20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Už je to jasné

Dnes je to přesně rok od té doby, co Česká národní banka trestuhodně oslabila korunu. Proč trestuhodně? Protože běžný občan byl poškozen. A také běžný podnikatel, běžná firma jsou škodní. Každému občanovi zdražilo cokoli z dovozu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 12.11.2014 0:35

Je to omyl nebo vědomá lež?

Možná že si pan Korec opravdu myslí, cca 2% inflace (obvykle bývala všude na světě alespoň 3%) je pro Česko neštěstím. Nechce se mi ale věřit, že by opravdu nevěděl, že měnové intervence sloužící k oslabení své měny provádějí za účelem oživení svého exportu téměř všechny centrální banky světa (odůvodňují to bojem s ničivou deflací, která je ale způsobena "blbou náladou" investorů i spotřebitelů a tu banky bez politické reformy sociálního parazitismu opravdu změnit nemohou) a že ČNB tomu musí čelit, abychom se nedostali do dluhové pasti!

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2221139/svycarska-centralni-banka-pokracuje-v-neomezenych-intervencich-proti-franku-vuci-euru-drzi-metu-120.html

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/1938169/nezadrzitelny-japonsky-jen.html

http://www.klubinvestoru.com/cs/article/2185-svedsko-v-boji-proti-deflaci

http://ekonomika.idnes.cz/intervence-cnb-a-jejich-vliv-na-rust-ceske-ekonomiky-fya-/ekonomika.aspx?c=A140730_125402_ekonomika_spi

L. Novák 13.11.2014 17:02

Re: Je to omyl nebo vědomá lež?

No jasně, měnu je třeba znehodnocovat systematicky, abychom se měli všichni dobře.... - Nebo jenom někteří?

J. Kozohorský 11.11.2014 18:05

spořit

nemá cenu : nějak bylo, nějak bude ( =nutně vyplývá z oné "singroviny" ).  kdyžtak investujte (ale s výsledkem nejistým) do bank a podobných finančních institucí ... nám (singrovcům) se to přece  vyplatí ...

O. Horák 11.11.2014 18:02

Problém je, že nemáme páku to ovlivnit

Ti kteří o tom rozhodli bylo takové bratrstvo kápí, které nikdo z občanů pořádně nezná, nikdo je nevolí a jejich jednání nejsou přístupná jako třeba soudy, parlament či senát.

Něco jako bohové či titáni. To už se více dají hlídat soudci (i když o jejich odvolatelnosti si také můžete jít pokecat na Olymp).

P. Skřivan 11.11.2014 14:42

Otázkou je,

zda je správné deflací odměňovat držitele peněz, které s nimi nedělají nic, jen je mají ve slamníku. Podle mne ne. Tyto peníze, mají-li zůstat alespoň zachovány, mají být investovány. K tomu je inflace.

K. Pavlik 11.11.2014 14:50

Re: Otázkou je,

Konecne, aspon podle mne, rozumny nazor. Je smutne ze je zatim jediny v cele diskusi.

D. Nováků 11.11.2014 15:49

Re: Otázkou je,

To jste ale nedomyslel do konečného důsledku.

Ten co má peníze zašité doma ve slamníku způsobuje menší zásobu peněz v oběhu, čili jejich větší vzácnost, čili jejich větší hodnotu - kupní sílu.

Nikdo by neměl řídit deflaci / inflaci, zvlášť ne tak, jak to dělají centrální banky, je to bohapusté okrádání lidí, daň jinak pojmenována.

K. Pavlik 11.11.2014 16:02

Re: Otázkou je,

Ano je to dan. Sporilkove byli okradani vzdy a vsude. V Cesku: F.L.Vek, prababicka Astona, menova reforma - to je holt realita.

Jak ale maji centralni banky donutit lidi aby nemeli penize ve strozoku? Nepomahaji ani nulove uroky. Zatim se to dari v zemich ve kterych jsem byl pouze v Mexiku - nikdo nedrzi penize. Kdyz se dari tak  chudi lide si koupi navic pytel ryze, bohatsi si pristavi 1 m domu (na vysku). Nikdo nebrani lidem v Cesku aby si koupili nejaka Eura nebo cihlu zlata.

D. Nováků 11.11.2014 16:09

Re: Otázkou je,

Otázka je, proč by měl někdo nutit někoho nedržet svůj majetek kde chce a jak dlouho chce. Méně peněz v oběhu je jedině dobře pro nás pro všechny, jak jsem psal, způsobuje to deflaci, bohatneme všichni.

