19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Vláda velkým zemědělským podnikům

Podpořte velké zemědělské podniky. Za takovým heslem je něco divného, to je slyšet už na první poslech. Proč bych měl vůbec podporovat podniky, napadne každého.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pražák 6.9.2017 9:19

Že by ten bolševik měl pravdu,

když požadoval potravinovou soběstačnost? On to prosazoval z důvodu šetření "volně směnitelnou měnou", ale principiálně to tak špatné nebylo. A životní prostředí ani příroda netrpěly, jako dnes.

M. Prokop 6.9.2017 10:15

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Stále ještě máte možnost odebrat se do země čučche. :-P

Že za bolševíka netrpělo tolik životní prostředí a příroda? To si asi děláte srandu. Já tu dobu docela dobře pamatuji.

P. Lenc 6.9.2017 10:54

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Máte sice pane Prokope pravdu, devastace přírody za komančů byla úděsná, ale autor článku má pravdu také.Ona ta devastace pokračuje, jenom pod jinou patronací a pod jiným heslem.A já, odpůrce EU si dovolím říct, že za tento stav tentokrát nemůže EU, ale zemědělská politika našeho státu, především lidovců, ale nejen jich.Popis je v článku.Bohužel.

R. Langer 6.9.2017 12:07

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Kdepak pod jinou patronací, devastují ji úplně ti samí jedinci stejného smýšlení jako tehdy. ;-)

J. Pražák 6.9.2017 11:13

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Já tu dobu pamatuji také. Ale psal jsem pouze o tom, co se týká potravinové soběstačnosti. Samozřejmě je nesmysl zde pěstovat citrony, ale to, co lze pěstovat a chovat zvířata, to je nesmysl dovážet. Např. s dováženým masem se dělají podvody s ohromnými zisky, co se týká kvality a kontaminace. To je možná také důvod. Dováží se pouze svalovina a z té nezjistíte to, co z vnitřností při porážce.

R. Langer 6.9.2017 12:10

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Za bolševika to pochopitelně smysl dávalo, dnes ovšem nikoliv. Pokud odněkud mohu bez problémů dovézt něco podstatně levněji než kdybych to pěstoval, je hloupost to pěstovat. Samozřejmě za normálně funkční civilizace a trhu, proti čemuž ovšem EU bojuje velmi usilovně. Takže se možná časem dočkáte.

J. Pražák 6.9.2017 12:35

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Dovoz polozkaženého, ale levného masa je jen jeden z příkladů. V hypermarketech, např. v Tesco, Billa, se nedá maso koupit. Je napuštěné nějakou smradlavou chemií - občas.

Politika EU je zvrhlá. Nejprve dotují podukci mléka, pak uvalí sankce na Rusko a když je přebytek mléka, tak dotují že zemědělci neprodukují mléko. A ty"dotace" občan platí 2x.

......

M. Prokop 6.9.2017 21:37

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Maso není polozkažené, ale nekvalitní, "vyhoněné". Já ho nekupuji, ale chápu někoho, kdo cca 30% levnější koupí.

Politika EU je zvrhlá, dotace také, to ano, ale řešením není "čučche".

Naši politici jsou schopni podobných zvěrstev i bez EU. Řešit to musí zákazníci, nekupovat šunt.

R. Langer 6.9.2017 12:06

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Hm, neměl, spíš vám vypadává paměť... :-P

J. Pražák 6.9.2017 12:31

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Konkrétně?

L. Novák 6.9.2017 22:20

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Celý váš úvodní příspěvek je nesmysl. Důvodem k "potravinové soběstačnosti" (žádná tady nikdy nebyla, na trhu nebyl žádný sortiment kromě základních potravin a masa pochybné kvality a to ještě v trvalém nedostatku, + šedá ekonomika, podpultový prodej apod.) byl nedostatek všeho za našimi komunisty zadrátovanými hranicemi. Banány ve svátek za 17,- Kčs/kg (před pár dny jsem si jich pár kilo do zásoby nakoupil za 14,90 Kč/kg v Kauflandu). Prázdné krámy, to ja ta vaše "potravinová soběstačnost"? Kdo měl zahradu a žil na venkově, provozoval záhumenkářskou samovýrobu, aby nahradil nedostatek všeho v obchodech.

Vy už jste vážně ztratil paměť! :-P

J. Pražák 6.9.2017 22:29

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Dnes se 30% základních potravin dováží. Jogurtů je sice xy druhů, ale všechny jsou jen škrob obarvený dle etikety. Dřív byly 2 jogurty, ale skutečné jogurty. Samozřejmě máte pravdu s nedostatkovým zbožím, ale takové šunty jako dnes se neprodávaly. Koupil jste si v posledním 10letí "tavený sýr". Nebo vepřovou/hovězí konzervu? Dnes se to nedá jíst, ba ani žrát. Nabídl jsem to kocourovi, stáhl ocas, zakňučel a utekl.

V. Kain 6.9.2017 13:36

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Soběstačnost v potravinách je dneska devíza k nezaplacení.Nemožnost čerpat miliardové dotace,tak to by se nám pán velkomožný už tolik nadechovat nemohl pokud vůbec.

J. Pražák 6.9.2017 15:49

Re: Že by ten bolševik měl pravdu,

Znám jedno slovo ještě sprostější než dotace: "neziskové organizace". Každou dotaci totiž normální člověk platí 2,? x. To si málokdo uvědomuje.

O. Uživatel 6.9.2017 17:26

Uživatel požádal o vymazání
J. Pražák 6.9.2017 19:00

Re: vždy když slyším o dotacích, vzpomenu na Gullibla.

Krutá pravda.

V. Kotas 6.9.2017 5:35

15ha rolníčkové nás neuživí a

ani k tomu nemají podmínky jako v Rakousku, Francii ( dotace ). Když bývala jézédé na každé vesnici, jak velké to byly podniky ? Živočišnou výrobu zlikvidovali novodobí svazáci, takže nejsou potřeba lidi, sláma se pálí v teplárnách. A když chybí hnůj/chlévská mrva, no tak se holt práškuje ( stejně jako v tom vychvalovaném zahraničí ).

V. Šťastný 6.9.2017 5:58

Re: 15ha rolníčkové nás neuživí a

Ona ta mrva nechybí, jen se prodává do dotovaných bioplynek. Pole se pak posype nějakým chemickým hnusem po kterém ztvrdne na kámen a nevsakuje se do něj voda. Ministr přírody pak vyhlásí dotační program na kýblovné, aby měli lidé v čem zadržovat vodu.....Dotační programy se natolik zacyklí, že všichni se ženou po nějaké dotaci a dělají při tom věci, které by je při rozumném uvažování vůbec nenapadly, protože jsou těžce na hlavu.

V. Pavelka 6.9.2017 8:42

No

Pan Holub Ví že vše je o zavčas nastavených dotacích , Jestliže EU zasahne proti velkým podnikům , kdo a jak rozdělí na funkční málé bez propadů výnosů z transformace .

V. Pavelka 6.9.2017 8:44

Re: 15ha rolníčkové nás neuživí a

Vše určují dotace !

V. Pavelka 6.9.2017 8:58

Re: 15ha rolníčkové nás neuživí a

Husák , vyrobil heslo , ani" zrno nazmar"jenže Hlavní důvod byl ,z přílišné samostatnosti a bohatosti vesnických JZD , nastalo lučování ,polí, JZD , a vyházení nepohodlných předsedů .

M. Prokop 6.9.2017 9:09

Re: 15ha rolníčkové nás neuživí a

Pokud jsou ti "novodobí svazáci" EU a její zemědělská dotační politika, tak ano.