16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Úrokové sazby…

Mnoho věcí není v naší relativně malé ekonomické komunitě dostatečně diskutováno a ještě méně jich je vydiskutováno do té míry, že by o nich existoval alespoň elementární konsenzus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 6.12.2021 21:08

Zajímávý článek, nejsem si však jist, zda autor čte reakce na svůj článek. V podstatě s ním souhlasím až na jeden bod. Autor neví a není si jist, že právě na trhu investičních statků je velká převaha poptávky. Navrhuji autorovi jednu úvahu : aby si zkusil do svých úvah dát jako předpoklad trvalý a rozsáhlý převis poptávky nad nabídkou investičních statků. Pokud bude na základě své metodologie počítat vlastnosti takového ekonomického systému, dojde k pro něj velmi zajímavým výsledkům. Jak by se za takovéto situace chovaly dlouhé úrokové sazby ? Jak by rostla nebo nerostla ekonomika ? A mohlo by se nebo nemohlo stát, že by hypotéční trh fungoval jako kladná zpětná vazba destabilizující ekonomiku ? Jaké nástroje měnové politiky mají v takové situaci centrální banky ? Jaká je nejlepší rozpočtová a fiskální politika za takovéto teoretické situace ?

Ekonomika s trvalým velkým převisem poptávky nad nabídkou investičních statků se možná řadě ekonomů jeví jako čistě teoretický, avšak reálně nikdy neexistující systém. Jeho vlastnosti jsou však velmi zajímavé a dochází v něm k velmi pro většinu lidí nečekaným jevům. Asi nikoho nepřekvapí, když se přiznám, že podle mne tento model velmi dobře popisuje současnou ekonomickou situaci a dává rozumné odpovědi na otázky, které autor ve svém článku vyslovil.

D. Polanský 6.12.2021 16:04

Každý středoškolák ví, že kapitalismus má přirozený hospodářský cyklus: dno, expanze, vrchol a pokles neboli recese. Tenhle cyklus je nástrojem celkové efektivnosti a prosperity kapitalismu. Jenomže současné vlády, vysocí úředníci, politici, ekonomové apod. mají s tím problém, chtějí kapitalismus bez cyklů ať to stojí, co to stojí. A také že to stojí hodně, a beztak se cyklí! Důsledkem je nejen pokles hospodářské efektivity kapitalismu, celková inflace, ale i zmatek v hlavách lidí, protože mnozí věří jakémukoliv nesmyslu hlásanému odkudsi shora.

M. Grundmann 6.12.2021 21:09

A co když se parametry kapitalismu změnily a dnes již to neplatí ?

D. Polanský 6.12.2021 16:01

Moc jich je a hlavně nepodložených službami a zbožím. Prostě se vesele rozdává. No a trh reaguje. Od toho nakonec je.

M. Valenta 6.12.2021 10:36

ČNB je nejzbytečnější úřad s nejlépe placenými zaměstnanci ve státě. Její hlavní náplní je střelba do tmy. Má ovšem i jednu smysluplnou náplň a tou je výměna umaštěných bankovek a zašlých mincí za nové.

D. Polanský 6.12.2021 16:05

Jo, jo, pohádkové fleky to jsou.

Š. Hašek 6.12.2021 10:21

..... a tak mě napadlo. Zas.

Byl by ten Klaus (ty jeho šarže vynechávám) lepší jako nový president? Nebo mu vrazit ministerstvo financí?

Zkráceno. A není to humor.

K. Šubrt 6.12.2021 8:37

Jak je možné, že Svět není schopen rozpoznat velikost geniality ing. V Klause?V

Š. Hašek 6.12.2021 10:24

Neexistuje "Svět", Šubrte. Existují pouze USA a štrasbrusel. Už byste to měl vědět.

Říkal to i Gazdík. S Kalouskem.

J. Vorlický 6.12.2021 8:25

Vždy si říkám, co v dobách komunistického režimu bylo asi na ekonomických školách vyučováno a co se tam pan Klaus mohl naučit. Na druhé straně, hospodářské změny a krize, které svojí nepředvídatelnou náhlostí překvapují ekonomy celosvětově naznačují, že ,nekomunistické ́ chápání problému není o nic lepší; takže platí opravdu jen poznatky lidí jako Tomáš Baťa. Kvalita sdělení se dá posoudit i jeho délkou. Jeden korespondent druhému:

,,Omlouvám se za tak dlouhý dopis, neměl jsem ale čas napsat kratší".

srdečně

J. Nevrkla 6.12.2021 8:47

Když jsem brzy po revoluci přijel do Švýcarska, tak mi tam jeden expert řekl: Klaus by mohl být z fleku profesorem na jakékoliv západní ekonomické univerzitě. Měl pravdu.

J. Pavelka 6.12.2021 8:58

To sice mohl, a rozuměl "technické" stránce ekonomiky, jak zavést DPH, liberalizovat ceny apod...V tom sehrál kladnou úlohu....Druhá věc je, že v širokém rozsahu národohospodářských fungování je ekonomie v podstatě pavěda a nedokáže např. ani řádně definovat peněžní zásobu apo....Jsou tu různé školy, které se potírají...Ovšem, Klaus se dlouho držel svého kopyta a teprve pozěji začal "mluvit do všeho"

J. Nevrkla 6.12.2021 9:23

Klaus byl premiér, tak měl všechno v náplni práce. Co udělal špatně? Transformaci jsme prošli nejrychleji a nejlépe ze všech postkomunistických zemí.

J. Pavelka 6.12.2021 10:22

Jako premiér a ekonom si netroufám posoudit...Ještě v rozhovoru s Klusákovou se ale držel svého kopyta a sám říkal že na řadu věcí "nemá silný názor" Teprve poté jaksi opustil svůj rank a začal mluvit skutečně do všeho...a jen někdy to bylo opravdu k věci...

J. Nevrkla 6.12.2021 11:22

To je otázka názoru. Já si myslím, že mluvil vždy k věci, se zdravým rozumem, že na jeho slova snad vždy docházelo.

J. Brunner 6.12.2021 16:29

R^

M. Grundmann 6.12.2021 21:12

A není to náhodou tak, že makroekonomické úvahy umožňují vysvětlit a spočítat současné ekonomické jevy, ale dnešní ekonomové své vědě jenom jednoduše nerozumějí ?

Václav Klaus je velmi blízko správnému řešení. Ale chybí mu udělat malý krůček, aby vše spočítal správně.

J. Vorlický 6.12.2021 11:43

. . ano, expertů jsou ale všude mraky; a univerzit konečně také. Jen co máme expertů na covid!

J. Nevrkla 6.12.2021 12:15

To byl mimořádně úspěšný kapitalistický šéfkonstruktér se zdravým rozumem, který Klause znal a obdivoval.

T. Diblík 6.12.2021 7:18

To, čemu jsme si zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání.

Tomáš Baťa

J. Pavelka 6.12.2021 9:00

Kdyby byly lidé uvědomělí, můžem mít třeba i ten komunismus...Ale oni nejsou a mravní jsou asui tak stejně za krize jako za konjunktury...

V. Petr 6.12.2021 12:40

R^R^R^

P. Kubáč 6.12.2021 13:10

Obávám se že současná situace je protipóol toho, co řekl Baťa. Nejsme daleko od situace, kdy "socka" bude pojem pro člověka, který se neumí uživit ničím jiným než prací.