24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Válka proti byrokracii skončila, zapomeňte

Srovnání s Estonskem nebo Nizozemím odhaluje, že Česko mnohem víc než byrokracie „bruselská“ dusí ta „pražská“. Proč už jí skoro nikdo nejde po krku?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 16.2.2017 12:51

Proto nás taky do EU zatáhli,

aby nás mohli dusit hovadinami odkazujícími se na Brusel.

V. Braun 16.2.2017 20:33

Re: Proto nás taky do EU zatáhli,

Škoda, že jim to lidi baští a věří, že za byrokracii může Brusel.

J. Pražák 16.2.2017 10:55

Kašpárku, dnes jste mě zase pobavil

Nebylo by lepší nemít žádnou směrnici o emisích sekaček?

"Unie byrokracii dramaticky snižuje, přestože to vypadá naopak. Vezměte si, že každý z dvaatřiceti států jednotného trhu bude mít deset stránek norem o emisích sekaček. Takže dohromady to bude tři sta dvacet stránek regulace, které budou muset výrobci sekaček splnit. Teď místo toho Evropská rada a parlament přijmou direktivu, která bude mít třicet stránek. Z pohledu národního státu se rozsah regulace zvýší z deseti na třicet stran, z pohledu výrobců sekaček z tří set dvaceti stran na třicet".

M. Šejna 16.2.2017 11:48

pane Prážáku

jak Vás osobně omezuje směrnice o emisích sekaček? Musíte tu směrnici plnit Vy, nebo výrobce?

jak Vás osobně omezuje směrnice o emisích automobilů? Musíte tu směrnici plnit Vy, nebo výrobce?

jak Vás osobně omezuje směrnice na výrobu bezlepkových potravin? Musíte tu směrnici plnit Vy, nebo výrobce?

K. Kubik 16.2.2017 11:56

Re: pane Prážáku

Napriklad tak, ze naklady na zavadeni podobnych regulaci nakonec zaplatim ja ve zvysene cene zbozi?

M. Prokop 16.2.2017 12:30

Re: pane Prážáku

A vyšších daních na všechny ty úředníky, navíc užší nabídce na trhu.

J. Lepka 16.2.2017 14:21

Re: pane Prážáku

Nemluvě o důsledcích v podobě zhůvěřilostí typu : povinné přimíchání biopaliv.

A. Alda 16.2.2017 12:53

například tak,

že se nemohu stát výrobcem, protože i kdybych zvládal všechnu to elektrikařinu a kovoobrábění a klempířinu, eurosměrnice mne zadusí.

Z. Lapil 16.2.2017 13:41

Re: pane Prážáku

Já. Auto mi co dva roky proženou technickou včetně měření emisí, která je ke všemu úplně k ničemu, protože když mě za rohem chytěj policajti a auto není v cajku, je to můj problém. Aspoň jsem nikdy neslyšel, že by na technickou prohlídku byla nějaká záruka.

A teď mi dokonce chtějí zakázat tím autem jezdit a když už jedu, tak aspoň platit větší mýto. Parkovat z titulu nesprávné poznávací značky už mi zakazují, a je mi jedno, kdo.

J. Pražák 16.2.2017 14:48

Re: pane Prážáku

Směrnice o sekačkách je nesmaslná buzerace (standard EU). mezuje mne v šíři nabídky, některé problémy by výrobce pravděpodobně vyřešil lépe, kdyby nebyl omezen směrnicí. Ekologii globálně sekačky příliš neškodí a každý, koho to zajímá, si může parametry sekaček nastudovat a rozhodnout se svobodně, zda dá přednost vyšší ceně i s tím, že bude mít rybíz jahody více pofoukané výfukem. Já proto zvoil elektrickou s kabelem.

V. Braun 16.2.2017 20:35

Re: pane Prážáku

A co prokouřený rybíz a jahody souseda? Soused se také může svobodně rozhodnout jakou si vy koupíte sekačku?

J. Pražák 16.2.2017 20:54

Re: pane Prážáku

Myslíte, že 1-2 kW motorek, který je v akci 1 x týdně pár minut tolik poškodí zahradu u sousedů???????? není horší silnice, kde denně projede mnoho tisíc aut?