Ten strašák "deflace", jak nám říkají, má jednu zásadní logickou chybu. Říkají, že lidé budou šetřit, když bude deflace, s vidinou, že v budoucnu to co chtějí bude levnější a pak si to koupí. Což má prý způsobit větší nezaměstnanost apod. No dobře, ale když je teda inflace, tak při této logice, proč továrny v tuhle chvíli vyrábějí a prodávají, když vědí, že to v budoucnu bude dražší a vydělají více? Je to logický klam jako prase a na facku.

K. Pavlik 11.11.2014 17:39

Re: Otázkou je,

Nikdo nikoho nenuti co ma delat se svym majetkem. Kamaradka misto penez v strozoku si koupila dalsi byt. Uvidime jestli je to blbost nebo ne.

Pokud by byla deflace a stat mel vyrovnany rozpocet tak byste mel pravdu. Vyrobit vyrovnany rozpocet lze bohuzel v demokracii dost blbe a uz vubec ne v Cesku.

Tovarny maji naklady i kdyz nic nevyrabeji.  Tez mozna to co vyrabi ta konkretni tovarna nebude v budoucnu vubec potreba.

J. Heincl 11.11.2014 18:08

Re: Otázkou je,

Jakto že nenutí. Centrální bankéři devalvovali korunu kvůli tomu, aby lidi přinutili utrácet a neodkládat spotřebu. To jsou jejich vlastní slova. Nevím, kde vzali právo určovat, co má občan dělat se svými penězi, kterých poctivě nabyl.

K. Pavlik 11.11.2014 18:20

Re: Otázkou je,

Mozna meli byt opatrnejsi v tom co rikali. Stale je to ale jen doporuceni - investovani , verte mne, take neni zadna legrace.

L. Novák 13.11.2014 17:08

Re: Otázkou je,

Ať si investuje kdo chce kam chce, ale jestli se ČNB prezentuje na veřejnosti jako Úřad, který okrádá všechny ekonomicky aktivní občany snižováním hodnoty platné měny, a nebo chce "poručit větru, dešti", a manipulacemi s měnou vytvářet pochybný "růst HDP", tak bude asi lepší celou slavnou ČNB zrušit a připojit se k nějaké zahraniční měně. Na co nám je česká koruna?

D. Nováků 12.11.2014 8:58

Re: Otázkou je,

Vyrovnaný rozpočet nemá co s demokracií společného, vyrovnaný rozpočet může mít klidně i diktátor. Je to naprosto normální, každá firma, každý jednotlivec nemůže být dlouho v mínusu, proč u státu to považujeme za něco normálního, že se neustále zadlužuje do aleluje, jen se plácne "shodek bude 120 mld." a nikdo ani nehne brvou, max. řekně "vy utrácíte, za naší vlády byl JEN 119 mld.!" :(

L. Novák 13.11.2014 17:11

Re: Otázkou je,

A podvodník Babiš ještě bude v médiích vytrubovat, že vláda dluh snižuje... :-P

A. Hrbek 11.11.2014 17:45

Re: Otázkou je,

K tomu je především zvyšování úrokové míry. Inflace peníze znehodnocuje, úroková míra peníze zhodnocuje. Inflaci potřebují bankrotáři, vyšší úrokovou míru spořiví lidé, kteří svými úsporami podporují investování.

P. Vaňura 11.11.2014 22:31

Mají být investovány? NENÍ KAM!

Proto banky nakupují pochybné dluhopisy, rudozelená verbež už tak zku**vila evropskou ekonomiku, že investice se stávají ztrátové!

A pořád lze nakupovat zlato! To sice může spadnout třeba na třetinu, ale NIKDY ne na nulu, jako papírky či směs nul a jedniček!

P. Vaňura 11.11.2014 22:34

Jinak, nestačí mít jen majetek, musíte mít také kulomet

(nebo, lépe, vodíkovou bombu) k jeho obraně!

M. Krátký 11.11.2014 13:01

Kopnout do zadele

ale zepředu, Moje malá poznámka k posílení exportu : existuje velká skupina konkurence schopných českých výrobků ( obráběcí stroje a pod. ), které ale mají v sobě zabudované dovozové komponenty a jen tělesa těchto strojů, jejich výroba, zpracování a konečná montáž jsou české. Takže "zdražení" dovozů vyčerpá následné "zlevnění" na straně vývozu - vše tedy s nulovým efektem. A to se týká i "našeho největšího exportéra" Auto ŠKODA -motory atd se tedy dováží dráž a pak se to "výhodně" vyveze = KOCOURKOV. V podstatě se jedná o zločinné spolčení, něco na způsob multikultury - tam je to ale ještě horší !!! Hezký den

P. Vaňura 11.11.2014 11:13

Zdražení ve Francii r. 1789 vedlo

nakonec k tomu, že finačníci skončili r,1794 pod guilottinou...

K. Vyšata 11.11.2014 11:07

Dost se opomíjí jeden dost důležitý dopad

manipulace ČNB s kurzem koruny. Pokud si někdo ukládá peníze na důchod   pochopitelně musel zaznamenat, jak "singrovina" s jeho polštářem na spokojené dožití zamávala. Když k manipulacím ČNB připočtu i nechutnou hrabivost politiků typu Kalouska, pro kterého jsou smlouvy státu s občanem cár papíru a svoji ekonomickou kvalitu postavil na okrádání seniorů, je příprava na důchod hromaděním měny kdekoliv (u bank, fondů a pod.) házení do černých děr.

A. Hrbek 11.11.2014 11:00

Fakta

1. Export zůstal prakticky stejný jako v předchozím roce, zato se výrazně zdražily importy a tak pokleslo saldo zahraničního obchodu. Celkově národní hospodářství přijde zhruba o 100 mld. Kč.

2. Mudrci z ČNB nepočítali s tím, že český člověk není příliš ochoten platit zdražené průmyslové zboží a zdražené potraviny (až o 30%) a raději trochu odloží spotřebu.

3. Inflace se nezvýšila, naopak snížila. V roce 2013 byly 0,7%, nyní je 0,5% a to přesto, že ČNB stále na trh vrhá méněcenné bankovky.

4. Je těžko vysvětlovat "ekonomům", že díky neustále se zvyšující produktivitě práce a technickému pokroku množství vynaložené práce na nákup standardního produktu trvale po staletí klesá. Takže za stejný plat si spotřebitel pořídí více. Chápu ovšem, že se to bankéřům nelíbí.

5. Trvat na neustálém růstu reálného HDP na základě rabování zdrojů je nesmysl, ekonomie nemůže růst do nekonečna.

K. Janyška 11.11.2014 11:12

Re: Fakta

Roste sice ekonomika, ale myslím, že je to jen překlep...Dzp.

K. Janyška 11.11.2014 10:03

Ono to celké smrdí komplotem centrálních bankéřů světa,

kteří se náhle slézají na poradách bez vědomí vlád. Smrdí to pokusy o umazání dluhů, které banky nakupily a které se dají těmito cestami přenést na občany. Smrdí to a hotovo... Dzp.

J. Dvořák 11.11.2014 9:19

Ti potřebujou jedno !

Bodlo s rozběhem aby se vrátili s banánem v ruce a botama od sněhu !

L. David 11.11.2014 8:45

Nebetyčná, zpupná pýcha je jedinným motivem

těchto ředitelů Zeměkoule, kteří se domnívají, že si mohou dovolit cokoliv.

A to bez ohledu na hlupácké důvody, na které se odvolávají, a kterými své zločinné konánání dodatečně ospravedlňují.

J. Milfait 11.11.2014 9:29

Re: Nebetyčná, zpupná pýcha je jedinným motivem

s tím jen souhlas. Nemohu však vůbec pochopit jak může existovat taková skupina ředitelů Zeměkoule bez jakéhokoliv dohledu vlády,(též bez dohledu parlamentu a senátu), která přeci sestavuje předem na každý rok finanční rozpočet a ČNB do toho zasáhne během čerpání již dávno schváleného rozpočtu.

JM.

M. Zikmund 11.11.2014 6:56

Přesné

Problém je, že si to stádo ovčanů nechává líbit. ČNB to tak prošlo, takže bude hůř. Obávám se ale, že hlavním důvodem nebyla podpora exportu, to je jen výmluva. Důvody jsou dva - zajistit, aby střadatelé zaplatili svými úsporami zvýšení mediálně posvátného čísla HDP a dále přivyknout občany na pevný (a nevýhodný) kurz, jako předstupeň přechodu na Euro.

P. Lenc 11.11.2014 8:32

Re: Přesné

Také to tak vidím.

J. Mrázek 11.11.2014 5:47

Singer poslouchá jiné šéfíčky zdaleka

..a nějaká ekonomika nějaké zemičky je mu "putna" ...