20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
cb 30.10.2009 15:36

Kazdy stat

ma tolik nezamestnanych, kolik si jich zaplati.

Pytel 30.10.2009 16:15

Re: Kazdy stat

To je pravda. Bývalé Československo pod vedením Strany nezaměstnaným žádné dávky nevyplácelo - vše podle hesla "Kdo nepracuje, ať nejí."

A nezaměstnanost byla vskutku nula procent! ;-D

J:K 30.10.2009 16:53

Re: Kazdy stat

R^

hanq bukowsky 30.10.2009 14:27

mnoho žvástů, ale sama bublina

nic, než floskule z konceptů jiných, známějších liberálů. Že takovým socialistickým způsobem řeší náš vzor své problémy, že nedodržuje svá vlastní ideologická kliše o vyrovnaném rozpočtu, životu celého státu po celá desetiletí na dluh a další propriety, které jen hlásají podobně zaměstnaní slouhové, kteří vzhledem k jejich přínosu by patřili spíše mezi oné nezaměstnané, to hlásným troubám ve funkcích zaměstnanců pro manipulaci jaksi uniká.

To, že nezaregistrovali zacyklenost společnosti spotřeby, to tedy vhledem ke kvalitě s jakou se zhostil opisování manter autor v tomhle pamfletu na téma Za všechno můžou ti druzí, vůbec nepředpokládám.

R 30.10.2009 12:45

procenta nezaměstnaných

Před 20 roky v socíku a prvních pár let po revoluci se seriózně diskutovalo o tom, že v populaci je cca 1,5 - 3 % nepřizpůsobivých, co nikdy pravidelně pracovat nebudou. A dokládalo se to statistikou různých tuláků a bezdomovců a příležitostně zaměstnávaných. Před takovými 5 - 10 lety se seriózně diskutovalo o tom, že v populaci je 3 - 5% nepřizpůsobivých, co nikdy pracovat nebudou. A dokládalo se to statistikou bezdomovců a dlouhodobě nezaměstnaných. Letos jsem už četl články, kde se seriózně diskutuje o tom, že v populaci je nutně okolo 8 % nepřizpůsobivých, co nikdy pracovat nebudou. A dokládalo se to statistikou  dlouhodobě nezaměstnaných.  Kde se ten vývoj zastaví?

cb 30.10.2009 15:36

Re: procenta nezaměstnaných

Socialni stat vychovava nove nemakacenky.

PH 1/09 30.10.2009 15:57

Re: procenta nezaměstnaných a sociální rozměr krize

Krize má etický a sociální rozměr, připomínají zvláště církevní hodnostáři, mezi kterými se najde řada Marxových příznivců. Canterburský arcibiskup Rowan Williams například zpochybňuje základy dnešního kapitalismu. V rámci systému jde všem pouze o dosažení co největšího materiálního blahobytu. Zdroje ovšem nejsou pro všechny a tak se čím dál větší část populace se dostává do potíží. Williamsovi to připomíná třicátá léta v Německu, kdy značná část lidí dala přednost jistotě národního socialismu před nejistou existencí v krizí zasaženém tržním prostředí.

Předseda rady Evangelické církve v Německu Wolfgang Huber si v deníku Berliner Zeitung stěžoval, že peníze dnes nahrazují Boha. Výslovně kritizoval předsedu představenstva Deutsche Bank Josefa Ackermanna, který před počátkem krize údajně sliboval svým klientům roční výnosy cenných papírů ve výši 25 procent. „Tím vzbuzoval stále větší očekávání, která nemohla být naplněna,“ upozornil biskup na jednu z příčin krize.

Nejdůkladnější práci si dal s oživením Marxe jeho jmenovec, katolický mnichovský arcibiskup Reinhard Marx, který dokonce napsal knihu s povědomým názvem „Kapitál“. K myšlenkám svého slavného předchůdce se hlásí úvahou, že společnost není pouze souborem jednotlivců, kteří soutěží o ekonomický prospěch, ale zároveň má sociální rozměr.

