchymisté.

M. Prokop 8.6.2010 8:25

IMHO to nejde pomocí destilace,

proto to také patlali tím Savem.