24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zalozak 4.9.2006 10:27

s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Nezpochybnuji fakt ze spotrebic ve stand-by modu je de-facto 24x7 v provozu i kdyz s relativne malou spotrebou. Ovsem misto zjednodusujiciho odsuzovani by spise bylo na miste:

a) Rict  po pravde ze existuji take vyhody tohoto modu jsou napriklad v delsi zivotnosti, a mensi energeticke narocnosti startu, atd... 

b) spise nez na ne zcela smyslnou kampan "vypinejte" se zamerit na kampan jako udelat stand-by ekonomictejsi.. Hlavnim duvodem spotreby ve stavu standby totiz neni "pripravenost" ale ztraty.  Znamych technologii pro tento ucel je prehrsel ...

Jiřik 4.9.2006 10:37

Re: s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Jo, jenže Hypernova odmítá prodávat přístroje se stand-by spotřebou pod 1W, protože přístroj to prodraží o 300 Kč a tím pádem by byl neprodejný ;-)

Flasi 4.9.2006 10:40

Re: s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Problém je, že prodejci nemají nejmenší zájem o stand-by s nízkou spotřebou. Obchodníka nezajímá, že ušetříte 100 Kč ročně a celkem 1000 Kč za život spotřebiče. Obchodníka zajímá, že výrobek je díky úspoře v napájecí části o 50 Kč levnější a on může zdánlivě identický výrobek prodat o 50 Kč levněji než konkurence (nebo nebýt o 50 Kč dražší, než konkurence, která to dělá taky).

Výrobci sami měli zájem o spotřebiče s nízkým příkonem, protože to je pro zákazníka důvod koupit si předčasně nový. Proto podporují různé iniciativy označující spotřebu výrobků. Ale kvůli tomu, že nový výrobek žere ve stand-by 1 W místo 3 W si nikdo nový spotřebič dříve nekoupí.

Tohle půjde hodně pomalu.

Jiřik 4.9.2006 10:48

Re: Re: s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Leda úpravou daňových zákonů. Stejně k té spotřební dani časem dojdeme - třeba "pokuta" 100 Kč za 1W spotřeby a bude to...

Mimochodem jiná souvislost: za bolševika existoval cenový úřad a ten výrobce sankcionoval na ceně, když nemodernizoval. To znamená výrobek X stál v době uvedení na trh 1000 Kč, po pěti letech bez změny úřad nařídil snížení ceny (a tím tržby) dejme tomu na 850 Kč. Proto třeba Tesla tak obměňovala svůj sortiment, Škoda Ostrov šíbovala s tyristory a AZNP brečely :-)

Flasi 4.9.2006 11:01

Re: Re: Re: s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Někde dole jsem se vás ptal, jestli si neděláte legraci. Předpokládám, že toto jste zamýšlel jako odpověď na tu otázku.

Děkuji, už je mi všechno jasné.

Jiřik 4.9.2006 11:21

Re: Re: Re: Re: s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Prosím věcný argument! On ten cenový úřad tak totiž aspoň trochu dbal na vnášení VT rozvoje do ekonomiky - když už to odmítaly dělat podniky samy...

Koukám do ročenky:

Vysavač (doutníkový, tudíž asi Eta Jupiter): 1980 - 990 Kčs, 1984 - 875 Kčs, 1987 - 830 Kčs.

Standardní ČBTV (typy viz www.oldradio.cz): 1980 - 5250 Kčs, 1984 - 4500 Kč, 1988 - 4280 Kč.

Akorát ty Sparty podražily z 4 Kčs na 7 Kčs ;-D

pavel 99 4.9.2006 23:06

Re: Re: Re: Re: Re: s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Joj to byly krásné časy, vzpomínají někteří se slzou v oku, že?

Modrý pták 4.9.2006 10:21

Páni, to mám z toho, že to čtu odspodu :-)))

Teď jsem dočetl, zkopíroval a uložil všechno, co jste Jiříku napsal. Já fakt naivně předpokládal, že ty Němce, vlastenecky nakupující domácí výrobky už nemůže vůbec nic trumfnout. Může. Chvíli jsem váhal, ale tohle je tedy fakt detonace: "Bolševikem relativně slušná decentralizace produkce je v troskách a místo aby největší zisk měl výrobce, ukusuje z marží nejvíce prodejce a dopravce." Tak tomuhle nebude nikdo věřit, a proto to budu dávat s odkazem.

