28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiřik 4.9.2006 11:03

Re: Chtít bohatou vlast je ta největší idiocie.

To jste mě jen nepochopil nebo jsem se nevyjádřil úplně jasně.

Jestliže budu bohatý a dám vydělat sousedově firmě - tím obohatím i jeho. A on třeba později zase udělá kšeft u mě. Jestliže ale místo toho koupím asijský brak, pak nikomu nepomůžu.

Příklad: jsem živnostník, kupuju mlíko u souseda sedláka a housky u souseda pekaře, oni zase u mě kupují moje vuřty a mýdlo. Přijde kšeftař a já vidím, že můžu mít od něj housky i  mléko o 10% levnější, tzn. při stejné prodejní ceně víc vydělám a snížená kvalita makro-mléka (= bílé vody) a chemií kypřených housek mě nezajímá. Takže začnu kupovat u něj. Soused pekař přijde o kšft, svou kvalitní pekárnu zavře a zchudne, soused sedlák nemá odběr a je na tom stejně, oba začnou jezdit autem do města za prací s nízkou mzdou a protože musí dát víc peněz za dosud nepotřebnou dopravu, musí šetřit - a kupují si levné brakové (p)otraviny v hypermarketu. No a co já? Oni už u mě nekupují, chudnu, krachuju a taky musím jezdit do šroubárny, ztrácet čas, spotřebovávat benzín a nervy... A kolečko je uzavřené.

Flasi 4.9.2006 11:01

Re: Re: Re: s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Někde dole jsem se vás ptal, jestli si neděláte legraci. Předpokládám, že toto jste zamýšlel jako odpověď na tu otázku.

Děkuji, už je mi všechno jasné.

qwert 4.9.2006 11:00

Šetření není válka s ČEZ !!!

ad "Co si myslíte, že za těch (nuceně) ušetřených 800,- ručně udělá? Třeba

si koupí další spotřebič....a elektřiny budou používat pořád stejně!

Ale to je přeci přesně to, o co většině lidem jde! Mít stejně vysoký účet (konstatní) za elektřinu a zároveň vetší luxus a pohodlí. Osobně si myslím, že lidí, kteří šetří z ideologického důvodu typu "já to tomu čezu natřu" nebo "zachraním planetu před globálním oteplením" je minimum (nula nula prd). Tady jde převážně o účty a peníze. Řekněme, že spotřebitel akceptuje částku 1500,- měsíčně za energie (včetně paušálních poplatků) a pochopitelně nijak nestojí o to, aby se tato částka neustále zvyšovala. Přitom ovšem chce využívat vešketý sortimenet elektrospotřebičů. Jak to udělat? Ušetřit tam, kde je to ekonomicky smysluplné a za ušetřené peníze se si zvýšit životní standard. Prodlužovačka s vypínačem (do 100,-) se bohatě zaplatí. A co s těmi ušetřenými 700,- ? Já bych je použil opět na elektrickou energii. Předpokládané výdaje za el. nevzrostou, tak proč si třeba nenainstalovat zahradní osvětlení nebo častěji sekat trávník či si pořídit elektrickou škrabku brambor.

Sch.glosátor 4.9.2006 10:59

Pokud se to vyplatí, tak to vytřeší trh.

Trh je jediným indikátorem toho co se aktuálně vyplatí. Buď platit za spotřebovanou elektřinu, nebo investovat do nových spotřebičů nebo snést trochu nepohodlí. O tom ať si rozhodne každý sám. Jak slyším "Vlast, Lidstvo, Země, Vesmír" tak jsem ve střehu. Protože dál to zpravidla pokračuje tak, že někdo po mě požaduje něco co znamená jeho a ne můj prospěch.

Plzák 4.9.2006 10:57

Vzal jsem si k ruce.

Právě došlý účet za proud. Vysoký tarif dělá  Kč 1.29/kWh, nízký Kč 0,895/kWh. Šedesátiwátová žárovka spotřebuje za den 60x24=1440 W = 1,44 kWh. To dělá měsíčně při nízké sazbě Kč 38,66 a při vysoké Kč 55,73. S těmi pěti přístroji běžícími na stand-by je to také za vlasy přitažené. Tak kde je chyba?

