20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mablung 4.9.2006 8:47

Re: Otázka zní

Možná transistorového rádia :-) Ale rozhodně ne věže, televize, ...

Jinak, co se týče stand by spotřeby, něco máte v tomto odkazu http://www.redaktori.cz/?q=node/160 (ať žije google ;-))

tris 4.9.2006 8:34

Re: Jevonsův paradox

Jestli náhodou zvýšená spotřeba nemá něco společného s tím, že zlepšené technologie umožní zvýšenou výrobu/těžbu/dopravu energie/ropy/benzínu...

tris 4.9.2006 8:32

Proč šetřit??

Nechápu proč šetřit. Jestliže se spotřebitel řekne, že mu stand-by za těch 800 ročně vyhovouje, tak je to jeho volba. Co si myslíte, že za těch (nuceně) ušetřených 800,- ručně udělá? Třeba si koupí další spotřebič....a elektřiny budou používat pořád stejně!

zlý kukuč 4.9.2006 8:31

Jevonsův paradox

Byl popsán v 19 století a projevuje se i dnes.

Paradox praví, že v prostředí volného trhu se úsporné technologiesrovnatelné s předchozí a uvedené na trh paradoxně projeví zvýšením spotřeby, nikoliv snížením.

Jevonsův  paradox budeme brzo citovat všichni až se ropný zlom projeví naplno.

Klamm 4.9.2006 8:26

Možné riešenie

Pokiaľ viem, tak v USA bol návrh zákona, možno je aj prijatý, že stand-by spotrebiče nesmú mať v tomto režime vyšší príkon ako 1 W.

Pritom z technického hľadiska to viac ako bohato stačí, dnes v stand-by režime asi sotva niekto žeraví elektrónky.

Možno by pomohlo, tak ako je to uvádzané napr. pri chladničkách, aby zariadenia zo stand-by režimom mali povinne uvádzanú ročnú spotrebu.

-pp-) 4.9.2006 8:24

"žárovky se rychleji opotřebovávají"

To jako že žárovky, zapínané ze stand-by módu, se opotřebovávají mnohem míň?

Možná bez stand-by rychleji odchází spíš elektronika, což je o hodně dražší legrace než žárovka.

-pp-) 4.9.2006 8:20

Re: Když je vše vypnuté

...a elektrárnou tím pádem také ne....;-P

Hnyk 4.9.2006 8:02

Otázka zní

Otázka zní: Musí mít a má skutečně každý stand-by modus spotřebu 5W:-(? To je spotřeba trasistorového rádia které řve "na plné pecky". A nebo se to týká jen přístrojů co mají nějaký ten display který ve stand-by modusu svítí jak pouliční osvětlení.

Flasi 4.9.2006 8:00

Re: Re: Re: Re: Re: Už se těším ...

A co jako, že mají CRT monitory (které už nemám) šetřící režim? To znamená jenom to, že dříve jse, vlastně spotřeboval eletřiny ještě méně, než před příchodem úsporné technologie. Ale zrovna šetřící režim monitorů (který je u LCD taky) toho moc neovlivní. Co se týka doby skutečně strávené u počítače, tak ta je pochopitelně vyšší než dříve, když se toho dá u počítače dělat víc.

Fakt nevím, kam jste mířil.

Luboš z venkova 4.9.2006 7:52

Re: Re: Re: Re: Už se těším ...

Ale i CRT monitory mají power-off režim, který lze nastavit po určité době, takže musíte brát v úvahu pouze tu dobu, kdy u počítače sedíte, takže to nakonec zase tak hrozně nevychází.

Jirka 4.9.2006 7:51

Re: Re: Re: Re: Už se těším ...

A to se ještě nerozjela výměna CRT televizí za plazmu. Běžná CRT má pod 100W, plazma klidně i 400.

Flasi 4.9.2006 7:36

Re: Re: Re: Už se těším ...

No já bych se tak nebál. Asi jste nečetl můj příspěvek pozorně, protože dřívější spotřeba počítače byla 100+100 W a dnešní spotřeba našich počítačů je 2*(150+40) W plus 60 notebook a nepočítaje tu drobotinu. Takže "úspora" v příkonu je minus 240W. Úsporu v energii těžko odhadovat, ale díky internetu jsou počítače puštěné po delší dobu než dřív, takž ten poměr bude ještě horší.

čtenář 4.9.2006 7:27

Re: Re: Už se těším ...

Nojo, všechno to energetické spoření se promítne do zvýšení cen za elektřinu, protože s nižším odběrem by klesly i příjmy ČEZu, a ten ČEZ musí být z něčeho živ.

Flasi 4.9.2006 7:04

Re: Už se těším ...

Ale abych nebyl takový pesimista, tak věřím, že dojde k úsporám v domácnostech. Zatímco dříve jsme měli počítač s s energeticky náročným CRT monitorem, tak ten jsme v souvislosti s příchodem nových technologií vyměnili za LCD monitor. Tedy monitory, protože počítače  máme doma dva. Vlastě tři s notebookem. A taky máme směrovač a rozbočovač a VoIP bránu. Ale tyhle nonstop puštěné věci žerou jenom málo. Stejně jako kontrolér, který řídí kotel. Nepochybně úspora, vždyť CRT má spotřebu 100W a LCD jenom 40 W.

jozka 4.9.2006 7:00

To je toho

mne doma bezi nonstop pocitac.

Funguje jako telefon, www stranky, ftp server, p2p server, satelit, a divx/mp3 prehravac.