Jiřik 4.9.2006 10:25

Re: Páni, to mám z toho, že to čtu odspodu :-)))

Jo a když už budete dávat ty odkazy, tak moje domněnky zkuste taky vyvrátit, buďte tý lásky ;-D

zlý kukuč 4.9.2006 10:31

Re: Páni, to mám z toho, že to čtu odspodu :-)))

Až se ropný zlom projeví naplno, tak ti tenhle příspěvek rád připomenu.

Samozřejmě bolševika nikdo neměl rád, jeho cíle a metody  byly neskutečně blbé a někdy zločinné, ale NE ÚPLNĚ VŠECHNY. Svět není tak jednoduchy jako trivální aritmetika celých čísel.

Jiřik 4.9.2006 10:40

Re: Re: Páni, to mám z toho, že to čtu odspodu :-)))

... což modrokabátníkům nevysvětlíš, že svět není jen černobílý, existuje fuzzy logika a žádný režim není jen špatný nebo jen dobrý... :-/

Modrý pták 4.9.2006 10:14

Já se tedy dnes dozvídám věci.

Jeden prohlásí, že v roce 2002 byly předposlední volby, jiný, že pravice zapomíná na památky a tady "A všichni vlastenecky kupovali německé výrobky u německých obchodníků. Peníze zůstávaly v zemi a pomáhaly rozhojňovat její bohatství - to byl skutečný zdroj jejich hospodářského zázraku!"

Ještě chybí, aby někdo sdělil, že je větrná elektrárna efektivnější než jaderná a je to kompletní.

Jiřik 4.9.2006 10:19

Re: Já se tedy dnes dozvídám věci.

Prdlajs, já jsem jaderník.

občan z kraje města 4.9.2006 9:35

5W = minimálně 10 let starý spotřebič

Dnes prodávané spotřebiče jsou vybaveny většinou zdroji, které v režimu stand-by neodebírají více než 1W.

Jiřik 4.9.2006 9:36

Re: 5W = minimálně 10 let starý spotřebič

A mám si kvůli tomu jít koupit nové VHS nebo raději nechám ještě pár let dosloužit to staré fungující?

občan z kraje města 4.9.2006 9:45

no právě to jsou ty paradoxy

a nezapomeńte to staré ekologicky zlikvidovat. ;-D No, myslím, že autor chtěl vyjádřit asi opak, že tyhle úspory jsou ptákoviny. Pozn. VHS jsem už vyhodil, mám DVD, ale to také vyhodím, přichází blue-ray, je potřeba spotřebovávat, aby rostlo HDP...

Flasi 4.9.2006 9:48

Re: 5W = minimálně 10 let starý spotřebič

No je pravda, že čím novější, tím lepší, ale řekl bych, že to bude hlavně o ceně toho zařízení. A u nás je zvykem koukat při nákupu na kažkou korunu. Navíc teď prodeji elektroniky vládnou hypermarkety (ať všeobecné, či specializované na elektroniku) a ty si dvakrát rozmyslí, než začnou prodávat něco s neošizenou (dražší) síťovou částí.

Jiřik 4.9.2006 9:34

Hospodářský zázrak

Ještě jsem si vzomněl: on ten hospodářský zázrak v západní Evropě nebyl ani tak způsoben tím, že se počítal každý fenik - jako spíš tím, že všichni věděli, že pokud chceme mít bohatou vlast, musíme ji živit - a to tím způsobem, že budeme kupovat domácí potraviny, domácí oděvy a obuv, domácí elektroniku, domácí automobily... a budeme to kupovat u našich živnostníků, ne u nadnárodních supermarketů s pochybnými dodavateli!!!

