29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Uhlík je jenom šidítko

„Oni se nás bojí, protože vzbuzujeme velkou odezvu,“ řekla nedávno Greta Thunberg, světlonoška ochránců ovzduší, v rozhovoru pro britskému listu The Guardian.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 22.8.2019 17:50

Moudře napsáno.

Jenže když boj proti CO2 je kšeft nesoucí obrovské zisky.

Kdežto omezování třeba porodnosti v Africe i v Asii kšeft není a navíc je politicky riskantní. Nedovedu si představit, jak by mohlo být v dnešní době adorující všemožná práva mohlo být prosazeno, navíc pokud možno humánně. Leda snad v totalitě jako kdysi v Číně.

P. Kubáč 22.8.2019 15:04

Neřešitelná situace globálních korporací

Cestou jak snížit spotřebu zboží je radikálně zvýšit jeho kvalitu. Princ Charles má boty za 50 000 liber, které nosí už 50 let. Problém je v tom, že ty boty šila anglická obuvnická firma, která šila už pro jeho otce a děda. Dát 50 000 liber čínskémý výrobci "Longo Mongo" - tak bohatý ( a důvěřivý ) není ani princ Charles.

Takže výroba zboží se motá v kruzích místo aby švec měsíc šil jedny boty na celý život tak "ševcovský automat" deset vteřin lepí křusky, které pak obří loď veze kolem celé ZeměKoule, než se za pár týdnů rozlepí a vyhodí.

L. Novák 22.8.2019 17:20

Re: Neřešitelná situace globálních korporací

A vy si takové boty "křusky" kupujete? :-)

J. Jurax 22.8.2019 17:52

No jo, když 50 000 liber za boty bych fakt nedal ... Vy ano? :-)

P. Urban 22.8.2019 14:21

Autor ochráncům planety trochu křivdí

Otázky přelidnění a konzumního života se probírají také.

Jde spíš o to, jaké závěry z toho vyplývají.

J. Jurax 22.8.2019 17:57

Nekřivdí.

Zachránci planety urputně bojují akorát proti skleníkovým plynům. S přelidněním a konzumním životem jsou hodně moc opatrní, jejich loutkovodiči a sponzoři by jim zkrouhli prachy. Protože ty jim generuje ten konzumní život.

Z. Klouček 22.8.2019 13:03

Souhlasím s autorem.

Neustálý růst spotřeby a dramaticky se zvyšující počet obyvatel planety působí jako urychlovač kolotoče, na němž se vezeme; dříve nebo později se buď kolotoč přestane točit nebo z něj vyletíme. Nejspíše politické korektnosti lze přičíst, že jakákoliv zmínka o přelidnění je hned řazena kamsi k fašismu a považována za rouhání. Dá se ale cokoliv dělat s tím, o čem se nesmí ani (nahlas) mluvit?

A zmíním ještě jeden urychlovač - lidská práva, zejména rovnost všech a svobodu pohybu. Za rovnost se nyní začíná považovat především nárok každého jednotlivce mít vše na standardu západní civilizace bez vazby na to, jak se o to dotyčný přičinil vlastní (a svých předků) pílí a umem, a užívat toho na místě pro něho příhodném. Podle mého názoru to možné není; můžeme buď čekat, až se kolotoč porouchá nebo nás vyhodí anebo to riziko vnímat a začít o něm v první fázi otevřeně mluvit.

A. Forman 22.8.2019 14:43

Re: Souhlasím s autorem.

pane Kloučku, za všemožnými snahami neustále lidi stresovat, strašit, vyloženě vydírat, a už i vyhrožovat, jsou levicoví pokrytci, fanatici, kteří se neštítí žádných způsobů jak docílit metu jejich snažení. Každá hloupost jim není dost cizí na to, aby ji použili, včetně zmatených pojmů jako je přelidnění planety, rovnost, právo na cokoli, dokonce právo na právo (!). A že kritici těchto metod jsou stavěni do pozic fašismu ? Ani si levicoví šílenci neuvědomují, že fašismus je právě a jen vlastní jim. A tzv. lidská práva ? Je to jen klacek na ty "neposlušné", kteří si uvědomují, že v lidském světě ani jiného práva být nemůže.

Z. Klouček 22.8.2019 17:12

Re: Souhlasím s autorem.

