19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Ukažte plán konsolidace

Česko padá hlouběji do dluhu. Státní dluh vykázal za loňský rok prvně v historii úroveň přesahující dva biliony korun, konkrétně takřka 2050 miliard korun. Během roku 2020 tak státní dluh narostl bezmála o 410 miliard.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 21.2.2021 12:18

Od pána experta by som očakával úplne tú najzákladnejšiu informáciu: aká je výška českého dlhu v porovnaní s HDP a ako vysoký, resp. nízky je tento údaj v porovnaní s inými štátmi EÚ.

Nech sa zdá nárast dlhu za rok 2020 akokoľvek veľký, len naivka by si mohol myslieť, že niekto iný (napr. Kalousek alebo nejaký minister z ČSSD či Pirátov) by dokázal zaťať "menšiu sekeru".

Za rok 2019 bol český štátny rozpočet dokonca prebytkový. Hrubé zadĺženie v pomere k HDP kleslo z 30,5 % na 29 %. Ako sa rok 2020 na tomto údaji prejavil, sme sa od pána experta bohužiaľ nedozvedeli.

Pre orientáciu je samozrejme dôležitý údaj podľa Maastrichtských kritérií, ktoré sú však dnes už len zdrapom papiera. Ale to číslo je stále rozumné - 60 % HDP. Väčšina krajín EÚ ho neplnila už pred pandémiou. Takže po pandémii určite lepšie na tom nebudú.

Čo z toho vyplýva? Pán expert robí zbytočne paniku. Navyše človek nemusí byť ekonomický expert, aby rozumel tomu, že konsolidácia ekonomiky bude záležať hlavne a najmä od toho, v akej kondícii bude po pandémii ekonomika nemecká. Pokiaľ Nemci budú mať problémy, tak českej a slovenskej ekonomike nepomôžu ani Mikuláš, Dedo Mráz a Santa Claus dohromady...:-)

T. Zlesa 21.2.2021 9:34

Vždy je třeba mít na paměti, že ekonomika v zemi už není ekonomika státní. Ten stát jen spotřebovává část z toho co ta ekonomika v zemi vyprodukuje. A to se mu daří lépe než jinde v evropě. Pozoruji, že mnoho dědků a dědků ekonomů pořád na ekonomiku koukají jako za bolševika - když je státní rozpočet v mínuse tak jsme v p... Máme se, v porovnání s minulostí, výborně a skvěle, chybí jen ti holubi. Protože Ekonomika šlape jako nikdy, zahraniční obchod kvete jako nikdy. A z toho ten stát jen ukrajuje svůj podíl a ten spotřebuje. I kdyby začal ve svých resortech šetřit o stošest, tak stejně zase ukrojí stejné procento, které musí utratit. Má to nařízeno zákonem. To nařízení chce pravice snížit, umí to udělat jen Babiš. :-) No, legrace.

D. Polanský 21.2.2021 8:20

Prostě ANO vesele rozhazuje. Kupříkladu dva předchozí roky velkoryse přidávání státním zaměstnancům, kterých o hodně více než je evropský průměr. Kalousek se v době krize nebál sáhnout jim na 10 % a nic se nedělo, byli rádi, že jsou rádi. Nemluvě o slavné daňové reformě v době covidu. To neudělal žádný stát na světě.

V. Petr 21.2.2021 18:14

Nebýt programů covid nevím co a ještě něco, deficity by byly PODSTATNĚ MENŠÍ.

To rozhazování peněz vidlema se děje na nátlak opozice, ovládané všemožnými Kmotry!

M. Grundmann 20.2.2021 23:47

Dluhový rating má význam pouze v případě dluhu v cizí měně. V případě dluhu ve vlastní měně je každá země vždy 100 % solventní. Snížení ratingu USA bylo z tohoto hlediska komické a nemělo na finanční trh nejmenší vliv. Podobně je to v případě České republiky. Ratingové agentury by měly přestat podobné nesmyslné ratingy publikovat.

Rating je naopak důležitý u dluhu v cizí měně nebo v případě zemí eurozóny, které nemají vlastní měnu. Tyto dluhy jsou skutečně rizikové.

Vlastní měna je ve skutečnosti bezúročný státní dluh, který nemusí být nikdy splacen. Každá země může tedy kdykoliv vyměnit své dluhy ve vlastní měně za tento věčný bezúročný dluh.

M. Pivoda 20.2.2021 14:36

"Palabra y piedra suelta no tienen vuelta" Vyřčené slovo a uvolněný kámen nemají návratu.