občan z kraje města 4.9.2006 10:56

1-ano,2-ne

Pojem bohatý-chudý je matoucí, ale dobře. Míra bohatsví jednotlivce se odvíjí v "dobrovlném systému" od jeho užitečnosti. Čím je pro druhé užitečnější, tím více ho ocení. V "nedobrovolném" systému může bohatsví získat člověk kořistí a násilím. To že je někdo chudý je buď tím, že je málo užitečný anebo je "okradený". Je-li systém "dobrovolný" jsou chudí zbyteční, nikdo je nepotřebuje, jsou pouhou přítěží společnosti - v přírodě se tomu říká genetický odpad. V  "nedobrovolném" stému jsou chudí potřeba, protože je jejich chudoba výsledkem okrádání a tím pádem zdrojem pro jiné. Náš systém je někde mezi - problém je, že se nerozlišuje zda je někdo chudý kvůli tomu, že ho někdo okrádá nebo kvůli tomu, že je neužitečný. A dnešní Evropa usiluje o maximální rozmnožení neužitečných lidí, ti se pak stávají záminkou k daňovému násilí.

Modrý pták 4.9.2006 10:55

zlý kukuči,

který ropný zlom máte na mysli? Já už zažil několik ropných šoků. Mám někdy pocit, že konkrétně tenhle obor není ničím jiným než stálým šokem. Někdy nahoru, jindy dolů. V prosinci 1998 byla ropa za 11 US$ za barel, teď je za 76US$.

Jiřik 4.9.2006 10:54

Re: Jiříku,

Ehm, výrobce s tím má nejvíc práce a proto by za to měl být víc ohodnocen...

Proto by z litru mléka měl mít největší zisk sedlák, o něco menší mlékárna, špetku dopravce a trochu prodejce...

Sch.glosátor 4.9.2006 10:53

A vůbec, kde je problém ?

Kdo má na elektřinu, ten si s tím hlavu neláme.Kdo potřebuje dobrý pocit, že se mu vyplatí investice do nízkopříkonového standby, nakoupí. Ti ostatní mají na výběr. Buď  všechno vypínat, nebo ony spotřebiče ani nemít. Stejně  většinou slouží pro zábavu. A ta je luxus na který je třeba si vydělat. Jako na to ostatní. Tak kde je problém ? Ať každý rozhodně podle svého. A nenechá se zblbnout "celospolečenskými" zájmy. Ve skutečnosti cizími zájmy. Vzpomínáte na kamúaň šetření vodou ? A na zvýšení vodného s argumentem fixních nákladů a snížení tržeb za odebranou vodu ? U elektřiny je to samé. Aby se to šetření nakonec neprodražilo. ...

Roman 4.9.2006 10:53

Re: Proč šetřit??

Proč šetřit?Dost podstatný důvod je ten že většinu elektřiny vyrábíme převážně ze zdrojů které nejsou nevyčerpatelné,nemluvě o dopadech na životní prostředí.

Mysch 4.9.2006 10:50

k clanku

autor uvadi stand-by 5 W. mozna je to solidni prumer.  stara televize z roku 92 mela 8W, o 8 let mladsi 1W, video 2000 z roku 84 - 2W, vhs z roku 92 -  11W, rok stary  dvd recorder se spokoji se 4W. a ted vez - protoze sitovy vypinac je pro vyrobce drahy,  bezi sitovy zdroj neustale, pristroj je vypinany az za nim. zesilovac 6W, cd player 7W, tuner 12W, cassetenrecorder 8W a kupodivu i blbej gramofon 5W. satelitenreceiver taky 6W. dva radiobudiky mame po 2W, kavovar s hodinama taky 2W, ntba 6W, isdn telefon 10W, dsl modem 8W, a ted mame jeste par sitovych zdroju, se zanedbatelnym1W.

takze jsme se dostali na vic nez 90W, coz je za rok skoro 900kW.

takze tady se opravdu uz vyplati s tim neco delat.

Jiřik 4.9.2006 10:48

Re: Re: s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Leda úpravou daňových zákonů. Stejně k té spotřební dani časem dojdeme - třeba "pokuta" 100 Kč za 1W spotřeby a bude to...