D. Stirský 16.2.2017 12:34

Re: Kašpárku, dnes jste mě zase pobavil

Nic ve zlém: Ale EU by se vůbec emisemi sekaček neměla zabývat. To není její úkol. Optimální by bylo, že vznikne ze soukromé iniciativy států EU něco jako "doporučená norma". Ta bude natolik kvalitní, že ji většina výrobců ráda akceptuje a pokud ne, budou k tomu nuceni požadavky svých zákazníků.

K. Pavlik 16.2.2017 10:41

To je legrace

Betty MacDonald: MOje mama si vybere to nejmene podstatne slovo a to v odpovedi plne rozvine (volne a asi blbe prelozeno mnou)

To ze se v clanku popisuje zcela neuveritelna byrokracie v Cesku si nikdo z diskutujicich nevsiml.

Jo sekacky to je vec - to se da svadet na Brusel.

M. Prokop 16.2.2017 12:33

Re: To je legrace

Ono se to prolíná, lumpárna a buzerace zde v Česku je většinou vysvětlována požadavky Brusele, někdy oprávněně, jindy ne.

Časté je také to, že co zde nejde politicky prosadit pošlou naši zelení nebo oranžoví soudruzi do Brusele a odtamtud se to vrátí už befehlem.

Takže bych to zase tak zásadně neodděloval.

K. Pavlik 16.2.2017 15:17

Re: To je legrace

Jiste se to nemuze oddelovat. Ceska byrokracie zaplnuje mezery na ktere EU zapomnela - da se rict ze Cesko je EU de lux.

Az nastane CZExit tak si lide kteri v Cesku vyrabi sekacky na travu opravdu oddechou. Nestoji za to bojovat?

J. Jurax 17.2.2017 1:48

Re: To je legrace

Ono si jich oddechne víc. Takže docela jo.

J. Schwarz 16.2.2017 10:29

Pokud jde o sekačky

tak možnost že by se jejich "emise" neregulovaly vůbec pro vás zřejmě neexistuje, že. Pokud budou emise sekaček regulovány jinde, těžko dovezeme sekačku která alespoň některé zt onech regulací nevyhoví. A pokud je budeme vyrábět sami, tak v zájmu vývozu si je každý výrobce zkontroluje sám. I bez regulace.

D. Stirský 16.2.2017 10:26

Vysvětlení není složité:

Automatizované továrny s minimem personálu, obchody bez pokladních, metra bez řidičů, nádraží bez výpravčích... Co s lidmi? Tak se založí nový úřad. V ČR jen z poslední doby: Úřad pro kontrolu hospodaření pol. stran a Národní rozpočtová rada. Práce by pro lidi byla, a to hlavně v sociálních službách a ve školství (ideál: třídy o 10 žácích). Když jsem si včera přečetl, že místa, pokud jde o seniory, by byla, potřeba též, ale že pečovatel si vydělá méně než pokladní či doplňovač zboží, bylo mně z toho smutno. Jenže! On také skoro každý raději půjde zakládat šanony na nový úřad než aby utíral zadky seniorům. Nebo aby šel učit třeba i ty méně nadané a přizpůsobivé. Něco o tom vím - je to velmi náročná a vyčerpávající práce, teď myslím třeba personál v LDN. 50 - 60 tisíc bych jim dal, pokud dělají svoji práci dobře. A relaxační lázně zdarma navrch.

Z. Lapil 16.2.2017 13:32

Re: Vysvětlení není složité:

Nerozdáváte z cizího?

Opravdu si nemyslím, že by existovala částka, kterou bych chtěl dobým pečovatelům upřít, ale připadá mi naprosto hloupý systém, kdy já dnes platím péči/důchod úplně cizím lidem z peněz, které mi časem budou chybět, takže až budu potřebovat péči já, budu muset spoléhat na úplně cizí lidi.

V. Braun 16.2.2017 20:38

Re: Vysvětlení není složité:

Doufám, že jste usilovně protestoval, když ČSSD rušilo druhý pilíř penzijního spoření.

