29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Vítězové rozpočtu

Redaktoři HN Martin Ťopek a Markéta Šreibrová dne 22. 9. 2016 uvedli svou stranu (ze které jsem opsal i její titulek) takto: „Vláda schválila státní rozpočet na příští rok. Počítá se s růstem ekonomiky i lepším výběrem daní. Proto se rozhodla, že rozdá více peněz státním zaměstnancům i důchodcům.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 4.10.2016 0:27

Hezky napsáno

Nejen jako důchodce tleskám.

Ovšem je jedna jistota, železná a neměnná - ať bude u vlády kdokoliv, na důchodce se zvysoka vyse ... vykašle. A s mocným bušením v hruď je odbude nějakou stovkou a bude čekat, že mu bude děkováno. Na druhé straně ovšem průběžný důchodový systém je v deficitu řádu desitek miliard ročně a nezdá se být pravděpodobné, že by se to zlepšilo; zachraňují ho dotace ze státního rozpočtu, tedy z jiných daní.

Takže všichni, kdož dosud nejsou v důchodu, nechť se snaží na důchod bydlet ve vlastním (to se za aktivní život stihnout dá), protože nájmy klesat najmě ve městech nebudou, a nechť usilovně činí co jen můžou pro to, aby k stáru nebyli závislí pouze na penzi od státu.

A ještě - v článku psáno - cituji - "Jen málo lidí ví, že pokud chtějí dosáhnout na cca 20 tisíc čistého měsíčně, pro zaměstnavatele se jedná o náklady téměř 40 tisíc Kč." - konec citátu. Ale chybí tam, že takový pracovník musí svou prací zaměstnavateli těch téměř 40 tisíc měsíčně vydělat (vlastně víc, aby mu bylo z čeho platit otop, energie a jiné režie, dovolenou, případné odchodné etc.) SVOU VLASTNÍ PRACÍ, jinak by se nevyplatil a stal by se nezaměstnaným.

Š. Hašek 3.10.2016 23:19

Celoživotní nízkopříjmový zaměstnanec

jest určitě "vítěz".

Neboť se mu státní důchod "dorovná" z důchodové daně všech těch s vyšším příjmem. Viz vzorec. Nepočítal jsem u živnostníků.

Současný důchodový vzorec jest skoro komunismus, ačkoliv o tom voliči socanů nemají ani páru. Jak také jinak. Zadarmista neoplývá selským rozumem. Divil by se, kdyby měl dostat tu "svoji" penzi.

Nemám nic proti pomoci válečným vdovám, sirotkům a nemajetným výtečným studentům!

D. Polanský 3.10.2016 15:18

To je všeobecno známo, že když zvýšíte plat

těm, co berou hodně, moc se to na spotřebe neprojeví. Spíš později, kupříkladu koupí si rodinný dům nebo nový Mercedes. Když přidáte chudákům, tak de facto okamžitě, žijí z ruky do huby.

L. Severa 3.10.2016 13:53

Budou volby,

sluší se těm důchodcům-voličům přidat. Po nás potopa! My to nějak s tím důchodovým systémem přežijeme, však to někdo po nás vyřeší. Třeba se v tom v budoucnu vykoupe pravice.

M. Šejna 3.10.2016 14:42

vykoupe se v tom pravice?

státní dluh ke konci září poklesl na 1660 mld. Kč. Od začátku roku je to pokles o 13 mld. a od pádu Nečasovy vlády je to pokles dokonce o 23 mld.

Přebytek státního rozpočtu stoupl ke konci září na 82,3 mld. Stát nikdy nehospodařil s tak vysokým přebytkem.

Ale máte pravdu - budou volby a pravice bude ohledně státního dluhu a státního rozpočtu radši držet bobříka mlčení.

J. Brožek 3.10.2016 15:14

Re: vykoupe se v tom pravice?

Fakt se domníváte, že Babiš je levice? A rozpočet drží v ruce především on.

Nemám Babiše díky jeho tunelům na rozpočet právě v lásce, ale fakt je, že kdyby socany nedržel na uzdě, tak už jsme dalších 200 mld v mínusu.

A srovnávat období celosvětové krize s obdobím růstu z hlediska poklesu nebo nárůstu dluhu SR je hloupost - to snad víte sám.

D. Polanský 3.10.2016 15:22

Státní dluh

Úrok ze státního dluhu ročně cca 80 miliard Kč (tedy přibližně onen přebytek). O tom se také raději nemluví. Ani pravičáci, ani levičáci! Jenom na úrocích byl již státní dluh zaplacen. Tady je hezky vidět, jak zlé je vůbec něco dlužit.

L. Severa 3.10.2016 18:28

Re: vykoupe se v tom pravice?

Jste si jist, že odpovídáte na moji připomínku ? Napsal jsem, že současná vláda odkládá řešení důchodového systému "napotom".

