28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Vítejte v předpeklí

Noční můra ekonomů? Vysoká inflace a souběžný ekonomický pokles. To je smrtící kombinace. Letos čekejme v České republice pokles HDP dejme tomu osm procent. Inflaci máme aktuálně přes tři procenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Mlejnek 28.5.2020 12:36

Výstižný článek, jen malý překlep:

..(zboží ze zahraničí za deset euro stálo nedávno 25 korun,

teď směřuje někam k 27,50 a dlouhodobě třeba k 29 korunám)..

PS.

€ za „dvě pade"?? ..

O. M. 28.5.2020 8:19

Pane Smrčko, brilantní článek, jen ten úvod... pokles ekonomiky a vysoká inflace jdou přece vždycky spolu.

V. Petr 27.5.2020 17:06

Řemeslníci jsou páni, mají dlouhé termína a neví co za to. A opravit si boty, vůbec nevím kde a u koho!

Ostatně, prosperita státu přece stojí na provozu hospod, heren a butiků. A pak ještě na plných fotbalových stadionech...

M. Krátký 27.5.2020 13:49

ze současného marastu se dostaneme rychle pokud budeme dodržovat boj magorů z ÚV EU proti křivým okurkám, vysokowatovým žárovkám a podobným náš krásný život zachraňujícím hovadinám - koronaviru zmar !!! Na nic jiného se ti magoři z ÚV EU nezmohou - běda nám !!!

K. Pavlik 27.5.2020 14:23

No hlavne ze mate vnejsiho nepritele. To je stare ale stale fungujici reseni.

Skoda ze na EU se napriklad neda svest stavba dalnic - joj to by byl clanecek.

V. Petr 27.5.2020 17:10

Stavba dálnic se samozřejmě na EU svést DÁ! Je to EU, které dotace podmiňuje tím, že do výstavby dálnic u nás budou moci žvanit zelení!!!

Hitler postavil 3800 km dálnic za polovinu doby, kolik u nás trvaly tahanice kolem obchvatu Plzně nebo průjezdu Českým Středohořím. A dnes tu máme zelené tahanice např. kolem připojení na rakouskou dálniční síť!

J. Nevrkla 27.5.2020 11:37

V krizi se chudne, za velké krize hodně. Měli bychom podporovat naše producenty, problém je, že jsme hodní závislí na exportu.

M. Pivoda 27.5.2020 9:22

Cituji z článku: "V České republice máme nyní nejvyšší inflaci v rámci Evropské unie. Což není vítězství, na které bychom mohli být hrdí."

A když k tomu největší inflaci tlachů na Neviditelném psovi, pak je to téměř na oběšení.

P. Dvořák 27.5.2020 9:47

Tak jenom čtěte a netlachejte.

L. Novák 27.5.2020 10:27

Žvanil Pivoda se dnes ráno zapomněl podívat do zrcadla... :-D

D. Stirsky 27.5.2020 8:40

Nu, bude-li autor věštit takovéto hrůzy, tak k nim skutečně dojde. Sebenaplňujicí proroctví. Pochopil jsem, ze autor chce, aby si Babiš na Úřadu vlády zřídil tiskárnu peněz a tisknul a tisknul a Schilerová by pak u stánku rozdávala statisíce statisícům podnikatelů.

M. Pivoda 27.5.2020 9:26

Jako pamětník, který si pamatuje, si zde dovolím připomenout moudrost otce moderního managementu, P. F. Druckera, že v podstatě každá ekonomická krize vyžaduje tisk nekrytých peněz.

Nové je dnes pouze to, že ty potřebné peníze lze připsat každému občanovi na jeho účet, že se ty peníze už nemusí pracně shazovat s vrtulníku.

L. Novák 27.5.2020 10:29

Podpořte inflaci žvástů na NP dalšími příspěvky... :-P

V. Braun 27.5.2020 10:59

Příspěvek byl alespoň k věci, na rozdíl od vašeho výkřiku. Ostatně, šeky každému občanovi USA začal jako první rozesílat Trump.

M. Pivoda 27.5.2020 11:01

L. Novák zapomněl se zde opřít o webový slint komunisty ing. Miroslava Kelnara. Ten Kelnar mi někdy v létě roku 1989 vyhrožoval "Petráš dosvědčí, co bude třeba. A my z tebe uděláme blbce. Však tento režim se zde ještě dlouho udrží."

A skutečně. I po třiceti ltech se blbce zde snaží ze mne udělat tzv. pravičák L. Novák. To jsou právě ti čeští "pravičáci", kteří do čela tzv. pravicové strany ODS zvolili komunistu Tlustého.

Ha. Ha. Ha.

