16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Vot éto paradox

Paradox sem, paradox tam, řekl si zřejmě prezident Obama, velkoryse přehlédl přípravu výstavby rusko-čínsko-indické velmoci a nařízl si větev sdělením, že USA i jejich evropští partneři jsou připraveni zavést opatření, která poškodí celé sektory ruské ekonomiky, a to prý dokonce i v tom případě, kdy by měli uškodit sami sobě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 2.4.2014 19:08

Výborná analýza

Jestli někdo čekal, že na rozdíl od všech jen trochu větších národů, dokonce i těch, které jsou jen žalostným stínem své bývalé velikosti (Francie..) jedině obrovské Rusko nebude hájit své národně bezpečnostní zájmy, tak je buď pokrytec nebo politický hlupák.

Nelegální a agresivně vůči vlastnímu proruskému obyvatelstvu se chovající "majdanská vláda" poskytla k návratu Krymu do Ruska více než pouhou záminku (stejně jako podobně hloupě v pomoc EU uvěřivší vláda Gruzínská).

V obamovské éře "západ" zvoral prakticky všechno (Irák, Lybie, Iran, Afgánistán, Somálsko, Turecko, vztah k Izraeli, nynější genocida ve Středoafrické republice, Súdánu ... a není žádný důvod si myslet, že Ukrajina je výjimkou!

V. Vaclavik 1.4.2014 10:29

Krize, jako tady ta ukrajinska, maji i plusove chvile

kdy se autori odkopaji a je na ne jasne videt, videt kde nazorove stoji.

Clanek svymi vyhruzkami (nejakymi vychodnimi aliancemi Ruska teprve chystanymi) je jeste vice naivni, nez autorcin nahled na ty, kteri "jako desetiletí kluci u PC by jedinou klávesou zrušili nákup ropy tam a

otevřeli nákup tady. Jenže ne vše se nakupuje tak nějak elegantně, ve

stylu drop and drag." (mimochodem, je to 'drag and drop', kdyz uz autorka musi ty anglicismy pouzivat)

Autorka si zrejme vidi 'dal nez na spicku nosu', zrejme totiz dohledne az do sve kapsy, coz uznejme, je o trochu dal, nez ta spicka nosu. A ve stylu 'uplet bic ze vseho co je po ruce', i kdyz je to zle za vlasy pritazene, vytahne autorka falesny argument, ze na koho Putin ukaze a rekne, to je muj partner, my okamzite s nim budeme muset prerusit vztahy, protoze se sankce automaticky zacnou na neho take vztahovat...

B. Rameš 1.4.2014 9:28

Nebo naopak

Když je článek zcela mimo, je těžko s ním polemizovat. Takže aniž bych jej rozebíral odstavec po odstavci, prohlašuji se za občana, který dá přednost dodržování smluv a ujednání před laciným přísunem surovin (o jejichž nelacinosti se daleko více zasloužili jiní, než pan Obama a sankce, ať již jakékoli) a zavrtáním se do páně Putinova tělesného otvoru (byť je tam již, zdá se, celkem zábavná společnost).

K. Ševčík 2.4.2014 22:06

Re: Nebo naopak

Ano Bohuslave Remeši - nelze, než s Vámi plně souhlasit.

Jen by mě zajímalo, ale jen trochu, jak ta madam přemýšlí. Vždyť Polsko ohlásilo, že nebude brát plyn z Ruska. Celá EU je schopna se do dvou let odpojit od Ruského plynu a to jsem zvědav jak do dvou let najde Rusko odběratele pro svůj plyn. A s ropou je to v horizontu tří let.

A potom, madam by si měla odpovědět na otázku: Co nakupujeme z Ruska? (ropu a plyn = to je 40 - 50% ruského rozpočtu) Co nakupuje Rusko z Evropy? Všechno!

Madam je zcela mimo ve svých vývodech. Ale to je zde zbytečné rozebírat, neboť tito lidé mají jiné myšlení.

Ano pane Remeši, máte pravdu.

K. Pavlik 31.3.2014 21:33

Kdyz je clanek rozumny

Kdyz je clanek rozumny tak se kupodivu tluchubove nehrnou aby meli vlastni nazor.

D. Havránek 31.3.2014 16:38

Asi jsem vam nerozumel. Nebo ano?

Skutečně si myslíte, že jsme takový ubožáci? Že náš národ zajímá jen plné břicho a naditá šrajtofle?

