28.3.2024 | Svátek má Soňa


EKONOMIKA: Velikonoce nešťastných ekonomů

15.4.2020

Ekonomové si na krizi zvykají, koneckonců mohou vymýšlet stále nové a nové prognózy, jak na nás ten zákeřný koronavirus dopadne.

Někdy ale zatrne i těm nejcyničtějším národohospodářům. Mnohým se to muselo stát, když bývalý šéf americké centrální banky Ben Bernanke prohlásil, že ve druhém čtvrtletí klesne americká ekonomika až o 30 %.

Kdyby to řekl někdo jiný – nakonec existují různé katastrofické předpovědi –, tak se nad tím dá pokrčit rameny. Jenže Bernanke je na slovo vzatá autorita. Byl to právě on, kdo v roli šéfa centrální banky čelil velké krizi v letech 2008 až 2009, ukázal, že je mužem na svém místě, a zabránil dlouhodobé recesi celého světového hospodářství. Je to vážné, když právě tento člověk hovoří o velkém propadu.

Pod vlivem Bernankeho zprávy začne člověk sledovat další předpovědi, a tak se dozví, že Němci dosud věří, že propad ve druhém čtvrtletí nepůjde pod 10 %. Vyhlášení experti konkrétně spočítali předpověď, že hospodářství zpomalí o 9,8 %. Němci jsou tedy střízliví, všechno mají, nebo aspoň chtějí mít pod kontrolou – a pád o 10 % se dá ještě pod kontrolou udržet.

Dobrodružnější odhad nabídl poslancům Karel Havlíček, vicepremiér české vlády, podle kterého se ve druhém čtvrtletí z ekonomiky ztratí 600–700 miliard korun – to znamená polovinu dosavadního výkonu.

Politici rádi přehánějí, protože na rozdíl od expertů sledují politické cíle, přesto se nikdo proti vicepremiérovu odhadu neozval, takže nutně vzniká dojem, že i u nás to bude hrozné.

Zmíněné předpovědi přirozeně vyvolávají otázku, kde v těchto dobách vůbec hledat naději. Ovšem Česko je křesťanská země, aspoň je zvykem o něm tak mluvit, proto je právě v těchto dnech naděje blízko. Byly totiž velikonoční svátky a ty jsou, jak známo, svátky zmrtvýchvstání Krista.

Připomíná se tím nábožensko-historická událost, kdy Boží syn a zakladatel nového náboženství byl na Velký pátek ukřižován a zemřel. Pro jeho učedníky a následovníky to musela být mnohem otřesnější událost, než pro svět dnes znamená koronavirová krize. Ze zoufalství je však v neděli vytrhla zpráva, že Kristus vstal z mrtvých. Nešlo jen o to, že žije, ale dokonce přemohl smrt – to do té doby byla nevídaná věc.

Dnes nežijeme v Palestině na přelomu věků, ani se o náboženství nijak zvlášť nezajímáme. Přesto nás velikonoční zpráva učí, že i ta nejhorší událost může vést k neočekávanému osvobození a vzestupu. Dnes jde skutečně jen spekulovat, jak konkrétně dojde k obnovení sítí hospodářského života. Dost možná ale bude v základu obratu k lepšímu fakt, že křesťanský svět neztratí naději. A nejde vyloučit, že právě ve velikonoční perspektivě se Bernanke vůbec odvážil své varovné předpovědi.

Autor je komentátor serveru Echo24

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus