24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Uhlík je jenom šidítko

„Oni se nás bojí, protože vzbuzujeme velkou odezvu,“ řekla nedávno Greta Thunberg, světlonoška ochránců ovzduší, v rozhovoru pro britskému listu The Guardian.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Matuška 22.8.2019 12:24

Re: Uhlík je jenom srandička?

Ad 8:42

+1

P. Dvořák 22.8.2019 8:43

Re: Uhlík je jenom srandička?

" . . . počasí se bude vyvíjet velmi dynamicky a nepřehledně a to i s důsledky na lidnatost."

To jako že v Africe bude porodnost nižší? Sakryš, aby nakonec ti Afroevropani nereemigrovali zpátky do Afriky. Vědecké ústavy by se tady vyprázdily a brutálně by poklesly řady docentů a profesorů.

P. Joch 22.8.2019 9:24

Re: Uhlík je jenom srandička?

Názory Schellnhubera z článku v Respektu připomínají svatou inkvizici. Hlavně to, že mají počítačovou simulaci, která jim modeluje klima 100 milionů let do minulosti. A proto ví, že v minulosti panoval klimatický chaos, pouze posledních 12 tisíc let je klima stabilní. 12 tisíc let je přece tak malý časový úsek, že nikdo nedokáže říct, že někdy před 50 miliony let nebylo stabilní klima třeba 50 tisíc let a pak se to zas dostalo do chaosu. Tak jemné rozlišení žádná simulace tak daleko na časové ose nemá. Tohle přece nemá s vědou nic společného, to je víra. Jen místo Bible mají tito tzv. vědci Svatou Simulaci.

J. Lukavsky 22.8.2019 10:04

Re: Uhlík je jenom srandička?

"mají počítačovou simulaci, která jim modeluje klima 100 milionů let do minulosti" No tak daleko do minulosti ne, ale z vrtů do ledovce v Antarktidě se dá ZMĚŘIT, ne jen modelovat teplota i CO2 obsah asi 400 000 let nazad. Takže model se dá nakrmit daty z minulosti a pak ho protáhnout do budoucnosti. Tedy za podmínky, že se něco zásadního nezmění, což se skoro vždy stane. Probatum est. J.L.

A. Forman 22.8.2019 9:25

Re: Uhlík je jenom srandička?

takže lidská činnost zamezila době ledové.... probohasvatýho.....

M. Šejna 22.8.2019 11:31

Re: Uhlík je jenom srandička?

v minulosti nezamezila, v současnosti už ano.

A. Forman 22.8.2019 12:12

Re: Uhlík je jenom srandička?

ale no tak, pane Šejno, lidská činnost nemůže zastavit vývoj planety, a to jakkoliv. My se jen přizpůsobujeme tomu vývoji, vývoj jde nezávisle na našem myšlení a konání. Vývoj Země definitivně skončí po vyhasnutí Slunce. Člověk si nemůže zpupně myslet, že ovládne svět, jen se někteří, a bohužel neustále, pokouší ovládnout životy lidí.

M. Šejna 22.8.2019 15:32

pane Formane

lidstvo se samozřejmé musí přizpůsobit vývoji klimatu. To nic nemění na tom, že fyzikální zákony platí dál, takže skleníkový efekt funguje, i kdybste si ho upravil nezávisle na fyzice a na lidském myšlení.

Současný obsah CO2 je okolo 412 ppm, zatímco před 150 lety to bylo pouhých 280 ppm. Na tuhle změnu složení atmosfery bude klima reagovat, i kdybyste stokrát tvrdil, že to nelze.

Ale jak vidím, tak Vy ještě žijete v době, kdy se myslelo, že vývoj Země skončí po vyhasnutí Slunce. Nikoli, Země skončí poté, co ji rozpínající Slunce pohltí a "roztaví".

J. Jaroš 22.8.2019 19:54

Re: Uhlík je jenom srandička?

Zhruba před 5 tis lety.