A Rusko at si klidně vezme cokoli, ať nedodržuje žádné dohody ať zabere i pobaltí, hlavně když nás se to nedotkne... přece si nesnížíme životní standart že?

Ta paralela s Hitlerem je šokující. Neopisujete náhodou články z roku 1938??

K. Ševčík 2.4.2014 22:08

Re: Asi jsem vam nerozumel. Nebo ano?

Je to tak, pane Havránek! Plně s Vámi souhlasím.

M. Urban 31.3.2014 14:52

Důležitá je jen plná lednice?

My jsme ochotni obětovat jen sousedovu kozu. Když budem jen mlčet a čekat s kloboukem v ruce, tak se nám může stát, že nám vezmou i ten klobouk. Když se někdo postaví EU, tak je to hrdina přeudatný a když Rusku....

V. Kain 31.3.2014 16:11

Re: Důležitá je jen plná lednice?

Minulý ministr zahraničí poškozoval naší zem všude kde se ukázal.Nový ministr nemá o ekonomice ani páru a myslím si ,že ani neví v čem spočívá práce ministra zahraničí.Další ministr by poslal na pomoc Ukrajině naše letectvo s těmi půjčenými gripeny.A aby toho nebylo málo tak další ministr chce přivřít kyslík soukromému sektoru.Skutečně se tam sešli dárečkové,že by jeden plakal.Jak je to možné,že se vždycky do vysokých politických funkcí dostanou takoví nýmandi.

K. Ševčík 2.4.2014 22:09

Re: Důležitá je jen plná lednice?

A koho by jste si tam představoval? Kdo jsou vaši nominanti?

J. Šimonová 31.3.2014 13:41

Dík za diskuzní příspěvky

Diskutuje se tu málo, ale vždy mám nad čím zapřemýšlet, zasmát se, tedy - mnohdy spíše sarkasticky, nebo mě smích zcela přejde.

V. Halašta 31.3.2014 22:02

Re: Dík za diskuzní příspěvky

O blábolu se těžko diskutuje.

Popravdě jsem to zvládl někde do půlky. Záměrný vývoz krize mě už dostal do kolen.

P. Urban 31.3.2014 13:01

Dopad sankcí proti Rusku

na českou i evropskou ekonomiku je věc, která by opravdu měla být diskutována na vyšší, než jen Hurvínkovské úrovni. Jen pozor, abychom jednou z ekonomických důvodů neprodali svoji vlastní zem.

Ovšem dopad sakncí proti rusko-čínsko-indické velmoci je něco, co si klidně můžeme dovolit ignorovat. Už proto, že žádná taková velmoc neexistuje. Podobně, jako neexistuje velmoc rusko-evropská navzdory de facto privilegovaným ekonomickým vztahům mezi oběma stranami.

Ukrajina neukrajina, Rusko se bude snažit diverzifikovat export svých surovin. Z ekonomických i politických důvodů. A Čína má o suroviny zájem. To ale neznamená, že si obě strany budou dělat mezinárodní problémy kvůli tomu druhému, pokud to nebude opravdu nutné.

K. Kužel 31.3.2014 10:20

Že by se nám urodili

bystří, kultivovaní a talentovaní politici,o jejichž absenci v postkomunistických státech se autorka v článku správně zmiňuje, nelze v dohledné době očekávat.

Zato máme politiky hrdé a bojovné, kteří dokáží vyhlásit obchodní válku Německu a Rusku současně, a k dovršení všeho by mohli vyznamenat dalajlámu Řádem bílého lva, to aby si šplhli u Číňanů.

J. Farda 31.3.2014 2:55

Vot eto nastojáščij ...

Autorka a čtenáři´sím prominou poznámku mimo mísu, ale její titulek a Historia Magistra mne asociací navedla na vzpomínku mého Strahovského studentského mládí L.P. 1970, kdy (v menzovní) diskusi s tehdejším ministrem školství MUDr. Hrbkem o nedostatečnosti jazykové přípravy studentů z auditoria zazněla otázka, zda stačí absolventu VŠ znalost angličtiny v úrovni formulace "It is votřes". Jeho (Hrbkova) odpověď odpovídala tehdejším poměrům. Chvála přírodě a času, že jsou tyto doby definitivo pryč!

L. Krajíček 31.3.2014 2:17

Prý by ty snakce měly začít působit

do dvou let od vyhlášení. V Rusku. V Evropě zaberou během dvou měsíců. V létě. V zimě během dvou týdnů.

A to tomu Putinovi přeju!