28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Vítejme, doufejme, v lepších časech!

Na úvod jednu dobrou zprávu: Horší než v roce 2020 už to být téměř nemůže. Pak přijdou špatné zprávy. Četbu proto doporučuji lidem s pevnými nervy a smyslem pro realitu. Ale konec dobrý, všechno dobré - na závěr je trochu víry.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 5.1.2021 20:00

Od koho jste to opsal , Hvíždalo,no a na spáleništi vyroste štavnatá tráva , nic nového pod pražským sluncem (U slunců) i kdekoliv :-/

J. Chaloupka 5.1.2021 18:37

Škoda, že se nemůžeme vrátit třeba do r. 1988, nebo do r. 1977.

P. Zinga 5.1.2021 12:19

Proč jsme na ně nedali?! Lépe už bylo.

„Práce je starší než kapitál a existuje nezávisle na něm. Kapitál je pouze ovocem práce a nemohl by existovat, kdyby nebylo předchozí práce. Práce je kapitálu nadřazená a zasluhuje si daleko větší pozornosti“...To nenapsal Marx ani nikdo z jeho žáků, to jsou slova amerického presidenta Abrahama Lincolna, který dále varoval v roce 1864 před „pokusem postavit v politickém řádu kapitál na stejný stupeň, nebo dokonce na vyšší než práce“ a zapřísahal pracující lid, aby „se chránil toho, pustit z rukou již jednou dosažené moci, která, když ji předají, s jistotou bude použita k tomu, aby mu byly zavřeny dveře k pokroku“...

V roce 1869 prohlásil vicepresident Andrev Johnson:“ naše příští válka (tj. po občanské-pozn. P.Z.) musí být válka proti finančnictví“.

P. Milan 5.1.2021 16:07

Jistě, nepochybně byste raději měnil brambory třeba za škrpály, kdyby nebyly peníze.

J. Frček 5.1.2021 11:09

Optimismus nepomuze. Jsme v prd*li. Firmy na konci roku propousteji obrovske kvantum lidi. Jsem jeden z nich. V 50ti letech, s hypotekou, pujckama a detma na skolach likvidacni. Jdeme do exekuce, protoze kvuli covidu zavreli i hotel, kde pracovala manzelka. Stat se o nas nepostara, ten ma starost jen o ty barevne, co pracovat nechteji a ani nemusi. Odchazim do sede ekonomiky nezatizene danemi a pro tento stat uz nic neznamenam...Rv[>-]RvEURv

M. Pivoda 5.1.2021 10:41

Autor v závěru píše: "... Věřím v podnikavost a ve schopnosti českého národa. ..."

Já jsem byl vyhozen z VUT Brno v roce 1991, abych tam tehdy nemohl rozvíjet aplikaci nejdůležitější technologie, pro naši budoucnost, tj. AI. Přednost tam tehdy měla rehabilitace a odškodnění reprezentantů socialismu s lidskou tváří, osmašedestátníků.

Pak jsem ale prošel školením holandského podnikatele Bert Twaalfhovena (viz EFER), který chtěl pomoci, tehdy všem post-komunistickým zemím, proškolením budoucích učitelů podnikatelství. Byl to určitě užitečný vhled, pro učitele z tehdy post-komunistických zemí, ale síla setrvačnosti české ekonomiky a místních ideologických stereotypů byla zde přece jen silnějším faktorem. Tento aspekt holandský podnikatel, Bert Twaalfhoven, podcenil asi nejvíce.

Nicméně dlouhodobě: Věřte!

R. Langer 5.1.2021 13:16

Jo, evidentně to trvalo celé dva roky od revoluce, než přišli na to, že jako malá hloupoučká UI jsi tam úplně na nic, a podle mě jim to evidentně trvalo ještě moc dlouho. Ten další "vývoj" a ty tvé výplody tady už to jenom potvrzují... ;-D

M. Pivoda 5.1.2021 14:49

Toto Langerovo sdělení zní skoro jako někdejší "vědecký" posudek Jiřího Zlatušky.

Faktem zůstává, že za zneužití vědy měl být Jiří Zlatuška normálně vyhozen z Univerzity. ale on naopak byl za to povýšen na rektora. Češi mají asi raději montovnu. A sviňárnám říkají demokracie.

J. Nevrkla 5.1.2021 10:21

Já jsem tedy pesimista, podle mě to bude ekonomicky horší. Zvláště pokud vypujcene peníze budou investovany do boje s klimatem a uhlikove neutrality, pak lidi zchudnou výrazně.

K. Potoček 5.1.2021 8:37

Pouze je nutné zjistit,zda je to, opravdu, dno či tekuté písky.8-o

M. Kanda 5.1.2021 8:33

Loňský pokles byl způsoben omezením ekonomiky od poloviny třetího měsíce roku. Letos však máme omezení od samého začátku roku. Kompenzováno by to mohlo být pouze ukončením epidemiologického šílenství, ale na to bych moc nesázel. Světlo na konci tunelu je velmi mlhavé, ba až nezřetelné.

Vychází mi z toho logicky ještě větší pokles, než loni.

R. Langer 5.1.2021 13:17

Ano, nastartovat to znovu z toho svrabu bude mnohem těžší, než vloni v létě... :-(