Z. Koutecký 3.10.2016 13:07

Domácí spotřeba

Při všech těch úvahách, jak zatěžující je pro nás živit důchodce, se zapomíná na jednu věc, a to je významný vliv domácí spotřeby na ekonomiku. V současné době tu žije cca 2,3 milionu starobních důchodců. Ti za rok disponují příjmem cca 314 miliard Kč, který zřejmě prakticky celý spotřebují na koupi zboží a služeb, nebo-li vrátí do ekonomiky. Můžeme to v jistém smyslu chápat jako nepřímou investici státu do ekonomiky. Náš zahraniční obchod má kladné saldo cca 400 miliard Kč ročně, což je pro podnikatelskou sféru přínos srovnatelný s útratou důchodců. Zahraniční obchod sám o sobě naši ekonomiku nezachrání bez dostatečné domácí spotřeby. Nízké příjmy občanů, včetně nezanedbatelného počtu důchodců, vedou ke krizi spotřeby a ekonomickým problémům, což jsme již zažili a nejen u nás. Proto také podnikatelé v Německu jsou vcelku spokojeni s přílivem imigrantů, ne kvůli jejich zaměstnatelnosti, nýbrž kvůli státním miliardám, které imigranti u nich utratí.

J. Šimek 3.10.2016 12:31

Průměrný důchod navázaný na plat soudce.

Má vůbec cenu ty blbosti číst?

P. Urban 3.10.2016 13:06

Naprosto souhlasím

KSČSSD = rudá závist nenávist sprostota

Má vůbec cenu ty blbosti číst?

M. Těhanová 3.10.2016 11:44

Je to nespravedlivé!

Váženi, račte si uvědomit, jaké platy byly zhruba do roku 2000 a jaké jsou teď, za stejnou práci, stejně kvalifikovanou. Navíc v r.2000 byl změněn výpočet penzí a byl mnohem výhodnější. Proto taky tvrdím, že procentuální přidávání je krajně nspravedlivé vůči lidem, kteří šli do důchodu před rokem 2000. Přemýšlejte a ověřte si fakta.

R. Tichý 3.10.2016 11:24

Necitim zadnou moralni povinnost k peci o cizi duchodce. Staram se o svou rodinu, nejblizsi zname. Jsem ochoten projevit prizen duchodcum, kteri se necim vyjimecnym zaslouzili o republiku.

P. Urban 3.10.2016 13:04

To je správný postoj!

Škoda jen, že se s věkem tak často mění...

J. Chaloupka 3.10.2016 10:51

"V celých dějinách existovala morální povinnost

lidské komunity postarat se o své staré příslušníky."

K tomu jen podotýkám, že v dějinách se stáří dožívali jednotlivci, zatímco dnes celá generace. To je trochu rozdíl. Je to způsobeno tím, že se náš život prodloužil v průměru o polovinu. Ještě Vrchlického v padesáti nazývali "velebným kmetem". Zkuste to u dnešního padesátníka.

Od 20. let 20. století přežívá více žen, než mužů, protože byly vynalezeny věci jako hygiena (i doktoři si myjí ruce), léky na infekce apod., takže z 10ti narozených dětí se dospělosti nedožívají tři, jako třeba ještě v 19. století, ale všichni, nebo téměř všichni. Zatímco naše prababičky si na smrt dětí zvykaly jako na normální věc, tak my dnes smrt dítěte vnímáme jako velkou tragédii.

J. Brožek 3.10.2016 11:11

Re: "V celých dějinách existovala morální povinnost

Jen k tomu podotknutí - pokud by se dnes rodilo 10 dětí do rodiny, tak máme populační explozi. Naštěstí tomu tak není.

S tím co píšete ještě souvisí jedna věc - dříve se dospělosti dožili a v ní přežívali a množili se jedinci, kteří jednak měli štěstí, ale hlavně byli zdraví a předávali svým potomkům zdravé geny. Dnes se lékaři chlubí tím, že umožní mít a donosit dítě ženě, která má genetickou poruchu tvorby krve a vytvoří tak další generaci nemocných a postižených. Aneb - méně je někdy více.

J. Chaloupka 3.10.2016 13:41

Právě proto, že přežívají všichni, klesá porodnost.

Ale to jen na okraj. Jinak si myslím nijak neprotiřečíme a souhlasím s tím, že lékaři umožní žít téměř každému. No, až přijde opravdová krize, tak se to zase vyčistí.

J. Brožek 3.10.2016 14:39

Re: Právě proto, že přežívají všichni, klesá porodnost.

Ne, neprotiřečíme, souhlas s oběma Vašemi příspěvky. To já skutečně jen myšlenku na doplnění.

J. Brožek 3.10.2016 10:14

Víte co je hrozné?

Že pokud budete rok plně pracovat a odvádět pojištění, tak se vám vypočítaný budoucí důchod zvedne o menší částku, než je zvýšení existujících důchodů. Tedy pokud jste stihli zavčas odejít do důchodu, je váš důchod vyšší, než pokud jste další roky pracovali.

