25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Vykořisťování Čechů

To, že české mzdy se od západoevropských liší přímo propastně, se obecně ví. Něco jiného je však povšechné povědomí a něco jiného tvrdá čísla. Výnosnost investic v ČR je třikrát vyšší než v západní Evropě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brecík 25.5.2021 22:39

Snížit odliv peněz do ciziny lze vyšším zdaněním, jak občas navrhuje levice, nebo vyššími mzdami. Růst mezd, na rozdíl od zdaňování, je prostředek přirozený a logický a vede peníze přímo k lidem. ?????

A tenhle pán má příspěvek v "Ekonomice". Nejsem proti zvýšení platů, ALE při každém zvyšování - anebo vyplácení příspěvků ap. přicházé okamžitě INFLACE. Sledujte ČR v r. 20218-o

L. Novák 23.5.2021 21:08

Pivodo, běž roznášet ty komoušské ;-O prdy na jiný web!

L. Novák 23.5.2021 21:05

Tys byl zase agentem StB "Akát", chováš se tak stále ;-O a komouš myšlením jsi zůstal dodnes. Zkus přehodit váleček ve flašinetu...

M. Pivoda 23.5.2021 20:52

Ve druhém odstavci od konce se v článku hovoří o "bizarních nápadech".

Jak ale vyřešit rychlé překonání vynucené zpomalení ekonomiky v důsledku koronavirové pandemie? No ano, budete muset zahodit učebnice ekonomie 19. století a zkoumat nové alternativy.

Jisté je pouze to, že od dob minulých se lidé geneticky nezměnili, ani ve schopnosti využít a zneužít nové možnosti. Takže ty bizarní transformační nápady budou muset ošetřit i lidskou stránku transformace ekonomiky. Zejména Češi, kteří získali velmi cenné zkušenosti z velké transformace ekonomiky po roce 1989 (tehdy pod taktovkou bankovního úředníka).

Například ministr Arenberger dnes na Seznam.cz sděluje:

... „Můj pradědeček a dědeček byli velkostatkáři. Za komunistů jim to znárodnili, maminka byla kvůli tomu ve vyšetřovací vazbě. Teď se nám to podařilo zase zpátky zrestituovat, po rodičích jsem to zdědil, něco jsem dokoupil. No a jsem zase špatnej,“ řekl v příspěvku ministr, který byl před rokem 1989 členem vládnoucí KSČ. ...

M. Pivoda 23.5.2021 20:14

Všeználek Karel Šebesta, zde jako agent Milan Prokop, zde skutečně směřuje do Prdelx.

F. Navrátil 23.5.2021 18:45

Pokud dovážíte levnou nekvalifikovanou pracovní sílu, podporuje tím výrobu s nízkou přidanou hodnotou. To je případ mafiózního agenturního zaměstnávání. Opakem by bylo, kdyby Česká republika odstranila překážky pro příchod kvalifikovaných pracovníků z ciziny. Nepřehledný, nefunkční a deformovaný zákoník práce je jen jednou z příčin současného stavu.

L. Novák 23.5.2021 18:39

Jednota (spotřební družstvo z totalitních dob) zašla na vlastní neschopnost vytvářet zisk bez masívních státních dotací. A nikdo je ani nechtěl koupit...:-P

L. Novák 23.5.2021 18:35

To by musel umět. A neumí... :-P

Z. Lapil 23.5.2021 18:24

Přesně o tom píšu: nevyhovuje-li vám supermarket, musíte jinam. Chcete-li něco lepšího, musíte si připlatit.

Zásadní rozdíl mezi (reálným) socialismem a kapitalismem je ten, že v kapitalismu takovou možnost máte.

L. Novák 23.5.2021 18:13

No právě. Ale jsou firmy, které prosperují na světových trzích, a není o nich doma moc slyšet. Proč taky, když tady reklamu žádnou nepotřebují a hloupá česká politika je nezajímá? ;-) [>-]

V. Mokrý 23.5.2021 15:41

Poznal by reálný život.

V. Mokrý 23.5.2021 15:39

JEDNOTA zlikvidována, mnohé trhy darovány na stříbrném podnosu.

