25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
anna 13.9.2006 14:20

Re: Re: Sveho casu zacaly staty EU tlacit na energetickou narocnost domacich spotrebicu

V domácnosti můžete šetřit jako blázen a nakonec zjistíte, že spotřeba klesá ,ale finance za  elektřinu  jdou nahoru,protože vám to zdraží. TO JE NĚJAKÝ ŽIVOT?

Petr 10.9.2006 12:27

Plýtvání

Tahle diskuze je trochu zvláštní. Každý přispívající vidí co by šlo změnit k lepšímu a jak ušetřit. Jen ti pověření, odpovědní  a vlastníci na to nahlížejí jinak. Já si např. myslím, že vysílání TV a rozhlasu v noci v tomto rozsahu stanic je zcela zbytečné. A že to jsou nějaké 100kW o tom není pochyb. Vychovávat se musíme všichni. V rodině i ve společnosti. Od spoda nahoru a shora dolů. Jinak se dočkáme nemilých věcí, které jsme nejprve přehlíželi, pak tolerovali a pak se už jen divili. Zdraví Petr

Mysch 5.9.2006 18:10

pani se asi vyzna,

a ma plynovou!

Daniel Kout 5.9.2006 15:47

Stand-by: nemusí být 5 x 5 ale 5 x 0,5

Nelze než s autorem souhlasit.

Pouze pro doplnění. Většina dnes prodávaných běžných spotřebičů běžících právě ve stad-by - např. televize, DVD přehrávač, sound systemy apod. má (dle výrobců) příkon ve stavu stand-by pod 1W. DVD přehrávač např. 0,2 W, reciever (značku neuvádím;-)) 0,5 W atd.

Při nákupu proto nelze než doporučit výběr i podle tohoto parametru. Vypínání přístorů ze zásuvek např. na noc nebo při odchodu do práce (pokud nemakáte na parníku a nejedete do Japonska:-D) nemá smysl.

Kout 

 

Zafik 5.9.2006 15:00

Re: Když je vše vypnuté

Jenom když máte starý elektroměr s kotoučkem. Digitální potvora vám to spočítá všechno.

qwert 5.9.2006 14:32

Re: Re: Re: Už se těším ...

promin, ale pokud nedokážeš ručně ušetřit 4 procenta energie, pak tvá domácnost zcela evidentně stagnuje

qwert 5.9.2006 14:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Už se těším ...

jo a taky se dá bezva odposlouchávat ;-P

qwert 5.9.2006 14:14

Re: Re: Re: Re: Re: Hospodářský zázrak

Jenže primární příčina je v lidech, ne v nabídce a existenci hypermarketů. Přestaň skuhrat a otevři si sám krámek na vesnici se 100 obyvateli. Ukaž co umíš!!!

qwert 5.9.2006 14:12

To by ses divil, kolik šmejdu v IKEA je vyrobeno v ČR

To by ses divil, kolik šmejdu v IKEA je vyrobeno v ČR. Trochu zapátrej...

qwert 5.9.2006 14:08

Re: Re: Teoreticky má vita pravdu.

nejsem si jist, zda se má tedy do fixníxh nákladů promítnout to, že nějaká firma zakoupí teréní vozy za 3 mil. místo aby zakoupila vozy pouze za 1 mil. Fixní náklady zdaleka nejsou FIXNÍ!!!  Spíše jsou asi FIKTIVNÍ ;-€

JJ 5.9.2006 12:23

Re: Re: Sveho casu zacaly staty EU tlacit na energetickou narocnost domacich spotrebicu

Kritizujte alespon k to, cemu rozumite. V posledni dobe rostla hlavne spotreba malych firem. Spolu s domacnostmi si v posledni dobe zacaly porizovat klimatizace, vytvareji superspicku v lete za vedra -- s tim prumysl nema nic spolecneho.

vita 5.9.2006 9:10

Re: Re: Re: vito,

Jenže v případě, který popisujete, by samotný přirozený monopolista zrušil podmínky přirozeného monopolu...