P. Neubauer 22.8.2019 8:11

Evropa

má potencionál toto zvládnout, pokud se ovšem zbaví 5 kolon a ekošílenců. I ty proudy černých z Afriky. Když už půjde o krk i silou. Pokud si představíte řešení v roce 1890, nebyl by to vůbec problém. Evropa se ale bude muset změnit a možná to zvládne jenom část. I když Itálie zdá se vykročila správným směrem. Někde bude cesta přes občanskou válku. I ta je nicméně řešení pokud povede k urovnání poměrů - Španělsko. Takže společnost se někam posune, cesta někam ale může být nepěkná.

P. Rada 22.8.2019 8:38

Re: Evropa

Evropa má žel vysokou měrnou spotřebu kterou není schopna surovinově krýt a tak musí dovážet a takto se stává závislákem na okolí.

"Ekošílenci" (už od dob Ř.K.) sice mohou opětovně upozornovat, že nemáme a dokonce celosvětově dochází potravně důležitý fosfor nebo tecnicky důležitá měd, o ropě .... nemluvě - ale přihlouplí ignoranti víry, že míru spotřeby natrvalo udrží globalizace (vynucená třeba i vojensky) mohou fakta omezující extenzivitu rozvoje do soudného dne ignorovat:

https://www.zsch.cz/news/bude-nedostatek-fosforecnych-hnojiv-/

A. Forman 22.8.2019 9:14

Re: Evropa

Aha, takže vše vyřeší řízená spotřeba... centrálně, totalitně řízená, i za cenu války a likvidací lidí.... likvidací všeho.

P. Lenc 22.8.2019 9:27

Re: Evropa

Píši to o článek výš.Radové budou bojovat do posledního člověka.

P. Joch 22.8.2019 9:29

Re: Evropa

Už zase dochází ropa? Nějak jsem si nevšiml. Pokud se opravdu uskuteční ten velký skok směrem k elektromobilitě, možná naopak bude ropy přebytek. Co se týče hnojiv - stačí přestat pěstovat biopaliva a veškerý odpad z čističek a bio odpad z domácností, dostat zpět na pole. Cyklus se uzavře a není důvod k nedostatku fosforu.

V. Petr 22.8.2019 10:01

Ekošílenci už od dob počátů ŘK vydávají

apokalyptické předpovědi, které se nikdy nesplnily.

Připomíná to aztéké kněze kteří tvrdili, že nebude li ročně povražděno 20000 lidí, přestane vycházet slunce...

A. Forman 22.8.2019 5:29

Největší hrozbou

pro naši planetu je řízené hlupáctví.... malthusiánství bylo spolehlivě vyvráceno.....a všichni, do jednoho, neřídíme trh a nadvýrobu ( co to jen asi může být ??????? ), naopak, všichni se řídíme účinky trhu..... jen socialisté všech barev se neustále snaží něco zvrátit, řídit, dotovat a je jim svoboda člověka naprosto cizí, hlavně nadřazenost organizace ( a tím nastolením diktatury ) je jejich cíl, naštěstí se jim to nepovede.....

J. Lukavsky 22.8.2019 7:52

Re: Největší hrozbou

"malthusiánství bylo spolehlivě vyvráceno" Malthusiánství nemůže být vyvráceno neb presentovalo tehdejší nesporný stav, kdy populace v Evropě rostla exponencielně a zdroje lineárně. To Malthus spočítal a presentoval. Nemohl vědět, že se to v Evropě po nástupu průmyslové revoluce obrátí. Moderní zemědělství, strojená hnojiva, nové odrůdy a průmyslové zpracování... a dnes je spíš problém kam produkty prodat. A populace v Evropě spíš stagnuje. V Africe Malthus pořád platí beze zbytku. Populace přirůstá a výroba a zemědělství spíš klesá (Rodésie-Zimbabwe). A vymlouvat se na následky kolonialismu? Ten skončil před půl stoletím a osvobozené národy Afriky? Začaly se mydlit, nyní ale moderními prostředky. Tož a s tím pracujeme. J.L.

A. Forman 22.8.2019 9:06

Re: Největší hrozbou

Pane Lukavský, pan Malthus se dopustil závažné chyby - řešil budoucnost.... a obecně jeho myšlenky neplatí, lidé vždy zdroje našli, nacházejí a nacházet budou...nemá smysl vypichovat momentální situace někde v Africe jen proto, aby tato situace potvrdila jeho teorii.A je problém prodat ? To snad ne, to se může stát jen těm, kteří vyrábí, nabízejí služby bez zpětné ekonomické vazby. A ten trh je úmyslně ničen levicovými nesmyslnými snahami jej řídit. Trh, obchod existují nezávisle na lidském myšlení.