"Ukažte plán ekonomické konsolidace!" Nikoliv: "Ukažte plán záchrany lidských životů."

Konsolidaci může zajistit jen dobře zorganizovaný technologický pokrok!

Je třeba se naučit naslouchat včasným varovným hlasům: https://www.ted.com/talks/bill_gates_the_next_outbreak_we_re_not_ready?language=en

A. Renjascu 20.2.2021 12:49

Velký dluh je z velké části dán rozbujelým státem, kdy každá vláda navyšovala počty státních zaměstnanců. Momentálně je to 36%, což je nejvíce v EU, kde je průměr 27%, ale jsou země, které si vystačí i s pouhými 9% státních zaměstnanců. Jelikož stát razantně počty státních zaměstnanců nedokáže snížit, tak nás žel očekává jen cesta ke krachu a kolonizaci ČR pravděpodobně Německem, tak jak se to stalo i s Řeckem. Itálie, Španělsko či Francie od toho již také nejsou daleko, proto to protiprávní zadlužení EU.

V. Petr 20.2.2021 14:11

Co blbnete. Příčinou je rozhazoání peněz vidlema na všemožná "kompenzace," dokonce i těm, kterým stát nic nezakázal!

V. Pavelka 20.2.2021 12:13

Dvou bilionový dotační polštář Bruselu , Je populistický? nebo upřímná podpora pro země EU?!EU!!

V. Bok 20.2.2021 16:29

Jaký dotační polštář, to jsou buď pujčky nebo to musime zaplatit s vlastnich příspěvků. Urcity vliv na strukturální politiku to má ( u nas jsou vidět ta golfova hřiště) . A ta pujčka je nehorázná. My zaplatíme víc než dostanem...

I. Schlägel 20.2.2021 10:20

Chtít po státu efektivní nakládání s financemi je stejné jako chtít po feťákovi, aby se dobrovolně vzdal své dávky v situaci, kdy jí má před sebou na stříbrném podnose a stačí se jenom trochu natáhnout.

V. Pavelka 20.2.2021 12:28

A jak by jste p. Schlagel chtěl řídit stát a tisíce zainteresovaných úředníků , aby jste si potom palečky dělal mlýnek :-P?!Že je všecho v naprostém cajku. Vyplázněte scénář !:-/

J. John 20.2.2021 9:28

Je naivní si myslet, že "naší" vládě jde o zvládnutí epidemie a minimalizaci dopadů do ekonomiky. To by jednala daleko efektivněji. Ukazuje se, že cílem "opatření" vlády je prodloužit epidemii co nejdéle.

Dtto celá EU. Zdůvodní se s tím přechod na nový světový řád.

J. Stehlik 20.2.2021 10:09

To je blbost . Je za tím diletantismus Babiše kdy všechno chce řídit sám a ted mu to spadlo na hlavu .

Není normální , aby předseda vlády objížděl madarsko , srbsko a ptal se na očkování . Šef má rozdat práci , aby na něj žádná nezbyla . Jsme extrémě cenralizovaný stát , kde o příjmech i té poslední obce rozhoduje vláda . Rv Vše je zregulované , dnes ani nepostavíte dum na svém pozemku . Naši předci by těžko postavili to co postavili v dnešních regulacích . Selský rozum se vytratil a nastoupilo blaho společnosti a zejména krajiný ráz . ;-D

L. Novák 20.2.2021 12:13

Udržování krajiny... a dotace na ně. ;-)

V. Pavelka 20.2.2021 12:23

Patláma patláma ,Stehlík !

J. John 20.2.2021 12:53

Vlády, farmakoncerny, obchodníci se smrtí, s nemocemi a zdravotnickým materiálem,.... nemají zájem na rychlém a levném ukončení epidemie. Proč by měli povolit používání levného ivermektinu, když nabízejí několiksetkrát dražší remdesivir? I na epidemii se dají vydělat miliardy. A Babiš má spoustu dluhů, tiché společníky i akcionáře, které musí poslouchat. https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/ivermektin-leci-covid-19-ale-v-cesku-nesmi-proc-40351613

I. Schlägel 20.2.2021 10:21

Nechte těch kravin, člověče.

J. John 20.2.2021 12:54

Zkuste zapnout MOZEK.

https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/ivermektin-leci-covid-19-ale-v-cesku-nesmi-proc-40351613

V. Pavelka 20.2.2021 12:18

A o co tedy jde jde naší vládě , trumpeto Johne?!