J. Jurax 17.2.2017 1:51

Re: Vysvětlení není složité:

No, druhý pilíř byla velice dobrá myšlenka realizovaná tak pronikavě a pyramidálně blbé, že si ta realizace zrušit zasloužila. Myšlenka pořád čeká.

Z. Lapil 17.2.2017 9:19

Re: Vysvětlení není složité:

Neprotestoval. Druhý pilíř dělal to, že lidem schopným uvolnit nějaké své peníze přisypával z peněz všech neboli i těch, kteří si to nemohli dovolit. Čili také rozdával z cizího.

Kromě toho - politicky nahlíženo to byla přesně ta věc, kterou prosadila momentální nepatrná většina přes opakovaně vyslovený zásadní nesouhlas nepatrné menšiny. Proto nejen že nebylo divu, že když se poměry obrátily, dopadlo hlasování obráceně, ale dalo se to čekat prostě proto, že to bylo avizováno.

I. Schlägel 16.2.2017 8:56

Válka proti byrokracii

ještě ani nezačala. Těch pár "válečných" pšouků nestojí za řeč.

P. Švejnoch 16.2.2017 8:52

Míval jsem pana Kašpárka

za člověka, který má přehled o tom, jak svět funguje.

Ovšem pokud někdo obhajuje regulaci v odvětví, kde fungují normální tržní vztahy, tímto argumentem: "Menší regulace mobilních operátorů znamená víc času stráveného handlováním s obchodníky na zákaznické lince nebo na pobočce", tak to teda sorry jako... :-)

A je to v nedlouhé době již podruhé, kdy jsem zaznamenal v jeho vývodech podobný logický lapsus. Je pravdou, že do Džejára Mlejnka či Lukáše Jelínka má autor ještě daleko, ale důležité je sledovat trend...! :-)

M. Prokop 16.2.2017 8:57

Re: Míval jsem pana Kašpárka

IMHO Kašpárek převážně blbne, jen občas se mu něco zadaří.

U mobilních operátorů nefungují normální tržní vztahy, je jich málo a antimonopolní úřad nemůže nebo nechce rozbít jejich kartelovou dohodu.

J. Schwarz 16.2.2017 10:33

Re: Míval jsem pana Kašpárka

Ono je faktem, že telekomunikační služby jsou v ČR ve srovnání s okolím velmi drahé. Jestli to ale nebude tím, že náš drahý stát operátorům licence prodal za velké peníze s tím, že si to později vyberou od občanů. Ne operátoři jsou nenažranci, nýbrž naši "demokraticky zvolení" politikové - a to "napříč politickým spektrem"!

M. Prokop 16.2.2017 10:37

Re: Míval jsem pana Kašpárka

Kdepak. Frekvence i licence jsou drahé všude. Proti politikům mám hluboké výhrady, ale tohle je lumpárna operátorů.

K. Kubik 16.2.2017 7:33

Sekacky

"Vezměte si, že každý z dvaatřiceti států jednotného trhu bude mít deset

stránek norem o emisích sekaček. Takže dohromady to bude tři sta dvacet stránek regulace, které budou

muset výrobci sekaček splnit. Teď místo toho Evropská rada a parlament

přijmou direktivu, která bude mít třicet stránek. Z pohledu národního státu se rozsah regulace zvýší z deseti na třicet stran, z pohledu výrobců sekaček z tří set dvaceti stran na třicet."

No nevim - me to porad vychazi tak, ze jak pro narodni staty, tak pro vyrobce sekacek se regulace zvysi z nuly na tricet. Na co je komu takova regulace?

M. Šejna 16.2.2017 8:03

v tom případě to špatně chápete

ty regulace platí pro výrobce sekaček, nikoli pro zákazníky, kteří si tu sekačku koupí. Takže jednotná 30-ti stránková euronorma je lepší, než 320 stran samostatných národních norem.

Nebo snad máte pocit, že když si Vy sám osobně jdete koupit sekačku, tak po Vás chce prodejce, abyste splnil nějakou normu?