Mezi rejžováním, které rejžáka zařízne a "rozumnou" cenou je dost velké rozpětí, kde je místo pro státní regulace. Další místo je v nuceném zpřístupnění sítí jiným dodavatelům a za definovaných podmínek. Že je to těžké, ukazuje příklad Transgasu, který se choval vůči neregulovaným velkoodběratelům i případné konkurenci tak hovadně, že ERÚ začal zase regulovat a ÚHOS mu napařil pokutu.

Ladislav N. 5.9.2006 2:00

Re: nejrozumnější "antikonkurenční" opatření je držet nízké ceny....což je pro spotřebitele celkem fajn, ne?

Český telecom budiž příkladem zneužívání monopolu. Příkledem mnohem lepším, než distributoři el. energie.

P.S.: S podporou vlády a poslance Římana (ODS) se ČTc držet ceny na přijatelné úrovni moc nechtělo. Díky tomu patřil (a možná stále patří) k nejziskovějším telco společnostem v EU, nebyl-li vůbec první...

Ladislav N. 5.9.2006 1:50

Re: Sveho casu zacaly staty EU tlacit na energetickou narocnost domacich spotrebicu

Růst spotřeby elektřiny určuje průmysl, ne domácnosti.

Ladislav N. 5.9.2006 1:49

Re: 100 MW

Spíš, než "olejová lobby" to bude státní pokladna. Ale možná taky dostane míň, když lidé z úsporných důvodů přestanou jezdit zbytečně ši zvolní tempo.

kazzatel 5.9.2006 0:19

100 MW

Šetření je zajisté chvalitebné, nicméně jak se zdá, jen někde...Vezme-li v úvahu, že je u nás cca pět milionů aut, které jsou ze zákona povinné být osvětlené bez ohledu na okolní světelmé podmínky, činí sumární teoretická spotřeba pro tento účel cca 1000 MW ( ! ). Je-li jich vždy momentálně v provozu jen pouhá desetina, je to stále 100 MW a " olejová lobby " si může mnout pacičky... R^   

pavel 99 4.9.2006 23:09

Re: Teď tomu rozumím.

Pro marxistu, obdivujícího cenový úřad, je to otázka mimo jeho oblast chápání.

pavel 99 4.9.2006 23:06

Re: Re: Re: Re: Re: s tim stand-by modem je to reseni namirene spatnym smerem...

Joj to byly krásné časy, vzpomínají někteří se slzou v oku, že?

Mysch 4.9.2006 22:57

jak ktere,

zalezi na tom, jaky pametovy prvek pouzivaji. konkretne moje tv sony si pamatuje vysilace jeste po dvou mesicich, stejne jako vcr grundig, tuner technics je uz po 10 hodinach nezna. ovsem k cemu ma stand-by gramofon jsem porad jeste nepochopil.

pavel 99 4.9.2006 22:54

Re: Re: Šetření není válka s ČEZ !!!

Máte na mysli např. parní ledničku?

tris 4.9.2006 22:41

Re: Re: vito,

Máte to správně. Až na to, že pokud se přirozený monopol rozhodne rejžovat, tak se najednou vyplatí ty druhý dráty stavět. A protože by se mohlo stát, že konkurence, která postaví nové a modernější dráty, bude mít nižší náklady a způsobí již existující firmě velké problémy, tak nejrozumnější "antikonkurenční" opatření je držet nízké ceny....což je pro spotřebitele celkem fajn, ne?

Je vcelku vtipné, že ti, kdo první rozhodovali o tzv. "regulaci monopolů" byly tyto firmy...

http://www.fee.org/publications/the-freeman/article.asp?aid=5035

http://www.fee.org/publications/the-freeman/article.asp?aid=1358

Pavel 4.9.2006 22:26

Re: dobré,

Skutečně jsem nepochopil co nám tím chtěl autor sdělit. Spotřebiče obsahující stand-by zpravidla ztratí obsah svých pamětí a tak si dle autora můžeme večer krátit každodením laděním svého přehrávače nebo recievru.

