23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


EKONOMIKA: Vyloučení Řecka z eurozóny by ČR přišlo draho

29.6.2011

Premiér Petr Nečas před posledním bruselským zasedáním uvedl, že lepší než pumpovat další peníze do záchrany Řecka, by bylo nechat Atény padnout. Také řada komentářů se podivuje nad tím, proč Řecko nebylo jednoduše z eurozóny vyloučeno. Z Bruselu ve čtvrtek večer zaznělo jasné poselství: Řecko padnout nenecháme. Poskytneme Aténám další pomoc, ale Řecko musí více šetřit a zavést potřebné reformy.

Evropské vlády tudíž očividně uvažují jinak než český premiér. Nadto na rychlé a solidární řešení řecké situace naléhají také Američané. Na rozdíl od našich čelních představitelů vidí za roh a dokáží si spočítat možná rizika. Prezident americké centrální banky výslovně uvedl, že pokud se situaci kolem Řecka nepodaří vyřešit, bude ohrožen kromě evropského finančního systému i světový finanční systém a hlavně politická jednota Evropy.

Proč se všichni za našimi humny tolik obávají vystoupení (nebo chcete-li vykopnutí) Řecka z eurozóny? Jde tady přece o malý stát (počtem obyvatel mírně převyšující ČR), jehož hospodářství představuje malý zlomek výkonu eurozóny! Načrtněme si pravděpodobný sled událostí poté, co by Řecko opustilo eurozónu:

- Znovuzavedení řecké drachmy bude znamenat její okamžitý a strmý pád vůči euru

- Dluhy Řecka ovšem zůstanou nadále splatné v eurech, a tak jejich zátěž prudce vzroste. Finanční insolvence Řecka bude ještě dramatičtější než dnes.

- Následkem toho zkolabuje řecký bankovní systém a v důsledku propojení v evropském prostředí se dostanou do problémů i věřitelské banky jinde v Evropě. Vzhledem k tomu, že většina českých bank je vlastněna zahraničními matkami, nelze vyloučit ani dopady na relativně zdravý český bankovní sektor.

- Celá krize se ještě zhorší tím, že nastoupí dynamika vyvolaná spekulacemi o zemích, které jako další vystoupí z eurozóny.

Pokud vám to připomíná začátek ekonomické apokalypsy, máte pravdu. V takovém případě by byl totiž přímo ohrožen Jednotný vnitřní trh EU. Aby země eurozóny odvrátily hrozící velkou bankovní krizi a paniku mezi lidmi, musely by přistoupit k miliardovým záchranným balíčkům. Kromě ohrožení peněz daňových poplatníků by však vznikly značné hospodářské škody na celém vnitřním trhu EU. Tento trh je základnou hospodářské prosperity nejen pro země eurozóny. Je základem i naší ekonomické životaschopnosti, i když jsme nepřijali euro. Připomeňme, že export je hlavním tahouhem našeho ekonomického růstu a že 85 % všech českých vývozů směřuje dovnitř EU! Naše hospodářská prosperita je navázána na konjunkturální cyklus v sousedním Německu, které je s velkým odstupem naším nejdůležitějším obchodním partnerem (celá třetina zahraničního obchodu se odvíjí s Německem). Připomeňme také, že právě německé finanční instituty drží velkou část pohledávek za Řeckem…

Česká vláda a bohužel i velká část médií se tváří, že se nás problémy eurozóny netýkají. V tom se však – stejně jako v řadě jiných věcí - hluboce mýlí. Výše načrtnutá cena za odříznutí zadlužených zemí od eura by byla příliš vysoká pro všechny. Čeští vládní politici by měli občanům říci pravdu – z drahé záchrany Řecka prostřednictvím členů eurozóny, nad kterou naši představitelé tak nechápavě kroutí hlavou, budeme mít užitek i my.

Autor je místopředsedou Evropského parlamentu

Převzato z LiborRoucek.blog.idnes.cz se souhlasem autora