23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: V USA se perou blbý a blbější

Zdánlivý hlad po levných penězích vedl v posledních letech k oprášení tzv. moderní měnové teorie. Ta navzdory svému označení „moderní“ existuje již desítky let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 2.10.2020 8:37

Kdepak, na komunisticko-totalitních bankovkách bylo napsáno, že československá koruna je kryta zlatem a jinými aktivy Státní banky československé.... Ovšem celkový nadbytek peněz při nízkých mzdách a nemožnost je utratit za něco užitečného, co by nabízely státní obchody, jasně signalizovala, jaká je směnná hodnota naší socialisticko-budovatelské měny... Vzpomeňte si, kolik se platilo na černém trhu za německou (západní) marku, kolik za východoněmeckou a kolik za dolar. Pak vás stejně nenechali odjet za Železnou oponu, abyste se nenakazil "buržoazní ideologií"... ;-)

...A na banány se musela vystát před Mikulášem a Vánocemi fronta a zaplatit za kilo i víc než dvojnásobek hodinové mzdy. Dnes si jich (po 30 letech!) koupím za hodinu práce několik kilo a bez fronty...[>-]

R. Langer 2.10.2020 9:36

Ho ho ho, já si ještě dobře pamatuji, že v Občanké nauce nás souška učitelka skutečně učila, že bankovky naší socialistické vlasti jsou skutečně kryty prací československého lidu. Dost mě to tehdy překvapilo. Že by si vymýšlela? ;-)

M. Šejna 2.10.2020 10:11

Tak zrovna v tomto měli bolševici pravdu. A to obecně, pokud jde o měny všech států. Ty jsou totiž opravdu kryté hlavně produkcí obyvatelstva a nikoli jakýmsi zlatem.

Proto také nebyl o československou korunu žádný zájem, zatímco napřiklad o západoněměckou marku se lidi málem porvali.

Rozdíl mezi KČS a DM byl právě v tom, jak byly tyto měny kryté prací obyvatel Západního Německa a Československa.

V. Petr 2.10.2020 12:30

Pozor, kurzy měn na volném nebo také černém trhu jsou ovlivněny cenami jen některého zboží. V ČSSR to bylo dáno tím, že stát zabraňoval obyvatelstvu v přístupu k volné měně a některé zboží bylo astronomicky zdaněno.

Průměrná československá mzda měla r. 1989 na černém trhu cenu 130 DM (65 euro), ovšem v paritě kupní síly to tak hrozné nebylo.

Já jsem si pro sebe udělal dvě čísla

1) Kolik peněz bych musel mít v západním Německu, abych byl na stejné životní úrovni (a to tak málo nebylo).

2) Kolik peněz bych musel mít v ČSSR abych byl na německé průměrné životní úrovni (a to byl mnohonásobek průměné československé mzdy).

A samozřejmě, marka za 25 Kčs se při nákupu některého zboží pořár ještě vyplatila...

O roku 1989 píši proto, že tehdy se už normální člověk mohl dostat na západ pokud sehnal marky na černém trhu a měl devizového cizozemce, který mu je "daroval..."

J. Pavelka 2.10.2020 10:36

Ovšem nápis na bankovkách byl "JSOU KRYTY ZLATEM A OSTATNímI AKTIVAMI SBč. Krytí prací bylo mzěleno obrayně, ten termín nepoužívala ani tehdejší ekonomie...

V. Petr 2.10.2020 11:04

To nebylo nic nového. "Prací" byla kryta i měna Třetí říše a také existovalo více kurzů...

D. Polanský 2.10.2020 9:43

Jo a taková pravá ovčí brynza stála 5 Kč za 250 g, tedy kilo za 20 Kč. Dnes 400 Kč. Kdo chce manipulovat, už si něco najde.

R. Langer 2.10.2020 9:46

Hm, a hádejte, proč to tak bylo? Jestlipak na to přijdete? ;-)

J. Jirka 2.10.2020 11:39

Pravá ovčí bryndza stála 5 Kčs za čtvrt kila?

Vy jste zřejmě přesvědčen, že všichni pamětníci jsou už úplně senilní, takže můžete lhát bez obav...

J. Pavel 2.10.2020 13:00

Vy jí zjevně denně spotřebujete tolik, že místo mozku máte hroudu brynze.

L. Novák 2.10.2020 15:10

Malý džbánek žinčice přímo u bači na salaši v Tatrách stál 1 Kčs (z ruky do ruky). Bryndza sotva mohla stát 5 Kčs za 1/4 kila, ale pokud její ruční zpracování a distribuci stát dotoval, tak by to možné bylo. Cenová hausnumera byla socialistickému státnímu cenovému systému (SMC) s obrovským přerozdělováním vlastní. Spotřební daní byly zatíženy i (tehdy drahé) dámské punčocháče. :-P A tak se suchým chlebem krmili králíci a domácí zvířata, protože to vyšlo levněji než nákup obilí...

J. Jirka 2.10.2020 11:34

Za socialismu jste musel mít zaměstnání, ale pracoval jen málokdo a ještě méně bylo těch, jejichž práce měla nějaký smysl...

L. Novák 2.10.2020 12:46

No, hlavně to razítko zaměstnavatele v občanském průkaze. Znal jsem několik lidí, kteří měli jen to razítko, a za ně na nějakém bezvýznamném pracovním místě typu hlídač v internátě (nebo pomocné práce v družstvu) seděl důchodce a dostával peníze na ruku. No a dotyčný zaměstnaný s razítkem měl volné ruce, aby mohl provozovat šedou ekonomiku (výroba nelegálně v soukromí) a vydělávat mnohonásobek formálně mu vyplácené mzdy od státu. A nemusel nic danit! :-P

J. Nevrkla 2.10.2020 7:56

Trump vede obchodní války, protože vidí, že v mnoha oblastech už nejsou schopni levnější a výkonnější konkurenci odolávat a pokud to nezastaví, tak se mu společnost v USA rozvrati, jak už se nakonec děje.

V. Petr 2.10.2020 12:18

Konkurovat se nedá ani mnohem levnější pracovní síle, pokud produkuje výrobky stejné nebo nepříliš horší kvality.

J. Nevrkla 2.10.2020 12:34

No právě. Tak se mimořádně zvětšuje propast mezi těmi, kteří jsou vystaveni konkurenci, především dělníky ve výrobě, a těmi ostatními. A velké rozdíly pak rodí různé revoluce. Myslím, že by se měly svobodné globální obchody bez cel omezit, nebo to dopadne špatně, globalni vládou nebo nějakým socialismem. Obojí je dost hrozná představa.

V. Církva 2.10.2020 21:16

Taky to tak nějak vidím. Ekonomický parametr kdy čím dál menší skupinka lidí vlastní čím dál větší podíl kapitálu není žádný výmysl.

Důvodu je hodně ale dle mne ten hlavní globalismus a tak i bohužel volný obchod. Nejsem ekonom a tak bych byl rád kdyby nám paní Šichtařová vysvětlila tento ukazatel a hlavně jak 100ho ven.

Protože je evidentní že je problém když se rozevírají nůžky mezi chudými a bohatými.

J. Nevrkla 2.10.2020 7:52

Pokud ekonom věří te moderní monetarni teorii, že je chytré tisknout hodnotou nepodlozene peníze, pak mi přijde jako idiot technik věřící v perpetum mobile.

To přirovnání k socialistické ekonomice mi nepřijde relevantní. Byla sice nevykonna, ale rozpočty bývalý vyrovnané, nebezpečí opaku si i ti komunisti zpravidla uvědomovali.

L. Novák 2.10.2020 8:23

Jak kde. Třeba v Polsku nadělali tolik dluhů, že je po rozpadu "tábora míru" nebyli schopni zaplatit. Československo bylo vzácnou výjimkou. Ovšem vnitřní zadlužení (nevýkonnost zastaralé ekonomiky, zanedbaná dopravní struktura a přenosové datové sítě - telefonizace, zdravotnictví atd...) bylo katastrofální...

J. Nevrkla 2.10.2020 8:29

Píšu zpravidla a rozhodně nehajim socialistickou ekonomiku, nicméně uplatňováním moderní monetarni teorie s emisemi nekrytych peněz se dopracujeme k té venezuelske ekonomice.