Mimochodem jiná souvislost: za bolševika existoval cenový úřad a ten výrobce sankcionoval na ceně, když nemodernizoval. To znamená výrobek X stál v době uvedení na trh 1000 Kč, po pěti letech bez změny úřad nařídil snížení ceny (a tím tržby) dejme tomu na 850 Kč. Proto třeba Tesla tak obměňovala svůj sortiment, Škoda Ostrov šíbovala s tyristory a AZNP brečely :-)

Mysch 4.9.2006 10:45

k clanku

autor uvadi stand-by 5 W. mozna je to solidni prumer.  stara televize z roku 92 mela 8W, o 8 let mladsi 1W, video 2000 z roku 84 - 2W, vhs z roku 92 -  11W, rok stary  dvd recorder se spokoji se 4W. a ted vez - protoze sitovy vypinac je pro vyrobce drahy,  bezi sitovy zdroj neustale, pristroj je vypinany az za nim. zesilovac 6W, cd player 7W, tuner 12W, cassetenrecorder 8W a kupodivu i blbej gramofon 5W. satelitenreceiver taky 6W. dva radiobudiky mame po 2W, kavovar s hodinama taky 2W, ntba 6W, isdn telefon 10W, dsl modem 8W, a ted mame jeste par sitovych zdroju, se zanedbatelnym1W.

takze jsme se dostali na vic nez 90W, coz je za rok skoro 900kW.

takze tady se opravdu uz vyplati s tim neco delat.

Sch.glosátor 4.9.2006 10:42

Chtít bohatou vlast je ta největší idiocie.

To je mem šířený "přivlastňovateli" státu. Kdo chce bohatou vlast místo toho aby sám byl bohatý, je hlupák. Protože "bohatou" vlast tvoří bohatí lidé. Čím více bohatých, tím "bohatší"  vlast a tím více zdrojů pro chudé. Opačně to nefunguje. Skutečnost je taková, že bohatí potřebují chudé a chudí potřebují bohaté. Podstata všech diskusí je jaký má být jejich vzájemný poměr a jak se mají podílet na rozhodování o obecných záležitostech.

Modrý pták 4.9.2006 10:41

Jiříku,

nevím, co je "decentralizace produkce", proto Vás nemohu vyvracet. Stejně tak netuším, k čemu by měla taková decentralizace produkce relativně vztažena. A vůbec netuším, proč by měl mít největší zisk výrobce. Záhadou pro mě zůstává, jak jste došel k závěru, že prodejce a dopravce "ukusují nejvíce marží". I kdyby to bylo faktem, tak proč je to špatně nebo dobře nebo proč se tím vůbec zabývat.

Ale bez ohledu na předchozí, je jádro legendárního pudla úplně někde jinde. Zkuste přijít na to kde.

Jiřik 4.9.2006 10:40

Re: Re: Páni, to mám z toho, že to čtu odspodu :-)))

... což modrokabátníkům nevysvětlíš, že svět není jen černobílý, existuje fuzzy logika a žádný režim není jen špatný nebo jen dobrý... :-/

Flasi 4.9.2006 10:40

Re: s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Problém je, že prodejci nemají nejmenší zájem o stand-by s nízkou spotřebou. Obchodníka nezajímá, že ušetříte 100 Kč ročně a celkem 1000 Kč za život spotřebiče. Obchodníka zajímá, že výrobek je díky úspoře v napájecí části o 50 Kč levnější a on může zdánlivě identický výrobek prodat o 50 Kč levněji než konkurence (nebo nebýt o 50 Kč dražší, než konkurence, která to dělá taky).

Výrobci sami měli zájem o spotřebiče s nízkým příkonem, protože to je pro zákazníka důvod koupit si předčasně nový. Proto podporují různé iniciativy označující spotřebu výrobků. Ale kvůli tomu, že nový výrobek žere ve stand-by 1 W místo 3 W si nikdo nový spotřebič dříve nekoupí.

Tohle půjde hodně pomalu.

cimbal 4.9.2006 10:39

Re: Určitě by to bylo možné technicky vyřešit nějakou"chytrou" krabičkou.

Toto je jediné řešení u některých věží Sony. Tam je pouze přepínač Stand-by - provoz. Klasický Vkjučeno-Vyključeno tam chybí.

Jiřik 4.9.2006 10:39

Re: Určitě by to bylo možné technicky vyřešit nějakou"chytrou" krabičkou.

Midivěž Phillips si při výpadku pamatuje stanice, ale ne čas. Když jsem se vrtal v elektrice a co chvíli nechtěně shodil chránič, nastavoval jsem to i 3x denně :-)

Jiřik 4.9.2006 10:37

Re: s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Jo, jenže Hypernova odmítá prodávat přístroje se stand-by spotřebou pod 1W, protože přístroj to prodraží o 300 Kč a tím pádem by byl neprodejný ;-)

Roman 4.9.2006 10:33

Re: Re: Re: Hospodářský zázrak

Holt  když nám někdo tvrdil že pouze trh vyřeší vše a jakýkoliv náznak uvažování o vývoji do budoucna byl považován za bolševické plánování tak se nemůžeme dnes divit.A patrně to bude časem ještě horší.O způsobu myšlení tehdejších "reformátorů" svědčí zlatá věta že železnice je přežitek 19.století.V jiných i vámi popsaných oborech to nebude při tehdy panujícím uvažování jiné.Důsledky vidíme sami.