J. John 20.2.2021 12:55

Už jsem odpověděl v tomto vláknu. Přečtěte si to a začněte uvažovat v souvislostech, které vidíte. Současný stav není vysvětlitelný diletantismem vlády a parlamentu.

J. John 20.2.2021 9:24

Zadlužení ČR v porovnání s ostatními státy EU j malé. Jednooký mezi slepými je králem. Nicméně když si soused zapálí dům, tak bychom to neměli dělat také.

Konkrétně zde:

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/163692/umfrage/staatsverschuldung-in-der-eu-in-prozent-des-bruttoinlandsprodukts/

V. Pavelka 20.2.2021 12:45

No, před Coronavirem , měli Řecko,Itálie, Francie,Španělsko dluh přes 120% dph,kolikpak mají dnes ?EU!Babiš jako starý lakota hospodaří velmi dobře , mezinárodní ukazatele jsou výborné pro nás . Tak přestante lhát a útočit !Co jste to za slepýše, že nechcete připustit že je dobrej a snaží se vézt zemi . Kdo jinný tady může ukázat jak se vedou firmy má jich stovku , všechny pracně řídíl . Kdyby je prodal tak by se válel v obrovských penězích , ale na to kašle , on je pracant, workoholik , asketa , nemá žádný výstřelky ?A zhlédl se v nabízené možnosti posunout zemi dopředu , jenže tady sídlí malost, přízemnost .[>-]

J. John 20.2.2021 13:35

Probuďte se !! Babišovy firmy jsou zadlužené, i v Německu, takže musí poslouchat. Jistě má i tiché společníky a akcionáře, které také musí uspokojit. Jeho firmy huntují naši přírodu i státní rozpočet. Např. "dotace" do zemědělství, pokus o dotaci na toastový chléb, povinné přidávání řepkového oleje do PHM i nyní, kdy již EUroúnie tuto svoji hloupost přehodnotila.

Proč by měli připustit léčbu covidu levným, osvědčeným preparátem za 100 Kč, když mohou nakoupit léky za 50 000 Kč za balení? Respirátory, které se dají nakoupit po 5 Kč vč. dopravy, se tady rok prodávaly za 50 Kč,....

Podíval jste se alespoň na ten odkaz?

J. Krejčí 20.2.2021 7:16

Od vlády slyšíme, jak přijatelný dluh máme ve srovnání s ostatními členy EU, pokud jde o procenta HDP. Méně přijatelný bude, pokud jej srovnáme s ekonomickou výkonností těchto zemí. Na př. NSR má zadlužení okolo šedesáti procent svého HDP, ČR jen asi čtyřicet pět %, ale HDP na hlavu mají nejmíň tříkrát větší !

J. Stehlik 20.2.2021 8:55

Proto se to počítá v % k HDP . Nikoliv samotná částka .

Jinak je zajímavé , že po revoluci jsme byli věřitelem a teď jsme dlužníkem . Za komanču jsme dávali 7 % HDP na zbrojení a dnes ? Na sociální dávky (nepočítám duchody) se dává pár desítek miliard z rozpočtu což je směšné . Naproti tomu reálný výběr korporátních daní je okolo 10% (ruzné odpisy) . Takže zdroje z ekonomiky spíše odplouvají k malé skupině a stát si většinově financují lidé daněmi ze své mzdy a utrat (spotřební daně) .

https://hlidacipes.org/zprava-oecd-cesko-nesetri-vycita-spatne-nastaveni-dani-rizika-korupce-i-nedostatecne-investice/?hilite=%27zpráva%27%2C%27oecd%27

V. Pavelka 20.2.2021 12:17

Vaše zaujatá blbost světí vaše kecky!

V. Braun 20.2.2021 23:54

Před revolucí jsme byli zhuntovaná země, jak socialistické hospodářství, kam patřilo skoro všechno, tak i města a vesnice. Takže pochybuji, že jsme po revoluci měli n rozdávání, resp na půjčování ostatním. Pokud jsme byli věřitelem tak rozvojových zemí, které ČSSR povinně podporovala a dluhy byly obvykle nedobytné.

M. Bednář 20.2.2021 0:30

Pozor na to, pravil autor. A co my s tím? Mě by spíš zajímal jeho názor na otázku, zda se zbavit státních dluhopisů.

J. Jirát 20.2.2021 7:41

Státní dluhopisy si nechte. Jistější investici nenajdete.