Sice dam minimalne 400 kc za proud za mesic, ale zase ten luxus (a usetrene penize za odhlaseny telefon,)

Flasi 4.9.2006 6:52

Už se těším ...

... na ty úsporné technologie v průmyslu. Zatím to vypadá na pokračující automatizaci. Tedy tam kde byla dřív linka s deseti zaměstanci, tak tam se to vymění za pět robotů a dva zaměstance. A místo dvou motorů v dopravnících tam budou motorů desítky. Ovšem dojde k úspoře knedlíků v závodní jídelně.

JM 4.9.2006 6:34

Trošku realismu autore

Nehledě na to, že ani kdyby se všechna tahle "zbytečně využitá" elektřina nevyužila, elektrárny stejně výkon nesníží, maximálně tak by teoreticky mohly o těch několik pikowatt víc vyexportovat, a to myslím že ne, Time...

kanuk 4.9.2006 5:47

Re: Re: Když je vše vypnuté

Kromě toho, těch 5W je pětkrát.

mil 4.9.2006 4:44

Re: Když je vše vypnuté

Skutečně je tomu tak. Ale jen tehdy, pokud je k elektroměru připojeno jen těch pět wattů a nic jiného. Ale nic to nemění na faktu, že oněch pět wattů je třeba vyrobit.

ctenar 4.9.2006 4:23

Re: Připomíná mi to staré

R^R^R^

Hasan 4.9.2006 4:19

Připomíná mi to staré

dobré komunistické doby kdy v televizi každý večer ukazovali výstražný nápis,který se tázal jestli vám doma nesvítí zbytečně žárovka.Je vidět,že se autorovi stýská po starých časech a buzeraci.

Alfons 4.9.2006 4:01

Když je vše vypnuté

pouhých 5W s elektroměrem nehne. Zkuste to.

jezevec 4.9.2006 2:28

zabij bobra, zachráníš strom

aneb je daleko jednodušší koupit si úspornou pračku (myčku, lednici) s poloviční spotřebou, nebo v parných létech stáhnout klimatizaci z 21 na 24 stupňů - a ušetří se desektrát více energie, než vypnutím jedné žárovky.

čímž nechci pravit, že šetřit po 5W denně nemá smysl - ale daleko větší smysl má ušetřil půl kW denně za úspornější spotřebiče a úspornější používání tech velkoodběrových.

ctenar 4.9.2006 1:58

setrete hnupi

az budete svitit jednou 15W zarovkou a v zime mit v byte 10C ale stejny ucet,tak si gratulujte ze jste nechali "TRH" vsecko vyresit. Cesko prece potrebuje mit miliardare,povida :))))ekonom:))))Klaus.

František 4.9.2006 0:41

Re: Jen šetřete

Tady by se chtěl každý hlásit k pravici, ale způsob myšlení mu zakrněl někdy v 50.letech minulého století. Možná, že to není Váš případ, pak se omlouvám.

František 4.9.2006 0:38

Re: Budeme uspornejsi ve spotrebe a ...

To není ani ve vašem zájmu, aby prodělával. Vy byste chtěl dodavatele elektřiny/vody, který by balancoval na hraně zisku/ztráty, neprováděl žádné velké investice a jen by nechal dožít infrastrukturu a Vy byste mohl vylézt znovu na strom? Tak se to dělo až dosud v Kalifornii, kde zprivatizované a rozkouskované elektrárny sotva profitovaly, nové se nestavěly, no a co je to blackout snad víte. Ten tam není exotická záležitost.

Zvyšující se cena dává (hlavně) konkurentům informaci, že trh není v rovnováze a že je dobré začít se pokoušet o vstup do odvětví a také se přiživit na stoupajících ziscích, a následek: pád cen.

František 4.9.2006 0:28

Energetická náročnost

S těmi úsporami z investic do nových výrobních technologií, které nebudou tak energeticky náročné to nevidím tak jednoduše. Energetická náročnost na jednotku HDP je u nás sice poměrně o dost větší, než v zemích EU, mohlo by se tedy zdát, že je zde velký prostor k úsporám.

Ale jsou zde určitá specifika. Podíl průmyslu na HDP je vyšší, což je dáno už historicky. Samozřejmě země s vyšším podílem služeb mají nižší energetickou náročnost. Ovšem ČR má v průmyslové tradici ještě z dob R-U jednu z mála komparativních výhod, tedy nějaké rychlé zvyšování podílu služeb není pravděpodobné.

Další pohled je i ten, že je tu relativně silná disproporce mezi nominálním HDP a HDP v paritě kupní síly, jež se sice postupně srovnává, ale stejně je pořád nominální HDP relativně podceněn vzhledem k porovnávaným ekonomikám. Z toho vyplývá i relativně vyšší energetická náročnost.

KROKODYL 4.9.2006 0:13

Budeme uspornejsi ve spotrebe a ...

Budeme uspornejsi ve spotrebe a dopadneme jako s vodou. Dodavatel zrdazi cenu za jednotku protoze fixni naklady jsou stejne a on preci nemuze prodelavat...

Pavel Pávek 4.9.2006 0:13

Jen šetřete

A pilně. Pamatujeme konečně na situaci, kdy byla zdražená voda neb s ní lidé začali šetřit. A když ušetříte hodně elektřiny, ČEZ bude mít co vyvážet za levný peníz do ciziny. Je třeba  zasloužitr se o platy jeho mamažmentu...;-D