Vládínek Smolík 30.10.2009 17:55

Re: procenta nezaměstnaných

Ve skutečnosti je jich 16%.Víc je jen blbců, těch je 20 %.

R 30.10.2009 11:59

Současný stát je, co se týká nezaměstnanosti, pokrytecký.

Na jedné straně oficiálně snižuje nezaměstnanost, prý aby měl co nejmenší náklady na dávky. Na druhé straně neoficiálně dopouští, aby každý, kdo je trochu déle nezaměstnaný, dostal nálepku nespolehlivého a neschopného, koho nemá cenu zaměstnat a komu nezbude nic jiného, než brát ty dávky od státu, aby nechcípnul hlady a zimou. Jako by stát měl peněz nadbytek a vůbec by mu nevadilo, že přibude nějaký další spotřebitel těch státních peněz. Dokonce by se dalo říct, že jednoznačně největší rekvalifikace, jaká v tomto státě už po roky probíhá, je rekvalifikace z zaměstnaného s nižším platem  na nezaměstnaného profesionálního pobírače dávek.  Protože u nás až polovina ekonomicky činné populace !!!!!  včetně těch, co zatím pracují, pobírá od státu nějaké dávky.  Jak tito lidé ztrátí práci, prostě jen potom dostanou ty dávky větší.

Pytel 30.10.2009 10:45

zase Bastiat

Já myslím, že takové články jsou užitečné. Vždycky hezky ukážou, jak je v rámci liberálního kapitalismu jakýkoli lidský pokrok v podstatě nemožný :-) Kapitalismus halt není charita, jak mě tady kdosi nedávno poučil :-D

Jak už řekl Ludva - Co takhle zkrátit pracovní dobu? - Ale vždyť jo: půlku vyhodit na ulici a druhou nechat. Když se to zprůměruje, tak to v průměru vyjde na 80 hodin měsíčně na jednoho, ovšem s tím bonusem pro geniálního kapitalistu, že ti, co zůstanou, si budou práce co? - Vážit.;-) (a nebudou furt pičövat)

hanq bukowsky 30.10.2009 14:34

Re: zase Bastiat

a zároveň by se mohli objednat dráty, obojky na GPS a zlepšit sledování projevu na internetu, kontrol navštívených stránek , výběr TV programů, obsah nákupu v supermarketu. Sledování cestování stačí přejmout z Anglie.

Neb ta lůza pojala scestnou myšlenku, že to o svobodě a demokracii bylo určeno i jí.;-D;-D;-D

Popírač 30.10.2009 20:49

Re: zase Bastiat

Jenže to je právě problém blbců. Takhle blbec způsobí problém v jedný firmě. V úřadě by způsobil daleko větší problém. Aneb všechno je to o lidech, pokud vyřešíte problém, jak spolehlivě rozeznat blbce od spolehlivých lidí, tak třeba dostanete nobelovku, i když nevím jakou.

Kdyby náhodou někdo pochyboval že takový kapitalista je blb - kdyby zkrátil pracovní dobu, tak si ho budou vichni vážit, že je jeden z mála kdo nepropouští a ještě mají lidi víc volna, takže efektivita vzroste.

janabok 30.10.2009 9:38

díky za článek

a za odkazy na Bastiata a Hazlitta...

s dovolením přidám také jeden:

Stát má přesně tolik nezaměstnaných, kolik se jich rozhodne podporovat. Murray N. Rothbard

M. Zima 30.10.2009 9:50

Takové

 citáty jsou velmi užitečné, protože ukazují, že i lidé s vysokým nárokem na odbornost a logiku mohou bohapustě plácat jako kLaus.

Vašek 30.10.2009 9:55

Re: Takové

Už zase perlíš?

Jakub S. 30.10.2009 11:25

Re: Takové

Kúrňa! Zimička je zvězda. Nikdy nezklame, blbeček šťastná trapná výsměšná - !