Sch.glosátor 4.9.2006 10:32

Určitě by to bylo možné technicky vyřešit nějakou"chytrou" krabičkou.

Problémem je nedostatečné zálohování dat v některých přístrojích. Tam kde to nevadí, nejlevnějším řešením je zásuvkový "pes" s vypínačem. Ale jsou i dálkově ovládané zásuvky.

Flasi 4.9.2006 10:31

Re: Re: Re: Re: Re: Hospodářský zázrak

:-)))

Chlape, řekněte, že si děláte legraci.

zlý kukuč 4.9.2006 10:31

Re: Páni, to mám z toho, že to čtu odspodu :-)))

Až se ropný zlom projeví naplno, tak ti tenhle příspěvek rád připomenu.

Samozřejmě bolševika nikdo neměl rád, jeho cíle a metody  byly neskutečně blbé a někdy zločinné, ale NE ÚPLNĚ VŠECHNY. Svět není tak jednoduchy jako trivální aritmetika celých čísel.

zalozak 4.9.2006 10:27

s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Nezpochybnuji fakt ze spotrebic ve stand-by modu je de-facto 24x7 v provozu i kdyz s relativne malou spotrebou. Ovsem misto zjednodusujiciho odsuzovani by spise bylo na miste:

a) Rict  po pravde ze existuji take vyhody tohoto modu jsou napriklad v delsi zivotnosti, a mensi energeticke narocnosti startu, atd... 

b) spise nez na ne zcela smyslnou kampan "vypinejte" se zamerit na kampan jako udelat stand-by ekonomictejsi.. Hlavnim duvodem spotreby ve stavu standby totiz neni "pripravenost" ale ztraty.  Znamych technologii pro tento ucel je prehrsel ...

Jiřik 4.9.2006 10:25

Re: Páni, to mám z toho, že to čtu odspodu :-)))

Jo a když už budete dávat ty odkazy, tak moje domněnky zkuste taky vyvrátit, buďte tý lásky ;-D

Modrý pták 4.9.2006 10:21

Páni, to mám z toho, že to čtu odspodu :-)))

Teď jsem dočetl, zkopíroval a uložil všechno, co jste Jiříku napsal. Já fakt naivně předpokládal, že ty Němce, vlastenecky nakupující domácí výrobky už nemůže vůbec nic trumfnout. Může. Chvíli jsem váhal, ale tohle je tedy fakt detonace: "Bolševikem relativně slušná decentralizace produkce je v troskách a místo aby největší zisk měl výrobce, ukusuje z marží nejvíce prodejce a dopravce." Tak tomuhle nebude nikdo věřit, a proto to budu dávat s odkazem.

Jiřik 4.9.2006 10:19

Re: Já se tedy dnes dozvídám věci.

Prdlajs, já jsem jaderník.

Jiřik 4.9.2006 10:18

Re: Re: Re: Re: Hospodářský zázrak

Ale leží to v tom! Podívej se po Německu - v každém městě byla nedávno strojírenská firmička, na každé vesnici sedláci. Co začali stavět hypermarkety (cca 25 let zpět), chcíli si je chválili a pak šli taky do řiti. Takový Hallstadt - veškeré pracovní řpíležitosti zmizely a každá domácnost teď musí mít dvě auta, aby se vůbec dostali někam, kde si můžou vydělat na živobytí... Ještě před patnácti lety to bylo živé městečko se spoustou firem a krámků. Dneska to je třítisícové mrtvé sídliště...

Modrý pták 4.9.2006 10:14

Já se tedy dnes dozvídám věci.

Jeden prohlásí, že v roce 2002 byly předposlední volby, jiný, že pravice zapomíná na památky a tady "A všichni vlastenecky kupovali německé výrobky u německých obchodníků. Peníze zůstávaly v zemi a pomáhaly rozhojňovat její bohatství - to byl skutečný zdroj jejich hospodářského zázraku!"

Ještě chybí, aby někdo sdělil, že je větrná elektrárna efektivnější než jaderná a je to kompletní.