Národohospodářství bylo sprosté slovo.

O schopných firmách v médiích téměř ani zmínka.

P. Milan 23.5.2021 15:23

Náhodou, v tomhle neblbne tolik jako obvykle. Rozvíjet současně i vlastní technologie (nejen přijímat jen ty zahraniční) je správné a taky se to dělo a děje. A taky budovat místní kapitál.

Pepíkovy montovně vadí hlavně to, že to nebylo dle jeho "rad" (to už bychom byli v prdeli).

P. Milan 23.5.2021 15:20

A to "museli by všichni", to bude cestou minimální mzdy, befehlem EU nebo nějakým jiným nesmyslem?

F. Kusák 23.5.2021 15:11

Že jo, já se na ně také těším, tedy na ty vlastní, z naší zahrady. Jenže, kouknu-li na oblohu, nevím, nevím.

F. Kusák 23.5.2021 15:05

Žvaněním a odborářskými úderkami ještě nikdo nezbohatl. Ta naše ekonomika byla zprvu socialistická (o té před ní raději ze sentimentu nemluvím) a zdevastovaná, a pak jsme rychle přešli do ranné fáze kapitalizmu. Jaké jsme měli jiné šance. Západ vybudoval řetězce a zaplavil je zbožím až pochybné kvality. Tam, kde jsme měli v zahraničí nějaký trh, tak nás rychle vytlačil a naší ekonomiku ovládl rychle kšeft všeho druhu a výroba s nízkou přidanou hodnotou pro zahraniční investory, zejména ty německé. Ale díky za ně, protože moc jiných možností jsme stejně neměli. Jenže značná část společnosti už v nich za malé mzdy robotovat nechce, ti schopnější jsou na manažerských postech, jiní v cizině nebo státní správě či ve sféře, které se dnes říká nezisková. Na to, co jsme dopustili, se máme ještě královsky. Nějak mně není jasné, za co bychom ty vyšší mzdy chtěli. Samozřejmě, i já znám schopné české firmy, kterých se velmi vážím. Jenže moc jich není, ale díky za ně.

L. Novák 23.5.2021 13:41

No a hlavně to podstatné. Domácí rajčata vypěstovaná na sluníčku pod širým nebem chutnají jako opravdová rajčata a ne jako ty vybledlé a vodou nacucané bělavé skleníkové produkty, co se nedají jíst... :-)

L. Novák 23.5.2021 11:32

Jirát se živí psaním nesmyslů. Asi to má "na doživotí". Kdyby šel pracovat mezi živnostníky nebo dělníky do fabriky, zašel by hlady. ;-)

L. Novák 23.5.2021 10:41

Já vím, že existují, protože jsem několik let pracoval v prostředí, kde bylo mnoho dělníků najatých přes agentury a také dělníci v režimu OSVČ, tedy "živnostníci". Zažil jsem u firmy i "policejní šťáru" hledající tyto pracovníky, ale včas se to všichni dozvěděli, přerušili práci a odešli mimo areál podniku (dceřiné firmy velké nadnárodní společnosti).

Zažil jsem i pracovníky z Ukrajiny, slušní a pracovití lidé, kterým jakási pochybná agentura za poctivou práci včetně přesčasů nevyplatila žádnou mzdu...

No a proč české zákony, zvl. pak Zákoník práce, neumožňuje jednoduše přijmout a zase propustit zaměstnance podle potřeb podniku, na to se zeptejte soudruhů z odborových centrál, kteří spolu s českou levicí chtějí zaměstnance "navždycky", aby jejich propuštění podnik co nejvíc bolelo. Nebýt zákoníku práce, pracovní agentury (soukromé firmy) by ztratily zdroj obživy.

Takže pokud jste volil levicově orientované strany, jste odpovědný i za idiotský Zákoník práce, který je jejich výtvorem. ;-)

Z. Lapil 23.5.2021 10:30

Jo jo, to byly časy. Soutěž O Zlatou mříž. Na to se kapitalismus nezmůže ;-)

L. Novák 23.5.2021 10:26

Jo, to je stará "klasika" známá už z dob komunistické totality. ;-) [>-]

Z. Lapil 23.5.2021 10:03

Základní problém je v tom, že cena mzdy je součástí ceny výrobku. Nemůžete zároveň chtít vysoké mzdy a nízké ceny.