Míra 30.10.2009 12:58

Re: díky za článek

Stát má přesně tolik nezaměstnaných, kolik se jich rozhodne podporovat - slova k vyzesání do kamene! A český stát si nezaměstnané a lidi na dávkách hýčká, protože ti jsou zdrojem moci pro politiky typu Klaus, Dyba, Kočárník, Grégr, Pilip a celou řadu dalších. Představa lidí nepotřebujících peníze od státu děsí naše politiky tak, že nikdy nepřipustí nezávislost lidí na státu. Takoví lidé by se totiž stali občany a mohli by začít přemýšlet, proč všichni se musí živit sami: tak proč potom dávat peníze ze společného politikům a jejich spolkům nazvaným politické strany?

miroslav.vojta@volny.cz

Takyekonom 30.10.2009 14:51

Re: díky za článek

Máte to s těmi jmény nějak popletené. Asi jste pobral nějakou dávku...

Ludva 30.10.2009 8:38

Proč se dřít ?

Práce málo, lidí hodně. Tak co třeba zkrátit pracovní dobu ? Jestliže ve firmě pracují čtyři lidi za třicet tisíc, tak jich tam může pracovat pět za dvacetčtyři tisíc. Ke slušnému životu to stačí a nikdo se nemusí válet doma a vymýšlet neplechy. Proč se dřít - abychom mohli doma hromadit fůry zbytečných věcí ?

Jura Jurax 30.10.2009 9:04

Re: Proč se dřít ?

No, někdo hromadí, někdo se dře, aby uživil rodinu, Ludvo ... a myslíte-li si, že ji uživíte bez pomoci odkudkoliv z pouhých čtyřiadvaceti tisíc brutto, pak Vám blahopřeji k bezbřehému optimismu ... a to pomíjím fakt, že náklady nemzdové náklady firmy na pět pracovníků budou vyšší než na čtyři ...

R 30.10.2009 11:37

Re: Proč se dřít ?

Jsou lidi, co živí rodinu i z jednoho  10 - 14 tisícového platu brutto.  24 tisíc brutto plat je tady na severní Moravě dobrý plat a málo kvalifikovaný manuálně pracující nebo i nějaký středoškolák na technickém nebo úřednickém místě na něho nedosáhne ani náhodou. třeba polovina prodavaček v obchodech má nástupní plat na úrovni minimálního platu a s každým rokem praxe tak 2 stovky navíc.

Ludva 30.10.2009 14:02

Re: Proč se dřít ?

To byl jen příklad, pracovní doba se zkracovala i v minulosti, přece pamatujeme, že se pracovalo i v sobotu. Pořád je to lepší, než vyplácet sociální podpory. Těm firmám se to může vynahradit jinak. Nevím, jestli jste někdy dělal na směny, tam by těch šest hodin místo osmi bohatě stačilo. Ono se dobře řekne - po osmi hodinách na práci, volný čas a spaní. Ale cesta do práce a přestávky se už nepočítají.

Popírač 30.10.2009 20:51

Re: Proč se dřít ?

Mimo Prahu předpokládam bez problémů.

Petr Kohout 30.10.2009 7:45

Pracovní místa lze skutečně rychle vytvořit a to odstraněním překážek, které nahromadily

předchozí vlády a úřednictvo Evropské unie. Takováto opatření se podobají odstranění kamenu blokujícího pohyb pásů - traktor se vzápětí rozjede neuvěřitelnou rychlostí.

Ostatní vládní a úřednícké pokusu o "vytvoření pracovních míst" jsou BUĎTO BEZ ÚČINKU, NEBO JSOU PRÁVĚ TY PŘEKÁŽKY BRÁNÍCÍ ZAMĚSTNANOSTI.

Jura Jurax 30.10.2009 9:06

Re: Pracovní místa lze skutečně rychle vytvořit a to odstraněním překážek, které nahromadily

¨Stát nevytvoří smysluplnou práci, nýbrž zaměstnání. Což je dost rozdíl.