Proč krachují maloobchodníci? Mlékárny? Pekárny? Zemědělci? Malí dopravci? Protože jsme se všichni nechali nalákat do supermarketů a hypermarketů (mimochodem s obrovským záborem orné půdy, s obrovským negativním dopadem na hydrologii, s obrovskými energetickými a dopravními nároky - a s minimální mzdou a obrovským opotřebováním lidí), kam prostě musíme dojet autem a kde se téměř nedá udělat každodenní malý nákup (-> z čehož vyplývá ta náročnost na domácí skladovací prostory v lednicíéch a mrazácích). Což se nádherně zacykluje s lidskou pohodlností...

Na vesnicích už dneska skoro není možnost si nakoupit ani tam pracovat - tlak Xmarketů na ceny a dodávky ničí skoro všechny malé a střední dodavatele (čest výjimkám), do Krkonoš se vozí mléko z Olmy, sýry z Madety a pečivo z Ústí nad Labem. Bolševikem relativně slušná decentralizace produkce je v troskách a místo aby největší zisk měl výrobce, ukusuje z marží nejvíce prodejce a dopravce. Tři čtvrtiny maloobchodu drží nadnárodní koncerny bez špetky českého kapitálu - a tyto koncerny nemají zájem nechávat tady v Čechách a na Moravě svoje zisky!

Ladislav N. 4.9.2006 9:47

Re: Hospodářský zázrak

A co chcete vy? Zavřít hranice, natáhnout ostnaté dráty, zavést vysoká cla a protidovozní opatření jako za komunistického režimu?  Devizové přísliby a omezení pohybu přes hranice? 8-o

Jiřik 4.9.2006 9:49

Re: Re: Hospodářský zázrak

Něco trakového jsem tvrdil ??8-o8-o

Jiřik 4.9.2006 9:58

Re: Re: Hospodářský zázrak

Ona by úplně stačila neustálá kampaň za podporu českého zemědělství a průmyslu...

Mimochodem bych chtěl znát argument, jak může být levnější mléko z Němec oproti mléku zpoza kopce. Proč tentýž pudink z Olomouce stojí osm korun a z Mnichova šest. Proč ve vyhlášené bramborářské oblasti Krkonoš byla zlikvidována bramborárna a jsem nucen kupovat brambory z Vysočiny. Proč byli nuceni majitelé odprodat mlékárnu v Jičíně holdingu Promli, který ji nedávno zavřel a pod stejnou značkou teď vozí výrobky ze Stříbra. Proč se u nás všude pěstuje kukuřice a řepka místo pšenice a vojtěšky - a proč se pak lidi diví záplavám a bahnotokům.

A proč nikdo nepomohl českým automobilkám (stačilo slovně, ne finančně) a silničáři teď místo liazek a pragovek musí kupovat unimogy a původní subdodavatelé českých automobilek živoří.

Proč nebylo dosud možno zakázat dovoz zdraví ohrožujících dětských bot z Asie - a kvalitní češti výrobci krachují.

Vono je toho moc...

Roman 4.9.2006 10:33

Re: Re: Re: Hospodářský zázrak

Holt  když nám někdo tvrdil že pouze trh vyřeší vše a jakýkoliv náznak uvažování o vývoji do budoucna byl považován za bolševické plánování tak se nemůžeme dnes divit.A patrně to bude časem ještě horší.O způsobu myšlení tehdejších "reformátorů" svědčí zlatá věta že železnice je přežitek 19.století.V jiných i vámi popsaných oborech to nebude při tehdy panujícím uvažování jiné.Důsledky vidíme sami.

Jiřik 4.9.2006 10:01

Re: Re: Hospodářský zázrak

V Německu se taky v 50. a 60. letech tvrdilo, že (jinými slovy) "jak si to uděláme, tak si budeme žit". A všichni vlastenecky kupovali německé výrobky u německých obchodníků. Peníze zůstávaly v zemi a pomáhaly rozhojňovat její bohatství - to byl skutečný zdroj jejich hospodářského zázraku!

Flasi 4.9.2006 9:58

Re: Hospodářský zázrak

Hospodářský zázrak se nekonal v západní Evropě, ale v západním Německu. A konal se tam hlavně proto, že tam lidi makali jako šrouby. Protože pochopili, že ve vybombardované zemi to asi jinak, než zatraceně tvrdou prací (za špatných podmínek a špatných platů) nepůjde.