J. Lukavsky 22.8.2019 10:08

Re: Největší hrozbou

"A je problém prodat?" to opravdu není, problém je dostat zaplaceno. Máte pravdu, že předpovědi do budoucna jsou ošidné, ale ty Malthusovy stejně jako dnes klima-alarmistů - co se stane když se oteplí o 2 oC.... J.L.

A. Forman 22.8.2019 10:16

Re: Největší hrozbou

musím se smát těm rádobyvědeckým prognozám co bude s klimatem za 50,100 a více let, přičemž dnes titíž lidé s pseudovědeckými prognozami neumí předpovědět počasí na tři dny dopředu... i s matematickými modely....

R. Langer 22.8.2019 10:30

Re: Největší hrozbou

Jo, a hlavně je ten model, co má předpovídat klima na celá století založen na jednom jediném parametru - stopovém zvýšení jednoho z málo koncentrovaných plynů v zemské atmosféře. Jako vtip je to k smíchu, jako "věda" je to výsměch.

J. Pokoutný 22.8.2019 14:24

Re: Největší hrozbou

Ovšem jak kteří lidé. V té zmiňované Africe ještě nedotáhli ani Sumery s jejich zavlažovacími kanály a kanáty, o artéských i jiných studnách nemluvě - stále vidím v TV, jak tam ženy chodí s kanystry pro vodu i 8 km denně. Ovšem kalašnikovy a podobné hi-tech výrobky už zvládli (tedy pokud je někdo jiný vyrobí).

J. Lukavsky 22.8.2019 15:58

Re: Největší hrozbou

"řešil budoucnost" no já tu jeho práci nečetl, ale předpokládám, že prognózu do budoucnosti uvedl běžným "pokud se nezmění vypočtené trendy tak..." a ty se změnily. V Africe to ale perfektně funguje, počet obyvatel je 5x vyšší než před myslím 50ti léty. I když Lomborg dokladuje, že i tam a obecně na Zemi se populační přírůstek snižuje. Otázka je, zda dostatečně rychle, spíše nikoli. No a pak nastoupí starý Malthus a - už se to mydlí, jak vidno. J.L. end

P. Lenc 22.8.2019 9:30

Re: Největší hrozbou

Nebuďte pane pane Formane takový optimista.Neomarxismus má k vítězství pořádně nakročeno.Samozřejmně, tento nový fašismus poté, co lidstvo uvrhne do katastrofy padne, ale škody budou horší, než po obou světových válkách, o obětech nemluvě.

A. Forman 22.8.2019 9:37

Re: Největší hrozbou

Pane Lenci, jsem optimista, veškeré snahy o organizování světa vždy ztroskotaly a troskotat budou.... jen socialisté všech barev duhového spektra o tom nic neví.

P. Lenc 22.8.2019 9:42

Re: Největší hrozbou

Ale o tom píši.Vrchol socialismu je vždy fašismus.

A. Forman 22.8.2019 9:51

Re: Největší hrozbou

fašismus považuji za jednu vývojovou větev socialismu, podobně jako komunismus, nacismus apod.

R. Langer 22.8.2019 10:27

Re: Největší hrozbou

Všechno je to levičácké šílenství.

R. Langer 22.8.2019 10:26

Re: Největší hrozbou

To jo, ale kolik miliónů mrtvých to vždycky stálo? I když při záchraně planety to možná bude bráno jako pozitivní přínos, stejně jako to tak bylo bráno v případech očišťování národa od "cizí" podřadné rasy. Tady to bude v rámci očišťování Země. Možná že časem budou za více mrtvých i větší prémie. ;-)

J. Jurax 22.8.2019 18:06

Ano, veškeré snahy o organizování světa vždy ztroskotaly a troskotat budou.

Jde jen o to, kolik desítek či stovek miliónů lidských životů to bude v budoucnu stát.