Veselý 30.10.2009 7:30

S něčím se dá souhlasit

ale má to širší kulturní a společenské souvislosti. Třeba, když zrušíte povinnou vojenskou službu, potřebujete na pracovním trhu o statisíce víc pracovních míst. Jak to řešit, aby se vlk nažral a koza zůstala celá? Třeba takovým šikovným řešením, které nikomu nebude vadit - převedení velké části této pracovní síly na vysoké školy. Že přitom dochází k absurditám, kdy zdravotní sestra by měla mít vzdělání na úrovni vysoké školy a přitom musí z velké části dělat i nekvalifikovanou práci. V systému není zájem o manuální práci. Proto sem přicházejí cizinci. Ti přinášejí jinou kulturu. Ze začátku se zdá, že je to výhoda pro všechny - ale na jak dlouho.

Vyšší vzdělání přináší i tzv. vyšší životní standard. Z kariérních důvodů pak místo potřebných tří dětí, mají rodiny 1 až dvě děti. Tím rychleji společnost stárne a volné místo obsazují cizinci. Takto skončila římská říše, ani my nebudeme výjimkou.

Didi 30.10.2009 8:26

Re: S něčím se dá souhlasit

Právě onu situaci se stotisícem nadbytečných vojáků vysvětluje Bastiat v knize "Co je vidět a co není vidět" http://www.bastiat.kvalitne.cz/Co_je_a_neni_videt_98.htm v kapitole Demobilizace.

TF 09 30.10.2009 8:29

Re: S něčím se dá souhlasit -- - krize a přesuny výrob

Zatímco v 50. letech bylo v USA na 30 firem, které vyráběly televizní technologie, v roce 1987 zbyla jen jediná - ZENITH. Když rozmontujete počítač, do jehož monitoru právě teď koukáte, snadno zjistíte, že asi 95 % součástek v něm je z Číny, Japonska nebo přilehlých států.

Jenomže ekonomika je hlavně o tom, že se věci a peníze otáčejí. Lidé pracují, vydělávají za svou práci peníze a za ty peníze si zase koupí jiné věci, které se vyrábějí v dalších továrnách.

Jenomže s odsunem výroby z Ameriky spolu s ní odcházela i práce. Střední třída, nejpočetnější skupina obyvatelstva začala chudnout. V 80. letech vyhlásil president REAGAN tzv. ekonomiku služeb.

O co šlo? Byla uměle vytvořena pracovní místa ve sféře služeb a ta byla zaplňována nezaměstnanými z výroby, kterých rychle přibývalo. Tím, že si všichni budou navzájem prát prádlo, půjčovat videokazety nebo podávat na sebe žaloby se ale stát neuživí !

Odchodem výrobních odvětví také klesala konkurenceschopnost Ameriky. Tak se stalo, že Čína, která vyrábí výrobky pro půl světa začala vzkvétat, zatímco Amerika, kde se vyráběly zbraně a speciální výrobky pro pár speciálních zákazníků chudla.

Ludva 30.10.2009 8:33

Re: S něčím se dá souhlasit -- - krize a přesuny výrob

A my jsme se vydali stejnou cestou a stejně tak i skončíme. Ale už se to začíná otáčet. Číňani skupují firmy po celém světě. Snad nás zaměstnají - za hrstku rýže.

Jura Jurax 30.10.2009 9:12

Re: S něčím se dá souhlasit -- - krize a přesuny výrob

No, ono je to hlavně tím, že ve společnostech blahobytu se lidem nechce dřít za pár šupů jako v Číně. To se pak těžko konkuruje, když v Číně - ale i jinde - nemají hygienické předpisy, předpisy o škodlivinách a bezpečnost  a zákoníky práce a sociálno vůbec zdaleka na takové vyspělé - a drahé - výši jako u nás. A značná část toho, co se v Číně dělá, je nepříliš kvalifikovaná práce u pásu.

Po mém soudu to chce celní bariéry ... ale nejsem ekonom, mohu se mýlit ...