Ad absurdum dovedeno, nemůžete chtít platit zedníkovi 100,-(???) Kč na hodinu a zároveň pro něj požadovat hodinový plat 200,- Kč.

Z. Lapil 23.5.2021 9:55

Hypermarkety jsou, stejně jako jiné obchody, od toho, aby prodávali zboží za cenu, za kterou ho ještě prodají. Je to vlastně trapas, ale je třeba si uvědomit, že čím vyšší cena zboží v regálu, tím větší výdělek pro obchodníka i dodavatele.

Jestli občas nakupujete, jistě jste se všiml, že v supermarketu dobře nakoupíte zboží univerzální, tj. ještě přijatelnou kvalitu za nízkou (ano - stále rostoucí) cenu. Chcete-li boty na míru, maso z králíka, který byl 3x denně laskavě podrbán za ušima nebo třeba růžové auto s červenými puntíky, ani ten nejlepší supermarket vám ho nedodá a musíte do speciálního obchodu za vyšší cenu. V extrémním případě si to udělat sám - typicky vypěstovat rajčata na zahrádce. Mezi námi - jestli to zkusíte, zkuste si dělat poznámky o vložené práci a zjistíte, že stovka za kilo je neuvěřitelně nízká cena. Ale zase ušetříte za posilovnu při zalejvání :-).

F. Navrátil 23.5.2021 9:53

Nic takového jako "dobré" agentury pronajímající své zaměstnance neexistuje. Důlní otroci si svoji práci nevybrali dobrovolně, donutila je k tomu nouze a ekonomický chaos panující po převratu na banderovské Ukrajině. Nechali se najmout od agentury jen proto, že mafie a české zákony vytvořené v její prospěch, individuální zaměstnávání fakticky nedovolují.

Z. Lapil 23.5.2021 9:45

Jo, a mám taky jedenvtípek: v kapitalismu dochází k vykořisťování člověka člověkem, v socialismu je tomu přesně naopak.

Z. Lapil 23.5.2021 9:43

Jen tržní poznámka k dvojnásobným cenám: jsou-li vypsány dotace na Cosi, každý začne ono Cosi pořizovat, dodavatelé nestíhají a následně pochopitelně rostou ceny. Není to jenom "penězi zdarma".

L. Novák 22.5.2021 22:57

Agentury vznikly proto, aby bylo možno obejít český Zákoník práce, který brzdí pracovní trh nepřiměřenou ochranou zaměstnanců. Agenturní pracovníci mají ale pro firmy své výhody i nevýhody. Proto v řadě případů jsou agenturní "nádeníci" pro firmy nepoužitelní resp. problematičtí. Na druhé straně pro řadu pracovníků má práce přes dobrou agenturu (ano, i takové jsou) výhodu v tom, že mu práci sežene, pokud je práce schopen ... a zajistí mu platové podmínky, které by si sám vyjednat nedokázal.

"Důlní otroci"? Tomu sám ;-O nevěříte... Vy byste sám dobrovolně vlezl do otroctví? ;-)

L. Novák 22.5.2021 22:46

Znáte ten vtípek o důkazu, že Země je kulatá? Je o tom, že jsme komunismus vyhnali na Východ, a on se k nám teď tlačí ze Západu. ;-)

Máte s tím přerozdělováním pravdu, ale kdo tu EU levici vlastně volil? [>-]

V každém případě je míra přerozdělování mnohem nižší, než byla za komunistické totality.

L. Novák 22.5.2021 22:40

No jistě, když KSČ a StB po 17.11.1989 spálila podstatnou část archivů. Na to spoléhal i šmejd Babiš. Nespálili všechno...:-P

L. Novák 22.5.2021 22:36

No právě, na to on chtěl upozornit místní odchovance socialismem. :-P

"Museli by všichni"... ;-D ... tak by taky všichni krachli. Vy zřejmě neoplýváte minimální ekonomickou gramotností, aby vám docvaklo, že plácáte nesmysly. Komunistické ;-O bludy.