Pane Formane, nejsem si jistý, zda a v čem můj názor kritizujete a v čem se shodujeme. Přelidnění planety je samozřejmě termín nepříliš určitý, na jednotlivé jeho složky jistě mohou být různé názory a Malthusovo pojetí je bezpochyby determinováno dobou, v níž žil. Přesto procesy a čísla, uváděná mj.v článku pana Vítka, jsou jednoznačné; je jedno, zda stavu, o němž svědčí, budeme říkat přelidnění nebo jinak třeba proto, že tento termín někdo považuje za zmatený či nějak zprofanovaný. Ano, levicoví fanatici jsou metlou dneška, ale tlak na stále vyšší spotřebu a obchod se vším pro stále více zákazníků, tedy v podstatě pravicové priority, skryté i v požadavcích levice, není pro budoucnost Země o nic lepší.

J. Matuška 22.8.2019 12:17

ANKETA - ParlamentníListy.cz

Schvalujete působení ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

Ano 2%. Ne 98%. Hlasovalo: 1341 lidí.

Tentokrát je TO bez váhání...

J. Matuška 22.8.2019 12:36

Re: ANKETA - ParlamentníListy.cz

Omlouvám se, patří pod Úvodník...

J. Matuška 22.8.2019 12:14

OKNO DO SVĚTA TEREZY SPENCEROVÉ

Evropa od Lisabonu po Vladivostok, zrušení protiruských sankcí, přijetí Ruska do skupiny G8... Řadu možných pozitiv pro Vladimira Putina komentuje analytička Tereza Spencerová, s důrazem na setkání ruského prezidenta s jeho francouzským kolegou. V rámci pravidelného shrnutí týdenních událostí na ParlamentníchListech.cz se však Spencerová nevyhýbá ani dozvukům havárie ruské rakety, po které mají být vypnuta některá jaderná čidla v Rusku.

http://jdem.cz/femh62

J. Matuška 22.8.2019 12:34

Re: OKNO DO SVĚTA TEREZY SPENCEROVÉ

... Myslím, že vše bude záviset na voličích a jejich ochotě jít k volbám. Protože je sice možné, že se lídři protestních „Hvězd“ mohou v zákulisí dohodnout s „unijní“ sociální demokracií, ale voličům obou stran to může taky připadat jako jeden velký podvod a zrada programů. To spíš je představitelná koalice Salviniho Ligy s nesmrtelným Berlusconim, a pokud si Liga uchová voličskou podporu kolem 40 procent, tak má cestu k moci asi otevřenou... Ale, počkejme si.

J. Matuška 22.8.2019 12:37

Re: OKNO DO SVĚTA TEREZY SPENCEROVÉ

Omlouvám se, patří pod Úvodník...

P. Brich 22.8.2019 11:44

Cirkus s Grétou

je jen politické zneužívání postiženého děvčátka.

Zkrátka politická pedofilie.

A. Hrbek 22.8.2019 11:52

Re: Cirkus s Grétou

Vidím, že se výraz politická pedofilie ujal

P. Brich 22.8.2019 12:11

Re: Cirkus s Grétou

Prověřen praxí.

J. Matuška 22.8.2019 12:22

Re: Cirkus s Grétou

http://www.obrazkovysvet.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=600655&id=2625

„Ahoj, já jsem Viky, je mi 12 a chodím do základní školy svaté Voršily,“ představila se dívenka v růžových brýlích „I když nemám možnost, kterou vy většina z vás máte, vhodit lístek do urny a tak projevit svůj názor, můžu projevit svůj názor tady. Nesouhlasím s Babišem, ani nesouhlasím s prezidentem Zemanem, ani s Okamurou,“

M. Pivoda 22.8.2019 11:34

Dvě největší hrozby naší planety jsou ...

Dvě největší hrozby naší planety jsou dobově nekompetentní novináři (nekompetentní pro dnešní technologicky intenzivní dobu) a neúměrně pohodlní čtenáři (nejsouce schopni kritického myšlení).

Uhlík je jenom šidítko.

M. Šejna 22.8.2019 11:29

kouzlo nechtěného pana Rady

Pan Rada se dnes sám střelil do vlastní ideologie. Jeho tvrzení, že lidstvo před několika tisíci lety zábránilo nástupu doby ledové tím, že začalo spalovat lesy, je hodně přitažené za hlavu. Ono je to totiž úplně naopak.