Kupovat domácí výrobky je důležité, ale buďte si jistý, že kdyby německá hospodyňka narazila v obchodě v roce 1955 na o 5% levnější zahraniční výrobek, tak by neváhala ani vteřinu a vzala ho.

Jiřik 4.9.2006 10:04

Re: Re: Hospodářský zázrak

Jenže tehdy u nich neovládaly zahraniční řetězce 3/4 maloobchodu... a řekl bych, že jsme na tom trošku líp než Německo tehdy.

Když jdu do krámu, zásadně koukám na výrobce. Zásadně nekupuju německé, rakouské či polské potraviny - pokaždé sáhnu po českém másle, jogurtu, vejcích, salámu, mouce či čokoládě. Ty dvě koruny rozdílu mě nezabijí a "svojí troškou do mlýna" dávám najevo, že mi jsou milejší naši výrobci (kteří navíc ZDE platí daně) než hyperdotovaní zahraniční...

Flasi 4.9.2006 10:12

Re: Re: Re: Hospodářský zázrak

No to já taky nekoukám, protože nejsme chudí, jako byli dřív Němci. Jenom chci říct, že kořeny hospodářského zázraku neležely v nákupu domácích výrobků.

Ale jinak nemá cenu s vámi dál diskutovat. Plačte dál, že svět už není jako dřív. Prostě dřív byl kovář v každé vsi a později byli vytlačeni a byla železovýroba a strojírenství v každém městě. A dneska tp už není jsou jenom velké hutě a velké strojírny ve velkých městech. To je prostě trend v celém hospodářství. Buď se dokážeme přizpůsobit a budeme úspěšní, nebo budeme podporovat své ševce a kováře a malé dopravce a obchodníky tak dlouho až tady nezůstane našeho nic.

Jiřik 4.9.2006 10:18

Re: Re: Re: Re: Hospodářský zázrak

Ale leží to v tom! Podívej se po Německu - v každém městě byla nedávno strojírenská firmička, na každé vesnici sedláci. Co začali stavět hypermarkety (cca 25 let zpět), chcíli si je chválili a pak šli taky do řiti. Takový Hallstadt - veškeré pracovní řpíležitosti zmizely a každá domácnost teď musí mít dvě auta, aby se vůbec dostali někam, kde si můžou vydělat na živobytí... Ještě před patnácti lety to bylo živé městečko se spoustou firem a krámků. Dneska to je třítisícové mrtvé sídliště...

Flasi 4.9.2006 10:31

Re: Re: Re: Re: Re: Hospodářský zázrak

:-)))

Chlape, řekněte, že si děláte legraci.

qwert 5.9.2006 14:14

Re: Re: Re: Re: Re: Hospodářský zázrak

Jenže primární příčina je v lidech, ne v nabídce a existenci hypermarketů. Přestaň skuhrat a otevři si sám krámek na vesnici se 100 obyvateli. Ukaž co umíš!!!

občan z kraje města 4.9.2006 10:02

omyl, ale hrozba to je

Problém je jinde, úspěšná entita musí produkovat více než sama spotřebuje. To platí pro stát i pro jednotlivce. Vůbec přitom nezáleží na míře globalizace či specializace, kdyby to nebylo efektivnější neděje se to. Realitou je, že takový ´průměrný Číňan toho vyprodukuje více než sám spotřebuje, jinak totiž umře hlady. Průměrný Evropan spotřebuje více než dokáže vytvořit, socialismus vytvořil automatické právo na spotřebu jídlem a bydlením počínaje až po lékařskou péči. Přibývá lidí pobírajících celý život sociální dávky a státy, které se chtějí o všechny a všechno starat i když na to zdroje ostatní nedokáží vytvořit se zadlužují. V dnešní Evropě je existence velkého množsví lidí pouze neužitečnou zátěží, která zvyšuje cekovou spotřebu.

Na druhou stranu je efektivní sofistikovaná logistika výroby všeho rizikem v případě selhání informačních toků a dopravy. V takovém případě nedokážeme téměř nic vyprodukovat a nastává hladomor a anarchie.