25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Výročí největšího českého průšvihu

Častý je názor, že největším problémem polistopadového vývoje byla forma privatizace. Někdo zase největší problém vidí v pozdější oligarchizaci české ekonomiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Götze 18.11.2019 10:35

A co si predstavujete pod pojmem tunel?

L. Novák 18.11.2019 10:28

Nebojte se, nepotrvá dlouho, a zase ubudou nějaké mince z oběhu, které dožene inflace a vytvoří z nich komoditní měnu - obsah kovu nebo výrobní cena budou vyšší, než je samotná hodnota mince. Poslední bude padesátikoruna (měď + bronz?), a pak nám mince a bankovky seberou úplně a zavedou povinné bezhotovostní placení na všechno. S tím se občané dají okrádat nejsnáze....

P.S.: Kdo z mladší generace kdy viděl V jednohaléřovou minci, která byla stažena z oběhu ještě za hluboké totality?

L. Novák 18.11.2019 10:17

Změna je život! ;-D Mně třeba vadí, že batůžková móda zcela vytlačila z trhu obyčejné kufříky, do nichž se vlezla publikace nebo sešit formátu A4 a některé další drobnosti, které jsem stále nosil s sebou (včetně dokladů). Teď kufřík v Česku neseženete, protože se nevyrábí... Divné, což?

Nebo třeba kotníčkové ponožky. Ušetří se na nich hodně materiálů a prodají se dráž, než ty "dlouhé"... Jenomže já chci ty dlouhé, móda kotníčkových ponožek mě nezajímá. A hned je tady problém... :-P No a teď do toho ještě zelení komunisti a nesmysly, které hlásají stylem bolševické ;-O propagandy...

V. Kolman 18.11.2019 10:10

Zaveďme zpátky zlaťáky, stříbrňáky, ba i měďáky a ráj pozemský se po světě šírém rozklene. A všechny banky, i se svými zápornými úroky a intervencemi nám potom mohou políbit šos a nebudou už dále týti z poctivé práce dělníků, rolníků, ba i pracující inteligence!

A zazvonil zvonec a pohádky je konec.

Není ale současná situace na finančním trhu ještě daleko absurdnější a nesmyslnější, nežli mnou výše vyslovený nerealistický a neuskutečnitelný provokativní návrh?

F. Svoboda 18.11.2019 10:08

R^

M. Pecina 18.11.2019 9:36

ESM se nedémonizuje. Ve zkratce je to povinné ručení za cizí dluhy v neomezené výši. Při vstupu do eurozóny by náš okamžitý závazek byl cca 40 mld. a dalších 350 mld. na vyžádání, splatné do 3 dnů. Navíc ESM může závazky zcela libovolně navyšovat a nikomu se nemusí zodpovídat.

D. Polanský 18.11.2019 9:19

Slabé banky v 90. letech?! To byly jasné tunely.

P. Götze 18.11.2019 9:17

Ze zkousky byste s timto nazorem vyletel behem minuty.

D. Polanský 18.11.2019 9:15

Inflace znehodnocuje peníze, a proto se lidé snaží peníze utratit, to ví každý ekonom, to je ten hospodářský růst! No a pak přijde krize. A pak jsou všichni moudří, že oni říkali, že bude krize. Přitom již inflace to jasně říká.

P. Moravčík 18.11.2019 9:07

Terajšia inflácia je priamym dôsledkom intervencie, Marcelka!

J. Kočí 18.11.2019 9:03

Ano, to je zatím jediný relevantní důvod proč ne. Místo aby se tento důvod rozebral, tak se démonizuje. Je to skutečně tak nebezpečné nebo se jen hraje na city, že "přece nebudeme pomáhat línejm Řekům"? Rozhodně mi chybí veřejná odborná diskuse.

Nicméně je zřejmé, že je oddělování Česka od jádra Evropy jasným důsledkem. Není to náhodou daleko větší nebezpečí? Hrátky zahraničních investorů s korunou, na kterou už ČNB prakticky nemá vliv, jsou velmi varující.

M. Pecina 18.11.2019 8:25

Přijetím eura si ale zaděláme na daleko větší problém a tím je ESM (euroval).

A. Hrbek 18.11.2019 8:08

Jedním z argumentů byla podpora exportérů, což bylo zcela chybné. Náš export není rozhodujícím faktorem ekonomiky a jeho efektivnost je, díky k exportu nutným dovozům, poměrně malá. A na "podpoře"exportu se živí řada parazitů za několik miliard Kč.

J. Kočí 18.11.2019 7:47

Souhlasím tak na 80%.

Chybí mi tam jeden fatální důsledek, a to že nákupem korun si zahraniční spekulanti zajistili kontrolu nad kurzem koruny. Tím se dá snadno vysvětlit, proč po uvolnění kurzu koruna neposílila, jak se čekalo, ale drží se vysoko nad 25 Kč. Zahraniční vlastníci korun si teď mohou diktovat a naši milou pidizemičku ve ve velkém vysávat.

Řešení vidím pouze v jedné věci, kterou Ms. Šichtařová a priori z důvodů víry odmítá. Tou věcí je urychlené přijetí eura. Tím pádem si spekulanti budou moci své koruny strčit někam. Česko se zbaví šílených transakčních nákladů, ze kterých jsou živeny banky a všichni směnárníci. A získáme konečně porovnání se západním světem, od kterého jsme pomocí směnného kurzu izolováni

V. Němec 18.11.2019 6:00

Kdo to ví, ať mi odpoví. 40 let se budoval nejdokonalejší svět a skončilo to, prý, asi 100 000 tisícovým protestem na Václavském náměstí a za vedení nejmoudřejšího z nejmoudřejším se započal budovat systém ještě dokonalejší toto padlého. Netrvalo dlouho a onen moudrý muž pravil, že je tu blbá nálada. Jak vidět tak se od té doby stupňuje. Nyní, prý, 300 000 tisíc na Letné volá po změně, po změně toto západního, skoro dokonalého, co se tu 30 let usilovně buduje. Jsme v EU, máme dotace - fantastický systém zdokonaleného kapitalismu - máme dokonce velkopodnikatele západního střihu dokonce premiérem, jsme v Nato a zase tolik tisíc lidí se.. na to, volá po změně. Tož nevím, nevím.