J. Stehlik 27.5.2020 8:33

Nízký rust, stagnace nebo propad ekonomiky a rust inflace má svuj název - stagflace.

Je to staršák všech ekonomu a politiku a příčinou je jak v 70 letech zažila anglie přeregulovanost státu . Vysoké daně , nesmyslné regulace co ztěžují rust ekonomiky , ale nikoliv cen vedou jen k chudnutí obyvatel .

Jednoduchá poznámka. Evropa se dlohodobě plácá na polovičním ekonomickém rustu než amerika . Nejsou za tím nic jiného než regulace snižující konkurenci . Protože konkurence je základ kapitalismu. Ta zajišuje dostupné živobytí i těm nejchudším . To oni točí především ekonomiku , spotřebu a návaznou výrobu. Čím ten chudší se má lépe , tím více nakoupí a spotřebovává.

Pan fabrikant prostě nespotřebuje stokrát více , když má stonásobný příjem oproti chudému . Často má peníze takzvaně na hromadě a přemýšlý co s nimi :-)

R. Meišner 27.5.2020 7:56

...zbývá vyřešit otázku, proč tedy malé a střední firmy neměly rezervu a nejsou schopné přežít dva měsíce výpadku. zajímavý fenomén. ale to autor asi nezodpoví. místo toho tlačí opět na to, aby stát těmto krachujícím (mnohdy hochštaplerům) pomohl na nohy,,--tj zaplatil vše za ně. ---a ten stát, to je jako kdo, prosím?

J. Svoboda 27.5.2020 8:46

Po dvou měsících se obnovil odbyt? Komu? Hoteliérům, třeba?

Pěkný den.

F. De Winter 27.5.2020 7:43

Tak mám takový pocit, že jsem si zase přečetl text jednoho z těch expertů, co se vždy mýlí.

M. Mařák 27.5.2020 6:47

Pád koruny vůči €, největší inflace v EU, růst cen zboží, obrovský zásek špidlismu-babišismu do státního rozpočtu, neúčast na porcování chřipkového EU medvěda kvůli chřipce, která u nás není), no a do toho ještě blížící se konec EU, jak věští paní Šichtařová a konec €, jak již dlouhodobě a opakovaně při každé příležitosti věští ostatní klasičtí čeští € apokalyptikové.

Zítřky jsou temné a beznadějné, jak to tak vypadá, nebo co asi.

K. Pavlik 27.5.2020 3:58

No neni to tak davno a kazdy ekonom vyhrozoval deflaci. Ted uz se vi ze je to pitomost. Nakupujte je vyborny napad, bohuzel jen neni jasne co. Ja bych koupil 10 beden whisky - bohuzel moje zena rika jen pres mou mrtvolu a pravdou je ze jeji duchod je 2x vetsi nez muj. Tekze bohuzel jeji mrtvola neni resenim.

P. Victorin 27.5.2020 6:41

Pane Pavlíku - ode mne máte "Za 1 s hvězdičkou"! :-)

K. Salajka 27.5.2020 8:34

Nedosáhl byste na vdovecký důchod ?

K. Pavlik 27.5.2020 9:45

To ano ale aby to bylo financne vyhodne tak bych si musel poridit novou zenu. Toto pokladam za dost nejistou financni operaci.

L. Novák 27.5.2020 10:32

:-)

P. Hatina 27.5.2020 1:17

Bohužel, jak to u většiny ekonomických teorií bývá, předpoklady popsány naprosto správně, leč závěrečná doporučení špatná.

Za prvé, lidé teď nebudou vyhazovat peníze, ani na plánované potřebné činnosti, protože si šetří zásobu financí na dobu, kdy třeba nebudou moct pracovat. On totiž i v tom působí ten ošklivý koro. Dnes může být ohrožen ztrátou výdělku kdokoliv - dokonce i učitelům vyhrožují že je pošlou na neplacené volno. Plus že stačí nikoliv nakažení, ale pouze podezřelý kontakt - a člověk musí na řadu dní do karantény. Stačí aby se do podezření dostala provozovna kde pracuje, atd..A bude pár týdnů s velmi, velmi sniženým příjmem, nebo i bez něj.

Ale za druhé, ony ty služby za které by měl člověk platit (aby rozpumpoval ekonomiku), dosud nestojí za řeč.Jak jsem se byl projít. většina provozoven je zavřená (i když můžou), tam kde fungují, tak v natolik nouzovém režimu, že to je spíše pro zákazníka odstrašující. Ostatně - ti poctivější to zákazníkům dávají najevo "jestli nemusíte, vůbec k nám zatím nechodťe". No a ti nepoctivější, příjmou objednávku, i se zálohou, a pak se uvidí....))