JJ 4.9.2006 21:07

Sveho casu zacaly staty EU tlacit na energetickou narocnost domacich spotrebicu

Autor a jemu podobni by v te dobe bud vystupovali proti, ci by celou vec zesmesnovali. Nebo usporne zarovky - puvodne dotovane a dnes uz se celkem vyplati.

Co se tyce stand-by modu, tak se akorat budou panove technici obtezovat s nalezenim reseni. Nikdo stand -by neusi, akorat bude reseno energeticky mene narocneji. Maly, ale presto prispevek ke zpomaleni rustu spotreby elektriny.

Flasi 4.9.2006 20:17

Re: Re: Re: Jestli stejná nevím,

Inu to je klasické vězňovo dilema. Jak se zachovat, je na vás.

krmič 4.9.2006 18:56

Re: Re: Jestli stejná nevím,

Nějaká oficiální kampaň na šetření vodou skutečně nebyla. (Jestli snad ano, tak se to ke mně nedostalo.) Ale spotřeba vody opravdu klesla. Jestli napřed stouply ceny a v důsledku toho klesla spotřeba nebo klesla z nějakých důvodů spotřeba a následně stouply ceny, to už si nepamatuji. Pokud tedy pomineme reklamní kampaň (vždycky mě to "osloví", když jdu něco koupit do Bauhausu) na zázračné přístroje na šetření vodou. Je ovšem jisté, že kdyby si to všichni koupili a ono to opravdu fungovalo, tak by cena vody musela dále stoupnout.

vita 4.9.2006 18:22

Re: Teoreticky má vita pravdu.

Vzrostly by úhrnné fixní náklady a stávajícím dodavatelům by vzrostl podíl fixních nákladů na celkových nákladech - protože fixní jsou od toho fixní, že jsou (skoro) nezávislé na množství komodity. Méně komodity, méně variabilních nákladů, ale fixní zůstávají.

Prosté.

Optimista 4.9.2006 17:44

Elektřinu vyrábět ze zbytečných reklamních letáků

Navrhuji vyrábět elektřinu z nadbytečných reklamních letáků. Jejich spalováním se klidně ukrmí jeden kotel ve velké tepelné elektrárně. Aspoň by se nějak zužitkovala zbytečně vynaložená energie na jejich výrobu, protože je lidi stejně bez čtení okamžitě házejí do popelnice. Jen doporučuji tisknout je nějakou dobře výhřevnou dehtovou barvou. Kam se hrabou zbytečně zapnuté žárovky proti zbytečně vyrobeným reklamním předmětům a reklamním materiálům? Ono těch zbytečně vyrobených věcí v této společnosti je mnoho (vyhozené funkční spotřební předměty vyšedší z módy atd.). Jedna žárovka v jedné domácnosti to bohužel nezachrání.

VL 4.9.2006 17:43

Re: Re: Vzal jsem si k ruce.

Ty další sumy jsou fixní a nemění se podle spotřebované energie.

MK 4.9.2006 16:59

Re: to kolečko je však globální

Ale jo, já Jiříka chápu. Rozdíl mezi 50. lety v Německu (tržní hospodářství) a dnes (tržní hospodářství) je ale v tom, že dnes je relativně velice levná doprava. Ta způsobuje, že zatímco dřív se nevyplatilo vozit cokoli vyprodukovatelné doma přes polovinu zeměkoule, dnes už je v podstatě jedno, jak daleko je výrobce, ale podstatné jsou vlastně jenom jeho náklady. A pokud ten výrobce odírá své poddané včetně dětí prací 12 hodin denně - koho to zajímá? Hlavně, že je to levnější, nebudeme přece omezovat volný trh!

křovas 4.9.2006 15:49

dobré,

ale dost často nepochopené (nebo nedočtené do konce?)