19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Úrokové sazby…

Mnoho věcí není v naší relativně malé ekonomické komunitě dostatečně diskutováno a ještě méně jich je vydiskutováno do té míry, že by o nich existoval alespoň elementární konsenzus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 6.12.2021 21:08

Zajímávý článek, nejsem si však jist, zda autor čte reakce na svůj článek. V podstatě s ním souhlasím až na jeden bod. Autor neví a není si jist, že právě na trhu investičních statků je velká převaha poptávky. Navrhuji autorovi jednu úvahu : aby si zkusil do svých úvah dát jako předpoklad trvalý a rozsáhlý převis poptávky nad nabídkou investičních statků. Pokud bude na základě své metodologie počítat vlastnosti takového ekonomického systému, dojde k pro něj velmi zajímavým výsledkům. Jak by se za takovéto situace chovaly dlouhé úrokové sazby ? Jak by rostla nebo nerostla ekonomika ? A mohlo by se nebo nemohlo stát, že by hypotéční trh fungoval jako kladná zpětná vazba destabilizující ekonomiku ? Jaké nástroje měnové politiky mají v takové situaci centrální banky ? Jaká je nejlepší rozpočtová a fiskální politika za takovéto teoretické situace ?

Ekonomika s trvalým velkým převisem poptávky nad nabídkou investičních statků se možná řadě ekonomů jeví jako čistě teoretický, avšak reálně nikdy neexistující systém. Jeho vlastnosti jsou však velmi zajímavé a dochází v něm k velmi pro většinu lidí nečekaným jevům. Asi nikoho nepřekvapí, když se přiznám, že podle mne tento model velmi dobře popisuje současnou ekonomickou situaci a dává rozumné odpovědi na otázky, které autor ve svém článku vyslovil.