K. Wágner 2.10.2020 7:25

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že spolu s manželkou Melanií byli pozitivně testování na nákazu koronavirem. Oba se uchýli do karantény a zahájí léčbu, uvedl Trump na twitteru.

D. Polanský 2.10.2020 9:45

S tak hezkou ženou být v karanténě, nemusí být až takové utrpení. Dovedu si představit i jiné situace.

L. Novák 2.10.2020 7:07

A jaký je tedy rozdíl meze EURem a Kč z inflačního tisku ČNB? Strana a vláda ve spolupráci s ČNB kopírují měnovou politiku ECB a znehodnocují českou měnu systematicky tak, aby neposilovala vůči EURu (i dolaru), protože by to znevýhodňovalo české vývozce a znesnadňovalo prodej českých výrobků v zahraničí.

Takže česká měnová politika se od toho "letadla" zase tak moc neliší. Ostatně už dávno soudruh Paroubek coby úřadující předseda ČSSD prohlašoval, že dluhy státu se neplatí...

Tak hurá do toho! Kdo nedělá dluhy okrádá vlastní rodinu! :-P

R. Langer 2.10.2020 9:38

Ano, to co dělá vedení ČNB koruně považuji za zločin! ;-€

V. Petr 2.10.2020 12:33

R^R^R^

J. Stehlik 2.10.2020 6:42

Základní rozdíl mezi tou zminovanou Venezuelou a usa je proč ty centrální banky tisknou peníze. A to je hrozba deflace, neboli naopak nízká inflace. Proto vyspělé státy tisknou prachy. Problém kapitalismu je známý a to koncentrace kapitálu k vrcholu pyramidy. Ale utraty dělají spotřebitelé a když ti dole neutrácí a nahoře takzvaně více chleba nesni nebo více aut nepotřebují , tak ty centrální banky se snaží jakkoliv rozhýbat ekonomiku.

V tomhle je dobře amerika nastavena. Kapitál se točí na burze kde lidé ukládají hotovost a naopak obecní daně z nemovitostí zabraňují nesmyslným cenám a naopak obce motivují k rozvoji. Výsledkem je silný tlak na rozvoj. Což evropské státy v tomhle pokulhávají. Skanzen.

L. Novák 2.10.2020 7:20

Silný tlak na rozvoj v USA? Myslíte tím to zelené blbnutí a rudnutí mozků Američanů? ;-D

https://planetofthehumans.com/ ... nebo tady: ... https://youtu.be/Zk11vI-7czE ... a s českými titulky tady:

https://www.fastshare.cz/13472435/planet-of-the-humans-2020-dokument-1080p-ac3-2.0-en-cz-titulky.mkv

J. Stehlik 2.10.2020 7:56

Nikoliv . Pokud jsou obce financovány z dane z nemovitosti, tak jak mohou zvednout příjem? Mohou zvednout procentuální sazbu, což je velice nepopulární, a nebo nasekat třeba stavební parcely. Když máte dostatek st. parcel, tak si lidé vybírají a utraci. Což vede k větším domům a bytum. Do velkých domu a bytů logicky koupíte více vybavení. Proto mají američané třikrát větší podlahová plocha bytů než my navzdory těmto procentuálně zdanenyn nemovitostem. A logicky reality jsou největším tahounem ekonomiky.

U nás toto nefunguje. Lidé se preplaceji o sociální bydlení v panelacich a pak jim moc nezbývá na utraty ani na pořízení rodiny , kterou stejně nemají kde ubytovat. Ono v 2+1 moc velkou rodinu mít nebudete. Pokud máte trochu vzdělání a nejste bílý cikan;-)

O. Uživatel 2.10.2020 8:06

Uživatel požádal o vymazání
J. Stehlik 2.10.2020 8:12

Ještě dodám, že u nás jsou obce financovány od počtu lidí z centra. Tudíž pokud by jste podporoval vyšší nabidku nemovitosti, tak peníze vám nepridaj, ale zpusobite pokles hodnoty svých nemovitostí. Tudíž když jste ve vedení města tak asi budete jednat podle této motivace. ;-)