Jinak autor smíchal tolik nesouvisejících věcí dohromady, že vlastně není na co reagovat, protože si místama odporuje sám.

J. M 3.10.2016 9:35

m.sejna: můžete mi říct jak může státní zaměstnanec odvádět ze své mzdy státu nějaké pojištění???Je to jen hra s čísly, ve ktere státní zaměstnanci dostávají víc než by jim reálně náleželo, a stát si tak v "účetnictví" pere penize, uvědomte si, že cokoli státní zaměstnanec dostane ať už ve formě platů či pojištění a různých benefitů jsou jen peníze, které se předtím jinému násilím sebraly (dnešní stát už není vyšší stupeň organizace společnosti, e jen studnice do které se hází peníze aniž by za to ti co to platí dostávali nějakou smysluplnou reálnou hodnotu.Plat státních zaměstnanců je odtržen od hodnoty peněz a peníze jsou dneska odtrženy od hodnot čehokoli kromě sebe samych.Ten článek je naprosto v pořádku. Jednou z vad na kráse dnešního stavu státních financí je ten, že ta pračka jede dost pomalu a zrychlit její chod už zrychlit nejde, ledaže by jste důchodcům i pracujicim vše sebral.

J. Růžička 3.10.2016 8:19

Důležité upřesnění

Zdaleka ne každému důchodci se zvedne důchod o 308 Kč. Jedná se o průměrnou částku. To znamená, že důchodce s vyšším důchodem dostane ty tři stovky, důchodce s nízkým důchodem, který by navýšení potřeboval nejvíce, dostane přidáno čtřyřicet, padesát korun. Je to stejné, jako s průměrným platem, který u nás činí cca dvacet osm tisíc. Hezké. Jenomže dvě třetiny pracujících na tento průměr ani zdaleka nedosáhnou.

E. Erat 3.10.2016 9:37

Re: Důležité upřesnění

Jo, jenomže naštěstí nežijeme v komunismu. Tedy všem vše podle jejich potřeb. I v důchodu má fungovat princip zásluhovosti. A ten je i tak mizerný, stále platí v podstatě důchodová nivelizace. Oprávněné případy, kdy někdo nemohl pracovat z důvodu např. politické perzekuce ,a měl tedy nízký příjem za nekvalifikovanou práci. A nyní má nízký důchod by měly být zohledněny nějákou jinou formou. A samozřejmě ruku v ruce by měly být sníženy důchody komunistickým pohlavárům atd. Tím by se to finančně vyrovnalo Takže přidat více těm, co mají vyšší důchod je v principu správné a hlavně spravedlivé.

P. Selinger 3.10.2016 10:01

Re: Důležité upřesnění

Těch 308 Kč měsíčně je 10Kč na den. Jásám, přidají mi na jedno pivo za tři dny !!!

E. Erat 3.10.2016 10:07

Re: Důležité upřesnění

Já neřeším částku, ale princip zásluhovosti, který je i tak mizerný jak píši. Ale, pan Růžička psal o potřebnosti. A ta by neměla mít nic společného s výší důchodu.

P. Urban 3.10.2016 10:51

Princip zásluhovosti funguje

Je jen otázka, u koho je vyšší plat zasloužilý a kde jde o "oprávněný případ".

P. Khail 3.10.2016 10:03

Re: Důležité upřesnění

Nesmysl, průměr ze 300 a 50 není 308. Krom toho důchod se skládá ze dvou složek, každá se valorizuje jinak (a zatím ještě není rozhodnuto jak).

M. Těhanová 3.10.2016 11:46

Re: Důležité upřesnění

On někdo může dostat 500.- a někdo těch 50.-

I. Schlägel 3.10.2016 15:19

Re: Důležité upřesnění

V tom případě není průměr 308 ;-)

M. Šejna 3.10.2016 7:15

pan autor Polák zapomněl ...

... na skutečnost, že důchodci dostanou přidáno v čistém příjmu, zatímco ti ostatní v hrubém příjmu. Jinými slovy těm ostatním se to, co dostanou přídáno, zdaní a odvedou z toho ještě sociální a zdravotní pojištění.

J. Schwarz 3.10.2016 7:24

Re: pan autor Polák zapomněl ...

I tak bych raděj dostal v "hrubém příjmu" tři tisíce než "čisté" tři stovky... Konečně "sociální a zdravotní" placené zaměstnancem činí 13% a daň 15%, ovšem až z částky po odečtení sociálního a zdravotního, takže dohromady takových 26%. Ostatek sociálního a zdravotního odvádí zaměstnavatel a to je podstatně víc - 26 a 9 procent. Takže pokud tyto odvody počítáte do platu, dostanou úředníci přidáno ještě víc, i když jim to půjde "jen na důchod".