Spalováním lesů a rozšiřování zemědělské půdy došlo ke znatelnému zvýšení albeda zemského povrchu. Změmědělské plochy jsou totiž mnohem světlejší, než tmavé lesy. Tím nastalo ochlazení a díky tomu současný interglaciál přišel o výrazný teplotní vrchol, jaký proběhl při minulém eemském interglaciálu.

Teplotní interglaciální vrchol zažíváme až v současnosti. Jen to není způsobeno Milankovičovým cyklem, ale výrazným růstem skleníkových plynů.

P. Zinga 22.8.2019 12:36

Re: kouzlo nechtěného pana Rady

Jak to víte?

M. Šejna 22.8.2019 15:33

Re: kouzlo nechtěného pana Rady

vím to stejně, jako Vy víte, že ve středověku bylo tepleji.

M. Šejna 22.8.2019 10:37

to se autorovi moc nepovedlo

Bojovat proti CO2 je sice blbost, ale aspoň to nemá nic společného s genocidou.

Autor prosazuje, aby se bojovalo proti přelidňění a proti nadvýrobě.

Mám pocit, že něco podobného zatím dokázali úspěšně provádět jen komunisté, fašisti a nacisté.

J. Lepka 22.8.2019 9:02

Uhlík je šidítko

a Vítek "užitečný idiot". Co je horší ???

K. Janyška 22.8.2019 8:58

Ale kdepak ! Nevzdělání a socialisté všemožného druhu,

zejména rudí a černí jimi jsou... Dzp.

V. Kain 22.8.2019 9:11

Re: Ale kdepak ! Nevzdělání a socialisté všemožného druhu,

Přijde doba, kdy se politici přestanou cítit v bezbečí svých rezidencí s ochrankou a potom se možná začne něco dělat na ochranu Evropy.

K. Janyška 22.8.2019 18:08

Re: Ale kdepak ! Nevzdělání a socialisté všemožného druhu,

Na ochranu občanů národních států Evropy, respektive národních států samotných. Nic jiného nemá cenu... Dzp.

M. Prokop 22.8.2019 8:41

:-P

"Dvě největší hrozby naší planety jsou nadvýroba a přelidňování."

Není-li "nadvýroba", existuje socialistické plánování potřebného množství, které se zatím vždy a za všech okolností a ve všech státech zvrhla v nedostatek.

Přelidňování jo, ale jak to řešit tam, kde se budoucí migranti množí co myši, to těžko říci, vždy se narazí na humanitu.

P. Rada 22.8.2019 8:28

Uhlík je jenom srandička?

I reltivně neptrná Změna koncentrace uhlíku v atmosféře nastalá v období zhruba před 5tis lety s 260 na 280ppm CO2 (+ podobný nárůst CH4) v důsledku vypalování lesů a zakládání rýžovišt lidmi s tehdy se uchycujících civilizací, postačila na kompenzaci Milankovičovy precese a tím byl eliminován nástup další doby ledové.

Následujících 5 tisíc let se proto mohli civilizace v nebývale vyrovnaném klimatu úspěšně rozvíjet. Předtím více jak 65tis let totiž museli geneticky ti samí lidé ale za podstatně méně koncentrovanými zdroji potravy prakticky jen kočovat - což neumožnilo stavbu pevných sídel ani dělbu práce.

To co se děje dnes kdy jsme za století už na 400ppm CO2 navozuje jakýsi skok do geologického období 10milionů let zpět kdy mnohé bylo na planetě jinak. Globální klima v té době bylo sice velmi stabilní - ale o to větší zvraty vykazovalo místní podnebí a tedy úživnost. Chyběly totiž stálé polární čepičky jako stabilizátory vzdušného proudění. Nejspíše nás tedy vzhledem ke koncentracím CO2 čeká "doba temna", kdy se počasí bude vyvíjet velmi dynamicky a nepřehledně a to i s důsledky na lidnatost.

https://www.respekt.cz/tydenik/2019/16/vstupujeme-do-temneho-veku

http://media.rozhlas.cz/_audio/00640662.mp3

M. Prokop 22.8.2019 8:42

Re: Uhlík je jenom srandička?

Jo Respekt, to je od(p)borná publikace (hnízdo melounů).